De Zomer in Studio Skoop
Smeer uw kuiten maar stevig in, want we hebben een serieuze filmberg te beklimmen deze zomer. Onder het motto ‘never change a winning team’ herhalen we het concept van vorig jaar, met wekelijks vier extra films op vaste vertoningsmomenten. Op deze manier kunt u uw filmtickets, de babysit, de reservaties in je favoriete restaurant etc. nu al vastleggen voor de hele zomer. Daarbovenop worden we opnieuw verwend met wekelijks nieuwe en interessante releases voor jong en oud en alles daartussenin. We wensen iedereen een prachtige zomer toe, zowel binnen als buiten onze cinema.
Er zijn dit jaar 4 categorieën (klik op de titel om er naartoe te springen):
CLASSICS / NO RELEASE / WEIRD AND WONDERFUL / BIRTHDAY BASH
- klik op het gewenste vertoningsuur voor tickets -
1 / CLASSICS
Zoals wijlen Tina Turner dat zo mooi kon zeggen… deze films zijn ‘Simply The Best’. Het zijn onvergetelijke (moderne) klassiekers die bij elke zitting iets nieuws belichten of opnieuw weten te beroeren. Het zomerprogramma is dan ook dé uitgelezen kans om deze gepolijste diamantjes (nog) eens in de cinema te zien. Cancel je abonnementen op Netflix, Streamz, Disney+, Prime, Apple,... deze zomer. Het Studio Skoop-algoritme heeft beslist en dankt u alvast voor de compagnie.
Deze klassieker uit 2006 was bedoeld als waarschuwing, maar daarvoor is het al bijna te laat. De wereld die regisseur Alfonso Cuarón ons serveert, is een stoofpotje van angst, intolerantie en ontketende wreedheid.
Een rechercheur met een drugsprobleem, een hyperintelligente femme fatale, expliciete seksscènes en als decor Los Angeles: ‘Basic Instinct’ was de spraakmakendste van alle neo-noir thrillers uit de jaren negentig. Met Michael Douglas, Sharon Stone en een ijspriem. Nu in een prachtige 4K-restauratie.
Lang voor de ‘Call Me By Your Name’-hype maakte Luca Guadagnino al indruk met o.a. ‘Il Divo’ en dit stijlvolle drama ‘Io Sono L’Amore’, over liefde in tijden van moderne aristocratie.
Deze film is zoveel meer dan de kroniek van een gefaald huwelijk. Het is ‘het leven’ in al zijn facetten, gebotteld in 112 fantastische minuten. Topacteurs Ryan Gosling en Michelle Williams tonen een vóór en een ná, en het contrast tussen beide periodes doet werkelijk pijn. Vergeet uw zakdoek niet.
Veel beter dan dit kan cinema niet echt worden: één van de beste regisseurs uit de filmgeschiedenis op de piek van zijn kunnen en enkele Hollywood hall-of-famers die zichzelf onsterfelijk maakten met iconische personages. Hier werd de blueprint voor het crime-genre afgeleverd.
“The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.” De rest van het reglement kunnen we ons niet meteen herinneren, maar één ding weten we wel nog: David Fincher maakte in ‘99 een instant cultfilm.
“Are you talkin’ to me?!” De woorden van de slapeloze eenzaat Travis Bickle blijven na afloop van de film door je hoofd gonzen. De legendarische door De Niro geïmproviseerde scène vat perfect samen hoe de geest van een ontregelde oorlogsveteraan zijn nieuwe realiteit probeert te vatten.
Meer dan dertig jaar geleden mochten Susan Sarandon en Geena Davis met één van de meest iconische eindscènes uit de filmgeschiedenis ook het Filmfestival van Cannes afsluiten. De film heeft over de jaren heen amper aan kracht ingeboet.
‘Le Gendarme de Saint-Tropez’ was de eerste van een serie van zes films, gespreid over twintig jaar, die de exploten van een incompetente politiechef volgde, briljant vertolkt door Louis de Funès en geestig ondersteund door Michel Galabru.
57 jaar na dato zijn de beelden van de bekendste western aller tijden nog even ontzagwekkend. Deze 4K-restauratie op een groot bioscoopdoek in combinatie met de iconische soundtrack van de maestro himself, Ennio Morricone, is wat u nodig heeft zonder het zelf te beseffen.
In ‘Dr. Strangelove’ ontrafelde Kubrick de mogelijkheid van een atoomoorlog in al zijn absurditeit. Even hilarisch als verontrustend, werd deze instant classic in 1965 genomineerd voor vier Oscars, waaronder deze voor beste acteur voor Peter Sellers, die drie personages neerzet.
Het slotstuk van de beste trilogie ooit gemaakt mocht uiteraard niet ontbreken in ons zomerprogramma. Kwatongen beweren dat dit derde luik eigenlijk het minste is van de drie, maar eigenlijk doet dat er niet meer toe op dit punt.
