Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Rk-2
Skoop sessions
Rk2

Darker/Brighter: Superkraft & Studio Skoop

Darker/Brighter: Superkraft & Studio Skoop

ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS
D.A. Pennebaker - Groot-Brittannië - 1979 - 100 min.
met David Bowie, Mick Ronson, Trevor Bolder, Jeff Beck, ...

op woensdag 10 januari om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€ → Tickets

Op 3 juli 1973 nam David Bowie afscheid van Ziggy Stardust, zijn meest gevierde alter ego, ten overstaan van vijfduizend ongelovige fans op het podium van de Hammersmith Odeon in Londen. Hoewel Bowie’s beslissing om zijn geliefde buitenaardse persona gedag te zeggen een schok was voor fans, bleek het achteraf gezien een cruciaal moment in het openbreken van zijn carrière. Naast het feit dat Ziggy Stardust het sjabloon vormde voor glamrock, blijft de impact van zijn korte, androgyne bestaan wijdverspreid in de populaire cultuur.

Vijftig jaar na het beroemde laatste concert van Ziggy Stardust, vastgelegd op film door de bekroonde regisseur D.A. Pennebaker, vertonen we de volledig 4K-gerestaureerde versie van het beroemde concert uit 1973, dat in 1979 in de bioscoop werd uitgebracht als ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Deze jubileumeditie concentreert zich zowel op de aanbidders van Bowie als op David op het podium en in zijn kleedkamer voorafgaand aan de show. Dichter bij die onvergetelijke avond in 1973 zal u niet komen.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING
Lisa Cortés - Verenigde Staten - 2023 - 101 min.
met Little Richard, Tom Jones, Mick Jagger, Paul McCartney, ...

op woensdag 25 oktober om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€/10€

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.

Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.

Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50
Toby Amies - Groot-Brittannië - 2022 - 86 min.
met Robert Fripp, Michael Giles, Pete Sinfield, Ian McDonald, Mel Collins, Bill Bruford, ...

op woensdag 22 november om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€/10€ → Tickets

King Crimson is een band waar mensen letterlijk dolgraag bij willen horen. ‘In the Court of the Crimson King’ is een zwartkomische film voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite waard is om alles op te offeren voor een enkel moment van transcendentie. Al meer dan 50 jaar leidt Robert Fripp, ook beroemd om zijn werk met David Bowie en Brian Eno, een unieke creatieve omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samenspannen om het uiterste te eisen van de bandleden die alleen worden verlicht door het applaus van een publiek, wier aanbidding hun leven echter nog moeilijker dreigt te maken. Het is een bevredigende en gevaarlijke omgeving waarin het buitengewone mogelijk is, niets zeker is, en waar niet iedereen ongeschonden uit komt.