Bezoek onze mobiele website

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Cafe rk-2
Rechterkolom2
Rechterkolom2
Rk-2

Opera, Ballet & Film ‘19-‘20

Opera, Ballet & Film ‘19-‘20

In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, Amarant en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.

De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.

In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling brengen we film en opera/ballet samen.

KORTFILMS, Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een van de bekendste beeldende kunstenaars van België. Het label multidisciplinair is werkelijk op hem van toepassing: hij maakt zowel schilderkunst, sculpturen, video-installaties alsook film. Ondanks deze zeer verscheiden kunstvormen, kenmerkt zijn werk zich door een heel herkenbare, verstilde en poëtische beeldtaal. Vaak vervaagt in zijn werken de grens tussen werkelijkheid en iets wat daaraan voorbij lijkt te gaan; zijn kortfilms THE GIRL (2017) en NIGHT TIME (2015) baden in deze betoverende, droomachtige sfeer. In het gloednieuwe derde (en laatste) deel van de reeks STAGING SILENCE (2019) ziet de toeschouwer hoe twee paar handen prachtige, fictieve landschappen op- en afbouwen van vaak verrassend eenvoudige materialen. Deze duidelijke link met Hans Op de Beecks levensgrote installaties, die gaandeweg getransformeerd en gedeconstrueerd worden, geeft alvast een voorproefje van de scenografie en de videoprojecties die hij maakt voor de opener van het operaseizoen, Don Carlos.

De Kortfilms waren te zien op zondag 6 oktober 2019 om 14u30 in Studio Skoop
Hans Op de Beeck was persoonlijk aanwezig bij deze vertoning, voor een nagesprek tussen hem en Catherine Lampo (Amarant).

ANNA KARENINA, Joe Wright

Lev Tolstoj, bekend van bijvoorbeeld Oorlog en vrede (1869), wordt gezien als een van de grootste schrijvers aller tijden. Zijn beroemde roman Anna Karenina, over het noodlottige (liefdes)leven van het gelijknamige hoofdpersonage, is al talloze malen bewerkt voor theater, opera, film en ballet. Deze filmversie van Joe Wright blinkt uit door zijn schoonheid en onverhulde grandeur en luister. Geëerd met Oscar- en BAFTA-nominaties voor kostuumontwerp, cinematografie en production design, is deze film een lust voor het oog. Niet in het minst omdat Sidi Larbi Cherkaoui instond voor de choreografie van de vele, betoverende dansscènes die de film rijk is. Om het 50-jarige bestaan van Ballet Vlaanderen te vieren, bestaat er dus wellicht geen betere keuze dan dit visuele spektakel waaraan de artistieke directeur van het gezelschap zelf heeft meegewerkt.

Anna Karenina was te zien op zondag 8 december 2019 om 14u30 in Studio Skoop

FAUST, Aleksandr Sokoerov

Dit is geen bewerking van het beroemde toneelstuk van Johann Wolfgang von Goethe, maar eerder een poging om tussen de lijnen van het originele verhaal te lezen en er een interpretatie aan te geven. De regisseur plaatst het Faustverhaal in een ogenschijnlijk willekeurig historisch kader, aan het begin van de 19de eeuw, om zo de menselijke kant van de drang naar kennis en macht centraal te kunnen zetten. Ook Franz Schrekers opera Der Schmied von Gent draait om een dergelijke vrije interpretatie van het beroemde faustiaans pact met de duivel, tussen Smetse Smee en de duivelin Astarte. Beide werken bieden een beklijvende analyse van de onverzadigbaarheid van de mens. Faust werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Juryvoorzitter Darren Aronofsky zei toen: “Er zijn films die je laten dromen, lachen, huilen of nadenken, maar sommige films veranderen je leven voor altijd. Dit is zo’n film.”

Faust was te zien op zondag 16 februari 2020 om 14u30 in Studio Skoop

MANIFESTO, Julian Rosefeldt

Onder het motto “kunst behoeft geen ernst, maar waarheid” laat Julian Rosefeldt topactrice Cate Blanchett in Manifesto een prikkelend amalgaam aan manifesten vertolken. Elk van de 13 hoofdstukken van de film bestaat uit een spitsvondige cocktail van bestaande manifesten van dadaïsten, surrealisten, marxisten, futuristen, en zo voort. De tekstuele collages worden als monologen gebracht door Cate Blanchett, die voor elk hoofdstuk in de huid van een ander personage kruipt, gaande van een schooljuffrouw of een nieuwslezeres tot een dakloze. De veelbesproken film van Julian Rosefeldt laat de kijkers alvast proeven van het vernuft en de esthetiek van deze veelzijdige kunstenaar. Hij maakt namelijk niet alleen theater en films, hij regisseert voor Opera Ballet Vlaanderen ook de opera Faust, Robert Schumanns onvolprezen meesterwerk.

De vertoning van Manifesto op zondag 28 juni 2020 werd helaas geannuleerd vanwege de corona-lockdown

Opera, Ballet & Film ‘23-‘24

In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen presenteert Studio Skoop Cinema een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen van Opera Ballet Vlaanderen. De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar de thematiek en/of de muziek van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.

YOU AND ME, Fritz Lang

Regisseur Fritz Lang creëerde met zijn You and Me een merkwaardige combinatie van komedie, soap opera, gangsterfilm, musical en sociale kritiek. Hij liet zich voor deze film noir over criminaliteit inspireren door de Lehrstücke van Bertolt Brecht, theaterstukken met een didactische inslag. De muziek in de film is gecomponeerd door Kurt Weill, die vaak samenwerkte met Brecht voor onder andere Die Dreigroschenoper (1928), Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (1930) en het ballet chanté Die sieben Todsünden (1933). Vanaf december 2023 is dat laatste te zien in een nieuwe choreografie bij Opera Ballet Vlaanderen.

Opgelet! Originele Engelstalige versie zonder ondertiteling.

You and Me is te zien op zondag 10 december 2023 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets

AVANT L’HIVER, Philippe Claudel

Philippe Claudel regisseerde deze melancholische thriller over een neurochirurg wiens perfecte leven op losse schroeven komt te staan wanneer hij plots anonieme boeketten rode rozen geleverd krijgt. Claudel is zowel schrijver als filmmaker. In het voorjaar van 2024 gaat Brodeck in première bij Opera Ballet Vlaanderen, een nieuwe opera van componist Daan Janssens, naar Claudels duistere roman Le rapport de Brodeck.

Avant l’hiver is te zien op zondag 25 februari 2024 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets

GALLOPING MIND, Wim Vandekeybus

Een tweeling wordt bij de geboorte gescheiden en groeit op in verschillende werelden, de jongen in een straatbende en het meisje in de middenklasse, totdat ze elkaar ontmoeten en samen op zoek gaan naar hun verleden. Galloping Mind was het langspeelfilmdebuut van de Belgische choreograaf Wim Vandekeybus. Zijn dansvoorstelling PUUR over geweld tegen onschuldigen is in het voorjaar van 2024 voor het eerst te zien bij Opera Ballet Vlaanderen.

Galloping Mind is te zien op zondag 17 maart 2024 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets

——————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

THE CONGO TRIBUNAL, Milo Rau

In het kader van de seizoensopener La clemenza di Tito, geregisseerd door Milo Rau, wordt zijn documentairefilm The Congo Tribunal vertoond. Milo Rau bracht daders, slachtoffers, getuigen en experts van de oorlog in Congo samen in Bukavu/Oost-Congo en een maand later in Berlijn voor een driedaags burgerlijk tribunaal.

Opgelet! De film is ondertiteld in het Engels en het Frans.

The Congo Tribunal was te zien op zondag 24 september 2023 om 14u30 in Studio Skoop

——————————————————

EERDERE EDITIES:

OPERA, BALLET & FILM ‘23

OPERA, BALLET & FILM ‘22

OPERA, BALLET & FILM ‘19-‘20

Jeugdfilmfestival JEF 2024

Krokusvakantie? Dat betekent maar één ding: het Jeugdfilmfestival i.s.m. JEF! Het leukste festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment is dit jaar aan zijn 36ste editie toe.

Proef van zat. 10 t.e.m. zon. 18 februari dagelijks van een heerlijke festivalfilm in Studio Skoop!

Het programma komt pas over enkele maanden online, maar voor scholen wordt er dit jaar ook een JEF-festival georganiseerd. In Studio Skoop gaan er tijdens de schooluren 2 vertoningen door in dit kader, op 5 en 6 februari 2024. Scholen kunnen daar nu al voor inschrijven.

LES SECRETS DE MON PÈRE (10+)
Véra Belmont - België/Frankrijk - 2022 - 74 min.

De Joodse kinderen Michel en Charly beleven een gelukkige jeugd in de jaren 1960. Omdat hun vader heel discreet is en niets vertelt over zijn verleden, stellen de broers zich voor dat hij vroeger een groot avonturier was. Of een piraat? Een schattenjager? Maar wat verbergt hij echt? Een betoverende stripverfilming over het belang van herinneringen, de relaties tussen vaders en zonen, en het verwerken van oorlogstrauma’s.

* Schoolvertoning op maandag 05/02 om 10u30

FRAGILE (14+)
Emma Benestan - Frankrijk - 2021 - 99 min.

Azzedine werkt voor een oesterkweker in het Franse kustplaatsje Sète. Wanneer hij zijn vriendin, de actrice Jessica, een huwelijksaanzoek doet, zegt ze onverwachts ‘nee’. Om haar terug te winnen schakelt Az zijn vrienden Raphaël, Ahmed, Kalidou en Lila in. Lila biedt zelfs aan om hem te leren dansen, zodat hij indruk kan maken op een feest waarvoor ook Jessica is uitgenodigd.

‘Fragile’ is een vrolijke, kleurrijke komedie op maat van jongeren over verliefdheid en mannelijkheid. De interessante culturele context en aandacht voor de Franse taal vormen een toegankelijke ingang naar allerlei klasopdrachten.

* Schoolvertoning op dinsdag 06/02 om 10u30

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:

Jeugdfilmfestival 2023

Jeugdfilmfestival 2022

Jeugdfilmfestival 2021

Jeugdfilmfestival 2020

De Zomer in Studio Skoop

Smeer uw kuiten maar stevig in, want we hebben een serieuze filmberg te beklimmen deze zomer. Onder het motto ‘never change a winning team’ herhalen we het concept van vorig jaar, met wekelijks vier extra films op vaste vertoningsmomenten. Op deze manier kunt u uw filmtickets, de babysit, de reservaties in je favoriete restaurant etc. nu al vastleggen voor de hele zomer. Daarbovenop worden we opnieuw verwend met wekelijks nieuwe en interessante releases voor jong en oud en alles daartussenin. We wensen iedereen een prachtige zomer toe, zowel binnen als buiten onze cinema.

Er zijn dit jaar 4 categorieën (klik op de titel om er naartoe te springen):

CLASSICS / NO RELEASE / WEIRD AND WONDERFUL / BIRTHDAY BASH

- klik op het gewenste vertoningsuur voor tickets -

1 / CLASSICS
Zoals wijlen Tina Turner dat zo mooi kon zeggen… deze films zijn ‘Simply The Best’. Het zijn onvergetelijke (moderne) klassiekers die bij elke zitting iets nieuws belichten of opnieuw weten te beroeren. Het zomerprogramma is dan ook dé uitgelezen kans om deze gepolijste diamantjes (nog) eens in de cinema te zien. Cancel je abonnementen op Netflix, Streamz, Disney+, Prime, Apple,... deze zomer. Het Studio Skoop-algoritme heeft beslist en dankt u alvast voor de compagnie.

list
Alfonso Cuarón - Ned. ondertiteld - 109 min.
Deze klassieker uit 2006 was bedoeld als waarschuwing, maar daarvoor is het al bijna te laat. De wereld die regisseur Alfonso Cuarón ons serveert, is een stoofpotje van angst, intolerantie en ontketende wreedheid.
Wo 28/06 22.00
Do 29/06 17.00
Za 01/07 17.00
Ma 03/07 19.45
Di 04/07 17.00


list
Paul Verhoeven - Ned./Frans ondertiteld - 127 min.
Een rechercheur met een drugsprobleem, een hyperintelligente femme fatale, expliciete seksscènes en als decor Los Angeles: ‘Basic Instinct’ was de spraakmakendste van alle neo-noir thrillers uit de jaren negentig. Met Michael Douglas, Sharon Stone en een ijspriem. Nu in een prachtige 4K-restauratie.
Wo 05/07 17.00
Do 06/07 22.15
Vr 07/07 22.30
Za 08/07 17.00
Zo 09/07 19.45
Di 11/07 19.45


list
Luca Guadagnino - Ned. ondertiteld - 120 min.
Lang voor de ‘Call Me By Your Name’-hype maakte Luca Guadagnino al indruk met o.a. ‘Il Divo’ en dit stijlvolle drama ‘Io Sono L’Amore’, over liefde in tijden van moderne aristocratie.
Wo 12/07 17.00
Vr 14/07 19.45
Za 15/07 14.30
Zo 16/07 17.00
Ma 17/07 19.45


list
Derek Cianfrance - Ned. ondertiteld - 112 min.
Deze film is zoveel meer dan de kroniek van een gefaald huwelijk. Het is ‘het leven’ in al zijn facetten, gebotteld in 112 fantastische minuten. Topacteurs Ryan Gosling en Michelle Williams tonen een vóór en een ná, en het contrast tussen beide periodes doet werkelijk pijn. Vergeet uw zakdoek niet.
Wo 12/07 19.45
Do 13/07 17.00
Vr 14/07 22.15
Za 15/07 19.45
Ma 17/07 17.00


list
Francis Ford Coppola - Ned. ondertiteld - 202 min.
Veel beter dan dit kan cinema niet echt worden: één van de beste regisseurs uit de filmgeschiedenis op de piek van zijn kunnen en enkele Hollywood hall-of-famers die zichzelf onsterfelijk maakten met iconische personages. Hier werd de blueprint voor het crime-genre afgeleverd.
Wo 19/07 14.45
Vr 21/07 19.45
Za 22/07 14.45
Di 25/07 19.45


list
David Fincher - Ned. ondertiteld - 139 min.
“The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club. The ­second rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.” De rest van het reglement kunnen we ons niet meteen herinneren, maar één ding weten we wel nog: David Fincher maakte in ‘99 een instant cultfilm.
Wo 19/07 19.30
Do 20/07 22.00
Vr 21/07 17.00
Za 22/07 19.45
Zo 23/07 14.30
Di 25/07 17.00


list
Martin Scorsese - Ned. ondertiteld - 114 min.
“Are you talkin’ to me?!” De woorden van de slapeloze eenzaat Travis Bickle blijven na afloop van de film door je hoofd gonzen. De legendarische door De Niro geïmproviseerde scène vat perfect samen hoe de geest van een ontregelde oorlogsveteraan zijn nieuwe realiteit probeert te vatten.
Wo 26/07 22.15
Do 27/07 22.15
Vr 28/07 17.00
Za 29/07 19.45
Zo 30/07 17.00
Di 01/08 19.45


list
Ridley Scott - Ned. ondertiteld - 130 min.
Meer dan dertig jaar geleden mochten Susan Sarandon en Geena Davis met één van de meest iconische eindscènes uit de filmgeschiedenis ook het Filmfestival van Cannes afsluiten. De film heeft over de jaren heen amper aan kracht ingeboet.
Wo 02/08 19.45
Do 03/08 17.00
Vr 04/08 22.15
Za 05/08 19.45
Zo 06/08 14.30
Ma 07/08 17.00


list
Jean Girault - Ned. ondertiteld - 90 min.
‘Le Gendarme de Saint-Tropez’ was de eerste van een serie van zes films, gespreid over twintig jaar, die de exploten van een incompetente politiechef volgde, briljant vertolkt door Louis de Funès en geestig ondersteund door Michel Galabru.
Do 10/08 17.15
Vr 11/08 20.00
Za 12/08 22.00
Zo 13/08 17.15
Di 15/08 17.15


list
Sergio Leone - Ned. ondertiteld - 171 min.
57 jaar na dato zijn de beelden van de bekendste western aller tijden nog even ontzagwekkend. Deze 4K-restauratie op een groot bioscoopdoek in combinatie met de iconische soundtrack van de maestro himself, Ennio Morricone, is wat u nodig heeft zonder het zelf te beseffen.
Wo 16/08 14.15
Do 17/08 17.00
Vr 18/08 19.30
Za 19/08 17.00
Zo 20/08 19.30
Di 22/08 16.55


list
Stanley Kubrick - Ned. ondertiteld - 95 min.
In ‘Dr. Strangelove’ ontrafelde Kubrick de mogelijkheid van een atoomoorlog in al zijn absurditeit. Even hilarisch als verontrustend, werd deze instant classic in 1965 genomineerd voor vier Oscars, waaronder deze voor beste acteur voor Peter Sellers, die drie personages neerzet.
Wo 23/08 20.00
Vr 25/08 19.45
Za 26/08 22.30
Zo 27/08 14.30
Di 29/08 17.00


list
Francis Ford Coppola - Ned. ondertiteld - 162 min.
Het slotstuk van de beste trilogie ooit gemaakt mocht uiteraard niet ontbreken in ons zomerprogramma. Kwatongen beweren dat dit derde luik eigenlijk het minste is van de drie, maar eigenlijk doet dat er niet meer toe op dit punt.
Wo 30/08 14.15
Vr 01/09 16.45
Za 02/09 19.30
Zo 03/09 14.15
Di 05/09 19.30


