Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Rkgc
Rkssgc-2

Japan Square 2024

Japan Square 2024

Het is zover! De 14de editie van het Japan-Square Filmfestival in Studio Skoop! Van 20 tot en met 24 maart 2024 verwennen we jullie opnieuw met een heerlijke selectie van Japanse films, waarbij u zoals steeds bij een aantal vertoningen vooraf kunt genieten van even heerlijke Japanse gerechten!

Alle informatie vindt u hier: www.japan-square.be

OP HET PROGRAMMA

——————————————————

REEDS VOORBIJ

EVIL DOES NOT EXIST
Japanse titel: 悪は存在しない (Sekai no Okiku)
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2023 - 106 min.
met Hitoshi Omika, Ryô Nishikawa, Ryûji Kosaka, ...
Filmfestival Venetië 2023: Juryprijs
BFI Londen Film Festival: Beste Film

Met trots kondigen we de avant-première aan van ‘Evil Does Not Exist’, geschreven en geregisseerd door Ryûsuke Hamaguchi (‘Drive My Car’, ‘Wheel of Fortune And Fantasy’).

Hamaguchi was vorig jaar in Gent tijdens het Filmfestival, samen met Eiko Ishibashi. Ze werken al jaren samen, ook voor ‘Drive My Car’ waarbij Hamaguchi verantwoordelijk was voor de regie en Ishibashi de muziek componeerde. Ook voor deze film ‘Evil Does Not Exist’ was hun samenwerking cruciaal. De productie nam een onverwachte wending en groeide uit van een korte film tot een speelfilm met dialogen. Er is dus ook een andere versie van de film genaamd ‘Gift’, een stille film met een live score van Ishibashi. ‘Gift’ ging in première op het Film Fest Gent in oktober 2023. Je kunt nog steeds genieten van de FFG Session met Eiko Ishibashi op het YouTube-kanaal van FilmFest Gent. Nu kunnen wij de film die uit dit project voortkwam aan jullie presenteren.

De film draait om het leven van Takumi en zijn dochter Hana in het serene Mizubiki Village nabij Tokio. Het verhaal onderzoekt op prachtige wijze de delicate balans tussen natuur, menselijk bestaan en de invloed van moderniteit, allemaal begeleid door de evocatieve muziek van Eiko Ishibashi. Ga lekker zitten, geniet ervan en kom daarna gezellig napraten in het café, waar we zoals altijd sushi bootjes en een selectie sake aanbieden. Kanpai!

Met inleiding door Luk Van Haute.
Openingsreceptie met Sushi en Sake i.s.m Team Gohan en Konishi na de vertoning.

Woensdag 20/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets

YUDO: THE WAY OF THE BATH
Belgische Première
Japanse titel: 湯道
Masayuki Suzuki - Japan - 2023 - 126 min.
met Gaku Hamada, Kanna Hashimoto, Toma Ikuta, ...

Houdt u van baden? Kent u de Japanse “Onsen”, die prachtige natuurlijke warmwaterbaden? Maar wist u dat er naast die natuurlijke pareltjes ook gewone publieke badhuizen zijn? Ze heten ‘sentō’ en hoewel ze wat aan populariteit hebben verloren door de opkomst van eigen badkamers, zijn ze nu helemaal terug en hotter dan ooit! Deze film draait om zo’n sentō badhuis, en dan nog wel eentje dat op traditionele wijze verwarmd wordt – met een houtvuur, zoals in het Showa-tijdperk (1926-1989).

Stel u een wereld voor waarin baden een serieuze en absurde kunstvorm is, waarbij generaties van ‘badmeesters’ de esthetische en spirituele diepten van het o-furo (bad) verkennen. Welkom in de kalmerende, lichtjes excentrieke realiteit van yudō, oftewel “de weg van het bad”! Maak kennis met Marukin, een schattige sentō in een naamloos stadje, gerund door de altijd serieuze Goro (Gaku Hamada) en geholpen door de vrolijke Izumi (Kanna Hashimoto). Hun rustige leventje wordt op zijn kop gezet wanneer Goro’s broer, de mislukte architect Shiro (Toma Ikuta), opduikt met sloopplannen voor het badhuis. De eigenaardige stamgasten zorgen voor hilariteit terwijl ze proberen om dit gekke plan te dwarsbomen!

