Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Joker folie A deux
Cafe - vanaf 18u45

Music Docs

ARNO: ROCK ‘N’ ROLL GODVERDOMME
Kristof Michiels - België - 2024 - 91 min.

Vanaf 18 september

Een filmportret van de Belgische belichaming van Rock & Roll: puur, onomwonden en met de nodige dosis humor. Een man met vele gedaantes die zich in de muziekscene en op het witte doek heeft laten gelden en tot een heus boegbeeld is uitgegroeid. Prince des moules, Lonesome Zorro of gewoon Le plus beau, Arno ís rock ‘n’ roll, godverdomme!

De documentaire toont Arno zoals hij echt was: zijn humor, sociaal engagement, surrealisme en puurheid. Het leven, het verleden en de vergankelijkheid, allemaal in zijn eigen woorden, dynamisch gemonteerd in een diepgaande trip met veel, heel veel muziek. Rock ’n’ Roll Godverdomme!

Aan het roer van deze allesomvattende documentaire staat DJ 4T4 (‘t Hof van Commerce) oftewel Kristof Michiels. Hij vatte het titanenwerk aan om verhaal en cadans te steken in een onwerkelijke hoeveelheid archiefmateriaal, komende uit de privé-archieven van vrienden & familie, VRT, RTBF, Ancienne Belgique etc. Een knap staaltje storytelling en montage. De film is een absolute aanrader, niet alleen voor de fans maar ook bij wijze van introductie in het enigma genaamd Arno Hintjens.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

MOONAGE DAYDREAM
Brett Morgen - Verenigde Staten/Duitsland - 2022 - 140 min.
Vanaf 14 september ‘22

‘Moonage Daydream’ dompelt u onder in de unieke visuele en muzikale wereld van David Bowie. Bowie wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van onze tijd, en heeft onze cultuur de laatste 50 jaar sterk beïnvloed. ‘Moonage Daydream’ is de eerste fim die de medewerking kreeg van de familie en de entourage van Bowie, en regisseur Brett Morgen kreeg onbeperkt toegang tot de volledige ongecensureerde persoonlijke archieven van de man zelf. Meer dan 5 miljoen stukken, waaronder zeldzame tekeningen, opnames en dagboeken! Brett Morgen werkte 4 jaar lang aan de film, en daar bovenop nog eens 18 maanden aan het geluid, de animatie en de kleur.

FREAKSCENE: THE STORY OF DINOSAUR JR.
Philipp Reichenheim - USA - 2022 - 82 min.
Vanaf 22 oktober ‘22

Het Amerikaanse Dinosaur Jr. is zo’n band die elke liefhebber van het betere alternatieve gitaarwerk niet ontgaan kan zijn. In de jaren tachtig creëerden ze een vernieuwende mengeling van alternatieve rock en harde (punk)gitaren, net als generatiegenoten Pixies. Hun stijl en onmiskenbare sound werd later ‘Grunge’ genoemd.

Nadat Kurt Cobain (Nirvana) zich in de jaren negentig als grote fan uitsprak, groeide de populariteit van ‘Dinosaur’ zienderogen. De film vertelt het verhaal van de drie charismatische muzikanten in de disfunctionerende band: J. Mascis (zang, gitaar), Lou Barlow (bas) en Murph (drums).

POLY STYRENE - I AM A CLICHÉ
Celeste Bell & Paul Sng - Groot-Brittannië - 2022 - 96 min.
Vanaf 9 november ‘22

Poly Styrene was de eerste gekleurde vrouw in het Verenigd Koninkrijk die het gezicht was van een succesvolle rockband. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie, waarbij ze haar onconventionele stem gebruikte om te zingen over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze aan het eind van de jaren zeventig in Groot-Brittannië zag gebeuren, met een zeldzame vooruitziendheid.

Als frontvrouw van ‘X-Ray Spex’ was de Anglo-Somalische punkmuzikante ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunkbewegingen. Maar het overleden punk-buitenbeentje liet niet alleen een immense culturele voetafdruk achter, doch ook een dochter, Celeste Bell, die de onwetende bewaker werd van de erfenis van haar moeder. Vrouwenhaat, racisme en psychische aandoeningen plaagden Poly’s leven, wat ook de jeugd van Celeste en de relatie tussen moeder en dochter heeft getekend. Verteld door Oscar-genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste terwijl ze het unieke archief van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon én Poly de moeder beter te begrijpen.

