Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Rkgc
Rkssgc-2

Film Fest On Tour

Film Fest On Tour

Film Fest Gent trekt het land in met ‘Film Fest Gent On Tour’, een spraakmakende avant-première die elke derde dinsdag van de maand op een aantal Vlaamse locaties wordt vertoond. Gedurende het jaar komen talloze films in de reguliere bioscooproulatie die zeker in aanmerking zouden komen voor een plek op het festivalprogramma in oktober, maar die omwille van de timing niet geprogrammeerd kunnen worden. Gedreven door de wens om filmcultuur het hele jaar door op de agenda te zetten, bouwt de organisatie met ‘Film Fest Gent On Tour’ aan een netwerk van Vlaamse vertoners en distributeurs dat de kwaliteitscinema bij een ruim publiek kan promoten.

Film Fest Gent On Tour wordt dan ook gedragen door het brede vertonersveld in het Vlaamse gewest. Van arthousebioscopen tot multiplexen, van thematische culturele vertoners tot cultuurcentra: elke derde dinsdag van de maand staat er een avant-première op het programma die door Film Fest Gent van omkadering voorzien wordt. Het gevarieerde aanbod bevat zowel werk van gevestigde waarden als van aanstormend talent.

Op dinsdag 18 juni is ‘Soundtrack to a Coup d’État’ van Johan Grimonprez in dit kader te zien in Studio Skoop.

SOUNDTRACK TO A COUP D’ÉTAT
Johan Grimonprez - België/Frankrijk - 2024 - 150 min.
Documentaire met de stemmen van Zap Mama, In Koli Jean Bofane en Patrick Cruise O’Brien

Johan Grimonprez brengt jazz, de CIA en de Verenigde Naties samen tot een swingend geheel in zijn ‘Soundtrack to a Coup d’État’.

Wat hebben jazzmuziek en de moord op Patrice Lumumba met elkaar gemeen? In ‘Soundtrack to a Coup d’État’ neemt Belgische filmmaker Johan Grimonprez u mee naar 16 februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste minister van Congo. Eerdere vergaderingen rond demilitarisatie en dekolonisatie waren al in het water gevallen, tot grote frustratie van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. De grote dwarsligger, de VS, moeten dringend hun imago opkrikken en zoeken toevlucht in de jazz. Muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington worden als jazz ambassadeurs naar Congo gestuurd om de aandacht af te leiden van verschillende CIA-operaties. (Bron: FIlm Fest Gent).

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vindt plaats op 18/06/24 om 20u in Studio Skoop
Klik hier voor tickets: ‘Soundtrack to a Coup d’État’ op 18/06 om 20u

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

ALCARRÀS
Carla Simón - Spanje/Italiê - 2022 - 120 min.
met Jordi Puyol Docet, Xènia Roset, Anna Otin, Albert Bosch, Ainet Jounou, Berat Pipó, ...
Filmfestival van Berlijn 2022: Gouden Beer

Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is eveneens de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind.

Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar mooie debuut ‘Summer 1993’ (2017), en won ze eerder dit jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 17/01/23 om 20u00 in Studio Skoop

TRIANGLE OF SADNESS
Ruben Östlund - Zweden/Frankrijk/VK/Duitsland - 2022 - 147 min.
met Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean Kriek, Dolly De Leon, …
Filmfestival Cannes 2022: Gouden Palm

Na de New York Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxecruise met als hoogtepunt een beroemd galadiner. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat die het comfort van de passagiers in gevaar brengt…

‘Triangle of Sadness’ kreeg op het Filmfestival Cannes 2022 een staande ovatie die meer dan 8 minuten aanhield en won daarna de ‘Palme d’Or’ als beste film. Hiermee won Ruben Östlund zijn tweede Gouden Palm na ‘The Square’ in 2017.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 27/09/22 om 19u30 in Studio Skoop

IL BUCO
Michelangelo Frammartino - Italië/Frankrijk/Duitsland - 2021 - 93 min.
met Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza, ...