2 / NO RELEASE
Deze films waren te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten om een of andere reden de Vlaamse cinema’s niet (of nauwelijks). Onterecht, vinden wij bij Studio Skoop, want deze films zijn zó goed dat ze de aandacht van een geïnteresseerd publiek verdienen. Het zijn stuk voor stuk integere films van/over grote talenten, waarin fantastisch geacteerd wordt. Films die zullen nazinderen. Wekt één van deze films je interesse? Check dan zeker het vertoningsschema onderaan deze pagina, want de kans is heel klein dat je ze ooit nog in de cinema te zien zal krijgen.

list
Jacques Servaes - Ned. ondertiteld - 70 min.
Luc Tuymans is een van de bekendste Belgische schilders met internationale uitstraling. In dit intieme portret werkt hij aan een grote muurschildering, aan de tekentafel, in zijn atelier en als curator. Van penseelstreek tot computeranimatie, Tuymans zoekt steeds nieuwe uitdagingen op.
Wo 28/06 20.00
Do 29/06 22.30
Vr 30/06 19.45
Za 01/07 14.45
Zo 02/07 17.15


list
Judd Apatow - Ned. ondertiteld - 136 min.
Judd Apatow heeft een carrière gemaakt van films over immature losers die op het pad van verlichting worden gezet. Zo ook deze ‘The King of Staten Island’, die deels op het leven van hoofdacteur Pete Davidson werd gebaseerd. Een aanzienlijk doorleefd en inhoudelijk uitdagend verhaal.
Wo 28/06 17.15
Do 29/06 19.45
Vr 30/06 22.00
Za 01/07 22.00
Zo 02/07 19.45
Ma 03/07 17.00


list
Boots Riley - Ned. ondertiteld - 112 min.
Wie regisseur Boots Riley kent van de geëngageerde cult rapgroep The Coup weet dat hij in muziek gelaagde verhalen kan verwerken die maatschappijkritiek combineren met surrealistische wendingen. Dat doet hij ook in zijn fantastische filmdebuut.
Wo 12/07 22.15
Do 13/07 22.15
Za 15/07 17.00
Zo 16/07 19.45
Di 18/07 19.45


list
Joe Talbot - Ned. ondertiteld - 121 min.
“... droomdebuut van een uitzonderlijk filmtalent… sprankelend… fris, origineel en op een tamelijk grandioze wijze tot de verbeelding sprekend… schitterend…” - ★★★★ De Volkskrant
Wo 02/08 17.00
Do 03/08 22.15
Vr 04/08 19.45
Za 05/08 17.00
Ma 07/08 19.45


list
Lise Akoka & Romane Gueret - Ned. ondertiteld - 99 min.
Deze film-in-een-film volgt een regisseur (Johan Heldenbergh) tijdens het maken van een drama over kinderen in probleemwijken. Een ontroerend debuut dat ons dicht bij de belevingswereld van de kinderen brengt, en de ethiek van het filmmaken in twijfel trekt.
Wo 09/08 20.00
Do 10/08 22.00
Vr 11/08 17.15
Za 12/08 20.00
Zo 13/08 14.45
Ma 14/08 17.15


list
Florent Gouëlou - Ned. ondertiteld - 103 min.
Een teder verhaal over queer liefde, over seksuele bevrijding. Een slimme blik op een universele strijd, en een vrije uitnodiging om te zijn wie je wilt zijn op eender welk moment in je leven. Niet te missen.
Wo 16/08 17.30
Do 17/08 20.15
Vr 18/08 22.30
Za 19/08 22.15
Ma 21/08 17.15


list
Emin Alper - Ned. ondertiteld - 129 min.
Broeierige spanning, constante twijfel die u op het puntje van uw stoel houdt, onheilspellende muziek die de snijdende sfeer nog meer versterkt: ‘Burning Days’ intrigeert continu.
Wo 23/08 22.00
Do 24/08 17.00
Vr 25/08 22.00
Za 26/08 19.45
Ma 28/08 17.00
Di 29/08 19.45


list
Fran Kranz - Ned. ondertiteld - 111 min.
Het hartverscheurende ‘Mass’ is zo’n film die je door woorden en voortreffelijk acteerwerk binnen enkele minuten vastpakt en vervolgens geen seconde meer loslaat. Warm aanbevolen.
Wo 30/08 19.45
Do 31/08 17.00
Za 02/09 14.30
Zo 03/09 17.30
Ma 04/09 19.45


3 / WEIRD AND WONDERFUL
~ clever and attractive, but unusual or strange ~
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die we met deze woorden kunnen omschrijven. Een hoekje af (of simpelweg rond), maar daarom des te meer aantrekkelijk. Deze films vallen allemaal onder deze categorie en prikkelen onze nieuwsgierigheid. Filmmakers met een unieke visie en een ongeziene creativiteit. Na het bekijken van deze films zit je boordevol vragen en ideeën.

list
Robert Eggers - Ned. ondertiteld - 92 min.
Dit is één van de beste horrorfilms van de afgelopen tien jaar. Waar te beginnen met het afsteken van de loftrompet? Werkelijk álles valt hier op zijn plaats: het sterke acteursensemble, de griezelige locaties, de beeldschone cinematografie, het grauwe kleurenpalet, de omineuze soundtrack, ...
Wo 05/07 22.30
Do 06/07 17.15
Vr 07/07 20.00
Za 08/07 22.30
Ma 10/07 20.00


list
Wes Anderson - Ned. ondertiteld - 119 min.
‘Asteroid City’ draait momenteel op volle toeren. Wij weten uit ervaring: Wie één Wes Anderson-film ziet heeft meteen zin om zijn hele oeuvre te herbekijken. Omdat dat ons wat te ver zou leiden, hernemen we enkel zijn meest zomerse film, die zeker ook één van zijn beste is.
Wo 05/07 14.30
Do 06/07 19.45
Za 08/07 14.30
Zo 09/07 17.15
Di 11/07 17.00


list
Roy Andersson - Ned./Frans ondertiteld - 101 min.
Een wonderlijke mozaïekvertelling die verschillende verhaallijnen volgt. Centraal staan twee melancholieke, naar liefde snakkende verkopers van feestartikelen. Hoewel ze beiden in een bedroevend depressieve staat verkeren, is hun grote drijfveer dat ze hun klanten vrolijk willen maken.
Do 20/07 17.00
Za 22/07 22.30
Zo 23/07 19.45
Ma 24/07 17.00


list
Leos Carax - Ned./Frans ondertiteld - 110 min.
Van dageraad tot zonsondergang, enkele uren uit het leven van Meneer Oscar, een duister wezen dat van het ene leven naar het andere reist. Hij is opeenvolgend zakenman, moordenaar, bedelaar, monster, familieman… Hij lijkt rolletjes te spelen en stort zijn ziel in de vertolking van elk van hen.
Wo 26/07 17.00
Vr 28/07 19.45
Za 29/07 22.15
Ma 31/07 19.45


list
Greg Mottola - Ned. ondertiteld - 113 min.
Niet de eerste en zeker niet de laatste ‘teen comedy’, maar wel veruit de beste en grappigste in zijn genre. Als u houdt van een ontroerend verhaal, grofgebekte zielepoten, situatiehumor, perfect geschreven dialogen en happy endings, dan is/wordt ‘Superbad’ per definitie uw lievelingsfilm.
Wo 02/08 22.15
Do 03/08 19.45
Za 05/08 22.15
Zo 06/08 19.45
Di 08/08 17.15


list
Jemaine Clement & Taika Waititi - Ned. ondertiteld - 86 min.
Uit de geniale geesten van Jemaine Clement (‘Flight of the Conchords’) en Oscarwinaar Taika Waititi (‘Hunt for the Wilderpeople’, ‘Jojo Rabbit’) ontsproot deze geweldige humoristische versie van de klassieke vampierenfilm.
Wo 09/08 22.00
Do 10/08 20.00
Vr 11/08 22.00
Ma 14/08 20.00


list
Gaëtan Liekens & David Mutzenmacher - Ned. ondertiteld - 80 min.
Wim Willaert speelt de rol waarvoor hij in Vlaanderen zo gekend is: de simpele sul, het eeuwige slachtoffer. Maar is hij dat wel? In deze hilarische thriller is niets wat het lijkt. Want wat gebeurt er als je de sul te veel treitert en hij over zijn breekpunt gaat?
Wo 16/08 22.15
Do 17/08 22.30
Za 19/08 20.15
Zo 20/08 14.30
Ma 21/08 20.00


list
Ruben Östlund - Ned./Frans ondertiteld - 120 min.
Een Zweeds gezin is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. De zon schijnt en de sneeuwhellingen zijn spectaculair, maar wanneer ze tijdens hun lunch worden overvallen door een lawine, wordt alles op zijn kop gezet. Ruben Östlund (‘Triangle of Sadness’) op zijn best!
Wo 23/08 17.30
Vr 25/08 17.15
Zo 27/08 17.00
Ma 28/08 20.00


list
Quentin Dupieux - Ned. ondertiteld - 77 min.
Een hilarische superheldenparodie van absurdist-filmmaker Quentin Dupieux. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, wie kan de wereld dan beter redden dan een dominante marionettenrat en zijn bende gewelddadige, losgeslagen superhelden?
Wo 30/08 22.15
Do 31/08 22.00
Vr 01/09 20.15
Za 02/09 17.15
Zo 03/09 20.00
Zo 05/09 17.00


list
Jordan Peele - Ned. ondertiteld - 104 min.
Wie in 2017 dit regiedebuut zag, viel bijna van zijn stoel van verbazing. Een horrorkomedie die speelt met de grenzen van rassendiscriminatie: het klonk ook niet meteen als een Oscarwinnende pitch. En toch deed ie het, die Jordan Peele! Een absolute must see.
Wo 30/08 17.30
Do 31/08 19.45
Vr 01/09 22.15
Za 02/09 22.30
Ma 04/09 17.00


4 / BIRTHDAY BASH
Een verjaardag vergeten. Het overkomt ons allemaal. Dit jaar zal het ons niet overkomen. We organiseren een feestje voor de jarige films. Sommigen zijn prille tieners, anderen eerder in de herfst van het leven, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: het zijn weergaloze klassiekers die de tand des tijds niet alleen overleefd hebben, ze zijn vandaag nog even actueel als op de dag van hun release. Het doet ons veel plezier dat we deze films nog eens op een piedestal mogen zetten. Happy birthday to you!

list
Steven Spielberg - Ned. ondertiteld - 127 min.
Wanneer is een kind oud genoeg om naar ‘Jurassic Park’ te kijken? Wanneer je de kans hebt om de film nog eens in de cinema te zien. Nu dus, ter viering van de 30ste verjaardag van de film.
Wo 28/06 14.30
Vr 30/06 17.00
Za 01/07 19.30
Zo 02/07 14.30
Di 04/07 19.45


list
Paolo Sorrentino - Ned. ondertiteld - 141 min.
Tien jaar (!) geleden is het al, dat ‘La Grande Bellezza’ meer dan één jaar lang onafgebroken op ons programma stond. Speciaal voor de gelegenheid halen we de film nog eens vanonder het stof.
Wo 05/07 19.45
Vr 07/07 17.00
Za 08/07 19.45
Zo 09/07 14.30
Ma 10/07 17.00


list
Jacques Tati - Ned. ondertiteld - 114 min.
‘Mon Oncle’ is de meest gelauwerde film van het Franse komische genie Jacques Tati. De film won onder andere de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Nu is hij in ons zomerprogramma tijdelijk te zien in de ultieme, spectaculaire digitale restauratie.
Wo 12/07 14.30
Do 13/07 19.45
Vr 14/07 17.00
Za 15/07 22.15
Zo 16/07 14.30
Di 18/07 17.00


list
Nora Ephron - Ned. ondertiteld - 105 min.
Cynici der lage landen, verenigt u, en ga en masse en tegen uw goesting naar ‘Sleepless in Seattle’ kijken. De film zal probleemloos, ook 30 jaar later, uw harten doen smelten.
Wo 19/07 22.15
Do 20/07 19.45
Zo 23/07 17.15
Ma 24/07 19.45


list
Tim Burton - Ned. ondertiteld - 125 min.
Met ‘Big Fish’ tovert Tim Burton (‘Edward Scissorhands’, ‘Beetlejuice’) fantasie om in realiteit, criticasters in fans, en ons bevroren hart in een empathisch baken van weifelende zonnestraaltjes. 20 jaar geleden flopte de film aan de box office, nu mag hij nog eens schijnen in ons zomerprogramma.
Wo 26/07 19.45
Do 27/07 17.00
Za 29/07 14.30
Zo 30/07 19.45
Ma 31/07 17.00


list
jacques Deray - Ned. ondertiteld - 122 min.
“Où est le Swimming Pool?” Aan Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) moet je het niet vragen, want ze wonen praktisch in hun piscine, dat het epicentrum vormt van hun gelukkige relatie in het zonovergoten Saint-Tropez. Tot op de dag dat Harry (Maurice Ronet) arriveert. In zijn kielzog: zijn ravissante dochter Penelope (de betreurde Jane Birkin). Zoals we hier in Gent zeggen: Le jeu est jambon.
Wo 26/07 14.30
Do 27/07 19.45
Vr 28/07 22.15
Za 29/07 17.00
Zo 30/07 14.30
Di 01/08 17.00


list
Jacques Tati - Ned. ondertiteld - 87 min.
Jacques Tati speelt voor het eerst het iconische personage Monsieur Hulot: een pijprokende, zowel sociaal als fysiek onhandige kluns. Hulot botst met de moderne samenleving, met grote hilariteit tot gevolg. Een bijzondere mengeling van slapstick en visuele poëzie.
Wo 02/08 14.30
Vr 04/08 17.00
Za 05/08 14.30
Zo 06/08 17.15
Di 08/08 19.45


list
Ingmar Bergman - Ned./Frans ondertiteld - 188 min.
‘Fanny och Alexander’, in 1982 aangekondigd als de laatste film van Ingmar Bergman, wordt beschouwd als het absolute hoogtepunt van zijn oeuvre.
Wo 09/08 14.15
Za 12/08 14.15
Zo 13/08 19.45
Di 15/08 19.45


list
Anh Hung Tran - Ned./Frans ondertiteld - 104 min.
‘The Scent of Green Papaya’ is het meesterlijke debuut van Tran Anh Hung. De film won in 1993 onder meer de Caméra d’Or op het filmfestival van Cannes, een César Award voor Beste Debuut, en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
Wo 16/08 19.45
Vr 18/08 17.00
Za 19/08 14.30
Zo 20/08 17.00
Di 22/08 20.15


list
Lars von Trier - Ned. ondertiteld - 178 min.
20 jaar geleden waagde Lars von Trier zich aan het eerste luik van zijn radicaal filmexperiment ‘USA: Land of Opportunities’. Met ‘Dogville’ bracht hij een grimmig verhaal in negen hoofdstukken over de voortvluchtige Grace die opgenomen wordt in een gesloten dorpsgemeenschap in de Rocky Mountains.
Wo 23/08 14.15
Do 24/08 20.00
Za 26/08 14.15
Zo 27/08 19.45


Viewpoint Documentary Film Festival 2023

Viewpoint Documentary Film Festival 2023

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.

Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

Op het programma staan korte en lange documentaires uit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hieronder en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro per vertoning, inclusief een gratis drankje in het Skoop Café, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.

Alle info over Viewpoint vindt u op www.viewpointdocfest.com.

