Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Augure

Baloji - België/Nederland/Democratische Republiek Congo - 2023 - 90 min.
met Marc Zinga, Lucie Debay, Marcel Otete Kabeya, …
Belgische inzending voor de Oscars 2024
Filmfestival Cannes 2023: Winnaar ‘Un Certain Regard’ (New Voice Prize)

Nederlandstalige audiodescriptie beschikbaar via Earcatch

‘Augure’ is het even hallucinante als surrealistische verhaal van Koffie. Jaren geleden werd hij door zijn moeder in Congo verstoten omdat hij kenmerken van een zogenaamde ‘zabolo’ vertoonde. In het Lingala betekent ‘zabolo’ ‘tovenaar/magiër’ maar dan wel in de pejoratieve betekenis van het woord: ‘demon/duivel’ als het ware.

Tegen beter weten in beslist Koffie om rond Pasen samen met zijn Belgische vriendin Alice, die zwanger is van een tweeling, naar Lubumbashi terug te keren, met als doel zijn echtgenote aan zijn familie voor te stellen. En om een schuld af te lossen?

Het stel wordt er niet meteen met open armen ontvangen. Zijn moeder noch zijn vader gunnen het koppel amper een blik waardig. En ter plekke voelt Koffie ook aan den lijve de greep van oeroude gebruiken en hardnekkig bijgeloof op het dagelijkse leven. Aan de hand van vier belangrijke personages gidst Baloji ons door een weinig bekend Congo met oeroude gebruiken, een mix van magie en bijgeloof. Dat levert tal van magisch-realistische taferelen, maskerades en carnavaleske parades op, een fantasmagorie op zijn Afrikaans.

Baloji is als artiest niet aan zijn proefstuk toe. Als muzikant heeft hij een succesvolle carrière opgebouwd na zijn beginjaren als MC Balo bij Starflam. Baloji’s filmcarrière nam vlucht na prijzen voor zijn kortfilm ‘Zombie’ (2019). Baloji regisseerde ‘Augure’ niet alleen, hij schreef ook het scenario, hij was de artdirector en deed de kostumering. Dat zijn uitermate belangrijke parameters in deze film. Absolute aanrader. (Bron: Knack)

FR
Après 15 ans d’absence, Koffie retourne au Congo pour présenter sa femme, enceinte, à sa famille. Considéré comme un sorcier par les siens, il rencontre trois autres personnages qui, comme lui, veulent s’affranchir du poids des croyances et de leur assignation. Seule l’entraide et la réconciliation leur permettront de se détacher de la malédiction qui les touche.

EN
Koffie (35) lives in Belgium and is about to become a father. He sees this as an opportunity to return to his native country Congo with his girlfriend Alice (30). He was rejected as a child, now he wants to reconnect with his family. Despite his girlfriend’s pregnancy, his mother is still unable to give him love. Helped by his sister Tshala (30) and Paco (12), an outcast street child, Koffie and Mama Mujila (65) eventually learn to understand each other.

“The director’s gift for unpacking the way notions of witchcraft can function as fig leaves for trauma, combined with his obvious eye for costumes, lighting, and framing, make for a visually striking, deeply compassionate, and memorable debut.” - indieWire

“Kinetic and full of promise.” - The Hollywood Reporter

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 12,00 €
Reductie tarief: 10,00 €
Studio Skoop Junior: 10,00 € (iedereen)
Mikro Skoop: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets en abonnementen: klik hier voor alle informatie

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art