Bezoek onze mobiele website

SPEELUREN

Di 20/11 19.45
Wo 21/11 14.45, 19.45
Do 22/11 19.45
Vr 23/11 19.45
Za 24/11 14.45, 19.45
Zo 25/11 14.45, 19.45
Ma 26/11 19.45
Di 27/11 19.45

Nu in Studio Skoop

Jusqu’à La Garde Jimmie Climax Hotel de Grote L Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald The Wife Lazzaro Felice Loro Niet Schieten Bohemian Rhapsody The House That Jack Built BLACKkKLANSMAN Smallfoot - NV

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Jimmieweb-2
Cafeopen

Lazzaro Felice

Alice Rohrwacher - Italië - 2018 - 125 min.
met Alba Rohrwacher, Nicoletta Braschi, Sergi López,…
FF Cannes 2018: Beste Scenario

De regisseuse van ‘Le meraviglie’ komt met een sprookje over het verval van het Italiaanse plattelandsleven. Om te koesteren.

Ver weg van de vooruitgang ligt het Italiaanse dorp In­violata, een laatste gehucht van ongeschonden uitbuiting. Een groepje mensen, niet meer dan een grote familie, werkt in een verdord, mythisch heuvellandschap voor een appel en een ei. Ze breken hun ruggen voor een tabaksmagnaat, een markiezin die het klootjesvolk in de waan laat dat de 19de eeuw nooit werd afgeschaft. Of hangt er een wind of change?

‘Als je mensen vrijlaat, beseffen ze pas dat ze gevangenzitten in hun eigen miserie’, legt ze uit aan haar zoon, die kritische vragen stelt. ‘Ik buit hen uit, zij buiten hem uit.’

‘Hem’, dat is Lazzaro, een wat ­afwezige, dromerige jongen die te goed is voor deze wereld en enige andere. Als hij begint te staren, moeten de anderen aan hem schudden - of hij zou er wel eens in kunnen blijven hangen. En dus krijgt hij alle rottaakjes: een verdwaalde kip op haar stok zetten, een verdwaasde oma op haar stoel. De zoon van de markiezin, Tancredi, sluit een vriendschap met hem: hij vraagt Lazzaro om hem te ontvoeren. En gezien Lazzaro nooit nee zegt ...

Dat is maar één deel van Lazzaro felice, een film die na drie vierde kantelt en weer iets helemaal anders wordt. Het kan altijd alle kanten opgaan in een film van Alice Rohrwacher, maar geen seconde twijfel je eraan dat je in goede ­handen bent. De regisseuse van Le meraviglie (met ‘onze’ Sam Louwyck) komt opnieuw met een verhaal vol doodgewone mirakels en betoverende onttovering.

Lazzaro felice is een prachtig heiligenleven, een sprookje dat ons vertelt dat de armen van vroeger de armen van nu zijn. De daklozen aan de kant van een treinspoor zijn dezelfde mensen die ooit als pachters op het land slaafden. Deze film speelt zich af in een soort onbepaalde tijd, met de Heilige Lazzaro als een soort tijdreiziger. De boeren leven als in de 19de eeuw, maar Tancredi heeft wel een walkman waarop hij ‘Dreams (will come alive)’ kan afspelen, dat Eurohousedeuntje van 2 Brothers on the 4th Floor.

Geen enkele logica

Met haar beeld van het Italiaanse platteland treedt Rohrwacher in de voetsporen van de gebroeders Taviani, de regisseurs van Padre padrone. Ze voegt er haar eigen waanzin aan toe, in een film die geen enkele logica heeft, tenzij die van Rohrwacher zelf. Ze filmt het allemaal op 16mm-pellicule, waardoor het is alsof het een overblijfsel uit vroegere tijden is.

Maar het is meer dan nostalgie: er zit ook een maatschappijkritiek in het sprookje. Want wat hebben deze mensen gewonnen aan de vooruitgang? Zij weten nu dat het rode lichtje aan de horizon geen dwaallichtje is, maar de top van een gsm-mast. Een olijfboom is nu iets om de patio van een bank te sieren, dezelfde bank die hen ­bestolen heeft.

Gelukkig wordt het nooit een lesje à la Ken Loach: daarvoor is deze film te onvatbaar, net zoals Lazzaro zelf, die een groot enigma in het hart van de film vormt. Is Lazzaro een sukkelaar, of een god in het diepst van zijn dwalende gedachten? Lazzaro is een heilige, Lazzaro is een zot.

Uiteindelijk laat de film je met wankele benen achter: wat een ­verlies, wat een verval in dit Italië. Als de film je aanvankelijk met warme nostalgie vervult, rest aan het eind vooral pijnlijke ontnuchtering. Het pastorale Italië is kapotgemaakt, maar wat kwam er in ruil? Een waterdam met energiecentrale. Waren deze mensen altijd beter arme boeren gebleven? De markiezin zou zeggen van wel. (Bron: De Standaard - Jeroen Struys)

FR
Lazzaro Felice (Heureux comme Lazzaro) de la réalisatrice italienne Alice Rohrwacher est un conte poétique qui raconte les profonds bouleversements de la société italienne de ces 30 dernières années. Lazzaro est un innocent né dans un hameau paysan resté à l’écart du monde moderne. Il voyage dans le temps sans s’en rendre compte. (Cinenews)

ENG
This is the tale of a meeting between Lazzaro, a young peasant so good that he is often mistaken for simple-minded, and Tancredi, a young nobleman cursed by his imagination. Life in their isolated pastoral village Inviolata is dominated by the terrible Marchesa Alfonsina de Luna, the queen of cigarettes. A loyal bond is sealed when Tancredi asks Lazzaro to help him orchestrate his own kidnapping. This strange and improbable alliance is a revelation for Lazzaro. A friendship so precious that it will travel in time and transport Lazzaro in search of Tancredi. His first time in the big city, Lazzaro is like a fragment of the past lost in the modern world. (IMDB)

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 9,50 €
Reductie tarief: 7,50 €
Filmstones: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kids / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac
webdesign: www.stans.be / development: www.tonijn.net