Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Rkgc
Rkssgc-2

The Ghibli Collection

The Ghibli Collection

Na de ereronde van Studio Ghibli, de legendarische Japanse animatiestudio achter tijdloze klassiekers als ‘My Neighbor Totoro’ en ‘Spirited Away’, op het Festival van Cannes zijn nu de Belgische cinema’s aan de beurt. Als onderdeel van ons zomerprogramma brengen we u een ware Studio Ghibli Retrospectieve. Met een indrukwekkende erfenis van filmmakers, waaronder oprichters Hayao Miyazaki en Isao Takahata, blijft Studio Ghibli wereldwijd generaties betoveren met haar sprookjesachtige en hartverwarmende verhalen. Deze retrospectieve heeft speciale aandacht voor bezieler Miyazaki, een visionaire verhalenverteller en levende legende. Hij is gepassioneerd, principieel en diep toegewijd aan zijn kunst, die resoneert bij alle leeftijden.

Voor het tweede luik van ons zomerfestival gaan we Helmut Lotti achterna, met elke week een gerestaureerde klassieker op ons programma. Een uitgelezen kans om enkele fantastische jonge en oude topfilms te (her)ontdekken! Klik hier voor alle info: STUDIO SKOOP GOES CLASSIC

Vertoningsuren en tickets vindt u op de pagina van de film (klik op foto of titel).

Bij succes kunnen de films verlengd worden.

SPIRITED AWAY
Hayao Miyazaki - Japan - 2001 - 125 min.
Filmfestival Berlijn 2002: Gouden Beer (Beste Film)
Oscars 2003: Beste Animatiefilm

Deze uitzonderlijke film is reeds vergeleken met ‘Alice in Wonderland’ en ‘The Wizard of Oz’ en bekijkt de wereld inderdaad vanuit dezelfde verwonderde blik. De veelgeprezen animatiefilmer Hayao Miyazaki had in Japan een enorme hit (groter dan ‘Titanic’) met deze rijk geschakeerde, voor een groot deel met de hand getekende animatiefilm, waarin het meisje Chihiro via een tunnel in het bos op een oud themapark stuit. Via een gids ontmoet ze de meest wonderlijke geesten die haar via metamorfoses de ware aard van de mensen om haar heen onthullen.

Zelden zagen we zoveel verfijning in de sensibiliteit, zoveel manieren om uitdrukking te geven aan gevoelens. ‘Spirited Away’ herinnert ons eraan dat de cinema een moment van magie kan zijn, of dat poëzie helemaal niet vervelend is vanaf het moment dat ze met hart en ziel wordt gebracht. Hayao Miyazaki liet ons reeds genieten van de prachtige film ‘Prinses Mononoké’. Hij is een uitzonderlijk regisseur die terecht de Gouden Beer voor de beste film won op het Filmfestival Berlijn 2002, dit tegenover de andere, zogenaamde normale fictiefilms. Wat nogmaals bewijst dat zijn animatiefilms een absolute aanrader zijn voor zowel de volwassenen, als de kinderen. Verder is ‘Spirited Away’ genomineerd voor de Oscars 2003 voor Beste Animatiefilm, uitzonderlijk voor een niet-Amerikaanse film! Ga deze parel bekijken! (Bron: Skoop Krant maart 2003)

Vanaf 17 juli

HOWL’S MOVING CASTLE
Hayao Miyazaki - Japan - 2004 - 119 min.
Oscars 2004: genomineerd voor Beste Animatiefilm
Filmfestival Venetië 2004: genomineerd voor de Gouden Leeuw

Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel van haar vader, die helaas is overleden. Op een zeldzaam uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap, en wanneer de boze Heks van Verspilling hen samen ziet wordt ze jaloers en besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in één klap 72 jaar ouder, en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howls kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet ze het hele kasteel op stelten. Maar hoe zal Sophie ooit aan haar vloek kunnen ontsnappen?

Vanaf 24 juli

THE WIND RISES
Hayao Miyazaki - Japan - 2013 - 126 min.
Oscars 2014: genomineerd voor Beste Animatiefilm
Filmfestival Venetië 2014: genomineerd voor de Gouden Leeuw

Jiro droomt ervan piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn genie wordt al snel erkend, en hij groeit uit tot ‘s werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper.

‘The Wind Rises’ volgt Jiro doorheen zijn leven. Terwijl hij de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder beïnvloed hebben, zoals de Depressie, de tuberculose-epidemie, en de Japanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 31 juli

THE SECRET WORLD OF ARRIETTY
Hiromasa Yonebayashi - Japan - 2010 - 94 min.

