Bezoek onze mobiele website

Sur le Champ!

Michael Antoine, Nicolas Bier & Jean-Simon Gérard - België - 202 - 61 min.
een co-productie van SOS Faim, Iles de Paix & Autre Terre

Film- en debatavond i.h.k.v. Food.Film.Fest op donderdag 16 november om 19u30
Klik hier voor tickets (5 euro/persoon)

Na een geslaagde samenwerking in 2022 slaan Dierenartsen Zonder Grenzen en WWF België opnieuw de handen in elkaar voor een inspirerende avond over duurzame landbouw en voeding. Op donderdag 16 november vertonen we de film ‘Sur le Champ!’ in de STUDIO SKOOP in Gent, gevolgd door een nagesprek waarin we dieper ingaan op de kansen en uitdagingen voor een transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem. De filmavond maakt deel uit van het Food.Film.Fest., het jaarlijks filmfestival van Voedsel Anders dat laat zien dat ons voedselsysteem anders kan.

De ware prijs van onze dagelijkse kost
Ons globale voedselsysteem kent serieuze groeipijnen. Letterlijk. De prijs die wij, onze planeet en de toekomstige generaties voor dit systeem betalen wordt steeds meer zichtbaar. Een groeiende groep mensen is daarom op zoek naar een alternatief model, een model dat duurzaamheid, gezondheid en een eerlijke vergoeding centraal zet. Een model dat binnen de grenzen van onze planeet opereert én aan de noden van de maatschappij beantwoordt. Een agro-ecologisch model.

Hoewel duurzame, alternatieve initiatieven vandaag aan een sneltempo opduiken, blijft gezond en eerlijk voedsel toch vaak een voorrecht van de happy few. Een rigoureuze transitie naar een systeem dat duurzame voeding een evidentie maakt voor iedereen, is daarom hoogdringend.

Gelukkig zijn er heel wat voorbeelden die tonen dat het kan: Community Supported Agriculture bijvoorbeeld is een model dat de productie van duurzaam en gezonde voeding perfect combineert met een eerlijke prijs voor landbouwers én consumenten. Anderzijds berusten vele rondtrekkende veehouders al eeuwenlang op lokale, traditionele kennis om biologisch voedsel te produceren voor zowel binnenlandse als exportmarkten, volledig in evenwicht met de natuur.

We hebben het vaak over de prijs van duurzaam voedsel, laten we het nu eens over de waarde hebben!

De film: ‘Sur le champ!’ (61’)
Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer? In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren, zowel in hoge- als in lageinkomenslanden, naar een alternatief model: duurzame familiale landbouw. Een veerkrachtig model gebaseerd op agro-ecologie en op harmonieuzer en duurzamer samenleven met onze omgeving.

Sur le champ! brengt ons het hoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. Boeren en boerinnen die tonen hoe voedsel anders kan!

Het nagesprek
Na de film gaat Joost Dessein (professor Rurale Sociologie aan UGent) in gesprek met drie experten:

• Bertjan Olivier (varkenshouder bij Menapii en bestuurslid bij de West-Vlaamse Milieubeweging),
• Pierre-Alexandre Billiet (CEO Gondola, key-note speaker en auteur)
• Marjolein Visser (professor agro-ecologie aan ULB)

Vanuit hun uiteenlopende expertises en ervaringen gaan de panelleden in op de vraag hoe we ons globale voedselsysteem kunnen sturen naar een systeem waar duurzame, eerlijke en gezonde voeding toegankelijk is voor iedereen. Hoe kunnen we de verborgen kosten in rekening brengen en tegelijk de toegang en betaalbaarheid garanderen voor elke consument? Daar hoopt ons expertenpanel u een antwoord op te bieden.

Na afloop kan worden nagepraat bij een drankje in Skoop Café.

Praktische informatie
• Donderdag 16 november om 19u30
• Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, 9000 Gent
• Inkom: 5 euro
Koop hier uw ticket

Deze film- en debatavond wordt georganiseerd in door Dierenartsen Zonder Grenzen en WWF België, in het kader van #Eat4Change.

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 12,00 €
Reductie tarief: 10,00 €
Studio Skoop Junior: 10,00 € (iedereen)
Mikro Skoop: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets en abonnementen: klik hier voor alle informatie

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art