2 / NO RELEASE
Deze films waren te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten om een of andere reden de Vlaamse cinema’s niet (of nauwelijks). Onterecht, vinden wij bij Studio Skoop, want deze films zijn zó goed dat ze de aandacht van een geïnteresseerd publiek verdienen. Het zijn stuk voor stuk integere films van/over grote talenten, waarin fantastisch geacteerd wordt. Films die zullen nazinderen. Wekt één van deze films je interesse? Check dan zeker het vertoningsschema onderaan deze pagina, want de kans is heel klein dat je ze ooit nog in de cinema te zien zal krijgen.
Luc Tuymans is een van de bekendste Belgische schilders met internationale uitstraling. In dit intieme portret werkt hij aan een grote muurschildering, aan de tekentafel, in zijn atelier en als curator. Van penseelstreek tot computeranimatie, Tuymans zoekt steeds nieuwe uitdagingen op.
Judd Apatow heeft een carrière gemaakt van films over immature losers die op het pad van verlichting worden gezet. Zo ook deze ‘The King of Staten Island’, die deels op het leven van hoofdacteur Pete Davidson werd gebaseerd. Een aanzienlijk doorleefd en inhoudelijk uitdagend verhaal.
Wie regisseur Boots Riley kent van de geëngageerde cult rapgroep The Coup weet dat hij in muziek gelaagde verhalen kan verwerken die maatschappijkritiek combineren met surrealistische wendingen. Dat doet hij ook in zijn fantastische filmdebuut.
“... droomdebuut van een uitzonderlijk filmtalent… sprankelend… fris, origineel en op een tamelijk grandioze wijze tot de verbeelding sprekend… schitterend…” - ★★★★ De Volkskrant
Deze film-in-een-film volgt een regisseur (Johan Heldenbergh) tijdens het maken van een drama over kinderen in probleemwijken. Een ontroerend debuut dat ons dicht bij de belevingswereld van de kinderen brengt, en de ethiek van het filmmaken in twijfel trekt.
Een teder verhaal over queer liefde, over seksuele bevrijding. Een slimme blik op een universele strijd, en een vrije uitnodiging om te zijn wie je wilt zijn op eender welk moment in je leven. Niet te missen.
Broeierige spanning, constante twijfel die u op het puntje van uw stoel houdt, onheilspellende muziek die de snijdende sfeer nog meer versterkt: ‘Burning Days’ intrigeert continu.
Het hartverscheurende ‘Mass’ is zo’n film die je door woorden en voortreffelijk acteerwerk binnen enkele minuten vastpakt en vervolgens geen seconde meer loslaat. Warm aanbevolen.
3 / WEIRD AND WONDERFUL
~ clever and attractive, but unusual or strange ~
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die we met deze woorden kunnen omschrijven. Een hoekje af (of simpelweg rond), maar daarom des te meer aantrekkelijk. Deze films vallen allemaal onder deze categorie en prikkelen onze nieuwsgierigheid. Filmmakers met een unieke visie en een ongeziene creativiteit. Na het bekijken van deze films zit je boordevol vragen en ideeën.
Dit is één van de beste horrorfilms van de afgelopen tien jaar. Waar te beginnen met het afsteken van de loftrompet? Werkelijk álles valt hier op zijn plaats: het sterke acteursensemble, de griezelige locaties, de beeldschone cinematografie, het grauwe kleurenpalet, de omineuze soundtrack, ...
‘Asteroid City’ draait momenteel op volle toeren. Wij weten uit ervaring: Wie één Wes Anderson-film ziet heeft meteen zin om zijn hele oeuvre te herbekijken. Omdat dat ons wat te ver zou leiden, hernemen we enkel zijn meest zomerse film, die zeker ook één van zijn beste is.
Een wonderlijke mozaïekvertelling die verschillende verhaallijnen volgt. Centraal staan twee melancholieke, naar liefde snakkende verkopers van feestartikelen. Hoewel ze beiden in een bedroevend depressieve staat verkeren, is hun grote drijfveer dat ze hun klanten vrolijk willen maken.
Van dageraad tot zonsondergang, enkele uren uit het leven van Meneer Oscar, een duister wezen dat van het ene leven naar het andere reist. Hij is opeenvolgend zakenman, moordenaar, bedelaar, monster, familieman… Hij lijkt rolletjes te spelen en stort zijn ziel in de vertolking van elk van hen.
Niet de eerste en zeker niet de laatste ‘teen comedy’, maar wel veruit de beste en grappigste in zijn genre. Als u houdt van een ontroerend verhaal, grofgebekte zielepoten, situatiehumor, perfect geschreven dialogen en happy endings, dan is/wordt ‘Superbad’ per definitie uw lievelingsfilm.
