Bezoek onze mobiele website

Nymphomaniac - Part 2

Lars von Trier - Denemarken - 2013 - 124 min.
met Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman,…

In het kader van DE GENTSE FILMFEESTEN
- op donderdag 14 juli om 22.15
- op vrijdag 22 juli om 22.15
(klik op het gewenste vertoningsuur voor tickets)

Met meesterhand voert Von Trier u mee op een poëtische, speelse, zalig meanderende, af en toe zielroerende, door een fantastische soundtrack ondersteunde (Rammstein!) trip doorheen het onstuimige leven van Joe (Charlotte Gainsbourg), een grofzinnelijke deerne die van het zinnetje ‘Fill all my holes, please!’ haar lijfspreuk heeft gemaakt (al lijkt ze merkwaardig genoeg weinig plezier uit haar uitspattingen te halen).

Aan Seligman (Stellan ­Skarsgård), de oude man die haar in het begin van de film bont en blauw geslagen in een steegje aantreft, en aan wie ze tijdens een lange, vreemde nacht haar levensverhaal vertelt, vertrouwt Joe op een bepaald moment toe dat ze een doorslecht mens is – aan u om op het eind te oordelen of ze gelijk heeft.

De trip vangt aan op het moment dat Joe op achtjarige leeftijd de geneugten van de klimkoorden in de turnzaal ontdekt, en net zoals in de vertellingen van Duizend-en-een-nacht slaan we onderweg een heleboel zijwegen in: zo steken we iets op over het verband tussen de Gulden Snede van Pythagoras en de Rij van Fibonacci, worden er lijntjes uitgeworpen naar Thomas Mann en Edgar Allen Poe, en ontmoeten we een schare kleurrijke figuren, zoals Jerôme, een Engelse vlegel die iets heeft met brommertjes en Joe in een grauwe ontmaagdingsscène laat zien dat drie plus vijf wel degelijk acht is.

En o, wat is het heerlijk meedeinen op de langgerekte en bochtige rivier die ‘Nymphomaniac’ is, wat valt er te smullen van de scherpe dialogen (‘Liefde? Is gelijk aan lust, met een geut jaloezie erbij’), en wat is het genieten geblazen van de imponerende vertolkingen van Gainsbourg, van nieuwkomer Stacy Martin en van – nooit geweten dat hij de klasse en de durf in zich had – Shia LaBeouf als Jerôme! En wat valt er te lachen!

Ontpopte Von Trier zich twee jaar geleden tijdens de beruchte persconferentie op het Filmfestival van Cannes nog tot de stunteligste stand-upcomedian van het noordelijk halfrond, dan bewijst hij in ‘Nymphomaniac’ dat hij een volle zaal wel degelijk kan doen gieren – tijdens de scènes met de fabelachtige Uma Thurman – eigenlijk een mini­theaterstukje – lagen wij alvast in een deuk. Af en toe komt de provocateur in hem nog eens naar boven en drukt hij (wat ons betreft iets te opzichtig) op de shockknop, maar alles bij mekaar zien we in ‘Nymphomaniac’ vooral de gevoelige artiest, de begaafde kunstschilder (die eerste beelden!) en de meeslepende verteller in hem aan het werk.

Lars heeft het dus weer maar eens klaargespeeld: wat hij twee jaar geleden nog piasserig brandmerkte als ‘mijn vieze film’, blijkt nu een weelderige odyssee; een zinderende, bijna hypnotiserende ervaring; een film ook die zich (mede doordat de cineast de jaartallen en de locaties bewust heel vaag houdt) op een vreemde manier aan tijd en ruimte lijkt te onttrekken en in zijn eigen unieke stratosfeer zweeft. Mea vulva, mea vulva, mea maxima vulva! (Bron: es - Humo)

We vertonen beide delen in het kader van de Gentse Filmfeesten. U kunt ze aansluitend bekijken of met een dagje ertussen.

Klik hier voor Deel 1

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 11,00 €
Reductie tarief: 9,00 €
Studio Skoop Junior: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets: info a.d. kassa

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art