‘Yudo: The Way of the Bath’ is niet alleen een film over baden, maar ook een duik in folklore, tradities en echte waarden. Als een hilarische spiegel van de realiteit, met een spannende twist zoals we deze rond de Studio Skoop hebben gehad en de vraag of de unieke identiteit behouden kan blijven. Wat is er echt belangrijk voor de personages? Het verhaal rond de overname van de Studio Skoop kent uiteraard een happy end, maar zal dat ook zo zijn voor de twee broers en hun pittoreske sentō? Deze film neemt u mee op een meeslepende, intrigerende en bijna herkenbare reis vol reflectie.

‘Yudo: The Way of the Bath’ is echt een hartverwarmende komedie van regisseur Masayuki Suzuki die een ode brengt aan de Japanse sentō. Met een prachtige enscenering van de badhuizen uit het Showa-tijdperk en een sterke cast, waaronder Gaku Hamada, Kanna Hashimoto en Toma Ikuta, biedt de film een visueel genot en komische momenten. Suzuki’s regie neemt de kijkers mee op een nostalgische reis naar de esthetiek en betekenis van het baden in deze traditionele openbare baden. Vlei u dus neer in een bioscoopstoel van de Studio Skoop en dompel u onder in dit verhaal dat u, alsof u een sentō-bad zou nemen, volledig tot rust zal brengen, uw (lach-) spieren zal kalmeren en uw zorgen eventjes zal doen wegsmelten. Geniet van deze pure ontspanning!

Met inleiding door Luk Van Haute.

Donderdag 21/03 om 19u30
Film: 12€ / 10€
Film + Curry (kip): 25,50€ / 23,50€ (verkoop is afgesloten)
Film + Curry (vegan): 22,50€ / 20,50€ (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets

MONDAYS: SEE YOU ‘THIS’ WEEK!
Belgische Première
Japanse titel: MONDAYS このタイムループ、上司に気づかせないと終わらない
Ryo Takebayashi - Japan - 2022 - 82 min.
met Wan Marui, Makita Sports, Ryô Ikeda, Yûgo Mikawa, Koki Osamura, ...

Heeft u wel eens het gevoel dat elke week hetzelfde is? In ‘Mondays: See You ‘This’ Week!’ wordt Akemi (Wan Marui) samen met haar collega’s geconfronteerd met een eeuwige sleur op het werk… alsof er een vloek mee gemoeid is. Zitten ze in een eeuwige loop? Is er echt een vloek? Wacht eens? U wordt meegesleurd in deze fantastische indie-komedie geregisseerd door Ryo Takebayashi, met topprestaties van acteurs als Wan Marui en Makita Sports, die elk hun eigen unieke charme en excentriciteit toevoegen aan het verhaal. Met zijn eigenzinnige presentatie en vlotte komische timing is ‘Mondays: See You ‘This’ Week!’ een aanstekelijke komedie die illustreert dat het mogelijk is om elke sleur te doorbreken door goed naar elkaar te luisteren, je eigen ideeën opzij te zetten, ongeacht je ervaringsniveau, en daadwerkelijk samen te werken.

Met inleiding door Tim Maerschand.

Vrijdag 22/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Film + Tempura Sobanoedels (scampi): 27€ / 25€ (verkoop is afgesloten)
Film + Tempura Sobanoedels (vegetarisch): 26€ / 24€ (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets

BABY ASSASSINS 2
Belgische Première
Japanse titel: ベイビーわるきゅーれ2ベイビー
Yugo Sakamoto - Japan - 2023 - 101 min.
met Akari Takaishi, Saori Izawa, Oto Abe, ...

Oh, wat zijn we verheugd, baby! … om de langverwachte terugkeer van Yugo Sakamoto‘s explosieve reeks actiefilms aan te kondigen met ‘Baby Assassins 2′. Na het overweldigende succes van de eerste film, die we vorige editie hebben vertoond, staan we te popelen om jullie opnieuw mee te nemen in een wild avontuur vol actie en verrassingen.

In ‘Baby Assassins 2’ herenigt regisseur Yugo Sakamoto ons met de onverschrokken en buitengewone groep baby assassins. Deze keer worden ze geconfronteerd met een nog gevaarlijkere uitdaging wanneer ze verwikkeld raken in een wereldwijde samenzwering die hun leven en alles waar ze voor staan bedreigt.

