Bezoek onze mobiele website

Das Schweigende Klassenzimmer

Lars Kraume - Duitsland - 2018 - 111 min.
met Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Jonas Dassler, Lena Klenke, Isaiah Michalski,…

“Das schweigende Klassenzimmer” is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka - een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen. De bekroonde regisseur en scriptschrijver Lars Kraume (winnaar German Film Award in 2016 voor de politieke thriller Der Staat gegen Fritz Bauer) verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende- en gerenommeerde acteurs. De film kreeg zijn wereldwijde premiere op het Filmfestival Berlijn in het Gala programma. In 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek onder de titel “De zwijgende klas”. De auteur van het boek is in april 2018 op 79-jarige leeftijd overleden.

Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven….

FR
Allemagne de l’est, 1956. Kurt, Theo et Lena ont 18 ans et s’apprêtent à passer le bac. Avec leurs camarades, ils décident de faire une minute de silence en classe, en hommage aux révolutionnaires hongrois durement réprimés par l’armée soviétique. Cette minute de silence devient une affaire d’Etat. Elle fera basculer leurs vies. Face à un gouvernement est-allemand déterminé à identifier et punir les responsables, les 19 élèves de Stalinstadt devront affronter toutes les menaces et rester solidaires. (Allociné)

ENG
A group of twelfth-grade pupils decide to show their solidarity with the victims of the 1956 Hungarian uprising by staging two minutes of silence during lessons. (imdb)

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 9,50 €
Reductie tarief: 7,50 €
Filmstones: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac
webdesign: www.stans.be / development: www.tonijn.net