Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Affiche

Santiago, Italia

Nanni Moretti - Italië - 2018 - 80 min.

Op vrijdag 24 april om 19.30 zou er normaal gezien een unieke vertoning doorgaan i.s.m. Il Caffè .
Deze vertoning is helaas voorlopig afgelast vanwege het corona-virus en zal doorgaan op een latere datum.

“Het was een land dat verliefd was op Allende en alles wat er aan het veranderen was. Het was geweldig, het was juist, het was aangenaam” (Patricio Guzmán)

Nanni Moretti reconstrueert de Chileense coup van 1973 in deze dramatische documentaire. Na drie jaar in het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten… allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politiekers, mensonterende folterpraktijken en experimenten…

En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel. (Bron: Europa Cinemas)

IT
Il documentario racconta, attraverso le parole dei protagonisti e i materiali dell’epoca, i mesi successivi al colpo di stato dell’11 settembre 1973 che pose ne al governo democratico di Salvador Allende in Cile. Il lm si concentra, in particolare, sul ruolo svolto dall’ambasciata italiana a Santiago, che diede rifugio a centinaia di oppositori del regime del generale Pinochet, consentendo poi loro di raggiungere l’Italia.

In collaborazione con la Società Dante Alighieri Gent, introduzione a cura della Prof.ssa Mara Santi

Trailer

Deel film

Prijzen Algemeen tarief: 10,00 €
Reductie tarief: 8,00 €
Filmstones: 7,50 € (iedereen) / Korte film: 6,50 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art vac