De film barst van de adrenaline en zit boordevol intense gevechten, acrobatische stunts en onverwachte plotwendingen. Terwijl de baby assassins hun vaardigheden tot het uiterste drijven, worden ze geconfronteerd met nieuwe vijanden, uitdagende missies en hartverscheurende keuzes. Zullen ze in staat zijn om hun onschuld te bewijzen en degenen die hen willen vernietigen te stoppen?

Voor degenen die de eerste ‘Baby Assassins’-film hebben gezien, wordt ‘Baby Assassins 2’ een spannende voortzetting van het verhaal dat u niet wilt missen. Maar maak u geen zorgen als u de eerste film nog niet hebt gezien, want deze nieuwe aflevering belooft een op zichzelf staand avontuur te zijn dat u van begin tot eind zal meeslepen.

Dus zorg dat u erbij bent en bereid u voor op een adrenaline pompende ervaring vol spanning en sensatie die u op het puntje van uw stoel zal houden. Mis het niet!

Met inleiding door Xante Moyersoen.

Vrijdag 22/03 om 22u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets

GEIDAI ANIMATION + KINDERNAMIDDAG
Moe Kishimoto, Anna Takagi, Jiayin Chen, ... - Japan - 2023 - 45 min.
met aansluitend een speciale “Kamishibai” voorleessessie

Ook dit jaar nodigen we jullie uit voor een onvergetelijke zaterdagnamiddag vol plezier en creativiteit! We serveren een reeks prachtige kortfilmpjes van de getalenteerde studenten van de Tokyo University of the Arts. Laat je betoveren door de creativiteit en innovatie in deze bijzondere verzameling films. Dit zijn allemaal filmpjes zonder al te veel tekst dus ook de allerkleinsten kunnen meegenieten en opgaan in de fantastische kunstwerkjes. Maar laat u ook als ouder inspireren door de frisse perspectieven en innovatieve technieken die deze jonge filmmakers hanteren. We houden het wel kort, maximum 45 minuutjes want…

Want dat is nog niet alles! We hebben ook een gezellige kindernamiddag gepland, vol traditionele Japanse spelletjes, origami en zelfs een kimono Photoshoot! Kinderen kunnen zich verkleden in kleurrijke kimono’s.

Dit jaar zal er voor het eerst ook een speciale voorleessessie plaatsvinden tijdens onze kindernamiddag. We laten een unieke vertelvorm genaamd “Kamishibai” los op de kinderen, gepresenteerd door de getalenteerde auteur Etsuko Nozaka. Etsuko Nozaka, bekend om haar prachtige verhalen, zal persoonlijk aanwezig zijn om haar boeken tot leven te brengen. In de Kamishibai-traditie worden de verhalen verteld aan de hand van een reeks geïllustreerde panelen die in een houten kastje worden geplaatst. Terwijl Etsuko de panelen een voor een omdraait, kunnen jullie genieten van de kleurrijke illustraties en meeslepende verhalen.

De voorleessessie begint om 15:45 uur, direct na de film die tot 15:15 uur duurt. Het evenement duurt in totaal 30 minuten, waarin er twee voorstellingen zullen zijn: één in het Japans en één in het Nederlands. Op deze manier kunnen zowel onze Japans- als Nederlandssprekers ten volle van de ervaring genieten.

We nodigen jullie uit om allemaal plaats te nemen en je te laten betoveren door de magie van Kamishibai. Etsuko Nozaka zal niet alleen de verhalen vertellen, maar ook interactie hebben met het publiek. Dit is een geweldige kans om een getalenteerde auteur in actie te zien en haar te ontmoeten. Breng zeker jullie nieuwsgierigheid en enthousiasme mee!

Zaterdag 23/03 om 14u30
Film + Kindernamiddag: 8€
Klik hier voor tickets

YOKO
Belgische Première
Japanse titel: 658km、陽子の旅
Kazuyoshi Kumakiri - Japan - 2023 - 93 min.
met Rinko Kikuchi, Jun Fubuki, Kenta Hamano, ...

Deze film vertelt het verhaal van Yoko, een 42-jarige vrouw die haar dromen heeft begraven onder stapels oude kranten en eenzame avonden. Haar appartement is haar cocon, en de wereld daarbuiten lijkt ver weg.