Tijdens de economische boom van de jaren ‘60 wordt het hoogste gebouw van Europa opgetrokken in het welvarende noorden van Italië. Aan de andere kant van het land verkennen enkele jonge speleologen de diepste grot van Europa in het ongerepte Calabrische achterland. De bodem van de Bifurto Ravijn, 700 meter onder de grond, wordt voor het eerst bereikt. Het waagstuk van de avonturiers gaat ongemerkt voorbij aan de bewoners van het aangrenzende dorpje, maar niet aan de oude herder van het Pollino Plateau, wiens leven zich begint te verweven met dat van de avonturiers.

Een bijna woordeloos pareltje van organische schoonheid, dat raakt aan het mystieke. ‘Il Buco’ is een kroniek van een bezoek aan de ongekende dieptes van het leven en de natuur, en toont twee grote reizen naar het innerlijke, parallel aan elkaar.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 21/06/22 om 19u45 in Studio Skoop

A CHIARA
Jonas Carpignano - Italië/Frankrijk - 2021 - 121 min.
met Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo, Antonio Rotolo Uno, ...

In Italië heb je famiglia, en je hebt Famiglia, met hoofdletter ‘F’. Die eerste hangt samen door liefde en bloed, de andere kleeft aan elkaar door eer en bloederige hebzucht. Deze twee werelden clashen in Jonas Carpignano’s ‘A Chiara’, de nieuwste film van de Italiaans-Amerikaanse cineast over het leven en lijden in de verpauperde Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In 2015 volgde de regisseur in ‘Mediterranea’ al een groep Afrikaanse vluchtelingen die aankwam in het havenstadje Gioia Tauro en in 2017 volgde hij de Roma-gemeenschap in ‘A Ciambra’. “Ik had niet gepland om een trilogie over deze streek te maken”, zei de cineast tegen Deadline. “Ik ging er naartoe voor een kortfilm over rassenrellen, maar daar aangekomen wist ik meteen dat er meer verhalen te vertellen waren.”

En die verhalen vindt Martin Scorsese’s poulain – Carpignano’s vorige film werd door hem gefinancierd – altijd in de marge. Samen met zijn favoriete cameraman Tim Curtin boort de Italo-Amerikaan via door de goegemeente verguisde bevolkingsgroepen naar de rommelende onderbuik van de Italiaanse samenleving – die Carpignano en Curtin in hun kenmerkende grauwe, neorealistische en intuïtieve documentairestijl tonen. Maar na zijn portret over de vluchtelingen en Roma in Calabrië, richt hij zijn camera nu op de lokale maffia.

In ‘A Chiara’ volgt Carpignano de vijftienjarige Chiara (opnieuw vertolkt door een niet-acteur, Swamy Rotolo) die een typisch tienerleventje leidt in Gioia Tauro: ze is verslingerd aan haar smartphone, ze trekt op met vriendinnen en plaagt haar oudere zus. Als die achttien wordt, organiseren Chiara’s ouders een mooi en uitvoerig in beeld gebracht verjaardagsfeest waar heel de buurt naartoe komt. Er wordt gedanst, gespeecht, gehuild, gedronken en zelfs ook stiekem gerookt. Maar als iemand dat dreigt te verklikken bij Chiara’s vader, blijft de puber ijskoud. Niets kan haar raken. En dan ontploft haar vaders auto.

Door in te zoomen op een tienermeisje dat het dubbelleven van haar perfecte papa ontdekt, geeft Carpignano een fikse zwier aan zowel het coming-of-age- als het maffiagenre. Met dit prikkelende portret waarin Carpignano de frictie tussen familie en Famiglia onderzoekt, eindigt de cineast zijn eigenzinnige Calabrië-trilogie dan ook op een indrukwekkende noot.

De Avant-Première van A CHIARA vond plaats op dinsdag 15/03/22 om 20u00

DRIVE MY CAR
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2021 - 179 min.
met Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada,...
Golden Globes 2021: Beste Niet-Engelstalige Film - Cannes 2021: Beste Scenario, FIPRESCI, ...