TRAILER

DIT IS HET PROGRAMMA:

VIEWPOINT OPENING NIGHT
Op maandag 17/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Viewpoint Opening Night

‘Together’ (Portugal) by Marco Espirito Santo, Del Reginato
‘Together’ is a creative short film challenging us all to be better and to fight for a world of greater equality and respect. Shot in 16mm, the film utilises handwritten typography and a simple score of jazz drums to focus the viewer’s attention on musician Carla Prata’s spoken-word performance. Running time: 00:01:50.

‘Bij Elkaar’ (Belgium) by Jasmine Issa
A brother and sister going on a trip to a time where they had to flee from their alcoholic dad. Running time: 00:14:51.

‘West’ (Belgium) by Nina Leeuwerck
Few people still live on the rural lands of the Westhoek in Ypres, Belgium. Many are farmers, but these people no longer really fit the definition of farmers. The glory of their large farms has long since passed. The animals are sold or no longer used because they can no longer cope. They look back on their past and are nostalgic for those golden days. A portrait of the landscapes where I grew up as a little girl. Running time: 00:19:48.

‘From Moerbeke with Love’ (Belgium) by Laura De Baudringhien
Far away from home in a small Flemish village, Marta and her female colleagues are planting the seeds for the future of their (grand)children back home in Poland. Through her repetitive and physical work, Marta tries to stay connected and take care of her family. Stuck between east and west, distance and closeness, we follow her during two seasons. Running time: 00:22:00.

‘Jaime’ (Belgium) by Francisco Javier Rodriguez
Jaime, a 33 years old man, has been in a mental institution for almost half of his life. Through a series of conversations, Jaime shares his world view, his fears, feats and a secret. Running time: 00:37:00.

THE MESS WE MAKE + SHORTS
Op dinsdag 18/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: The Mess We Make + shorts

‘Vegetative’ (France) by Hannah Papacek Harper
‘Vegetative’ is a short visual poem; an experimental video which was created during the first Covid19 lockdown in spring 2020. This abstract piece plays with text and video and brings a dreamlike inner space into being. It explores the rapport toward nature and intimacy that we were forced to change abruptly. Running time: 00:00:47.

‘Forget Me Not’ (Italy) by Giuseppe Petruzzellis, Fabio Marin
Gilda is a middle aged woman, mother and wife. One day she realizes she’s having problems setting the table. These are her first symptoms of Alzheimer’s disease. Through family footage and poetic visions, the stages of her illness become a stream of images on the breach of oblivion. Running time: 00:12:30.

‘The Mess We Make’ (Netherlands) by Allard Detiger
After twenty years of minimal contact with his borderline mother, filmmaker Allard Detiger is called by the police. His mother’s neighbours have been complaining. Her house is totally neglected, and professional help is needed immediately. From that moment onwards, Allard feels responsible to make sure that his mother receives professional care, but he gets increasingly entangled in the trauma of his own childhood. As his mother’s condition deteriorates, the walls that he had built between them fade. Allard is forced to take a critical look at himself, and face his own trauma, to prevent him from passing it on to his young daughter. Filmed over a period of more than 10 years, ‘The Mess We Make’ is an intimate documentary about a child’s struggle to be independent from a parent who won’t let go. Running time: 01:25:00.

DOCUMENTARY SHORTS
Op woensdag 19/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Documentary Shorts

Evermore (Belgium) by Gilles Van Damme, Anouck Ramaut
Evermore tells the story of three young-adults: Eline, Kodou and Dries. A few years ago they all lost a parent due to a long-term illness. They share how they’ve processed that loss and what difficulties occurred during that process. They all found their own way to give their sorrow a place. Running time: 00:13:42.

Down to the Bottom (USA) by Carina Miller
An unflinching, 13-minute look at alcohol use disorder and its impact. The short documentary pulls from conversations between a father and daughter recorded in 2022. Running time: 00:13:15.

Heimat (Italy) by Giovanni Montagnana
A soldier surrounded by the Enemy and ultimately trapped in the City writes his last letter home. Running time: 00:20:00.

Dancing with Rosa (Spain) by Robert Muñoz Rupérez
At 84 years of age, Rosa realises that she no longer has the strength to take care of her daughter Eva who has Down syndrome, and she struggles to decide whether or not to put her into a care home. In this intimate portrait, we follow Rosa’s pain of indecision and her unique way of coping. Running time: 00:26:00.

The Mechanics of Fluids (France) by Gala Hernández López
In 2018, an incel called Anathematic Anarchist posted a suicide letter on Reddit entitled “America is responsible for my death”. The documentary “The Mechanics of Fluids” is an attempt to find answers to his words. A virtual drift through the internet in search of his digital traces that ends up being an inner journey between our connected solitudes. Running time: 00:35:00.

BEAST + SHORTS
Op donderdag 20/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Beast + shorts

Dear Doctor, (UK) by Jasmina Saleh
A visual poem about the pain and misdiagnosis of Endometriosis - utilising striking imagery and raw words to combine an effective and poignant piece. Running time: 00:03:45.

I Never Had Dreams of My Son (Ukraine) by Jason Blevins
After five years of war, a Ukrainian father finds proof his missing son may still be alive in captivity. Running time: 00:16:16.

Beast (Belgium) by Joost Laperre, Jillis Schriel
Beast tells the story of a tragic hero, Walter Arfeuille and his lifelong quest for recognition. Once he was the world’s strongest “teeth performer” – pulling, a horseshoe in the mouth, trams, trains and airplanes. To this day he holds the record for lifting weight, by using his teeth. 69-year-old Walter insist on proving himself, even though he no longer has the strong physique from before. Running time: 01:12:34.

BERLIN BYTCH LOVE + SHORTS
Op vrijdag 21/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Berlin Bytch Love + shorts

Moscow State Circus (USA) by Joshua Van Horn
A short profile on the bears of the Moscow State Circus based on a passage by John McPhee. Running time: 00:01:02.

The Pleasure in Pain (UK) by Curtis Blair
An arthouse documentary short following key figures of the London kink scene on an exploration into BDSM and the notorious fetish event Klub Verboten. The film touches upon themes of psychology, neurodiversity, trauma, LGBTQ+ rights and black representation. Running time: 00:14:55.

Berlin Bytch Love (Germany) by Heiko Aufdermauer, Johannes Girke
Sophie (15) and Dominik (17) ran away from home to live their love on the streets of Berlin for a summer. Now Sophie is pregnant, winter is coming and the police are looking for the two. A documentary snapshot of growing up - told like a feature film. Running time: 01:26:00.

CHAYLLA + SHORTS
Op zaterdag 22/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Chaylla + short

Red Cross - “After prison” (Norway) by Irene Tausvik
An animation film told through the eyes of children who have experienced their fathers serving time in prison. This is a story about the “after prison” phase. Running time: 00:01:11.

The Shell (Bosnia and Herzegovina) by Marko Lončarević
After finding out that her mother is being abused and neglected by her caretakers, Milica travels from Sarajevo to the small village near Tuzla where she was born. There is a special bond between mother and daughter but also a lot of obstacles. Running time: 00:20:21.

Chaylla (France) by Clara Teper, Paul Pirritano
Lens, in northern France. Chaylla, a 23-year-old woman, is trying to break free from an abusive relationship. She is ready to fight – to gain custody of her children, to have her ordeals vindicated. But, deep inside, she still harbours a lingering hope of becoming a family again with her ex-partner. From legal battles to inner struggles, “Chaylla” portrays four years in the life of a young woman, whose longing for freedom and burning desire for justice are enmeshed with the mechanisms of abusive control and dependency. Running time: 01:12:00.

PETITES + SHORTS
Op zondag 23/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Petites + shorts

Amato (Canada) by Romy
Amato is about the diversity of polyamorous models in the Quebec portrait. Three unique and interrelated stories are staged through performing arts. Running time: 00:08:07.

Limits (Switzerland) by Simon de Diesbach
In a forest he digitized, Simon runs. Within an autobiographical narrative where the images were entirely captured in the forest of Chaney in Switzerland, running embodies the intimate link between the protagonist and the forest, a forest that has witnessed a multitude of personal events and that is now being destroyed by a gravel pit. Immersed in a fragmented world, Simon questions the reasons that pushed him to 3D scan his forest. He questions his relationship with the living world, with the limits of matter, and with the limits of digital representations of nature. Running time: 00:07:40.

Petites (Belgium) by Pauline Beugnies
The collective story of the Dutroux Affair, told by the generation of children of the 90s. Their memories are distorted by the media prism and their own childlike eyes. Together, they deliver an intimate version of history. A piece of collective memory. Running time: 01:23:00.

——————————————————

VORIGE EDITIES

1994-2003
2018
2019
2021
2022

Japan Square 2023

Japan Square 2023

Hoera! Het is weer zover: Japan-Square in Studio Skoop! Van 22 tot en met 26 maart 2023 verwennen we jullie terug met een heerlijke selectie van Japanse films, bijna allemaal in Belgische of zelfs Europese première, en drie keer gekoppeld aan een heerlijke Japanse maaltijd. Hieronder vindt u het volledige programma en kunt u ook tickets kopen.

Reserveert u voor eten waarbij u kunt kiezen voor vegan of niet, let er dan zeker op het juiste ticket aan uw mandje toe te voegen!

Opgelet, alle films zijn Japans gesproken, en bijna allemaal in het Engels ondertiteld! Enkel ‘Love Life’ is tweetalig (Ned./Frans) ondertiteld.

Alle informatie over het festival vindt u ook op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be

——————————————————

DIT WAS HET PROGRAMMA:

OKIKU AND THE WORLD
Belgische Première
Japanse titel: せかいのおきく(Sekai no Okiku)
Junji Sakamoto - Japan - 2023 - 90 min.
met Haru Kuroki, Ikematsu Sosuke, Kanichiro, ...

Okiku and the World is de nieuwste van ervaren regisseur Junji Sakamoto (‘Knockout’, ‘Face’), waarin we twee verkopers van uitwerpselen volgen in de laatste dagen van de Edo periode.

Een jidaigeki (historische film) met een speciaal geurtje, maar ook de kringloopeconomie in haar prilste vorm en een onverwacht sprankeltje hoop en liefde, wanneer de dochter van een samurai valt voor één van de mestjongens.

Met inleiding door Luk Van Haute.
Openingsreceptie met Sushi en Sake i.s.m Team Gohan na de vertoning.
Gesponsord door Yamagata Europe.

Woensdag 22/03
om 19u45 - UITVERKOCHT
+ om 22u15
(klik op het vertoningsuur voor tickets)
Film: 11€ / 9€

BRANDED TO KILL
Belgische Première van de nieuwe digitale restauratie
Japanse titel: 殺しの烙印 (Koroshi no rakuin)
Seijun Suzuki - Japan - 1967 - 91 min.
met Jô Shishido, Mariko Ogawa, Annu Mari, ...

Na een mislukte opdracht komt een huurmoordenaar met een rijst-fetisj (Jo Shishido) in aanvaring met zijn organisatie, en wordt hij op zijn beurt het doelwit van een dodelijke collega… Gewelddadig, erotisch, grappig, en simpelweg absurd zoals enkel Seijun Suzuki het kon.

De voorstelling maakt gebruik van de prachtige nieuwe digitale restauratie die de cinematografie van Suzuki eindelijk alle eer aandoet.

Met inleiding door Luk Van Haute.

Donderdag 23/03 om 19u45
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets

ANIME SUPREMACY!
Japanse titel: ハケンアニメ!く(Haken Anime!)
Azuma Tani, Takashi Otsuka & Kohei Yoshino - Japan - 2022 - 128 min.
met Riho Yoshioka, Tomoya Nakamura, Tasuku Emoto, ...

Hitomi Saito krijgt voor het eerst in haar leven de leiding over een anime reeks in haar schoot geworpen, en moet het meteen opnemen tegen gevestigde waarde Chiharu Oji die zijn langverwachte comeback maakt. Haar opponent is daarenboven de regisseur die haar inspireerde om een carrière na te streven als animator.

Wie haalt het in deze beklijvende strijd om kijkcijfers: de mechs van Hitomi, of de magical girls van Chiharu?

Met inleiding door Carlo Vanstiphout.

Donderdag 23/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets

BARBER MUKODA
Europese Première
Japanse titel: 向田理髪店
Toshiyuki Morioka - Japan - 2022 - 108 min.

De onverwachte terugkeer uit Tokyo van de zoon van Yasuhiko Mukoda, de plaatselijke barbier, doet iedereen de wenkbrauwen fronsen. Bovendien blijkt dat hij niet alleen zijn job heeft opgezegd, maar ook de zaak van zijn vader wil overnemen…

Een verhaal over de gevolgen van vergrijzing in een klein stadje met een mijnverleden in het zuiden van Japan.

U kunt vooraf (vanaf 18u15 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Chirashi-Zushi (vis of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!

Met inleiding door Luk Van Haute.

Vrijdag 24/03 om 19u45 (maaltijd vanaf 18u15)
Film: 11€ / 9€
Film + Chirashi-Zushi (vis of vegan): 27€ / 25€ (inschrijvingen zijn afgesloten)
Klik hier voor tickets

BABY ASSASSINS
Belgische première
Japanse titel: ベイビーわるきゅーれ (Beibî warukyûre)
Yugo Sakamoto - Japan - 2022 - 95 min.
met Mone Akitani, Yukina Fukushima, Masayuki Inô, ...

Er zijn twee dingen die je moet weten over Chisato en Mahiro: ze staan op het punt om af te studeren, en het zijn twee uiterst getalenteerde huurmoordenaars. Wanneer ze door hun organisatie worden opgedragen om samen te wonen verzuurt hun relatie, maar hun vriendschap wordt pas echt op de proef gesteld als blijkt dat de yakuza achter hen aanzit.

Een luchtige mix van Ghost World en John Wick.

Met inleiding door Carlo Vanstiphout.

Vrijdag 24/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets

TAMAGRA ANIMATIONS + KINDERNAMIDDAG
Japanse titel: 多摩美術大学学生作品
Fuka Katayama, Rikako Matsuno, ... - Japan - 2022 - 40 min.

Een reeks mooie kortfilmpjes van Tama Art University, als vanouds gevolgd door een gezellige kindernamiddag in het Studio Skoop Café met traditionele Japanse spelletjes, origami en kimono Photoshoot.

Zaterdag 25/03 om 14u30
Film + kindernamiddag: 7€
Klik hier voor tickets

SENSEI, WOULD YOU SIT BESIDE ME?
Belgische première
Japanse titel: 先生、私の隣に座っていただけませんか?(Sennsei, watashi no tonari ni suwatte itadakemasennka?)
Takahiro Horie - Japan - 2021 - 119 min.
met Tasuku Emoto, Jun Fubuki, Nao Honda, ...

Sawako (Haru Kuroki) en haar echtgenoot Toshio (Tasuku Emoto) zijn beide mangaka. Zij staat op het voorplan terwijl hij zich heeft neergelegd bij een ondergeschikte rol. Na vijf jaar begint het huwelijk barsten te vertonen. Sawako verdenkt haar partner van overspel en beslist om haar vermoedens in een manga te verwerken. Wat aanvankelijk een simpel relatiedrama lijkt wordt al gauw een kat en muis spel waarbij op creatieve wijze realiteit en fictie worden vermengd.

Met inleiding door Carlo Vanstiphout.

Zaterdag 25/03 om 17u00
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets

ITO
Belgische première
Japanse titel: いとみち (Ito)
Satoko Yokohama - Japan - 2021 - 116 min.
met Ren Komai, Daimaô Kosaka, Mei Kurokawa, ...

Ito Soma is opgegroeid op het platteland van Tsugaru in het noordelijke Aomori. Mede dankzij haar inmiddels overleden moeder en grootmoeder is zij een getalenteerd shamisen-speelster geworden, maar ze treedt daarmee niet naar buiten. Toch wil ze graag haar introversie en schuchterheid overwinnen, en meer van de wereld zien. Op een dag leest ze een zoekertje van een maid café in Aomori City, en trekt er op uit. Een hartverwarmende en intrigerende coming-of-age-film met realistische vertolkingen en meeslepende muziek die het traditionele verbindt met het hedendaagse.

U kunt vooraf (vanaf 18u15 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Kare Risu (kip of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!

Met inleiding door Carlo Vanstiphout.

Zaterdag 25/03 om 19u45 (maaltijd vanaf 18u15)
Film: 11€ / 9€
Film + Kare Risu (Japanse curry, kip of vegan): 22€ / 20€ (inschrijvingen zijn afgesloten)
Klik hier voor tickets

LOVE LIFE
Belgische première
Japanse titel: ラブライフ (Rabu raifu)
Kôji Fukada - Japan - 2022 - 123 min.
met Win Morisaki, Fumino Kimura, Kento Nagayama, Hirona Yamazaki, ...

