Bezoek onze mobiele website

Asteroid City

Wes Anderson - USA - 2023 - 104 min.
met Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Steve Carell, ...

In Asteroid City worden jonge astronomiefanaten getuige van een bijzonder fenomeen. Wes Anderson tuurt in de ruimte om het mysterie van het aardse leven te ontcijferen.

Tilda Swinton, Tom Hanks en Steve Carell: bij zowat iedere andere regisseur ter wereld zouden sterren van dit kaliber een sappige hoofdrol toebedeeld krijgen, maar niet bij Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel). In Asteroid City krijgen ze hooguit enkele minuten schermtijd. Maar het zijn wel al die kleine maar karaktervolle bijrollen samen die kleur geven aan het prachtige tapijt dat Anderson ook deze keer weer weeft.

De spil van de film is oorlogsfotograaf en kersvers weduwnaar Augie Steenbeck, gespeeld door Anderson-getrouwe Jason Schwartzman. Samen met zijn vier kinderen trekt hij naar het woestijnstadje Asteroid City, dat Anderson optrok uit een prachtige mengeling van decors, miniaturen en visual effects. Ieder jaar komen jonge astronomiefanaten en hun ouders - onder wie filmster Midge Campbell (Scarlett Johansson) - daar samen voor een conferentie.

Wie Wes Andersons vorige film The French Dispatch toch wat veel Wes Anderson vond - de film bestond uit verschillende korte verhalen, volgestouwd met eindeloos veel details - zal blij zijn om vast te stellen dat het er in Asteroid City weer wat rustiger aan toegaat. Met zijn setting op één locatie doet de film meer denken aan Moonrise Kingdom. Maar dan met een onverwachte twist in het midden, die Anderson voor het eerst tot een uitstapje richting sciencefiction verleidt. Met Jeff Goldblum zoals je hem nog nooit eerder zag.
Asteroid City heeft alle pleziertjes in de aanbieding die je van een Wes Anderson-film verwacht: scherpe dialogen, netjes opgebouwde shots, geinige namen… Tegelijk is het een wat meer filosofische, mysterieuze en melancholische film dan we van hem gewend zijn. Anderson is een regisseur die niet vaak in zijn emotionele kaarten laat kijken. Zijn films lijken op het eerste gezicht vooral vormelijke creaties te zijn. Maar vaak surfen ze toch op een niet mis te verstane onderstroom van eenzaamheid en hunkering naar liefde.
Dat is in Asteroid City nog meer dan anders het geval. Anderson lijkt in de ruimte te turen om het menselijke leven op aarde te ontcijferen. Het maakt de film soms wat cryptisch, maar een hartverwarmende song van Jarvis Cocker en Richard Hawley legt de centrale thema’s uiteindelijk op tafel tijdens de eindgeneriek. Je kan maar echt leven als je ook bereid bent om gekwetst te raken, lijkt Anderson te willen zeggen. (Bron: Lieven Trio voor De Morgen)

FR
Le programme d’une conférence de jeunes astronomes et cadets de l’espace (organisée pour rassembler des étudiants de tout le pays et leurs parents à l’occasion d’un concours scolaire) va être bousculé par des événements chamboulant le monde.

EN
The itinerary of a Junior Stargazer/Space Cadet convention (organized to bring together students and parents from across the country for fellowship and scholarly competition) is spectacularly disrupted by world-changing events.

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 12,00 €
Reductie tarief: 10,00 €
Studio Skoop Junior: 10,00 € (iedereen)
Mikro Skoop: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art