Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Cafe19u  small
Rechterkolom
Opera ballet film

Le Semeur

Marine Francen - Frankrijk - 2019 - 98 min.
met Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, …
San Sebastián International Film Festival: Winnaar Beste Regie Debuut

Waargebeurd. Het is 1852 en het leger van Napoleon III (neef van Napoleon Bonaparte) slaat een opstand van de Provençaalse boeren neer. Ook het bergdorpje van Violette in de Franse Alpen wordt niet ontzien en alle mannen worden gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. Het is zwaar zonder de mannen. De oogst moet worden binnengehaald, de nodige reparaties aan de huizen moeten gedaan worden, en er moet ook weer worden gezaaid voor het nieuwe jaar.

Na maanden van totaal isolement en zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, beginnen de vrouwen wanhopig te worden. Ook zijn ze bang kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed, dat ze de eerste man die in het dorp verschijnt, zullen delen…

“Een Franse journalist heeft dit verhaal inmiddels kapotgecheckt, maar dat zit de film niet in de weg. Integendeel:de beeldschone beelden van debuterend regisseur Marine Francen, die zich liet inspireren door het werk van de schilder Jean-François Millet, zijn óók te mooi om waar te zijn. [...] Rustig schetst Francen tegen dit decor de geoliede vrouwenmaatschappij die ontstaat als de mannen plots wegvallen. De zachte handen verharden tijdens het oogsten en het leven gaat door – maar zonder competitiedrift en met de vrijheid om in de meedogenloze hitte de rokken op te trekken. Mannen blijken alleen nog onmisbaar op twee punten: voor de voortplanting en het stillen van seksueel verlangen. Vandaar die (half grappende) afspraak. Vandaar dat de kijker de adem inhoudt als zo halverwege de film Jean opduikt vanuit het struikgewas. Le semeur is een dromerige film die wel degelijk concrete vragen stelt.” (De Volkskrant ★★★★)

FR
1852 : L’armée de Louis Napoléon Bonaparte écrase la résistance des Républicains. Dans son village de montagne, Violette assiste à la rafle de tous les hommes. Après des mois passés dans un isolement total, Violette et les autres jeunes filles se font un serment : si un homme vient, il sera celui de toutes…

ENG
In 1851, France’s autocratic President Louis-Napoléon Bonaparte has ordered the arrest of all the men of a remote mountain farming village following a Republican uprising. The women spend years in total isolation, forced to tend the crops themselves. Some women have lost their husbands; others, like the shy but inwardly strong Violette, suddenly have no chance of experiencing physical love or motherhood. The women take an oath: if a man comes, they will share him as a lover. When a mysterious and handsome stranger arrives, he ignites passions and jealousies that threaten to destroy the tight-knit community.

“Both moving on its own terms and an invigorating conversation-starter…” (Variety)

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 9,50 €
Reductie tarief: 7,50 €
Filmstones: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac
webdesign: www.stans.be / development: www.tonijn.net