Taeko woont met haar zesjarige zoon Keita en haar man Jiro in een gezellig appartementje in een kleine Japanse stad. Het soort plek waar iedereen elkaar schijnbaar goed kent en het goed leven is. Maar na dichtere inspectie beginnen zich toch enkele minieme barsten te manifesteren. Niet alles is steeds wat het lijkt. Na een tragisch ongeval komt Keita’s biologische vader Park, na jaren afwezigheid, opnieuw in hun leven. Taeko ontfermt zich over haar dove en dakloze ex en helpt hem om te gaan met zijn schuldgevoel en de pijn die hij met zich meedraagt.

Fukada houdt de blik sterk op het verhaal gericht en op de driehoeksrelatie tussen Park, Taeko en Jiro, die zich de uitgepuurde en goed ontwikkelde personages met bravoure eigen maken, en een kijk geven op de verschillende verwerkingen van trauma en tragedie.

Met inleiding door Luk Van Haute.

Zaterdag 25/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets

BROKEN COMMANDMENT
Belgische première
Japanse titel: 破戒 (Hakai)
Kazuo Maeda - Japan - 2022 - 119 min.
met Shôtarô Mamiya, Anna Ishii, Yûma Yamoto, ...

Ushimatsu Segawa behoort tot de burakumin minderheidsgroep die ondanks het afgeschafte kastenstelsel nog steeds gediscrimineerd wordt in het begin van de 20e eeuw. Als leraar probeert hij zijn identiteit verborgen te houden, in de hoop zo een normaal leven te kunnen leiden. Maar de mensen rondom hem beginnen om diverse redenen aan hem te twijfelen, terwijl hijzelf meer en meer onder de invloed komt van een burakumin-rechtenactivist…

U kunt vooraf (vanaf 12u30 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Bento Lunch (vis+vlees of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!

Met inleiding door Luk Van Haute.

Zondag 26/03 om 14u30 (maaltijd vanaf 12u30)
Film: 11€ / 9€
Film + Bento Lunch (vis+vlees of vegan): 29€ / 27€ - UITVERKOCHT
Klik hier voor tickets

——————————————————

VORIGE EDITIES

JAPAN-SQUARE 2022
JAPAN-SQUARE 2020
JAPAN-SQUARE 2011-2020

Filmfestival Tegenstroom

Filmfestival Tegenstroom

Sas van Gent, Zelzate en Gent zijn van 29 maart tot en met 2 april 2023 het middelpunt van Filmfestival Tegenstroom. Deze vijf dagen kunt u de mooiste kortfilms van Nederlandse en Vlaamse bodem zien!

Filmfestival Tegenstroom is het enige (kort-)filmfestival in de wereld dat uitsluitend Nederlandse en Vlaamse kortfilms presenteert. Het festival legt de nadruk op de ontmoeting. De ontmoeting tussen het publiek met de Nederlandse en Vlaamse makers en tussen de makers onderling. Juryleden als Jean Paul van Bendegem, Wim Vanseveren, Signe Zeilig Jensen en Joy Verberk introduceren de films en geven er toelichting bij. Zo geraakt u nog meer in de wereld van de kortfilm en gaat u ongetwijfeld een prachtige, inspirerende tijd tegemoet.

Ook (lokale) makers komen aan hun trekken. Op 31 maart is er de dag speciaal voor de filmmakers met enkele workshops en netwerkgelegenheid.

De winnende inzendingen worden op zondag 21 mei vertoond in Studio Skoop.
Deel 1 om 14u00 - Deel 2 om 16u30. Klik op het vertoningsuur voor tickets.

Voor tickets en extra informatie zie www.iff-tegenstroom.com

DAGSCHEMA’S

WOENSDAG 29 MAART - GENT, STUDIO SKOOP
Tickets via Studio Skoop, 11/9 euro

19.45 u : Kick-off
Inleiding door professor Jean Paul van Bendegem en Joy Verberk
Openingsfilm Un Monde - (klik hier voor tickets)

DONDERDAG 30 MAART - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 12,50 euro - 1 blok 8,5 euro

Alle films worden ingeleid door professor Jean Paul van Bendegem en/of Joy Verberk en/of Signe Zeilig-Jensen en/of Wim Vanseveren.
17 u : 100% Zeeuws : Jos, de mens als nuttige soort. Gevolgd door interview Hans Van Hage met de makers.
19.30 u : Blok 1 : Deadname: Sid, Beyond our Stars, Amstergwen
21.30 u : Blok 2 : Two to Tango, Luc, The Cold, The pink Elephant

VRIJDAG 31 MAART - ZELZATE, RAADZAAL STADHUIS
12,50 euro incl. lunch en netwerkborrel

11 - 13 u : Masterclass postproductie door Thomas Mataheru
13 - 14 u : Lunch
14 - 16 u : Zeeuwse en Vlaamse makersdebat. Gespreksleider Michiel de Rooij
16 - 18 u : Netwerkborrel

VRIJDAG 31 MAART - SAS VAN GENT, DE STATIE
15 euro incl. lunch en netwerkborrel in Zelzate

10 - 12 u : Workshop licht voor videografen/fotografen/liefhebbers door Ken Sody
12 - 13 u : Lunch
13 - 15 u : Vervolg workshop
16 - 18 u : Netwerkborrel Zelzate, Raadzaal Stadhuis

VRIJDAG 31 MAART (FILMS) - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 12,50 euro - 1 blok 8,5 euro

17 u : 100% Zeeuws : 5 uur en 35 minuten
18 u : 100% Zeeuws : Einderlienge
19 u : Blok 3 : Frantic Attemps, Wait, Amy&May, Night By Night
20 u : Blok 5 : Bellum, Filho, Ruby, Alia, Ritchy, Over de drempel
21 u : Blok 4 : The Fruit Tree, Undergrowth, Over the Top, Nieuwkomers
22 u : Blok 6 : Beyond our Stars, Gayou, Over een priester op regenlaarzen

ZATERDAG 1 APRIL - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 15 euro - 1 blok 8,5 euro

11 u : Rondetafelgesprek Grensverleggers o.l.v. Jan Lonink.
13 u : Blok 1 : Jonge en oudere Jeugd : Joan’s Theme, Beyond our Stars, Required reading
13 u : Tegenstroom Winnaars 2022 : 13 dagen
14.30 u : Blok 2 : Jonge en oudere Jeugd : Nudes, Obada
15 u : Blok 5 : Bellum, Filho, RubyAlia Ritchy, Over de drempel
16.30 u : 100% Zeeuws : De Verdwenen Lijnen van Marlow Moss
18 u : Blok 7 : A Cappela in D minor, A place where reality lies, Blue rain
19 u : Winnaars Tegenstroom 2022 : Oxygen, Mia, Easter Eggs, Waarom bleef je niet voor mij
20.30 u : Plechtige awarduitreiking
21 u : Winnaars Tegenstroom 2022 : Hi my name is Jonny Polonsky
22 - 23.30 u : Hapje en drankje

ZONDAG 2 APRIL - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 15 euro - 1 blok 8,5 euro

13 u : Winnaars 2023 deel 1 met toelichting en gesprek van juryleden
16 u : Winnaars 2023 deel 2 met toelichting en gesprek van juryleden

ZONDAG 21 MEI - GENT, STUDIO SKOOP
Tickets via Studio Skoop, 11/9 euro

14 u : Winnaars 2023 deel 1 met toelichting en gesprek van juryleden - Tickets
16.30 u : Winnaars 2023 deel 2 met toelichting en gesprek van juryleden - Tickets

DE JURY

Wim Vanseveren
Oud-directeur VRT en van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Joy Verberk
Actrice / aanstormend talent.

Jean Paul van Bendegem
Wiskundige, filosoof en professor emeritus logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Signe Zeilig-Jensen
Freelance scriptredacteur, filmprogrammeur en kindermedia-adviseur met een verleden als inkoper en opdrachtgever van kindertelevisie en speelfilms bij het Nederlands Filmfonds. Voornaamste focus op filmontwikkeling en kinder- en jeugdproducties.

TRAILER

Opera, Ballet & Film ‘23

In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.

De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. Dit jaar is voorlopig nog maar 1 film ingepland, naar aanleiding van Wagners ‘Tristan und Isolde’.

In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling worden film en opera/ballet samengebracht.

WHITE EPILEPSY, Philippe Grandrieux

Schimmen zijn het - bestaan ze wel echt? White Epilepsy is een film als een droom, of als een nachtmerrie. Midden in een bos voeren twee naakte lichamen, dat van een man en een vrouw, uiterst langzaam een grimmige choreografie op. Het lijkt een oeroud ritueel rondom overheersing en onderwerping. De mannelijke schim trekt zich terug, maar de vrouw laat hem niet gaan; ze werpt zich op hem.

Regisseur Philippe Grandrieux, regisseur van Tristan und Isolde bij Opera Ballet Vlaanderen en filmmaker, toont de ceremoniële, dierlijke worsteling in vertraagde beelden, waarbij de lichamen soms niet meer lijken dan een verzameling spieren, pezen en bleek vlees - als in de schilderijen van Francis Bacon. Behalve angstaanjagend en gewelddadig oogt de dans soms ook sensueel. Het hoofdthema van de film is angst, waarbij de kijker vanuit een veilige positie - als door het schietgat in een kasteelmuur - toekijkt.

De vertoning van WHITE EPILEPSY vindt plaats op zondag 5 maart ‘23 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets

——————————————————

EERDERE EDITIES:

OPERA, BALLET & FILM ‘22

OPERA, BALLET & FILM ‘19-‘20

Jeugdfilmfestival JEF 2023

Jeugdfilmfestival JEF 2023

Krokusvakantie? Dat betekent maar één ding: het Jeugdfilmfestival i.s.m. JEF! Het leukste festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment is dit jaar aan zijn 35ste editie toe.

Proef van zat. 18 t.e.m. zon. 26 februari dagelijks van een heerlijke festivalfilm in Studio Skoop!

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de foto’s of filmtitels. Tickets (9 euro / korte films: 8 euro) zijn ook hieronder te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina.

Veel filmplezier!

KNOR (5+)
Mascha Halberstad - Vlaamse versie - 72 min.

Fantasie en realisme gaan hand in hand in deze inventieve familiekomedie. Aandoenlijke momenten worden afgewisseld met laconieke grappen en goed ontwikkelde personages. Kort door de bocht is het het verhaal van een meisje dat van een vervreemde opa een varken krijgt terwijl ze eigenlijk een hond wou. Ze raakt steeds meer gehecht aan het dier waardoor de schok des te groter is als blijkt dat de opa andere plannen heeft met kleine Knor…

Knor is gebaseerd op het kinderboek ‘De wraak van Knor’ van Tosca Menten dat Halberstad en scenarist Fiona van Heemstra enthousiast naar hun hand hebben gezet. De invloed van Roald Dahl is nooit veraf. De levendige expressie van de knap gestileerde figuren en de zorg waarmee de stemmencast het geheel tot leven brengt zorgen ervoor dat de film erin gaat als gesneden ham. Oink oink!

Met een Vlaamse stemmencast om vingers, duimen en poten bij af te likken, met onder andere Maaike Cafmeyer, Titus De Voogdt, Barbara Sarafian, Jelle De Beule, Dominique Van Malder en Jan Bijvoet.

* Zaterdag 18/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
In aanwezigheid van stemacteurs Jelle De Beule en Titus De Voogdt. Ze vertellen je leuke weetjes over het stemmenwerk in de film en beantwoorden al jullie vragen!

KNOFJE (3+)
Rita Horst - Ned. gesproken - 60 min.

De herkenbare kleine avonturen van de super snoezige kleuter Knofje zijn uitgegroeid tot echte tv-klassiekers. De korte afleveringen zijn even leuk voor jonge kinderen als voor hun ouders. Een animatie spin-off van de reeks is ook te zien op Ketnet, maar mis het origineel op groot scherm niet!

Knofje is een roodharig meisje van vier-en-een-half. Bij mama thuis beleeft ze kleine, alledaagse avonturen in en rond het huis. Ze speelt verstoppertje of bouwt samen met papa een kasteel. Ze helpt haar moeder om de babykamer klaar te zetten voor haar nieuwe broertje of zusje. En op weg naar huis van de bakker vindt ze een dode vlieg, die ze gaat begraven met haar oma. Elke aflevering bestaat uit een kort verhaaltje, waarbij Knofje op onderzoek uit gaat.

* Zondag 19/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

NO-NO’S RUIMTEAVONTUUR (3+)
Washim Boutaleb Joutei - Ned. gesproken - 47 min.
Belgische première!

3, 2, 1… klaar om op te stijgen! In dit fantasierijke avontuur van Belgische bodem belanden No-No en zijn eigenaardige vriendjes op een onbekende planeet. Ze beleven er de mafste dingen en maken zelfs een nieuwe vriend: het groene mannetje Croak! Het kleurrijke 3D van de stopmotion klei-animatie zit vol humor voor kinderen én volwassenen. Het eenvoudige verhaal over interplanetaire vriendschap kan alle leeftijden bekoren. Tijdens JEF festival combineren we dit ruimteavontuur met enkele korte No-No-afleveringen tot een grenzeloos plezierige compilatie.

Knotsgekke 3D-animatie voor de kleinste kijkertjes en humoristische referenties voor hun ouders in een avontuurlijk verhaal voor iedereen! Met onder andere de bekende stemacteurs Gene Thomas, Tom Audenaert en Dominique Van Malder.

* Maandag 20/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

KLEINE ALL: DE MENSELIJKE ANTENNE (6+)
Amalie Næsby Fick - Ned. gesproken - 85 min.
Belgische première!

Spannende en grappige 3D-animatiefilm die aan een levendig tempo de avonturen aan elkaar rijgt. Met een Pixar-achtige emotionele finale over de waarde van vriendschap en het belang van zeggen wat je écht denkt.

Wanneer All optreedt als menselijke antenne zodat zijn buurman contact kan zoeken met UFO’s, zet hij een geweldig avontuur in gang. Er landt een telepathisch groen ruimtemeisje, net wanneer All zich wat eenzaam voelt, en ze worden snel vrienden. Maar een verzamelaar van opgezette dieren wil het meisje voor zijn collectie. All zet alles op alles om haar zo snel mogelijk weer de ruimte in te helpen.

* Dinsdag 21/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
* Vrijdag 24/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

DOUNIA & DE PRINSES VAN ALEPPO (9+)
Marya Zarif & André Kadi - Frans gesproken/Nederlands ondertiteld - 72 min.
Belgische première!

Het vrolijke zesjarige meisje Dounia moet haar huis in Aleppo verlaten en gaat met haar grootouders op zoek naar een nieuwe thuis. Ze worden daarbij geholpen door betoverde zaadjes die Dounia in haar zak vindt. Deze magisch-realistische animatiefilm refereert naar oude Arabische verhalen vol universele aantrekkingskracht, voor zowel kinderen als volwassenen.

De bedrieglijk eenvoudige animatiestijl en betoverende muziek slepen de kijker mee in deze feestelijke blik op het leven, hoe somber de vooruitzichten soms ook zijn. De stijl doet soms denken aan die van Marjane Satrapi (Persepolis). Logisch, want ook deze film is gebaseerd op de graphic novel die een van de regisseurs schreef. Een mooie ode aan veerkracht en optimisme.

* Woensdag 22/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

KIWI & STRIT 3 (2+)
Esben Toft Jacobsen - zonder dialogen - 30 min.
Belgische première!

Op een open plek in het bos wonen twee grappige, pluizige, knuffelachtige wezentjes. Kiwi is geel, netjes en voorzichtig. Strit is paars, groezelig en wild. Maar allebei zijn ze nieuwsgierig en willen ze alles uitproberen. Wat ze ook doen, het loopt meestal mis. Gelukkig kunnen ze daar heel hard om lachen. Met hun snoepjesvorm en koddige brabbeltaaltje lijken ze wel verre familie van de Minions, maar dan nóg schattiger.

Deze reeks mooi geanimeerde en kleurrijke afleveringen over een levendig vriendjesduo doet kleuters gegarandeerd schateren. Hilarisch grappig, avontuurlijk en afwisselend.

* Donderdag 23/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

TOTEM (8+)
Sander Burger - Ned. gesproken - 2022 - 95 min.
Belgische première!

‘Totem’ was de openingsfilm van het Nederlandse filmfestival Cinekid en is een verbeeldingsrijke thriller en vluchtelingendrama in één. Het sprekende beeld van het stekelvarken dat letterlijk en figuurlijk achter het hoofdpersonage staat, versterkt de emotionele maar optimistische betekenis.