Voor de On Tour van februari pakt FFG uit met Ryûsuke Hamaguchi’s grandioze meesterwerk Drive My Car. De film werd in Cannes bedolven onder de lof en won er ook de prijs voor beste scenario. Drive My Car is gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami en volgt een theateracteur en -regisseur die ermee instemt om een stuk op te voeren in Hiroshima. Voor deze gelegenheid krijgt hij een jonge vrouwelijke chauffeur toegewezen die zich voornamelijk stilhoudt.

De Avant-Première van DRIVE MY CAR vond plaats op dinsdag 15/02/22 om 20u

Wide Angle: Drive My Car
Recensie en context door Patrick Duynslaegher
Murakami & Hamaguchi - Luk Van Haute
Literair essay door Michaël Van Remoortere - in samenwerking met Fantômas
Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton en Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.FM

TOUT S’EST BIEN PASSÉ
François Ozon - Frankrijk - 2021 - 113 min.
met Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, ...
Geselecteerd voor het Festival van Cannes 2021

André, de vader van Emmanuèle, wordt op 85-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. Als hij ontwaakt is hij helemaal verzwakt en totaal afhankelijk geworden. Deze nieuwsgierige man, die zielsveel van het leven houdt, vraagt aan zijn dochter om hem te helpen sterven. Maar hoe kan je zoiets doen voor je eigen lieve vader?

Een verfilming van het gelijknamige boek van Emmanuèle Bernheim, die ook meerdere scenario’s voor Ozon heeft geschreven (‘Sous le Sable’, ‘5 x 2’, ‘Swimming Pool’).

“Another type of drama would put the issue-led handwringing at the centre of things. Not this film. It is just the hinge on which the family drama turns, and the performances from Dussollier and Marceau are quietly outstanding.” - ★★★★☆ Peter Bradshaw (The Guardian)

De Avant-Première van TOUT S’EST BIEN PASSÉ vond plaats op dinsdag 21/09/21 om 20u

BEANPOLE (DYLDA)
Kantemir Balagov - Rusland - 2019 - 130 min.
met Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov, ...
Cannes 2019: Prix Un Certain Regard (Beste Regisseur) & FIPRESCI-prijs
Russische inzending voor de Oscars 2020

1945, Leningrad. De Tweede Wereldoorlog heeft de stad verwoest: haar gebouwen liggen in puin, haar burgers zijn zowel fysiek als mentaal verscheurd. Hoewel het beleg - één van de ergste in de geschiedenis - eindelijk voorbij is, blijft de strijd tussen dood en leven voortduren tussen de overblijvende brokstukken. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken er naar zingeving en hoop terwijl ze worstelen om hun leven terug op te bouwen.

Gefilmd met indrukwekkend vakmanschap en op onvergetelijke wijze vertolkt, is Beanpole een hartverscheurende, empatische kijk op levens die verscheurd zijn door oorlog. Met dit krachtige drama bevestigt de 26-jarige regisseur Kantemir Balagov (Tesnota) zijn aanzienlijke talent.

“Beanpole is moving, disturbing, overwhelming.” - ★★★★★ The Guardian

“You quite often have to remind yourself to breathe.” - Variety

Vanwege de maatregelen i.v.m. het Corona-virus kon de aangekondigde vertoning van BEANPOLE op 17/03/20 helaas niet doorgaan.

DARK WATERS
Todd Haynes - USA - 2019 - 126 min.
met Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Bill Pullman, Tim Robbins, ...

Als zijn koeien één voor één ziek worden en sterven, verdenkt een Amerikaanse boer een naburige fabriek van ernstige vervuiling. Hij neemt een advocaat onder de arm, die een enorm geheim ontdekt: één van ‘s werelds grootste bedrijven is verantwoordelijk voor een groot en steeds verder groeiend aantal onverklaarbare sterfgevallen. Ondertussen riskeert hij alles: zijn toekomst, zijn familie, zijn eigen leven - om de waarheid aan het licht te brengen. Schokkend is, dat deze film gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Veel kans dat u uw Tefal-pannen met geen stok meer aan zal willen raken!

De Avant-Première van DARK WATERS i.h.k.v. Film Fest On Tour vond plaats op dinsdag 18/02/20.