‘The Borrower Arrietty’ is gebaseerd op het gelijknamige bekroonde jeugdboek van Mary Norton. De film gaat over een kleine familie van ‘Leners’, die onder de vloer leven van een prachtig herenhuis, gelegen in een buitenwijk van Tokyo. Arrietty, een 14-jarig meisje ter grootte van een mensenduim, en haar al even kleine ouders wonen al jarenlang in het huis van twee oude dames, die niets van hun bestaan afweten. De familie overleeft door te ‘lenen’: kleine beetjes gas om te koken, stukjes hout om een stoel van te maken en een suikerklontje om van te snoepen. Maar nooit teveel, omdat het anders kan gaan opvallen.

Op een dag komt het 12-jarige jongetje Sho bij de oude dames inwonen, omdat hij wacht op een urgente medische behandeling in de stad. De ouders van Arrietty hebben er bij haar altijd op aangedrongen dat ze NOOIT door grote mensen gezien mag worden; in dat geval moet de kleine familie verhuizen. Maar de avontuurlijke Arrietty is eigenwijs, en Sho ziet haar per ongeluk tijdens één van haar tripjes door het huis. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap tussen het grote jongetje en het kleine meisje… (Bron: Skoop Krant maart 2011)

Vanaf 7 augustus

PRINCESS MONONOKE
Hayao Miyazaki - Japan - 1997 - 134 min.
Awards of the Japanese Academy 1998: Beste Film

Ashitaka, een jonge prins die getroffen werd door een dodelijke vloek, trekt naar het westen op zoek naar een geneesmiddel. Daar belandt hij in een heftig conflict tussen Lady Eboshi en de trotse bewoners van Iron Town, en de raadselachtige Prinses Mononoke, die werd opgevoed door wolven. Zij wil koste wat het kost voorkomen dat de mensen haar thuis en de bosgeesten vernietigen.

‘Princess Mononoke’ is een mijlpaal in de geschiedenis van de animatiefilm.

Vanaf 14 augustus

MY NEIGHBOR TOTORO
Hayao Miyazaki - Japan - 1988 - 86 min.

Satsuki en Mei verhuizen met hun vader naar het platteland om dichter bij hun moeder te zijn die in het ziekenhuis ligt. In het bos naast hun huis ontdekken ze plots wonderlijke wezens. Al snel ontstaat er een vriendschap en beleven ze samen magische avonturen.

‘My Neighbor Totoro’ is een hartverwarmend, gevoelig meesterwerk dat de eenvoudige schoonheid van de kindertijd perfect vat.

Vanaf 21 augustus

CASTLE IN THE SKY
Hayao Miyazaki - Japan - 1988 - 125 min.

Pazu, een jonge leerling-ingenieur, vindt het meisje Sheeta zwevend in de lucht met een glimmend kristal rond haar nek. Ze ontdekken dat ze allebei op zoek zijn naar het legendarische zwevende kasteel Laputa en zijn vastberaden het mysterie van het lichtgevende kristal te ontrafelen. Op hun zoektocht botsen ze op luchtpiraten, geheime agenten en verbazingwekkende obstakels die hen van de waarheid - en van elkaar - zal scheiden.

Met een verhaal dat net zo rijk en briljant is als de schitterende animatie, bevat ‘Castle in the Sky’ alle elementen die Studio Ghibli zo sterk maken.

Vanaf 28 augustus

PONYO
Hayao Miyazaki - Japan - 2008 - 101 min.
Filmfestival Venetië 2008: genomineerd voor de Gouden Leeuw

Het goudvisje Ponyo - een soort oranje spookje met rode haren - ontsnapt uit de onderzeeër van haar vogelverschrikker-achtige vader en belandt in het emmertje van het eenzame, 5-jarige jongetje Sosuke. Het is liefde op het eerste gezicht, zo zeer dat Ponyo besluit mens te worden. Maar als het visje dankzij wat magische druppeltjes eenmaal handen en voeten heeft, is het natuurlijk evenwicht verstoord. Een tsunami is het gevolg, het einde van de wereld lijkt nabij.

Het met de hand gemaakte Ponyo van de Japanse animatiegrootmeester Hayao Miyazaki is een vrije variatie op Hans Christian Andersens De kleine zeemeermin én een ecologische parabel ineen. Met zoetgevooisde liedjes, schitterende kwallen, een magische tunnel, hemelse bossen, en wonderlijke transformaties: strompelende bejaarden worden weer soepel in de heupen, een speelgoedbootje wordt zeewaardig.

Vanaf 4 september