Ama werd geboren op de boot vanuit Senegal naar Nederland, maar ze voelt zich 100% Nederlandse. Het is dan ook absurd dat de politie haar gezin het land uit wil sturen. Dat gaat Ama niet zomaar laten gebeuren en ze wordt daarbij geholpen door haar beste vriend Thijs en… door een reusachtig stekelvarken, haar totemdier!

* Zaterdag 25/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

YOURLAND (7+)
Peter Budinský - Ned. gesproken - 85 min.
Belgische première!

De 10-jarige Riki loopt weg van huis, de instructies van een lichtgevende steen achterna. Hij belandt recht in de parallelle wereld Yourland waar hij zijn zwakke hart en zijn alledaagse problemen vergeet. Yourland wordt bevolkt door excentrieke personages, wonderlijke machines en pratende apen en raven. Samen met de brutale maar moedige Emma, een metalen robot en een apengeneraal probeert Riki de magische steen uit de handen van andere gegadigden te houden. Hij houdt hem verborgen in zijn hart, hopelijk zit hij daar veilig?

Deze kleurrijke animatiefilm is een fantasierijke en geheimzinnige ontdekkingsreis door een verborgen wereld vol valstrikken, humor en… hart.

* Zondag 26/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:

Jeugdfilmfestival 2022

Jeugdfilmfestival 2021

Jeugdfilmfestival 2020

Italiaans Cineforum 2023

Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.

Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.

U kunt hieronder voor alle films reeds tickets online aankopen. Door terug te keren naar deze pagina nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

NOSTALGIA
Mario Martone - Italië/Frankrijk - 2022 - 117 min.
met Pierfrancesco Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno, Aurora Quattrocchi, ...
Filmfestival Cannes 2022: genomineerd voor de Gouden Palm

Felice Lasco keert terug naar zijn geboortestad Napels om voor zijn doodzieke moeder te zorgen. Hij is meer dan veertig jaar weggeweest; deze tijd heeft hij doorgebracht in het Midden-Oosten en Afrika. Nu hij terug in het Sanità-gebied is, herontdekt hij verscheidene plaatsen uit zijn verleden, ontdekt hij nieuwe gebruiken en regels in de stad, en dat iets uit het verleden nog steeds bij hem lijkt te knagen. Ook ontmoet hij in Napels weer een oude vriend, Oreste, die de criminaliteit in is gegaan.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 28 april 2023 om 19u45.

MARX CAN WAIT (MARX PUÒ ASPETTARE)
Marco Bellocchio - Italië - 2021 - 96 min.
Documentaire

Camillo stierf in 1968. Bijna vijftig jaar later brengt Marco Bellocchio zijn hele familie samen voor een lunch. Met zijn familie en degenen die hem kenden, praat hij over Camillo, zijn tweelingbroer die op 29-jarige leeftijd overleed. Terugdenkend aan de gebeurtenissen van de voorbije jaren en door met iedereen aanwezig te praten, reconstrueert Marco het verleden. Eindelijk kan hij de geest die hem al zijn hele leven achtervolgt een gezicht geven.

Bellocchio brengt via zijn familie het verhaal van zijn broer tot leven, zonder filters of terughoudendheid. Het wordt een onderzoek naar een historische periode die tevens de rode draad van zijn vorige films vormt.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 10 maart 2023 om 19u45.

PICCOLO CORPO
Laura Samani - Italië/Slovenië/Frankrijk - 2021 - 89 min.
met Celeste Cescutti, Ondina Quadri, ...

Italië, 1900. Agata besluit in haar eentje een reis te maken door het ruige Italië op zoek naar verlossing voor haar dochter. Een missie niet geheel zonder gevaren als jonge vrouw in die tijd. Onderweg vindt ze hulp van de rondtrekkende Lynx en samen trotseren ze de elementen, vooroordelen en het betoverende maar intimiderende Italiaanse landschap op zoek naar een wonder voor haar kindje.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 17 februari 2023 om 19u45.

FREAKS OUT
Gabriele Mainetti - Italië/België - 2021 - 141 min.
met Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Franz Rogowski, ...

Matilde, Cencio, Fulvio en Mario werken in het circus en zijn als familie wanneer de Tweede Wereldoorlog in Rome uitbreekt. De circuseigenaar Israel zoekt naar een manier om samen het land te verlaten, maar verdwijnt hierdoor van het toneel. De vier vrienden blijven verweesd achter. Zonder werkplek verliezen ze hun plaats in de maatschappij. Als freaks zwerven ze rond in een door oorlog verscheurde stad.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 27 januari 2023 om 19u45.

————————————————————

VORIGE EDITIES:

ITALIAANS CINEFORUM 2022

ITALIAANS CINEFORUM 2020

Internationale Filmavonden CVO

Klik - op de gewenste dag - op het vertoningsuur om tickets aan te kopen

list
Mariano Cohn & Gastón Duprat - Ned./Frans ondertiteld - 114 min.
Een miljardair besluit een film te maken en engageert de allerbesten: de beroemde filmmaker Lola Cuevas, de Hollywoodster Félix Rivero en de radicale theateracteur Iván Torres. Maar als hun talent groot is… is hun ego nog groter!
Ma 05/12 19.45
Di 06/12 19.45
Wo 07/12 19.45 (VOLZET)


list
Ferzan Özpetek - Ned. ondertiteld - 114 min.
Alessandro en Arturo staan op het punt om na 15 jaar hun relatie te stoppen. Maar dan krijgen ze tijdelijk de verantwoordelijkheid voor de twee kinderen van een zieke vriendin, wat hun leven compleet op zijn kop zet.
Ma 05/12 19.45 (VOLZET)
Di 06/12 19.45
Wo 07/12 19.45


list
Juho Kuosmanen - Ned./Frans ondertiteld - 108 min.
Een jonge Finse vrouw neemt in Moscou de trein naar een afgelegen plaats aan de Noordelijke IJszee, en moet daarbij een coupé delen met een vreemde. Tijdens de lange reis groeien deze twee heel verschillende mensen geleidelijk dichter naar elkaar toe.
Di 06/12 19.45 (VOLZET)


list
Mike Mills - Ned./Frans ondertiteld - 110 min.
Mike Mills (‘20th Century Women’, ‘Beginners’) brengt met deze derde film over familierelaties een ode aan de generatie van de toekomst, en diegenen die hen opvoeden.
Di 06/12 19.45


list
Xavier Giannoli - Ned. ondertiteld - 150 min.
Een jonge onbekende dichter in het 19e-eeuwse Frankrijk gaat zijn geluk beproeven in Parijs, maar hij komt er al snel achter dat de wetten van het geld en de valse schijn aloverheersend zijn. Een schitterende bewerking van het gelijknamige boek van Balzac.
Wo 07/12 19.45


Charlie Chaplin Restored

Charlie Chaplin Restored

Schrijver, regisseur, componist, acteur, komiek,.. Charlie Chaplin was de eerste globale wereldster na Jezus van Nazareth dankzij zijn personage ‘The Little Tramp’, waarmee hij tientallen films maakte. Vorig jaar werd zijn meesterwerk ‘The Kid’ 100 jaar. Hoog tijd om enkele van zijn meest memorabele films terug op het witte doek te halen in digitaal gerestaureerde versies. In het komende filmseizoen 2022-2023 mag u zich dus verwachten aan een maandelijkse dosis Charlie Chaplin in Studio Skoop.

list
Charles Chaplin - Originele versie - 53 min.
THE KID was Chaplin’s eerste lange speelfilm en hij combineerde daarin komedie met drama. De film was in 1921 wereldwijd een enorm box-office succes. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.
Vanaf 28 september

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 81 min.
Nadat Chaplin met zijn personage The Little Tramp erg succesvol was geworden wilde hij ook wel eens zijn serieuze kant laten zien, en koos hij ervoor níet de hoofdrol te spelen in deze film
Vanaf 26 oktober

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 72 min.
In deze wondere wereld waar schoenveters op spaghetti lijken en broodjes balletschoenen worden, verandert alchemist Chaplin goud in poëzie.
Vanaf 23 november

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 72 min.
THE CIRCUS is een film met alle bekende ingrediënten die Chaplins films zo succesvol en geliefd maakten.
Vanaf 21 december

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 87 min.
De film weet de kijker zo te beroeren en aan het lachen te maken dat de film in 1998 werd opgenomen in de Top-100 American Films van het American Film Institute.
Vanaf 25 januari

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 87 min.
MODERN TIMES wordt geprezen om zijn kritische kijk op productiviteit in de vroege twintigste eeuw en daarna. Maar men zegt dat de film ook de komst van de geluidsfilm becommentarieert.
Vanaf 22 februari

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 125 min.
Een joodse kapper komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het werk van een tiranniek regime onder leiding van xenofobe dictator Hynkel.
Vanaf 22 maart

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 124 min.
Een sluwe maar cynische man onderhoudt zijn familie door rijke vrouwen te trouwen en daarna te vermoorden voor hun fortuin. Het werk heeft echter zijn beroepsrisico’s.
Vanaf 26 april

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 137 min.
Een voormalig beroemde variété-ster voorkomt dat een jonge ballerina zelfmoord pleegt. Hij helpt haar te herstellen en haar zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze weer kan terugkeren naar het podium.
Vanaf 24 mei

list
Charles Chaplin - Ned. ondertiteld - 105 min.
Een scherpe satire over alles, van communisme tot aan consumentisme.
Vanaf 21 juni

Music Docs i.s.m. Democrazy

Music Docs i.s.m. Democrazy

LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING
Lisa Cortés - Verenigde Staten - 2023 - 101 min.
met Little Richard, Tom Jones, Mick Jagger, Paul McCartney, ...
Vanaf 18 oktober in onze zalen

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.

Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.

Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50
Toby Amies - Groot-Brittannië - 2022 - 86 min.
met Robert Fripp, Michael Giles, Pete Sinfield, Ian McDonald, Mel Collins, Bill Bruford, ...
Vanaf 8 november in onze zalen

King Crimson is een band waar mensen letterlijk dolgraag bij willen horen. ‘In the Court of the Crimson King’ is een zwartkomische film voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite waard is om alles op te offeren voor een enkel moment van transcendentie. Al meer dan 50 jaar leidt Robert Fripp, ook beroemd om zijn werk met David Bowie en Brian Eno, een unieke creatieve omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samenspannen om het uiterste te eisen van de bandleden die alleen worden verlicht door het applaus van een publiek, wier aanbidding hun leven echter nog moeilijker dreigt te maken. Het is een bevredigende en gevaarlijke omgeving waarin het buitengewone mogelijk is, niets zeker is, en waar niet iedereen ongeschonden uit komt.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

MOONAGE DAYDREAM
Brett Morgen - Verenigde Staten/Duitsland - 2022 - 140 min.
Vanaf 14 september ‘22

‘Moonage Daydream’ dompelt u onder in de unieke visuele en muzikale wereld van David Bowie. Bowie wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van onze tijd, en heeft onze cultuur de laatste 50 jaar sterk beïnvloed. ‘Moonage Daydream’ is de eerste fim die de medewerking kreeg van de familie en de entourage van Bowie, en regisseur Brett Morgen kreeg onbeperkt toegang tot de volledige ongecensureerde persoonlijke archieven van de man zelf. Meer dan 5 miljoen stukken, waaronder zeldzame tekeningen, opnames en dagboeken! Brett Morgen werkte 4 jaar lang aan de film, en daar bovenop nog eens 18 maanden aan het geluid, de animatie en de kleur.

FREAKSCENE: THE STORY OF DINOSAUR JR.
Philipp Reichenheim - USA - 2022 - 82 min.
Vanaf 22 oktober ‘22

Het Amerikaanse Dinosaur Jr. is zo’n band die elke liefhebber van het betere alternatieve gitaarwerk niet ontgaan kan zijn. In de jaren tachtig creëerden ze een vernieuwende mengeling van alternatieve rock en harde (punk)gitaren, net als generatiegenoten Pixies. Hun stijl en onmiskenbare sound werd later ‘Grunge’ genoemd.

Nadat Kurt Cobain (Nirvana) zich in de jaren negentig als grote fan uitsprak, groeide de populariteit van ‘Dinosaur’ zienderogen. De film vertelt het verhaal van de drie charismatische muzikanten in de disfunctionerende band: J. Mascis (zang, gitaar), Lou Barlow (bas) en Murph (drums).

POLY STYRENE - I AM A CLICHÉ
Celeste Bell & Paul Sng - Groot-Brittannië - 2022 - 96 min.
Vanaf 9 november ‘22

Poly Styrene was de eerste gekleurde vrouw in het Verenigd Koninkrijk die het gezicht was van een succesvolle rockband. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie, waarbij ze haar onconventionele stem gebruikte om te zingen over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze aan het eind van de jaren zeventig in Groot-Brittannië zag gebeuren, met een zeldzame vooruitziendheid.

Als frontvrouw van ‘X-Ray Spex’ was de Anglo-Somalische punkmuzikante ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunkbewegingen. Maar het overleden punk-buitenbeentje liet niet alleen een immense culturele voetafdruk achter, doch ook een dochter, Celeste Bell, die de onwetende bewaker werd van de erfenis van haar moeder. Vrouwenhaat, racisme en psychische aandoeningen plaagden Poly’s leven, wat ook de jeugd van Celeste en de relatie tussen moeder en dochter heeft getekend. Verteld door Oscar-genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste terwijl ze het unieke archief van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon én Poly de moeder beter te begrijpen.

BRIAN ENO & ROGER ENO LIVE AT THE ACROPOLIS, ATHENS
Tilo Krause - Duitsland - 2022 - 80 min.
Op vrijdag 3 maart ‘23 om 20u00

Brian Eno & Roger Eno nemen al sinds 1983 samen muziek op. In dit unieke muzikale evenement zien we de broers voor het eerst samen live optreden. Raar maar waar, het is zowat de enige keer dat de twee voor een publiek optraden tout court.

Wereldbefaamd omwille van hun atmosferische music landscapes van legendarische filmproducties, televisie-soundtracks en ambient platen, treden Brian en Roger op voor een uitverkochte arena, tegen de achtergrond van het iconische amfitheater dat het canvas vormt voor bijhorende projecties.

Voor Eno-fans is er geen betere manier om dit immersieve en betoverende optreden te beleven dan in een intimistische setting van een filmzaal. #gewoongenieten

ANONYMOUS CLUB
Danny Cohen - Australië - 2021 - 86 min.
Op woensdag 26 april ‘23 om 19u45

Deze prachtige muziekdocumentaire verschaft ons een intieme toegang tot het leven van Courtney Barnett, een anti-influencer die een krachtige stem is voor onze tijd.

Het project werd in 2018 in gang gestoken door Danny Cohen, die al vele jaren met Courtney Barnett samenwerkt aan haar bekroonde en zeer verbeeldingsrijke muziekvideo’s. Hij volgde Barnett drie jaar lang op tour in Europa, de Verenigde Staten en Azië en bij haar thuis in Melbourne als een éénmans-crew, filmend met een 16mm camera die was uitgerust om synchroon geluid op te nemen.

Tijdens de opnames hield de notoir terughoudende Courtney Barnett, op vraag van Cohen, een dagboek bij dat ze insprak op een analoge dictafoon. Deze zeer directe reflecties tonen haar interne strubbelingen - van haar zelfvertrouwen en zelfbeeld, over de druk van de roem, tot het vinden en begrijpen van haar plaats als een artieste in de (muziek)wereld.

In de handen van Courtney Barnett worden de fragmenten van het alledaagse leven rijk en boeiend. Ze is een begaafde tekstschrijfster en virtuoos gitariste, een embleem van gevatheid voor de millennial-generatie en één van de meest succesvolle muzikale Australische exportproducten.

HEAVEN STOOD STILL: THE INCARNATIONS OF WILLY DEVILLE
Larry Locke - Verenigde Staten - 2022 - 84 min.
Op donderdag 25 mei ‘23 om 20u00

Een documentaire die het leven en de muziek van een unieke artiest portretteert die zowel bij leven als postuum veel te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn unieke positie binnen de traditionele Amerikaanse muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.

Het viel de Amerikaanse regisseur Larry Locke op dat vele groten uit de muziekscene (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Peter Wolf, Ben E. King, Herman Brood en vele anderen) Willy DeVille bewonderden maar daar maar moeilijk voor uitkwamen. Verder intrigeerde hem de vraag waarom DeVille wel erkenning kreeg in Europa, maar in Amerika nauwelijks bekendheid genoot. Was het zijn imago als druggebruiker? Deze nieuwsgierigheid resulteerde in een prachtige documentaire met vele unieke beelden.

