Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
An offer you cant refuse (2)
Kuru cult night 4
Kuru cult night 4 (1)
Kuru cult night 4 (2)

Music Docs i.s.m. Democrazy

Music Docs i.s.m. Democrazy

LOU REED’S BERLIN
Julian Schnabel - Verenigde Staten/Groot-Brittannië - 2007 - 85 min.
Vanaf 17 mei tijdelijk exclusief in gerestaureerde versie te zien in Studio Skoop.
Tickets voor de eerste vertoning op 17 mei om 20u00 zijn nu reeds beschikbaar.

Rond 1973 hield naast Keith Richards alleen nog de New Yorkse zanger en songwriter Lou Reed de eerste plaats in de ranglijst van ‘popartiesten die waarschijnlijk als eerste dood zouden gaan’. Reed hield deze dubieuze status onder andere in stand door zijn bombastische conceptalbum ‘Berlin’ te maken, dat tegen het decor van decadent Berlijn, een totale, door drugs en hedonisme gevoede gevoelsarmoede uitdrukt ten opzichte van vooral liefde. Reeds producer Bob Ezrin speelde een belangrijke rol bij de moeizame wording van het album. Hij zou zijn eigen kinderen hebben opgesloten om hun gehuil op te nemen voor het nummer The Kids, en na de voltooiing van het album kreeg hij een zenuwinzinking.

Het ambiteuze album stond in schril contrast met de superhit ‘Walk on the Wild Side’, en kort na de release kreeg het zeer scherpe recensies, die de hoop die Reed en Ezrin koesterden om het live te brengen uiteen deden spatten.

Drieëndertig jaar lang weigerde Reed om het album op te voeren, tot hij toch overstag ging. Inmiddels een kranige zestig-plusser, speelde hij wereldwijd meerdere zalen kapot. Beeldend kunstenaar/filmregisseur Julian Schnabel filmde vijf nachten lang de concerten in het New Yorkse St. Ann’s Warehouse. Zijn dochter Lola draaide de impressionistische filmpjes die tijdens het optreden geprojecteerd worden. Lou Reed is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus dat het achtergrondkoor vormt. Er is heel veel veranderd sinds 1973, maar het verstrijken van de tijd maakt de songs nu nog veel beklijvender.

De film werd een stemmige weerslag van een repertoire dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan en muzikaal en inhoudelijk nog steeds grote indruk weet te maken.

HEAVEN STOOD STILL: THE INCARNATIONS OF WILLY DEVILLE
Larry Locke - Verenigde Staten - 2022 - 84 min.
Op donderdag 25 mei ‘23 om 20u00

Een documentaire die het leven en de muziek van een unieke artiest portretteert die zowel bij leven als postuum veel te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn unieke positie binnen de traditionele Amerikaanse muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.

Het viel de Amerikaanse regisseur Larry Locke op dat vele groten uit de muziekscene (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Peter Wolf, Ben E. King, Herman Brood en vele anderen) Willy DeVille bewonderden maar daar maar moeilijk voor uitkwamen. Verder intrigeerde hem de vraag waarom DeVille wel erkenning kreeg in Europa, maar in Amerika nauwelijks bekendheid genoot. Was het zijn imago als druggebruiker? Deze nieuwsgierigheid resulteerde in een prachtige documentaire met vele unieke beelden.

Willy DeVille begon zijn muziek carrière in de CBGB-punkscene in het New York van de jaren ‘70 met zijn band Mink DeVille. De concerten van Mink DeVille werden bezocht door de crème de la crème uit de muziekwereld. Geboren als Billy Borsey in de fabrieksstad Stamford, Connecticut, smeedde hij voor zichzelf een totaal unieke identiteit. Zijn liefde voor muziek en films waren zijn inspiratie en zijn uitweg naar de grote stad. Zijn krachtige zangstem en steeds evoluerende podiumpersonages toverden avontuurlijke uitstapjes naar rhythm-and-blues-, cajun-, salsa-, mariachi- en tejanomuziek. Met zijn “Spanish-Americana” was hij een van de meest originele en meest romantische figuren van het rocktijdperk.

DeVille verkocht in zijn 35-jarige carrière een miljoen platen in Europa met hits als ‘Spanish Stroll’, ‘Hey Joe’, ‘You Better Move On’, ‘Demasiado Corazon’, ... Hij werd genomineerd voor een Oscar voor het themalied van de film ‘Princess Bride’. De song werd op vele Amerikaanse bruiloften gespeeld, maar bijna niemand wist wie de zanger was. Want terwijl DeVille in Europa op alle grote podia stond, bleef hij in zijn thuisland bijna volledig onbekend. Je kunt wel zeggen: hij was America’s most undiscovered treasure.