BRIAN ENO & ROGER ENO LIVE AT THE ACROPOLIS, ATHENS
Tilo Krause - Duitsland - 2022 - 80 min.
Op vrijdag 3 maart ‘23 om 20u00

Brian Eno & Roger Eno nemen al sinds 1983 samen muziek op. In dit unieke muzikale evenement zien we de broers voor het eerst samen live optreden. Raar maar waar, het is zowat de enige keer dat de twee voor een publiek optraden tout court.

Wereldbefaamd omwille van hun atmosferische music landscapes van legendarische filmproducties, televisie-soundtracks en ambient platen, treden Brian en Roger op voor een uitverkochte arena, tegen de achtergrond van het iconische amfitheater dat het canvas vormt voor bijhorende projecties.

Voor Eno-fans is er geen betere manier om dit immersieve en betoverende optreden te beleven dan in een intimistische setting van een filmzaal. #gewoongenieten

ANONYMOUS CLUB
Danny Cohen - Australië - 2021 - 86 min.
Op woensdag 26 april ‘23 om 19u45

Deze prachtige muziekdocumentaire verschaft ons een intieme toegang tot het leven van Courtney Barnett, een anti-influencer die een krachtige stem is voor onze tijd.

Het project werd in 2018 in gang gestoken door Danny Cohen, die al vele jaren met Courtney Barnett samenwerkt aan haar bekroonde en zeer verbeeldingsrijke muziekvideo’s. Hij volgde Barnett drie jaar lang op tour in Europa, de Verenigde Staten en Azië en bij haar thuis in Melbourne als een éénmans-crew, filmend met een 16mm camera die was uitgerust om synchroon geluid op te nemen.

Tijdens de opnames hield de notoir terughoudende Courtney Barnett, op vraag van Cohen, een dagboek bij dat ze insprak op een analoge dictafoon. Deze zeer directe reflecties tonen haar interne strubbelingen - van haar zelfvertrouwen en zelfbeeld, over de druk van de roem, tot het vinden en begrijpen van haar plaats als een artieste in de (muziek)wereld.

In de handen van Courtney Barnett worden de fragmenten van het alledaagse leven rijk en boeiend. Ze is een begaafde tekstschrijfster en virtuoos gitariste, een embleem van gevatheid voor de millennial-generatie en één van de meest succesvolle muzikale Australische exportproducten.

HEAVEN STOOD STILL: THE INCARNATIONS OF WILLY DEVILLE
Larry Locke - Verenigde Staten - 2022 - 84 min.
Op donderdag 25 mei ‘23 om 20u00

Een documentaire die het leven en de muziek van een unieke artiest portretteert die zowel bij leven als postuum veel te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn unieke positie binnen de traditionele Amerikaanse muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.

Het viel de Amerikaanse regisseur Larry Locke op dat vele groten uit de muziekscene (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Peter Wolf, Ben E. King, Herman Brood en vele anderen) Willy DeVille bewonderden maar daar maar moeilijk voor uitkwamen. Verder intrigeerde hem de vraag waarom DeVille wel erkenning kreeg in Europa, maar in Amerika nauwelijks bekendheid genoot. Was het zijn imago als druggebruiker? Deze nieuwsgierigheid resulteerde in een prachtige documentaire met vele unieke beelden.

Willy DeVille begon zijn muziek carrière in de CBGB-punkscene in het New York van de jaren ‘70 met zijn band Mink DeVille. De concerten van Mink DeVille werden bezocht door de crème de la crème uit de muziekwereld. Geboren als Billy Borsey in de fabrieksstad Stamford, Connecticut, smeedde hij voor zichzelf een totaal unieke identiteit. Zijn liefde voor muziek en films waren zijn inspiratie en zijn uitweg naar de grote stad. Zijn krachtige zangstem en steeds evoluerende podiumpersonages toverden avontuurlijke uitstapjes naar rhythm-and-blues-, cajun-, salsa-, mariachi- en tejanomuziek. Met zijn “Spanish-Americana” was hij een van de meest originele en meest romantische figuren van het rocktijdperk.