Willy DeVille begon zijn muziek carrière in de CBGB-punkscene in het New York van de jaren ‘70 met zijn band Mink DeVille. De concerten van Mink DeVille werden bezocht door de crème de la crème uit de muziekwereld. Geboren als Billy Borsey in de fabrieksstad Stamford, Connecticut, smeedde hij voor zichzelf een totaal unieke identiteit. Zijn liefde voor muziek en films waren zijn inspiratie en zijn uitweg naar de grote stad. Zijn krachtige zangstem en steeds evoluerende podiumpersonages toverden avontuurlijke uitstapjes naar rhythm-and-blues-, cajun-, salsa-, mariachi- en tejanomuziek. Met zijn “Spanish-Americana” was hij een van de meest originele en meest romantische figuren van het rocktijdperk.

DeVille verkocht in zijn 35-jarige carrière een miljoen platen in Europa met hits als ‘Spanish Stroll’, ‘Hey Joe’, ‘You Better Move On’, ‘Demasiado Corazon’, ... Hij werd genomineerd voor een Oscar voor het themalied van de film ‘Princess Bride’. De song werd op vele Amerikaanse bruiloften gespeeld, maar bijna niemand wist wie de zanger was. Want terwijl DeVille in Europa op alle grote podia stond, bleef hij in zijn thuisland bijna volledig onbekend. Je kunt wel zeggen: hij was America’s most undiscovered treasure.


LOU REED’S BERLIN
Julian Schnabel - Verenigde Staten/Groot-Brittannië - 2007 - 85 min.
Vanaf 17 mei ‘23 - tijdelijk exclusief in gerestaureerde versie te zien in Studio Skoop.

Rond 1973 hield naast Keith Richards alleen nog de New Yorkse zanger en songwriter Lou Reed de eerste plaats in de ranglijst van ‘popartiesten die waarschijnlijk als eerste dood zouden gaan’. Reed hield deze dubieuze status onder andere in stand door zijn bombastische conceptalbum ‘Berlin’ te maken, dat tegen het decor van decadent Berlijn, een totale, door drugs en hedonisme gevoede gevoelsarmoede uitdrukt ten opzichte van vooral liefde. Reeds producer Bob Ezrin speelde een belangrijke rol bij de moeizame wording van het album. Hij zou zijn eigen kinderen hebben opgesloten om hun gehuil op te nemen voor het nummer The Kids, en na de voltooiing van het album kreeg hij een zenuwinzinking.

Het ambiteuze album stond in schril contrast met de superhit ‘Walk on the Wild Side’, en kort na de release kreeg het zeer scherpe recensies, die de hoop die Reed en Ezrin koesterden om het live te brengen uiteen deden spatten.

Drieëndertig jaar lang weigerde Reed om het album op te voeren, tot hij toch overstag ging. Inmiddels een kranige zestig-plusser, speelde hij wereldwijd meerdere zalen kapot. Beeldend kunstenaar/filmregisseur Julian Schnabel filmde vijf nachten lang de concerten in het New Yorkse St. Ann’s Warehouse. Zijn dochter Lola draaide de impressionistische filmpjes die tijdens het optreden geprojecteerd worden. Lou Reed is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus dat het achtergrondkoor vormt. Er is heel veel veranderd sinds 1973, maar het verstrijken van de tijd maakt de songs nu nog veel beklijvender.

De film werd een stemmige weerslag van een repertoire dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan en muzikaal en inhoudelijk nog steeds grote indruk weet te maken.

Vlaamse Filmactie

Het najaar van 2022 staat in het teken van de Vlaamse film. Met ‘Ritueel’, ‘Rebel’, ‘Close’ en ‘De Acht Bergen’ komen er vier langverwachte speelfilms van eigen bodem uit. Om deze golf van Vlaams talent extra kracht bij te zetten hebben producenten, distributeurs, bioscoopuitbaters en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) de handen in elkaar geslagen en lanceren ze samen de campagne ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema’.

U kunt in de actieperiodes met 2 voor de prijs van 1 naar deze films!
Doe 2 tickets aan het Algemeen tarief in uw mandje en gebruik de promocode ‘GRATIS’.

list
Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch - Ned./Frans ondertiteld - 147 min.
De winnaar van de Prijs van de Jury in Cannes is het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en één uit de bergen. Een tocht in liefde en eenzaamheid, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.
Van 19 t.e.m. 22 december 1 + 1 gratis!

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE ACTIE:

list
Hans Herbots - Ned./Frans ondertiteld - 120 min.
Kiki is gespecialiseerd in forensisch duiken en het bergen van lijken. Wanneer ze een afgehakte hand opvist uit een Brussels kanaal, wordt ze meegezogen in een kolkende reeks gebeurtenissen. Een uitstekende Vlaamse thriller!
Van 12 t.e.m. 15 september 1 + 1 gratis!

list
Adil El Arbi & Bilall Fallah - Ned./Frans ondertiteld - 135 min.
Na hun Hollywoodavonturen stelden Adil & Bilall dit jaar in Cannes ‘Rebel’ voor. Het is hun eerste Belgische film sinds ‘Patser’ en hun eerste echte drama sinds ‘Black’. Zonder twijfel één van de best gemaakte en meest ontwapenende films van het jaar.
Van 17 t.e.m. 20 oktober 1 + 1 gratis!

list
Lukas Dhont - Ned. ondertiteld - 105 min.
Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Een pracht van een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.
Van 14 t.e.m. 17 november 1 + 1 gratis!

Open Cinema

Open Cinema

Kom binnen en ontdek waar filmpassie huist. Hier belééf je cinema. Van nieuwe titels tot zeldzame parels en inspirerende programma’s. Tussen 29 september en 3 oktober 2023 verrassen maar liefst 20 bioscopen en andere filmvertoners met hun gevarieerde aanbod. Allemaal samen, allemaal net dat tikkeltje anders. Welkom op dit magische moment. Welkom tijdens Open Cinema.

In Studio Skoop kunt u op maandag 2 en dinsdag 3 oktober 2023 terecht voor een greep uit ons diverse aanbod met een unieke vertoning en 2 exclusieve Avant-Premières.

Uiteraard is de Studio Skoop Experience pas compleet na een bezoek aan het Studio Skoop Café, één van de gezelligste kroegen van Gent. Elke Open Cinema bezoeker krijgt er een gratis Duvel666 van ‘t vat aangeboden.

Tickets voor OPEN CINEMA kosten 9 euro (film + Duvel666 van ‘t vat)
Klik op de titel om online tickets aan te kopen.

PROGRAMMA STUDIO SKOOP

Maandag 2 oktober:
17u00: WIL (Vlaamse najaarstopper)
19u45: JANSSEN & JANSSENS DRAAIEN EEN FILM (unieke vertoning)

Dinsdag 3 oktober:
17u15: BEEST (Avant-Première)
19u45: DOGMAN (Avant-Première)

Met de steun van het VAF en DUVEL MOORTGAT

list
Tim Mielants - Ned./Frans ondertiteld - 110 min.
1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. Tim Mielants tackelt het fantastische gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers.
Ma. 02/10 17.00


list
Robbe De Hert & Luc Pien - Ned. gesproken - 108 min.
In deze gerestaureerde documentaire uit 1990 worden de pioniers van de Vlaamse cinema tot leven gewekt. Roland Verhavert, André Delvaux, Harry Kümel: wie kent ze nog? En hun films? Een vertoning ter ere van Robbe De Hert met inleiding door producer/regisseur Luc Pien en co-scenarist Rik Stallaerts.
Ma. 02/10 19.45


list
Joost Laperre & Jillis Schriel - Ned. ondertiteld - 73 min.
De tragische held Walter Arfeuille was ooit ‘s werelds sterkste ‘tandacrobaat’. Hij trok trams, treinen en vliegtuigen voort (of hield ze tegen) met zijn tanden. Hij wil zich blijven bewijzen, maar heeft niet meer dezelfde fysiek van voorheen. Een intiem portret van een sterk karakter.
Di. 03/10 17.15


list
Luc Besson - Ned./Frans ondertiteld - 113 min.
In de fantastische nieuwe film van Luc Besson (‘Léon’, ‘The Fifth Element’, ‘Angel-A’) vindt een jonge man die getekend is door het leven zijn redding in zijn liefde voor honden.
Di. 03/10 19.45


Viewpoint Documentary Film Festival 2022

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.

Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

HET VIEWPOINT DOCUMENTARY FILM FESTIVAL IS TERUG
VAN 18 TOT 24 APRIL 2022 IN STUDIO SKOOP!

Op het programma staan korte en lange documentaires uit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hieronder en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro per vertoning, inclusief een gratis drankje in het Skoop Café, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.

Alle info over Viewpoint vindt u op www.viewpointdocfest.com.

TRAILER

DIT WAS HET PROGRAMMA:

DOCUMENTARY SHORTS
Op maandag 18/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Documentary Shorts

Meander (Belgium) by Lander Haverals, Sam Geyskens, Vincent Everaerts
Heavily addicted to medication for several years, Valerie has tried to take her own life again. Caught between a disturbing past and a slightly hopeful future, mother and son meet again. Her son Charly is left with little expectations, but will he dare to forgive and hope for a better future nonetheless?
Running time: 00:15:10.

Shredded (Israel) by Noam Stolerman
An aging bodybuilder is on the path to becoming a champion. Moments before emerging as a finalist, he might face heartache.
Running time: 00:16:30.

Cascade (Belgium) by Bo Verpoten
At a summer camp in green Wallonia, a group of girls gathers. Isolated from their parents and society, there is room to get to know each other and themselves better.
Running time: 00:12:59.

Het gezicht van het gebouw/The face of the flat (Netherlands) by Thieu Kessels
In times of Covid your house becomes the most important place. This film portrays a vertical village on the outskirts of Ghent.
Running time: 00:12:25.

We are not friends (Poland) by Alicja Sokół
Two women joined together by prison time, find comfort in each other. They are inseparable. Every Friday they broadcast on the prison radio. When one of their sentences is coming to an end, they start to question their friendship. They are fully aware that life behind the bars is governed by its laws. Their relationship is doomed to fail, even though for the last few difficult years they could only count on each other.
Running time: 00:17:34.

I Don’t Feel At Home Anywhere Anymore (Belgium) by Viv Li
A wistful but witty account of a trip to Beijing by an art student who has been abroad for ten years. Her stay with her family mercilessly exposes how uprooted she has become by her life abroad.
Running time: 00:15:00.

KHAN’S FLESH + SHORTS
Op dinsdag 19/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Khan’s Flesh + shorts

Don’t Forget to Smile (Portugal) by Cai Ning
Rachel, a 6 years old girl from an immigrant family, carries more expectations than an average child. Language lessons, making music videos, singing, dancing, and practicing the piano are her basic tasks. Her parents have truly invested their lives to make sure Rachel becomes the next big name. But is a life surrounded by adults and spotlights what she wants? This is a portrait of a parent-child relationship, and what it takes to manufacture a child superstar.
Running time: 00:13:45.

At the feet of my mother (Netherlands) by Vincent Sparreboom
Growing up as a parent to your parents, leaves deep marks on the soul. During one family constellation therapy, Lucien is finally coming to terms with his unsafe childhood. Through the intricate expressions on his face, we are taken on an emotional journey as Lucien moves through long-supressed anger, fear and sorrow, finally showing himself to the world.
Running time: 00:27:14.

Khan’s flesh (Germany) by Kristina Savutsina
Krystsina Savutsina subtly details the daily choreographies to which the inhabitants of a Belarusian village devote or subject themselves. Khan‘s Flesh is a contemporary document of life in the Belarusian province, barely a year before the beginning of the nationwide protests against the state apparatus.
Running time: 00:57:30.

PARADISIAC + SHORTS
Op woensdag 20/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Paradisiac + shorts

Rivolta e malinconia (Italy) by Mattia Biondi
On the beach where ancient poetry was saved with all its creatures, a romantic artist tries to convince the bourgeois audience of the timelessness of the past.
Running time: 00:05:10.

An Integral Man (Belgium) by Charlotte Gijssels
Jean Paul Van Bendegem, a philosopher and mathematician, is a known public figure in Flanders. The movie offers an intimate look into his insecurities and into how he experiences the world.
Running time: 00:09:34.

Scars (Canada) by Alex Anna
Alex Anna’s body is a canvas: her scars come to life to tell a new story of self-harming. Live action and animation intertwine in this short and poetic documentary, both intimate and universal.
Running time: 00:10:00.

My Father’s Naples (Italy) by Alessia Bottone
Giuseppe used to stare at the horizon as if there was something liberating about it. His daughter Alessia, the director of this film, would often see him staring out the window like that, wondering what could attract his attention so intensely. Giuseppe’s story revolves around the themes of exile and fear of the unknown, which bind Italy’s 20th century migrants, cardboard suitcases in hand, to today’s migrants landing on the country’s southern coast. As the train devours the rails mile after mile, Alessia comes to understand what her father was thinking and seeing: his memories. The return to Naples becomes the opportunity to tell his life’s journey and thus discover her own origins. Because no matter how far we go, we always come back to where it all began.
Running time: 00:20:00.

Paradisiac (Belgium) by Bas Van Hoeck
Paradisiac is a kaleidoscopic portrait of the majestic Hotel Mozart, located in the heart of Brussels. For 26 years, the charming Ben Abderrahman has been the owner of the hotel. Every night, Ben goes out into the streets of Brussels to distribute bread to the less fortunate and to offer his empty hotel rooms to people without a home, people without papers, (trans)migrants, … who need a place to stay and unwind. Completely voluntary and motivated by the Koran, he refuses to keep his luxury to himself and shares it with all those in need. The film gives an insight into this fragile and extraordinary ‘Mozart universe’.
Running time: 00:48:00.

FOLLOW YOU HOME + SHORTS
Op donderdag 21/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Follow You Home + shorts

The Psychlist (Norway) by Martin A. Walther
When his daughter died under tragic events at just 11 months old, the bicycle became the only rescue for Per.
Running time: 00:08:00.

Your Wild Dogs Want Freedom (Belgium) by Ece Era
Edirne’s city dump, home of many strays, is being cleared for the construction of a city prison.
Running time: 00:15:15.

Follow You Home (Denmark) by Kathrine Ravn Kruse
For 9 years the Afghan refugee brothers Popal (22) and Darmal (18) have been apart but are now miraculously reunited in Denmark. But they are in a completely different place in their lives. Popal is a fighter with lots of plans for his future. Darmal, on the other hand, has just arrived in Denmark, with a heavy heart and lots of insecurities about the future. As Darmal’s asylum claim is rejected, their dreams about a future together collapses. With a caring priest couple and a human right’s lawyer as a close ally, Popal does everything in his power to keep Darmal on his feet.
Running time: 01:15:00.

IMAD’S CHILDHOOD + SHORTS
Op vrijdag 22/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Imad’s Childhood + shorts

Kit (Belgium) by Ante Pask
An 11-year-old boy decides to set out alone, on an unknown adventure where nothing will stand in his way. The only thing he takes with him on his journey is a ladder.
Running time: 00:11:19.

Struck (Lebanon) by Sarah Kaskas
One year after the Beirut Port explosion, director Sarah Kaskas narrates her trauma through a collage of her fragmented memory. Together with the voices of survivors, they attempt to process their collective grief.
Running time: 00:06:07.

a story that doesn’t have to do with me (U.S.) by Kymberly McDaniel
“As I seek to connect with my partner about their queer and feminist research in bioarchaeology, a conversation emerges about what is left behind after death.”
Running time: 00:07:03.

Imad’s Childhood (Sweden) by Zahavi Sanjavi
Imad, a five-year-old Yazidi child, is released from ISIS captivity after two and a half years. During this time, ISIS has brainwashed Imad and he considers himself one of the ISIS fighters. His eyes still emanate innocence, but he shows no other feelings than hatred for his mother and resentment towards those around him. Will Imad’s family be able to help him overcome his trauma and become again the child he once was?
Running time: 01:17:00.

THE MISSING ONE + SHORTS
Op vrijdag 22/04 om 22u00
Klik hier voor tickets: The Missing One + short

The Prisoner (Poland) by Łukasz Gierańczyk, Filip Drzewiecki
One night with an ex-convict on the streets of Vancouver. Inspired by cinéma-vérité.
Running time: 00:14:24.

The missing one (France) by Rareş Ienasoaie
“I met up again with my older sister after several years of separation. Prey to morphine, she lives a secluded life in her truck. As we spend time together, our words become easier, plunging us into a long drawn-out night.”
Running time: 01:27:06.

WHO IS JAMES PAYTON?
Op zaterdag 23/04 om 17u30
Klik hier voor tickets: Who Is James Payton?

