Bezoek onze mobiele website

Sundown

Michel Franco - Frankrijk/Mexico/Zweden - 2022 - 83 min.
met Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Samuel Bottomley, Albertine Kotting McMillan, ...

Een man, een vrouw (nog onduidelijk wat hun onderlinge relatie is) en 2 puberkinderen op vakantie in een luxehotel in Acapulco. Dit is de wereld van de super-rijken, met obers die reageren op elke vingerknip. Door een plots sterfgeval ziet de familie zich genoodzaakt meteen terug te keren naar Londen. Op de luchthaven blijkt de man (Neil, gespeeld door Tim Roth) zijn paspoort vergeten te hebben. De rest vertrekt, Neil zal wel een latere vlucht nemen. In plaats van naar het hotel, laat hij de taxichauffeur hem aan “om ‘t even welk goedkoop hotelletje” afzetten… En uiteraard heeft hij zijn paspoort nog bij zich.

Wat volgt is wat er gebeurt wanneer iemand kiest een bepaalde weg in te slaan, los van de ‘uitgestippelde’ route. Vanaf dan laat Neil zich eerder leiden door toevallige ontmoetingen, afdalend in het ‘armere’ Acapulco, een stad evengoed in de greep van drugskartels, compleet met bloedige afrekeningen. Wat de mysterieuze Neil drijft, is grotendeels aan de kijker om in te vullen, hoewel er, naargelang de film echt op ritme komt, geleidelijk aan meer informatie wordt prijsgegeven.

Regisseur Michel Franco kennen we nog van het shockerende drama ‘Despuès de Lucia’, en recenter van het even shockerende (maar vrij onevenwichtige) ‘New Order’. Dit keer komt hij met een nieuwe variatie op het arm/rijk-thema, die uitermate beklijft.

FR
Une riche famille anglaise passe de luxueuses vacances à Acapulco quand l’annonce d’un décès les force à rentrer d’urgence à Londres. Au moment d’embarquer, Neil affirme qu’il a oublié son passeport dans sa chambre d’hôtel. En rentrant de l’aéroport, il demande à son taxi de le déposer dans une modeste « pension » d’Acapulco…

EN
Neil and Alice Bennett (Tim Roth, Charlotte Gainsbourg) are the core of a wealthy family on vacation in Mexico with younger members Colin and Alexa (Samuel Bottomley, Albertine Kotting McMillan) until a distant emergency cuts their trip short. When one relative disrupts the family’s tight-knit order, simmering tensions rise to the fore in this suspenseful jolt from writer/director Michel Franco.

‘In afwachting van de ontroerende eindconclusie van ‘Sundown’ is het buitengewoon fascinerend en zelfs hypnotiserend om die vreemde Neil te zien rondbanjeren.’ - HUMO ★★★(★)

‘Franco verenigt een loom tempo met de plotwendingen van een actie-thriller waarvan de beloning in de staart zit.’ - De Standaard ★★★

‘Mysterieus, teneerdrukkend, suspensvol en satirisch tegelijk.’ - Focus Knack ★★★

‘Neil geeft een nieuwe dimensie aan het adjectief laconiek en is duidelijk verwant aan Meursault, het hoofdpersonage uit L’étranger van Albert Camus.’ - De Morgen ★★★

‘Intrigerend, existentieel drama waarin regisseur Franco en passant ook nog commentaar levert op de enorme klassenverschillen in zijn moederland Mexico.’ - VPRO Cinema ★★★★

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 12,00 €
Reductie tarief: 10,00 €
Studio Skoop Junior: 10,00 € (iedereen)
Mikro Skoop: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art