Totdat ze verneemt dat haar vader met wie ze al jaren geen contact meer had, is overleden. Yoko wordt uit haar schulp getrokken en op een onverwachte reis gestuurd. Samen met haar neef begint ze aan een avontuur van 658 kilometer naar haar geboorteplaats in de provincie Aomori. Maar het lot heeft andere plannen: zonder telefoon en met een lege portemonnee blijft ze alleen achter bij een wegrestaurant, en zo besluit ze om al liftend verder te reizen.

Zo begint Yoko’s epische tocht, liftend langs de snelweg, met niets anders dan haar vastberadenheid, maar wel met een heel schuchtere houding. Ze ontmoet kleurrijke karakters, van een vriendelijke vrachtwagenchauffeur tot een mysterieuze oude dame met een geheim. Onderweg ontdekt Yoko niet alleen de schoonheid van het Japanse platteland, maar ook haar eigen veerkracht en de kracht van menselijke verbondenheid.

Rinko Kikuchi schittert als Yoko, met een mix van humor en hartzeer die u zal raken. De regisseur, Kazuyoshi Kumakiri, schildert een poëtisch landschap van verlies en hoop, met de weg als metafoor voor het leven zelf.

Laat u meevoeren op deze bijzondere reis. “658km, Yoko no Tabi” is een film die uw hart verwarmt en uw ziel laat glimlachen.

Met inleiding door Luk Van Haute.

Zaterdag 23/03 om 17u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets

SHADOW OF FIRE
Japanse titel: ほかげ (Hokage)
Shin’ya Tsukamoto - Japan - 2023 - 95 min.
met Shuri, Mirai Moriyama, Ouga Tsukao, ...

Met ‘Shadow of Fire’ kunnen we de nieuwste film van Shinya Tsukamoto aankondigen. Na zijn eerdere bezoeken aan zowel Japan-Square als het filmfestival van Gent, hebben we een speciale band opgebouwd met deze getalenteerde filmmaker, en we zijn verheugd om zijn meest recente werk te presenteren.

‘Shadow of Fire’ is eigenlijk een onderdeel van Tsukamoto’s oorlogstrilogie, samen met ‘Fires on the Plain’ (Film Fest Gent 2016) en ‘Killing’ (Japan-Square 2019). De film onderzoekt het leven van Japanse burgers direct na de Tweede Wereldoorlog en combineert elementen van een kamerdrama en een roadmovie. Het verhaal draait om een kleine jongen (gespeeld door Ouga Tsukoa), die opgroeit te midden van onvoorstelbare ontberingen. Opnieuw neemt Tsukamoto ons mee op een intense en visueel verbluffende reis. Met zijn kenmerkende stijl en ongeëvenaard regietalent creëert hij een meeslepende wereld vol mysterie en intrige.

Het verhaal speelt zich onder andere af in een vervallen ramenrestaurant waar een vrouw (gespeeld door Shuri) haar lichaam verkoopt om geld te verdienen. Een jonge soldaat zoekt bij haar troost, maar zijn behoefte aan comfort gaat verder dan lust. Hij probeert een relatie op te bouwen met de vrouw en het kleine jongetje dat haar elke nacht bezoekt. Door de verwoestingen van bombardementen hebben ze geen familie meer.

‘Shadow of Fire’ doet denken aan de meesterwerken van Kaneto Shindô en onderzoekt de fragiele geest van gewone mensen die worstelen met buitengewoon geweld.

Voor degenen die al bekend zijn met het werk van Tsukamoto, zal ‘Shadow of Fire’ een nieuwe mijlpaal zijn in zijn indrukwekkende carrière. Maar ook voor degenen die nog niet bekend zijn met zijn films, is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met het werk van een ware visionair.Dit is hoe dan ook een unieke gelegenheid om de magie van Shinya Tsukamoto’s regie en het meeslepende acteerwerk te ervaren. Mis het niet en sluit je aan bij ons in de warme band die we hebben met deze geweldige filmmaker.

U kunt vooraf (vanaf 18u) genieten van een heerlijke Sanshoku-don (driekleurige donburi-rijstschotel) - met kip of vegetarisch. Reserveer tijdig!

Met inleiding door Luk Van Haute.