Uit de geniale geesten van Jemaine Clement (‘Flight of the Conchords’) en Oscarwinaar Taika Waititi (‘Hunt for the Wilderpeople’, ‘Jojo Rabbit’) ontsproot deze geweldige humoristische versie van de klassieke vampierenfilm.
Wim Willaert speelt de rol waarvoor hij in Vlaanderen zo gekend is: de simpele sul, het eeuwige slachtoffer. Maar is hij dat wel? In deze hilarische thriller is niets wat het lijkt. Want wat gebeurt er als je de sul te veel treitert en hij over zijn breekpunt gaat?
Een Zweeds gezin is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. De zon schijnt en de sneeuwhellingen zijn spectaculair, maar wanneer ze tijdens hun lunch worden overvallen door een lawine, wordt alles op zijn kop gezet. Ruben Östlund (‘Triangle of Sadness’) op zijn best!
Een hilarische superheldenparodie van absurdist-filmmaker Quentin Dupieux. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, wie kan de wereld dan beter redden dan een dominante marionettenrat en zijn bende gewelddadige, losgeslagen superhelden?
Wie in 2017 dit regiedebuut zag, viel bijna van zijn stoel van verbazing. Een horrorkomedie die speelt met de grenzen van rassendiscriminatie: het klonk ook niet meteen als een Oscarwinnende pitch. En toch deed ie het, die Jordan Peele! Een absolute must see.
4 / BIRTHDAY BASH
Een verjaardag vergeten. Het overkomt ons allemaal. Dit jaar zal het ons niet overkomen. We organiseren een feestje voor de jarige films. Sommigen zijn prille tieners, anderen eerder in de herfst van het leven, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: het zijn weergaloze klassiekers die de tand des tijds niet alleen overleefd hebben, ze zijn vandaag nog even actueel als op de dag van hun release. Het doet ons veel plezier dat we deze films nog eens op een piedestal mogen zetten. Happy birthday to you!
Wanneer is een kind oud genoeg om naar ‘Jurassic Park’ te kijken? Wanneer je de kans hebt om de film nog eens in de cinema te zien. Nu dus, ter viering van de 30ste verjaardag van de film.
Tien jaar (!) geleden is het al, dat ‘La Grande Bellezza’ meer dan één jaar lang onafgebroken op ons programma stond. Speciaal voor de gelegenheid halen we de film nog eens vanonder het stof.
‘Mon Oncle’ is de meest gelauwerde film van het Franse komische genie Jacques Tati. De film won onder andere de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Nu is hij in ons zomerprogramma tijdelijk te zien in de ultieme, spectaculaire digitale restauratie.
Cynici der lage landen, verenigt u, en ga en masse en tegen uw goesting naar ‘Sleepless in Seattle’ kijken. De film zal probleemloos, ook 30 jaar later, uw harten doen smelten.
Met ‘Big Fish’ tovert Tim Burton (‘Edward Scissorhands’, ‘Beetlejuice’) fantasie om in realiteit, criticasters in fans, en ons bevroren hart in een empathisch baken van weifelende zonnestraaltjes. 20 jaar geleden flopte de film aan de box office, nu mag hij nog eens schijnen in ons zomerprogramma.
“Où est le Swimming Pool?” Aan Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) moet je het niet vragen, want ze wonen praktisch in hun piscine, dat het epicentrum vormt van hun gelukkige relatie in het zonovergoten Saint-Tropez. Tot op de dag dat Harry (Maurice Ronet) arriveert. In zijn kielzog: zijn ravissante dochter Penelope (de betreurde Jane Birkin). Zoals we hier in Gent zeggen: Le jeu est jambon.
Jacques Tati speelt voor het eerst het iconische personage Monsieur Hulot: een pijprokende, zowel sociaal als fysiek onhandige kluns. Hulot botst met de moderne samenleving, met grote hilariteit tot gevolg. Een bijzondere mengeling van slapstick en visuele poëzie.
‘Fanny och Alexander’, in 1982 aangekondigd als de laatste film van Ingmar Bergman, wordt beschouwd als het absolute hoogtepunt van zijn oeuvre.
‘The Scent of Green Papaya’ is het meesterlijke debuut van Tran Anh Hung. De film won in 1993 onder meer de Caméra d’Or op het filmfestival van Cannes, een César Award voor Beste Debuut, en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
20 jaar geleden waagde Lars von Trier zich aan het eerste luik van zijn radicaal filmexperiment ‘USA: Land of Opportunities’. Met ‘Dogville’ bracht hij een grimmig verhaal in negen hoofdstukken over de voortvluchtige Grace die opgenomen wordt in een gesloten dorpsgemeenschap in de Rocky Mountains.