Bezoek onze mobiele website

Samsara

Ron Fricke - USA - 2011 - 102 min.

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor ieder wat wils! In 2016 ging Belmundo over ‘water’. In 2017 gaan we aan de slag met het thema ‘Een andere economie’.

Belmundo in Studio Skoop:

  • Dinsdag 7 maart, 19u30: SAMSARA i.s.m. Bos+, Catapa, Amnesty International, Solidargo, Oikos & Broederlijk Delen
  • Dinsdag 14 maart, 19u30: THE ECONOMICS OF HAPPINESS
  • Dinsdag 21 maart, 19u30: DEMAIN

Gedurende een periode van vijf jaar schoten Ron Fricke en Mark Magidson in vijfentwintig landen adembenemende plaatjes die zonder enige toelichting op de kijker worden afgevuurd. Samsara, Sanskriet voor het eeuwig draaiende rad van het leven, roept onmiddellijk een associatie op met de Qatsi-trilogie van Godfrey Reggio. In drie delen wordt de relatie tussen mens, natuur en technologie onderzocht, begeleid door de muziek van Philip Glass. De parallel is niet verwonderlijk want Fricke verzorgde het camerawerk van het openingsdeel, Koyaanisqatsi. Samen met Magidson maakte Fricke bovendien de vergelijkbare titels Chronos, over het concept en het verstrijken van de tijd, en Baraka. De hypnotiserende werking van ‘timelapse’-beelden en track shots fascineert Fricke mateloos en Samsara bouwt voort op dit principe. Het caleidoscopische hoogstandje werd al voltooid in 2011, maar werd zelden vertoond in Belgische zalen.
De tijd en werk die in deze fascinerende beeldenstroom zitten roept groot ontzag op. De plaatjes die Fricke ons voorschotelt zijn van een ongekende schoonheid. Of het nu gaat om het wereldwonder van het Jordaanse Petra, een enorm plein gevuld met synchroon gymmende gevangenen in Azië of de hadj in Mekka, Fricke weet zijn publiek er met gemak mee te betoveren. (Bron: Filmtotaal)

“Samsara” tells the story of our world, but onscreen, it is so much more than that.” (Indiewire)

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 9,50 €
Reductie tarief: 7,50 €
Filmstones: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kids / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac
webdesign: www.stans.be / development: www.tonijn.net