Klik hier voor tickets

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

MOONAGE DAYDREAM
Brett Morgen - Verenigde Staten/Duitsland - 2022 - 140 min.
Vanaf 14 september ‘22

‘Moonage Daydream’ dompelt u onder in de unieke visuele en muzikale wereld van David Bowie. Bowie wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van onze tijd, en heeft onze cultuur de laatste 50 jaar sterk beïnvloed. ‘Moonage Daydream’ is de eerste fim die de medewerking kreeg van de familie en de entourage van Bowie, en regisseur Brett Morgen kreeg onbeperkt toegang tot de volledige ongecensureerde persoonlijke archieven van de man zelf. Meer dan 5 miljoen stukken, waaronder zeldzame tekeningen, opnames en dagboeken! Brett Morgen werkte 4 jaar lang aan de film, en daar bovenop nog eens 18 maanden aan het geluid, de animatie en de kleur.

FREAKSCENE: THE STORY OF DINOSAUR JR.
Philipp Reichenheim - USA - 2022 - 82 min.
Vanaf 22 oktober ‘22

Het Amerikaanse Dinosaur Jr. is zo’n band die elke liefhebber van het betere alternatieve gitaarwerk niet ontgaan kan zijn. In de jaren tachtig creëerden ze een vernieuwende mengeling van alternatieve rock en harde (punk)gitaren, net als generatiegenoten Pixies. Hun stijl en onmiskenbare sound werd later ‘Grunge’ genoemd.

Nadat Kurt Cobain (Nirvana) zich in de jaren negentig als grote fan uitsprak, groeide de populariteit van ‘Dinosaur’ zienderogen. De film vertelt het verhaal van de drie charismatische muzikanten in de disfunctionerende band: J. Mascis (zang, gitaar), Lou Barlow (bas) en Murph (drums).

POLY STYRENE - I AM A CLICHÉ
Celeste Bell & Paul Sng - Groot-Brittannië - 2022 - 96 min.
Vanaf 9 november ‘22

Poly Styrene was de eerste gekleurde vrouw in het Verenigd Koninkrijk die het gezicht was van een succesvolle rockband. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie, waarbij ze haar onconventionele stem gebruikte om te zingen over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze aan het eind van de jaren zeventig in Groot-Brittannië zag gebeuren, met een zeldzame vooruitziendheid.

Als frontvrouw van ‘X-Ray Spex’ was de Anglo-Somalische punkmuzikante ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunkbewegingen. Maar het overleden punk-buitenbeentje liet niet alleen een immense culturele voetafdruk achter, doch ook een dochter, Celeste Bell, die de onwetende bewaker werd van de erfenis van haar moeder. Vrouwenhaat, racisme en psychische aandoeningen plaagden Poly’s leven, wat ook de jeugd van Celeste en de relatie tussen moeder en dochter heeft getekend. Verteld door Oscar-genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste terwijl ze het unieke archief van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon én Poly de moeder beter te begrijpen.

BRIAN ENO & ROGER ENO LIVE AT THE ACROPOLIS, ATHENS
Tilo Krause - Duitsland - 2022 - 80 min.
Op vrijdag 3 maart ‘23 om 20u00

Brian Eno & Roger Eno nemen al sinds 1983 samen muziek op. In dit unieke muzikale evenement zien we de broers voor het eerst samen live optreden. Raar maar waar, het is zowat de enige keer dat de twee voor een publiek optraden tout court.

Wereldbefaamd omwille van hun atmosferische music landscapes van legendarische filmproducties, televisie-soundtracks en ambient platen, treden Brian en Roger op voor een uitverkochte arena, tegen de achtergrond van het iconische amfitheater dat het canvas vormt voor bijhorende projecties.

Voor Eno-fans is er geen betere manier om dit immersieve en betoverende optreden te beleven dan in een intimistische setting van een filmzaal. #gewoongenieten

ANONYMOUS CLUB
Danny Cohen - Australië - 2021 - 86 min.
Op woensdag 26 april ‘23 om 19u45

Deze prachtige muziekdocumentaire verschaft ons een intieme toegang tot het leven van Courtney Barnett, een anti-influencer die een krachtige stem is voor onze tijd.

Het project werd in 2018 in gang gestoken door Danny Cohen, die al vele jaren met Courtney Barnett samenwerkt aan haar bekroonde en zeer verbeeldingsrijke muziekvideo’s. Hij volgde Barnett drie jaar lang op tour in Europa, de Verenigde Staten en Azië en bij haar thuis in Melbourne als een éénmans-crew, filmend met een 16mm camera die was uitgerust om synchroon geluid op te nemen.

Tijdens de opnames hield de notoir terughoudende Courtney Barnett, op vraag van Cohen, een dagboek bij dat ze insprak op een analoge dictafoon. Deze zeer directe reflecties tonen haar interne strubbelingen - van haar zelfvertrouwen en zelfbeeld, over de druk van de roem, tot het vinden en begrijpen van haar plaats als een artieste in de (muziek)wereld.

In de handen van Courtney Barnett worden de fragmenten van het alledaagse leven rijk en boeiend. Ze is een begaafde tekstschrijfster en virtuoos gitariste, een embleem van gevatheid voor de millennial-generatie en één van de meest succesvolle muzikale Australische exportproducten.