DeVille verkocht in zijn 35-jarige carrière een miljoen platen in Europa met hits als ‘Spanish Stroll’, ‘Hey Joe’, ‘You Better Move On’, ‘Demasiado Corazon’, ... Hij werd genomineerd voor een Oscar voor het themalied van de film ‘Princess Bride’. De song werd op vele Amerikaanse bruiloften gespeeld, maar bijna niemand wist wie de zanger was. Want terwijl DeVille in Europa op alle grote podia stond, bleef hij in zijn thuisland bijna volledig onbekend. Je kunt wel zeggen: hij was America’s most undiscovered treasure.

LOU REED’S BERLIN
Julian Schnabel - Verenigde Staten/Groot-Brittannië - 2007 - 85 min.
Vanaf 17 mei ‘23 - tijdelijk exclusief in gerestaureerde versie te zien in Studio Skoop.

Rond 1973 hield naast Keith Richards alleen nog de New Yorkse zanger en songwriter Lou Reed de eerste plaats in de ranglijst van ‘popartiesten die waarschijnlijk als eerste dood zouden gaan’. Reed hield deze dubieuze status onder andere in stand door zijn bombastische conceptalbum ‘Berlin’ te maken, dat tegen het decor van decadent Berlijn, een totale, door drugs en hedonisme gevoede gevoelsarmoede uitdrukt ten opzichte van vooral liefde. Reeds producer Bob Ezrin speelde een belangrijke rol bij de moeizame wording van het album. Hij zou zijn eigen kinderen hebben opgesloten om hun gehuil op te nemen voor het nummer The Kids, en na de voltooiing van het album kreeg hij een zenuwinzinking.

Het ambiteuze album stond in schril contrast met de superhit ‘Walk on the Wild Side’, en kort na de release kreeg het zeer scherpe recensies, die de hoop die Reed en Ezrin koesterden om het live te brengen uiteen deden spatten.

Drieëndertig jaar lang weigerde Reed om het album op te voeren, tot hij toch overstag ging. Inmiddels een kranige zestig-plusser, speelde hij wereldwijd meerdere zalen kapot. Beeldend kunstenaar/filmregisseur Julian Schnabel filmde vijf nachten lang de concerten in het New Yorkse St. Ann’s Warehouse. Zijn dochter Lola draaide de impressionistische filmpjes die tijdens het optreden geprojecteerd worden. Lou Reed is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus dat het achtergrondkoor vormt. Er is heel veel veranderd sinds 1973, maar het verstrijken van de tijd maakt de songs nu nog veel beklijvender.

De film werd een stemmige weerslag van een repertoire dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan en muzikaal en inhoudelijk nog steeds grote indruk weet te maken.

LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING
Lisa Cortés - Verenigde Staten - 2023 - 101 min.
met Little Richard, Tom Jones, Mick Jagger, Paul McCartney, ...
Vanaf 18 oktober ‘23

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.

Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.

Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50
Toby Amies - Groot-Brittannië - 2022 - 86 min.
met Robert Fripp, Michael Giles, Pete Sinfield, Ian McDonald, Mel Collins, Bill Bruford, ...
November 2023

King Crimson is een band waar mensen letterlijk dolgraag bij willen horen. ‘In the Court of the Crimson King’ is een zwartkomische film voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite waard is om alles op te offeren voor een enkel moment van transcendentie. Al meer dan 50 jaar leidt Robert Fripp, ook beroemd om zijn werk met David Bowie en Brian Eno, een unieke creatieve omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samenspannen om het uiterste te eisen van de bandleden die alleen worden verlicht door het applaus van een publiek, wier aanbidding hun leven echter nog moeilijker dreigt te maken. Het is een bevredigende en gevaarlijke omgeving waarin het buitengewone mogelijk is, niets zeker is, en waar niet iedereen ongeschonden uit komt.

CALLAS - PARIS, 1958
Tom Volf - Frankrijk - 2023 - 90 min.
Uniek evenement! Enkel op deze dagen:
- op zondag 26 november om 17u00
- op zaterdag 2 december om 20u00

Een nacht om nooit te vergeten. Maria Callas, de onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de 20e eeuw, maakte haar debuut in Parijs. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decor voor deze legendarische voorstelling op 19 december 1958. Het grote sociale evenement werd bijgewoond door “Le Tout Paris”, waaronder de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Callas verscheen op het beroemde podium met haar meest elegante couture en juwelen ter waarde van een miljoen dollar.