Zaterdag 23/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Film + Sanshoku-don (kip of vegetarisch): €26 / €24 (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets

KURONEKO
Japanse titel: 藪の中の黒猫 (Yabu no naka no kuroneko)
Kaneto Shindō - Japan - 1968 - 99 min.
met Kichiemon Nakamura, Nobuko Otowa, Kei Satô, ...
Mainichi Film Concours 1969: Beste Cinematografie, Beste Actrice

Ook deze editie pakken we graag uit met een echte klassieker uit de Japanse filmgeschiedenis: de betoverende film ‘Kuroneko‘, uit 1968, van de getalenteerde regisseur Kaneto Shindō. Deze meesterlijke mix van historisch drama en horror neemt je mee naar een mysterieuze wereld vol intriges en bovennatuurlijke verschijningen.

‘Kuroneko’, ook bekend als ‘A Black Cat in a Bamboo Grove‘, speelt zich af in het oude Japan. Het verhaal draait om een spookachtige ontmoeting tussen een groep wraakzuchtige geesten en dappere samoerai. Terwijl ze elkaar confronteren in een betoverend bamboebos, ontvouwen zich duistere geheimen en onverwachte verbanden.

De film is een meesterwerk van regisseur Kaneto Shindō, die met zijn unieke visie en verfijnde cinematografie een sfeer van spanning en mysterie creëert. ‘Kuroneko’ is een visueel verbluffend meesterwerk dat je zal betoveren.

De film combineert prachtige beelden, meeslepende muziek en uitstekend acteerwerk om een ervaring te creëren die u nog lang zal bijblijven.

In samenwerking met Kuru.

Zaterdag 23/03 om 22u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets

BLUE GIANT
Yuzuru Tashikawa - Japan - 2023 - 120 min.
met de stemmen van Yutaka Aoyama, Masayuki Katô, Sayaka Kinoshita, ...
Crunchyroll Anime Awards 2024: genomineerd voor Beste Film

Het spectaculaire slotstuk van ons filmfestival dit jaar is de manga-film ‘Blue Giant’ van regisseur Yuzuru Tashikawa. Zoals elk jaar pakken we het groots aan met een lunch film, waarbij je vanaf half één kunt genieten van een heerlijke bento-box (vis+vlees of vegan). Wees er snel bij, want ze zijn snel uitverkocht! Daarna kunt u neerploffen in een comfortabele stoel in Studio Skoop en u laten betoveren door dit meeslepende verhaal.

‘Blue Giant’ neemt u mee op een adembenemende reis door de wereld van jazzmuziek. Het verhaal volgt Dai Miyamoto, een jonge saxofonist met een ongekend talent en een grenzeloze passie voor muziek. Terwijl hij zich een weg baant door de uitdagende muziekwereld, stuit hij op obstakels, opofferingen en onvergetelijke ontmoetingen.

De film wordt gedreven door een topcast van getalenteerde acteurs, die elk personage tot leven brengen met hun overtuigende en meeslepende vertolkingen. De passie en emotie spatten van het scherm af, waardoor je als kijker volledig wordt meegesleept in de reis van Dai Miyamoto.

‘Blue Giant’ heeft zowel in Japan als daarbuiten een stormachtige ontvangst gekregen. Hij wordt geprezen om zijn meesterlijke animatie, de diepgaande verkenning van thema’s als doorzettingsvermogen en artistieke integriteit, en de manier waarop het de kracht van muziek weet over te brengen. Deze film raakt niet alleen de harten van jazzliefhebbers, maar spreekt ook een breder publiek aan door zijn universele boodschap van moed en het streven naar dromen.

Mis deze unieke vertoning van ‘Blue Giant’ niet op ons Japan-Square filmfestival. Laat u onderdompelen in de betoverende wereld van jazzmuziek en geniet van de topcast en het meeslepende verhaal. Wees er snel bij om te genieten van de heerlijke bento-box en maak u klaar voor een onvergetelijke filmervaring!

Met inleiding door Luk Van Haute.

Zondag 24/03 om 14u30
Film: 12€ / 10€
Film + Bento (vlees/vis of vegan): €31 / €29 (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets

——————————————————

VORIGE EDITIES

JAPAN-SQUARE 2023
JAPAN-SQUARE 2022
JAPAN-SQUARE 2020
JAPAN-SQUARE 2011-2020