Who Is James Payton? (Netherlands) by Oliver Guy-Watkins
From playing Frank Longbottom in Harry Potter to Adolf Hitler in Captain America, as well as standing in for Anthony Hopkins and Jude Law; James Payton has been part of the British Film Industry for the best part of 20 years. Yet he is still largely unknown. Director Oliver Guy-Watkins followed James for a year as he attended Comic Cons, taught wizardry skills to children and was cast as Tony Blair in the Nick Moran helmed film Creation Stories. This is a story of fandom, loneliness and perseverance, that plays with the boundaries of reality and fiction, but do we find out Who Is James Payton?
Running time: 01:18:08.

KING BANSAH AND HIS DAUGHTER + SHORTS
Op zaterdag 23/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: King Bansah and His Daughter + shorts

Peter, Shirley And Louis (U.K.) by Lol Sargent
Peter, Shirley and Louis’ is one of a series of portraits of creative families. The film explores the traditional portraiture type pose through the medium of moving image to create cinematic portraits, at the intersection between photography and film.
Running time: 00:04:30.

Jade Helm (U.S.) by Debi Cornwall
Is the U.S. military planning to invade Texas and declare martial law? Headlines about the immersive realistic training exercises staged across the American Southwest in 2015 were expected to fade after a single news cycle. But in the Texas heartland a fearful backlash erupted, and the exercises, called “Jade Helm 15”, became a national story with a surprise ending that is still playing out today. How did this happen? Jade Helm is a found-footage documentary short asking what is real, what is fake, and what happens when our institutions fail to help us perceive the difference.
Running time: 00:14:45.

King Bansah and His Daughter (Germany) by Agnes Lisa Wegner
Céphas Bansah is from Ghana and lives in the German city of Ludwigshafen on the Rhine river. In Ghana, he is the king to over 200,000 members of the Ewe, in Ludwigshafen he runs a car shop. His daughter Katharina, whose mother is German, is an artist, feminist, free spirit – and a king’s daughter. Both of them feel that the social climate in Germany has changed. They experience racism and hostility. So for the first time after many years, Katharina accompanies her father to Ghana. She wants to find out which role her Ghanaian side is to play in her life – and whether or not she wants to succeed to the throne someday. A film about clichés and roles, expectations, boundaries, definitions of belonging – and challenging all of the above. A film about the search for an inner home.
Running time: 01:26:00.

IRANIAN DOCUMENTARY SHORTS
Op zaterdag 23/04 om 22u00
Klik hier voor tickets: Iranian Documentary Shorts

Yalman (Iran) by Isa Babae
The story of an old woman who talks to her birds to escape loneliness. She raised her seven children with hard works but they did not come to her after leaving home and are living their private lives. She lives on the outskirts of town. Her self-esteem does not allow her to seek government support for a living…
Running time: 00:18:56.

Laboratory NO.2 (Iran) by Edris Abdi, Aware Omer
Synopsis: ‘Documentary Laboratory No. 2’ is the story of an old man who has been working in the autopsy department of Sulaimaniyah University of Medical Sciences for 14 years. During these 14 years, he works on a corpse. He finally retires. Finally, he decides that…
Running time: 00:16:17.

Cutstein (Iran) by Hamidreza Khosh-Bazan
Synopsis: The life of an editor who works for Islamic Republic of IRAN Broadcasting and feels like Frankenstein, creating a monster.
Running time: 00:10:47.

I won’t remain alone (Iran) by Yaser Talebi
Synopsis: An old disabled couple living in a small village in the northern part of Iran, face an unfathomable tragedy when their youngest son falls into a coma after an accident. Defying the Islamic traditions of burial, overcoming problems of red tape, and turning devastation into hope, the parents agree to donate their son’s organs. Five years after their brave decision, a film crew visits them and records their slow path of reconciliation with death – or rather, their acquaintance with eternal life.
Running time: 00:15:00.

A Letter To My Mother (Iran) by Amina Maher
Synopsis: A heartfelt letter to tell a mother the most painful of secrets. Amina Maher, who in 2002 was the young protagonist of ‘Ten’ by Kiarostami is now a transgender director who tries to make her voice heard, understood, and be understood.
Running time: 00:19:33.

The Doll (Arousak) (Iran) by Elahe Esmaili
Synopsis: After consulting with his relatives a 35-year-old father consents to the marriage of his 14-year-old daughter. As individuals with differing perspectives his family grapple with the decision.
Running time: 00:32:57.

THE TEARS OF BEA SMIT
Op zondag 24/04 om 17u30
Klik hier voor tickets: The Tears of Bea Smit

The Tears of Bea Smit (Netherlands) by Orly Nurany
After her lover breaks up with her, Bea must fight to keep her Amsterdam pub from the claws of her landlord. The pub’s regulars, gamblers and a 9 year old girl, all seem to share with her the painful sounds of the words mother and father. Meanwhile Bea’s hands keep on working day in, day out.
Running time: 01:13:00.

GOD’S CHILDREN + SHORTS
Op zondag 24/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: God’s Children + shorts

Celentano’s Seasickness (Italy) by Saverio Cappiello
Loredano, known as Celentano, due to seasickness has never been able to be a fisherman, his dream since he was a child. Now he works in a bar and waits for Alex, his nephew, who has recently started working as a fisherman, to give him a gift that initiates him into that world that is water and that he has never been able to touch.
Running time: 00:12:05.

Kader me in/Close me in (Belgium) by Evi Cats
We make into story and are made into story. Not just in books and film; also in love. This film is about the powerlessness that arises when we surrender to another.
Running time: 00:18:43.

GOD’S CHILDREN (Spain) by Ekain Irigoien
Javier And Romerales sleep under one of the many cornices around the touristic Plaza de la Opera in Madrid. There, their friendship becomes a hymn to life, death and dignity.
Running time: 01:10:22.

——————————————————

VORIGE EDITIES

1994-2003
2018
2019
2021

Harry Potter Marathon

Harry Potter Marathon

In de aanloop naar de release van ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’ vertonen we de integrale reeks films over Harry Potter & Fantastic Beasts. Want om helemaal in deze magische wereld te duiken, gaat er toch niets boven om alle films in ideale omstandigheden op het grote scherm te zien, in het gezelschap van mede-liefhebbers.

Voor de echte Potterheads verkopen we bovendien voordelige abonnementen aan de kassa, gekoppeld aan een fantastische wedstrijd!

★ Abonnement voor alle 10 de films (60 euro):
verzamel 10 stempels, ga gratis naar de Avant-Première van ‘The Secrets of Dumbledore’ en maak kans op een prachtig pakket met Magical Wizarding World-goodies!
★ Abonnement voor 5 films (35 euro):
verzamel 5 stempels en maak kans op een kleiner maar niet minder fantastisch prijzenpakket!

Bovendien ontvangt iedereen die een abonnement (groot of klein) heeft gekocht bij de Avant-Première van ‘The Secrets of Dumbledore’ gratis een dvd-box met de eerste 2 ‘Fantastic Beasts’- films! (zolang de voorraad strekt)

De gelukkige winnaars van de prijzenpakketten zullen worden getrokken voor de start van de Avant-Première op dinsdag 5 april om 19.45 (klik op het vertoningsuur voor tickets).

Klik hieronder op het gewenste vertoningsuur voor tickets (door tickets in uw mandje te doen en dan terug te keren naar onze site, kunt u meerdere tickets toevoegen alvorens af te rekenen).

De abonnementen zijn enkel te verkrijgen aan de kassa, maar als u er één heeft (of bent u van plan er één te kopen voor de start van de eerste vertoning die u bezoekt), dan kunt u uw plaatsje ook online reserveren. Laat dan uw abonnement afstempelen wanneer u uw QR-code voorlegt aan de kassa.

TIP! U kunt er voor kiezen om dagelijks 1 film te zien (telkens om 17u of 19u45) of om de 2 dagen 2 films aansluitend op elkaar te bekijken (om 17u + 19u45).

HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE
op 26/03 om 19.45 uur & op 27/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
op 27/03 om 19.45 uur & op 28/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
op 28/03 om 19.45 uur & op 29/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
op 29/03 om 19.45 uur & op 30/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
op 30/03 om 19.45 uur & op 31/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE
op 31/03 om 19.45 uur & op 01/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1
op 01/04 om 19.45 uur & op 02/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2
op 02/04 om 19.45 uur & op 03/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
op 03/04 om 19.45 uur & op 04/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD
op 04/04 om 19.45 uur & op 05/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)

FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE
Avant-Première op 05/04 om 19.45 uur & vanaf 6 april dagelijks op ons programma! (klik op het vertoningsuur voor tickets)

Japan Square 2022

Japan Square 2022

Hoera! Het is weer Japan-Square in Studio Skoop! Tien prachtige Japanse film, bijna allemaal in Belgische of zelfs Europese première, en vier keer gekoppeld aan een heerlijke Japanse maaltijd. Hieronder vindt u het volledige programma en kunt u ook tickets kopen. Reserveert u voor eten waarbij u kunt kiezen voor vegan of niet, let er dan zeker op het juiste ticket aan uw mandje toe te voegen!

Opgelet, alle films zijn Japans gesproken, en bijna allemaal in het Engels ondertiteld! Enkel ‘Wheel of Fortune and Fantasy’ is tweetalig (Ned./Frans) ondertiteld.

Alle informatie over het festival vindt u op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be

DIT WAS HET PROGRAMMA:

UNDER THE OPEN SKY
Belgische Première
Japanse titel: すばらしき世界 (Subarashiki Sekai)
Miwa Nishikawa - Japan - 2021 - 126 min.
met Kôji Yakusho, Seiji Rokkaku, Yukiya Kitamura, Hakuryû, ...
Chicago International Film Festival: Audience Choice Award + Silver Hugo for Best Performance

Masao Mikami (Koji Yakusho) is een voormalig yakuza lid. Na 13 jaar vastgezeten te hebben voor moord komt hij eindelijk vrij, en gaat hij met de hulp van een op sensatie belust TV-programma op zoek naar zijn moeder waarvan hij als kind gescheiden werd. Minachting van de wereld rondom hem drukt hem echter keer op keer met zijn neus op het feit dat niemand echt zat te wachten op zijn terugkeer naar de maatschappij…

De inmiddels 6e film van writer/director Miwa Nishikawa is een impactvol drama gebaseerd op het gelijknamige boek van Ryuzo Saki (Vengeance is Mine), over de op vooroordelen gebaseerde behandeling van ex-gedetineerden. Nishikawa maakte haar debuut als regisseur met ‘Wild Berries’ in 2003, en schreef ook het boek ‘The Long Excuse’, dat ze eveneens verfilmde. In 2011 vertoonden wij ook al haar eerdere film ‘Sway’.

Met inleiding door Luk Van Haute.
Gesponsord door Yamagata Europe.

Woensdag 23/03 om 19u30
Film: 10€ / 8€

USHIKU
Belgische Première
Ian Thomas Ash - Japan - 2021 - 87 min.

‘Ushiku’ is een ontnuchterende kijk op de leefomstandigheden in één van de grootste immigratiecentra van Japan. Ondanks een opnameverbod van de Japanse overheid toont de verborgen camera van gerenommeerd docu-maker Thomas Ash ons hoe het leven er uitziet voor asielzoekers die quasi-permanent, en op een vaak gewelddadige manier worden vastgehouden. Dit allemaal op de vooravond van een recente, controversiële poging tot hervorming van de immigratiewetten, in de schaduw van de COVID-19 pandemie, en met de Olympische Spelen in Tokio in het verschiet.

Met inleiding door Luk Van Haute en een videoboodschap van de regisseur na de film.

U kunt vooraf genieten van een heerlijke Japanse curry rijst (met kip of vegan). Reserveer tijdig!

Donderdag 24/03 om 20u00
Film: 10€ / 8€
Film + Japanse curry rijst (kip of vegan): 21€ / 19€

MIDNIGHT SWAN
Belgische Première
Japanse titel: ミッドナイトスワン
Eji Uchida - Japan - 2020 - 124 min.
met Tsuyoshi Kusanagi, Misaki Hattori, Sie Matobu, Asami Mizukawa, ...
Awards of the Japanese Academy 2021: Beste Film

Tsuyoshi Kusanagi, voormalig lid van SMAP (één van de populairste boybands ooit in Japan), kruipt in de rol van Nagisa, een transgender vrouw. Ze groeide op als man in Hiroshima, maar ze is een nieuw leven begonnen in Shinjuku als vrouw, en door een samenloop van omstandigheden leeft ze nu samen met Ichika (newcomer of the year Misaki Hattori), een verre nicht die verwaarloosd is geweest door haar moeder. Het is door deze nieuwe leefsituatie dat Nagisa voor het eerst in haar leven ook een moederinstinct begint te ontwikkelen…

Een aangrijpend verhaal over identiteit en geborgenheid, geschreven én geregisseerd door Eiji Uchida. Een naam die misschien een belletje doet rinkelen, aangezien wij hem al eerder in person verwelkomden in 2019 voor de screening van ‘Love and Other Cults’. Omwille van COVID-19 kan Uchida deze keer niet aanwezig zijn, maar hij stuurde ons wel een videoboodschap!

Met inleiding door Luk Van Haute en een videoboodschap van de regisseur na de film.

U kunt vooraf genieten van een heerlijke Tsirashi Zushi. Reserveer tijdig!

Vrijdag 25/03 om 19u45

Film: 10€ / 8€
Film + Tsirashi Zushi: 26€ / 24€

LAST OF THE WOLVES
Belgische Première
Japanse titel: 孤狼の血 LEVEL2
Kazuya Shiraishi - Japan - 2021 - 139 min.
met Shô Aoyagi, Ryôhei Suzuki, Miwako Kakei, Rino Katase, Katsuya Maiguma, ...
Hochi Film Awards 2021: Best Supporting Actor (Ryôhei Suzuki)

De langverwachte opvolger van Kazuya Shiraishi’s The Blood of Wolves, die wij vertoond hebben in 2019. Detective Shuichi Hioka (Tori Matsuzaka) heeft inmiddels met succes het plan van Shogo Ogami (Koji Yakusho) om de yakuza aan banden te leggen weten uit te voeren, enkele jaren na diens dood in Hiroshima. Maar de vrijlating van een zeker crimineel element zorgt er voor dat deze overwinning van korte duur is, en voor Hioka het goed en wel beseft spuit het bloed weer zoals vanouds in het rond…

Een beklijvende gangsterfilm naar de stijl van Kinji Fukasaku’s Battles Without Honor or Humanity saga.

Vrijdag 25/03 om 22u00

Film: 10€ / 8€

THE LAST GOZE
Europese Première
Japanse titel: 瞽女 GOZE
Masaharu Takizawa - Japan - 2020 - 109 min.
met Kawakita Non, Yoshimoto Miyu, Nakajima Hiroko, Tagashi Shin, ...
Japan Movie Critics Award 2020: New Actress Award

Haru Kobayashi was een goze, een blinde shamisen speelster (een traditioneel Japans drie-snaarinstrument), en wordt geroemd als de laatste in heel Japan. Ze was pas enkele maanden oud toen een cataract in beide ogen ertoe leidde dat ze blind werd. Van haar vijfde werd ze klaargestoomd voor een carrière als goze. Tot op 78-jarige leeftijd trad ze op in de Niigata, Yamagata en Fukushima prefecturen. ‘The Last Goze’ is een hulde aan haar levensverhaal en vertelt hoe ze ondanks vele tegenslagen wist door te zetten, en voldoening vond in het entertainen van mensen, en op haar beurt een inspiratie voor jong en oud werd.

Met een videoboodschap voor de start van de film.

Vrijdag 25/03 om 22u15

Film: 10€ / 8€

TAMAGRA KORTFILMPJES
Tama University Cartoons - Japan - 20xx - xx min.

Een selectie van verschillende korte animatiefilms om mini’s en ouders te entertainen. Alle filmpjes zijn gemaakt door studenten van Tama University. Met daarna zoals vanouds een gezellige kindernamiddag in het Skoop Café.

Zaterdag 26/03 om 14u15

Film: 6,50€

DEEMO
Europese Première
Japanse titel: DEEMO サクラノオト あなたの奏でた音が、今も響く
Shûhei Matsushita & Junichi Fujisaku - Japan - 2022 - 89 min.
Animatiefilm in originele versie.

