Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Veilig naar de cinema

A White, White Day

Hlynur Pálmason - IJsland/Denemarken/Zweden - 2019 - 109 min.
met Ingvar E. Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Björn Ingi Hilmarsson, Elma Stefanía Ágústsdóttir, ...

“Op de dagen dat het wit van de lucht overeenkomt met het wit op de grond kunnen de doden nog praten met zij die leven.” Deze bevreemdende openingszin, verwijzend naar een oud IJslands spreekwoord, zet de toon voor ‘A White, White Day’, de tweede speelfilm van de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason, wiens debuut ‘Winter Brothers’ vorig jaar nog te zien was op Film Fest Gent. Tijdens die boodschap raakt een wagen van de weg in een landschap waar de zichtbaarheid zo goed als nihil is. Het slachtoffer is de echtgenote van Ingimundur, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit. Na het ongeluk keert hij in zichzelf - hij bezoekt met frisse tegenzin de therapeut die de politie hem toewijst - en hij legt zich toe op het opknappen van zijn woning. Daarnaast wordt hij geplaagd door schijnbaar onverklaarde opstoten van agressie. Dat wordt er niet beter op als hij spullen van zijn vrouw begint op te ruimen en door wat hij vindt een vermoeden krijgt dat ze een verhouding had. Zijn speurdersinstinct zal het rouwproces een heel andere wending geven. Gelukkig is er nog zijn oogappel Salka, de kleindochter voor wie hij zijn leven zou geven, maar die hij op zijn lastigste momenten toch niet ontziet. Wat hem vervolgens een extra dosis schuldgevoel bezorgt.

Hoofdacteur Ingvar Eggert Sigurðsson (een van de politieagenten uit de televisieserie ‘Trapped’) is de dominerende kracht van ‘A White, White Day’. Hij vult het scherm zo goed als de hele film en zet een vertolking neer waarin hij onder een laag woede, paranoia en agressiviteit zijn personage op een subtiele wijze laat evolueren. Niet verrassend als je weet dat Pálmason de rol speciaal voor Sigurðsson geschreven heeft, een acteur met wie hij voor het eerst samenwerkte voor zijn afstudeerfilm. De regisseur vertelt het verhaal van deze losgeslagen man met een opvallende rust. Shots mogen best een tijdje duren en zijn voorliefde voor sprekende details, gefilmd in prachtige close-ups is overduidelijk. Pálmason is een uitgesproken visuele verteller over wie de internationale pers het roerend eens is dat hij nog veel mooie dingen zal laten zien. Nóg dus, want ‘A White, White Day’ is alvast een visitekaartje om u tegen te zeggen. (Film Fest Gent)

FR
Dans une ville reculée en Islande, un policier retraité soupçonne un homme d’avoir eu une relation avec sa femme décédée dans un accident deux ans plus tôt. Peu à peu, son obsession pour la vérité grandit jusqu’à le mettre en danger lui et ses proches. Une histoire de deuil, de revanche et d’amour inconditionnel.

EN
In a remote Icelandic town, an off-duty police chief begins to suspect a local man of having had an affair with his late wife, who died in a tragic accident two years earlier. Gradually his obsession for finding out the truth accumulates and inevitably begins to endanger himself and his loved ones. A story of grief, revenge and unconditional love.

“Palmason boldly risks audience disenfranchisement by pushing his disturbing story to unexpected lengths dramatically and stylistically, thereby winning a creative wrestling match with a potentially intransigent narrative.” - Hollywood Reporter

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 10,00 €
Reductie tarief: 8,00 €
Filmstones: 7,50 € (iedereen) / Korte film: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac