Bezoek onze mobiele website

Are You Lonesome Tonight?

Shipei Wen - China - 2021 - 95 min.
met Eddie Peng, Sylvia Chang, Peiyao Jiang, Yanhui Wang, ...
Film Fest Gent 2022: Officiële Selectie
Filmfestival van Cannes 2021: genomineerd voor de Caméra d'Or

Vanaf 19 april in Studio Skoop

Tijdens de smoorhete zomer van 1997 herstelt Xueming airco’s in de Zuid-Chinese havenstad Guangzhou. Op een nacht rijdt hij in een moment van onoplettendheid een voetganger dood. In paniek ontdoet Xueming zich van het lichaam en vlucht hij weg. Om het knagen van zijn geweten tegen te gaan, zoekt de getormenteerde reparateur contact met de weduwe van het slachtoffer, mevrouw Liang, net als de politieman die het onderzoek leidt. Alle drie raken ze verstrikt in de losse eindjes van wat haar echtgenoot verborgen hield voor de buitenwereld.

Broeierige, gestileerde neo-noirfilms en China; ‘t is een geslaagd huwelijk. Zoals Diao Yinan met ‘Black Coal, Thin Ice’ ‘en ‘The Wild Goose Lake’ slaagt debuterend regisseur Wen Shipei er ook in maatschappijkritiek binnen te smokkelen. Een stroompanne hult het land en de levens van zijn inwoners letterlijk en figuurlijk in duisternis. Wen modelleerde de imperfecte Xueming en Liang, neergezet door de Taiwanese steracteurs Eddie Peng en Sylvia Chang, naar zijn eigen ouders in de jaren ‘90. Als kind schatte hij zijn vader een kleine crimineel met een groot hart en was hij onder de indruk van hoe zijn moeder lokale gangsters wist af te houden. Dat plantte het zaadje voor dit moderne misdaaddrama dat de vraag stelt of vergiffenis mogelijk is zolang het geheugen blijft straffen. De aanhoudende hitte maakt de personages gespannen en tast hun herinneringen aan, versterkt door de koortsige snaren op de soundtrack van de in Taiwan geboren Canadese componist Hank Lee. In het Engels klonk de filmtitel oorspronkelijk ‘Tropical Memories of Tropical Past’. Het verleden flakkert op als een tropische ziekte.

Het dromerige en gefragmenteerde karakter van de vertelling, flikkerend als een tl-lamp in een verlaten gang, haakt eveneens aan bij de vroege (misdaad)films van Wong Kar-wai, in de traditie van de Hongkongse actiecinema. Zoals in het recent gerestaureerde ‘As Tears Go By’ (1988) en ‘Fallen Angels’ (1995) mag een jukebox dan niet ontbreken. Hier speelt die de melancholische ballade waarnaar de film is vernoemd, door Elvis Presley de eeuwigheid in gecoverd. ‘Are You Lonesome Tonight?’ heeft stijl in overvloed én een vleugje inktzwarte humor. In Cannes genomineerd voor de Caméra d’Or, de prijs voor het beste regiedebuut. (Film Fest Gent)

FR
Un jeune homme persuadé d’avoir provoqué une mort accidentelle développe une relation ambiguë avec la veuve de la victime, tandis qu’un policier tente de résoudre cette enquête qui va bouleverser sa vie.

EN
On a dark night, Xueming hits a pedestrian with his car and flees the scene. Desperate to escape his feelings of guilt, he decides to approach the dead man’s wife, Mrs. Liang. Meanwhile, the body is discovered—riddled with bullets. Chen, the detective in charge of the investigation, becomes obsessed with the case. Years later, all three remain caught in a tangled web of memories and lies, desperately searching for a truth that refuses to be revealed…

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 11,00 €
Reductie tarief: 9,00 €
Studio Skoop Junior: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art