Ze opende met haar kenmerkende rol, Norma’s ‘Casta diva’, gevolgd door het beklemmende ‘Miserere’ uit Verdi’s ‘Il Trovatore’ om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende ‘Una voce poco fa’ uit ‘Il Barbiere di Siviglia’. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde realisatie van ‘Tosca, Act II’. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best, zowel in recital als als opera-actrice. Visuele elementen waren net zo belangrijk als de vocale dimensies in haar kunst.

Geproduceerd door het team achter de bekroonde film ‘Maria by Callas’.

ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS
D.A. Pennebaker - Groot-Brittannië - 1979 - 100 min.

Unieke vertoning i.h.k.v. DARKER/BRIGHTER: Superkraft & Studio Skoop
op woensdag 10 januari om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€

Op 3 juli 1973 nam David Bowie afscheid van Ziggy Stardust, zijn meest gevierde alter ego, ten overstaan van vijfduizend ongelovige fans op het podium van de Hammersmith Odeon in Londen. Hoewel Bowie’s beslissing om zijn geliefde buitenaardse persona gedag te zeggen een schok was voor fans, bleek het achteraf gezien een cruciaal moment in het openbreken van zijn carrière. Naast het feit dat Ziggy Stardust het sjabloon vormde voor glamrock, blijft de impact van zijn korte, androgyne bestaan wijdverspreid in de populaire cultuur.

Vijftig jaar na het beroemde laatste concert van Ziggy Stardust, vastgelegd op film door de bekroonde regisseur D.A. Pennebaker, vertonen we de volledig 4K-gerestaureerde versie van het beroemde concert uit 1973, dat in 1979 in de bioscoop werd uitgebracht als ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Deze jubileumeditie concentreert zich zowel op de aanbidders van Bowie als op David op het podium en in zijn kleedkamer voorafgaand aan de show. Dichter bij die onvergetelijke avond in 1973 zal u niet komen.

MUTINY IN HEAVEN: THE BIRTHDAY PARTY
Ian White - Australië - 2023 - 98 min.
met o.a. Nick Cave, Mick Harvey, Tracy Pew, Rowland S. Howard, Phil Calvert

Vanaf 14 februari 2024

Nick Cave is door de jaren heen gerijpt als een goede wijn, waardoor zijn iconische status als ongeëvenaarde artiest en songwriter enorm is. In de opwindende nieuwe film ‘Mutiny in Heaven’ schetsen Cave en zijn eerste band, The Birthday Party, een ongefilterd, intiem en meeslepend beeld van de invloedrijke postpunkgroep die hem naar het wereldtoneel katapulteerde.

De film, exclusief verteld door de oorspronkelijke bandleden, duikt diep in de psyche van de band en beschrijft hoe Nick Cave en zijn schoolvrienden het publiek opschrikten met hun confronterende optredens, oergeschreeuw, gothic horror en anarchistische levensstijl. Met nooit eerder vertoonde persoonlijke beelden van bandleden, dynamische animaties en adembenemende concertfragmenten, biedt de film een zweterig, intens en opwindend beeld van een van de meest legendarische live-acts. Voorbestemd om meteen een documentaireklassieker te worden.

STOP MAKING SENSE
Jonathan Demme - USA - 1984 (restored in 2023) - 88 min.

Vanaf 21 februari

Danku Studio A24! Echt waar! Bedankt! ‘Stop Making Sense’ met verbeterde beeld- en geluidskwaliteit! Het pak past nog steeds. Van ‘Psycho Killer’ t.e.m. ‘Crosseyed and Painless’ toveren David Byrne en de zijnen een glimlach op je gezicht en een warm gevoel in je hartje.

Jonathan Demme (‘The Silence of the Lambs’, ‘Philadelphia’...) maakte een tijdloos meesterwerk dat ons na zoveel jaren nog steeds kan bekoren, ook in 4k. 100% op de tomatometer op Rotten Tomatoes, 100% onversneden heroïne recht onze aderen in richting Walhalla.

Niet te missen! Trommel je vrienden, vijanden, ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, verre neven, relnichten, boze buurman en desnoods je partner op, want dit is het cinema-moment van het jaar!