Deemo, een mysterieus pianospelend wezen, leeft eenzaam in een kasteel. Op een dag valt er een meisje genaamd Alice uit de lucht. Wanneer blijkt dat het geluid van de piano kan gebruikt worden om een boom te doen groeien waarlangs Alice kan terugkeren naar huis, beslist Deemo om haar te helpen…

Een theatrale anime film van dezelfde studio achter Attack on Titan, gebaseerd op de gelijknamige populaire muziek-app-game van Rayark Games die een install base heeft van meer dan 28 miljoen, met muziek van Yuki Kajiura (Fate/Zero, Kimetsu no Yaiba).

Zaterdag 26/03 om 17u00

Film: 10€ / 8€

A BALANCE
Belgische Première
Japanse titel: 由宇子の天秤 (Yuko No Tenbin)
Yujiro Harumoto - Japan - 2020 - 152 min.
met Yumi Kawai, Ken Mitsuishi, Kumi Takiuchi, Masahiro Umeda, ...

In A Balance volgen we hoe docu-maker Yuko (Kumi Takeuchi) een plaatselijk incident van drie jaar geleden, waarbij de verboden liefde tussen een leraar en een studente uiteindelijk resulteerde in een dubbele zelfmoord, waarheidsgetrouw probeert in beeld te brengen. Wanneer Yuko echter een geheim uit haar eigen familiale omgeving ontdekt, ziet ze zich genoodzaakt om haar principes te herevalueren …

Een uitermate beheerst, en pretentieloos drama van Yujiro Harumoto (Going the Distance) over de gevolgen van sociale druk, en de verantwoordelijkheid die rust bij filmmakers.

U kunt vooraf genieten van een heerlijke ZuruZuru Ramen. Reserveer tijdig!

Zaterdag 26/03 om 19u30

Praktisch, belangrijke info!!
De ramen wordt wél geserveerd bij Zuru Zuru Ramen en niét op locatie van de Studio Skoop. Maar geen nood! Zuru Zuru Ramen opent exclusief tussen 17:00 en 18:00 voor de Japan-Square bezoekers. Zo kunnen jullie rustig van een heerlijke pot ramen genieten en dan aanzetten richting Studio Skoop voor de vertoning van 19:30.
- Locatie food: Ramenbar Zuru Zuru – Kortrijksesteenweg 110, 9000 Gent
- Locatie film: Cinema Studio Skoop – Sint-Annaplein 63, 9000 Gent

Film: 10€ / 8€
Film + ZuruZuru Ramen (normaal of vegan) 25€ / 23€

SEXUAL DRIVE
Belgische Première
Kôta Yoshida - Japan - 2022 - 70 min.
met Tateto Serizawa, Manami Hashimoto, Ryo Ikeda, Honami Sato, ...

Een absurde Japanse triptiek over seks, eten als afrodisiacum, en verborgen verlangens. Natto, Mapo Tofu, en Ramen With Extra Back Fat komen elk aan de beurt in een reeks unieke vignettes die doen denken aan het befaamde “ei segment” met Koji Yakusho uit Juzo Itami’s Tampopo. Niet zo zeer een erotische film in de traditionele betekenis van het woord, maar eentje die op sublieme wijze erin slaagt bepaalde seksuele handelingen en situaties te suggereren aan de hand van sensuele close-ups tijdens het genieten van populaire Japanse gerechten. #foodporn

In samenwerking met het Offscreen Film Festival Brussel. Met inleiding door Luk Van Haute.

Zaterdag 26/03 om 22u30

Film: 10€ / 8€

WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY
Belgische Première
Japanse titel: 偶然と想像
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2021 - 121 min.
met Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, ...
Filmfestival van Berlijn 2021: Zilveren Beer

Een onverwachte driehoeksverhouding, een verleidingspoging die verkeerd afloopt, en een ontmoeting die voortkomt uit een misverstand. Meiko is stomverbaasd als de man waar haar beste vriendin verliefd op begint te worden, haar ex blijkt te zijn. Sasaki wil uit wraak zijn professor voor de gek houden en gebruikt hiervoor zijn vriendin Nao. Terwijl Natsuko een vrouw ontmoet die ze van vroeger denkt te kennen. Drie verhalen over de complexiteit van menselijke relaties, verteld aan de hand van toevallige voorvallen in het leven van drie vrouwen die een keuze moeten maken…

Met inleiding door Luk Van Haute.
Gesponsord door Honda.

Zondag bij Japan-Square Filmfestival betekent ook dat u voorafgaand aan de film kan genieten van een heerlijke Japanse bentô-lunch die wordt klaargestoomd door het team van Gohan. Reserveer tijdig!

Zondag 27/03 om 14u15

Film: 10€ / 8€
Film + Bentô Box (normaal of vegan): 28€ / 26€

——————————————————

VORIGE EDITIES

JAPAN-SQUARE 2020
JAPAN-SQUARE 2011-2020

Cinema Belmundo 2022

Cinema Belmundo 2022

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!

In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’, en in de corona-editie die in 2021 online doorging wilden we ‘a paard’ zijn van ‘System Change’...

Dit jaar maken we ‘indruk met onze afdruk’ met een programma rond rechten van mens en natuur. #maakvanjetak

Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent

Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u in Studio Skoop een film/documentaire bijwonen in het teken van ‘rechten van mens en natuur’. Steeds met een interessante nabespreking.

In samenwerking met het JEF Jeugdfilmfestival is er dit jaar ook een aanbod voor kinderen. Deze starten op andere uren en zijn zonder inleiding en nabespreking.

DIT WAS HET PROGRAMMA:

THANK YOU FOR THE RAIN
Julia Dahr - Groot-Brittannië/Noorwegen - 2017 - 87 min.
met Kisilu Musya, Christina Kisilu, Alec Baldwin, François Hollande, Angela Merkel, ...

‘Thank you for the Rain’ laat zien wat veerkracht in de praktijk betekent. De Keniaanse boer Kisilu legde vijf jaar lang zijn dagelijks leven vast met de camera die hij kreeg van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Gaandeweg ontpopt hij zich van een vader tot een leider en een activist die de problemen van zijn gemeenschap in kaart brengt. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de schokkende gevolgen van klimaatverandering voor de kleine boeren op het Afrikaanse platteland.

Met nabespreking door 11.11.11

‘Thank you for the Rain’ was te zien op dinsdag 01/03 om 20u00

HET BLAUWE MEISJE (THE BLUE GIRL)
Keivan Majidi - Iran - 2021 - 84 min.
Originele versie - Nederlands ondertiteld

De kinderen van een dorpje, hoog in de bergen in Koerdistan, zijn dol op voetbal. Een plein waar ze tegen de bal kunnen trappen, hebben ze echter niet. Nergens in het dorp is er een vlakte te bespeuren waar ze kunnen spelen. De bewoners zijn het beu dat de meisjes en jongens in de hellende straatjes achter de bal aan rennen of hun ramen aan diggelen trappen. De kinderen zelf dromen ervan om ooit een écht voetbalveld te hebben in het dorp, zodat ze ongestoord kunnen oefenen. Na de zoveelste aanvaring met de volwassenen van het dorp besluiten ze samen met een oud-voetbalspeler het heft in eigen handen te nemen. Ze trekken de bergen in, op zoek naar een plaats die groot en vlak genoeg is om er een voetbalveld van te maken. Geen simpele opdracht in deze rotsige omgeving…

Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 9 jaar.

‘Het Blauwe Meisje’ was te zien op donderdag 03/03 om 14u30

DE SCHOOLTUIN
Mark Verkerk - Nederland - 2020 - 60 min.
Nederlands gesproken

Kijk door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen.

Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen, maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.

Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Voor de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen en ook voor de vos die, als het hek ’s avonds dicht is, op pad gaat…

Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

‘De Schooltuin’ was te zien op zaterdag 05/03 om 14u30

WOMAN AT WAR
Benedikt Erlingsson - IJsland - 2018 - 101 min.
met Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada,…

In deze intelligente feelgoodfilm van Benedikt Erlingsson gaan urgente globale issues hand in hand met humor en gerechtigheid. Probeer de film niet te categoriseren als komedie, musical of sociaal-politiek drama. Kick back, relax en laat alles gezwind over je heen komen.

In het stadje is Halla een populaire en goedlachse koorleidster. Op het platteland heeft ze door de pers de bijnaam ‘Mountain Woman’ verworven. Een anonieme figuur die met pijl en boog elektriciteitskabels en –pylonen vernietigt in een persoonlijke kruistocht tegen de industrialisering van haar geliefde IJslandse natuur. De enige die haar identiteit kent is Baldvin, een lid van haar koor die in het ministerie zetelt, en haar bijwijlen wat verse informatie toespeelt. Omdat de Chinezen dreigen om hun IJslandse investeringen in te trekken, wordt het hoog tijd om haar manifest publiekelijk te verspreiden, met alle gevolgen vandien.

Met nabespreking door Furia vzw

‘Woman at War’ was te zien op dinsdag 08/03 om 20u00

PERSPECTIVES ON PASTORALISM
Film- en debatavond - Niger/Tanzania/Uganda - 2012/2015/2021 - 115 min.

Op 15 maart organiseert CELEP (Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism) een film- en debatavond over pastoralisme. Het is het resultaat van een samenwerking tussen DITSL, Agrecol en Dierenartsen Zonder Grenzen.

Pastoralisme is een vorm van veeteelt waarbij de dieren (kamelen, runderen, schapen, geiten …) grazen op natuurlijk gegroeide struik- en graslanden. Rondtrekkende veehouders dragen op die manier bij tot de instandhouding van ecosystemen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen. De relaties tussen de veehouders, hun dieren en hun omgeving weerspiegelen een innige verstrengeling van cultuur, economie en ecologie in de droge savannegebieden. Door in deze gebieden de mobiliteit van dieren voorop te stellen, weten ze de natuur in stand te houden in plaats van haar te vernietigen.

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt veehoudersgemeenschappen in 9 Afrikaanse landen en helpt hun inheemse kennis, veerkracht en duurzame levensstijl in stand te houden. Hun manier van leven met een laag gebruik van fossiele brandstoffen kan ons immers de weg wijzen naar een duurzame toekomst.

De avond, die volledig Engelstalig is, gaat van start met een inleiding (10 min.) door keynote speaker Anthony Denayer, Operational Communication Coordinator bij Dierenartsen Zonder Grenzen. Daarna wordt een mooie selectie films uit Tanzania, Niger en Oeganda (alles samen 60 min.) geprojecteerd. Meer informatie over de films vindt u door op de filmtitel of foto hierboven te klikken. Na de filmselectie is er tijd voor vraag en antwoord (45 min.) met Nick Lunch, directeur en medeoprichter van InsightShare en Peter van der Jagt, Director of Operations bij Dierenartsen Zonder Grenzen.

‘Perspectives on Pastoralism’ was te zien op dinsdag 15/03 om 20u00

THE NEW GOSPEL
Milo Rau - Duitsland/Zwitserland/Italië - 2020 - 107 min.
met Yvan Sagnet, Maia Morgenstern, Enrique Irazoqui, Marcello Fonte, ...
Swiss Film Prize: Best Documentary

Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Met The New Gospel, verkozen tot ‘Documentaire van het Jaar’ in Zwitserland, keren Milo Rau en zijn team terug naar de oorsprong van het evangelie.

Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, de eerste zwarte Jezus in de Europese filmgeschiedenis. Hij werkt in 2011 op een tomatenboerderij wanneer hij beslist te revolteren tegen de uitbuiting van de plattelandsarbeiders in het zuiden van Italië. Voor de film bezoekt hij opnieuw het grootste vluchtelingenkamp in de buurt van Matera, de stad in het zuiden van Italië waar eerder Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus verfilmden. Sagnet vindt er zijn apostelen en zet samen met hen de ‘Rivolta della dignita’ op, de Opstand van de Waardigheid.

Deze aangrijpende film wordt gevolgd door een nabespreking met arbeiders zonder papieren die in de zomer van 2021 in Brussel in hongerstaking gingen om uit de illegaliteit te kunnen stappen, Gentse arbeiders zonder papieren en Fairwork België, die de rechten van werknemers zonder papieren verdedigt.

In samenwerking met #GentZonderGrenzen en NTGent.

‘The New Gospel’ was te zien op woensdag 16/03 om 19u45

DUOVERTONING ‘SANAS NOS QUEREMOS’ & ‘SAMUEL IN THE CLOUDS’
Jan De Deken - El Salvador - 2021 - 31 min.
Pieter Van Eecke - België/Nederland/Bolivië - 2016 - 70 min.

Een gezonde omgeving is cruciaal voor onze gezondheid. Mensen hebben recht op gezondheid en een gezonde omgeving, en de omgeving heeft het recht om gezond te kunnen zijn.

Toch wordt dat recht al te vaak geschonden omwille van een ‘gezonde economie’. Momenteel wordt het dagelijkse leven geteisterd door een virus dat hoogstwaarschijnlijk tot bij ons kwam door ontbossing. Onze gezondheid en de gezondheid van de natuur zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbondenheid tussen de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu staat bekend als ‘One Health’.

Meer informatie over beide films vindt u door te klikken op de titel of foto hierboven.

‘Sanas nos Queremos’ & ‘Samuel in the Clouds’ waren te zien op dinsdag 22/03 om 20u00

EN EL NOMBRE DEL LITIO
Tian Cartier, Martín Longo en Pía Marchegiani - Argentinië - 2021 - 75 min.
Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Het huidige witte goud is lithium, een basisgrondstof voor de batterijen van, onder andere, onze elektrische wagens. Lithium staat voor de Groene Transitie, om de overschakeling te maken van benzine- en dieselwagens naar elektrische. Maar voor veel inheemse volkeren in Argentinië, Bolivia en Chili betekent lithium een vergiftigd geschenk. Voor de ontginning van dit metaal zijn grote hoeveelheden water nodig, met enorme sociale en ecologische schade tot gevolg.

De documentaire ‘En el Nombre del Litio’ (in de naam van lithium), volgt de strijd van inheemse gemeenschappen van de Salinas Grandes (gelegen in het noorden van Argentinië) om zowel de planeet als hun eigen tradities te beschermen. Ze willen niet dat hun regio opgeofferd wordt voor de Groene Transitie en hopen dat er alternatieven kunnen gezocht worden voor de Westerse goudkoorts naar lithium.

Met een nawoord in het Engels door Diego Marín, vrijwilliger bij CATAPA en Associate Policy Officer for Environmental Justice bij het European Environmental Bureau.

‘En el Nombre del Litio’ was te zien op dinsdag 29/03 om 20u00

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO:

Jeugdfilmfestival JEF 2022

Jeugdfilmfestival JEF 2022

Tijdens de krokusvakantie landt het jeugdfilmfestival (i.s.m. JEF) terug in Studio Skoop!
Dit jaar staat het festival in het teken van de Wetenschap in al haar facetten.

Van zat. 26 februari t.e.m. zon. 6 maart staat er dagelijks een prachtige festivalfilm op het menu.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de foto’s of filmtitels.

Tickets (8 euro / korte films: 7 euro) zijn hieronder te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina.

Veel filmplezier!

DE AVONTUREN VAN PIM & POM IN HET MUSEUM (3+)
Gioia Smid - Ned. gesproken - 45 min.

Zag jij al ooit poezen in een museum? De twee nieuwsgierige katten Pim & Pom voelen zich er helemaal thuis. Op hun ontdekkingstocht langs allerlei musea duiken ze telkens in een of ander kunstwerk.

In première te zien!

* Zaterdag 26/02: 14.30

MIJN LEVEN IN VERSAILLES (6+)
Nathaniel Hlimi & Clémence Madeleine-Perdrillat - Ned. gesproken - 49 min.

Het weesmeisje Violette gaat bij haar oom wonen, die opzichter is in het beroemde paleis van Versailles. Violette heeft een hekel aan hem: hij stinkt, heeft geen tafelmanieren en snurkt vreselijk. Maar tussen de blinkende spiegelzalen en strak aangelegde tuinen groeien de brombeer en het meisje stilaan naar elkaar toe.

“Mijn Leven in Versailles” wordt vertoond in combinatie met de kortfilms “Paraplu’s” en “Pompier”.

* Zondag 27/02: 14.30

HITLER HEEFT MIJN ROZE KONIJN GESTOLEN (10+)
Caroline Link - Ned. ondertiteld - 119 min.

Anna heeft het te druk met schoolwerk en vrienden om te beseffen dat de wereld op springen staat. Overal in Berlijn duiken posters op met de afbeelding van Hitler en de sfeer van oproer hangt in de straten. Wanneer de familie halsoverkop moet vluchten uit Duitsland, beseft Anna dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu is ze een vluchteling, die nieuwe talen leert en nieuwe vrienden maakt.

Naar het ontroerende levensverhaal van de auteur Judith Kerr.
Prijswinnaar op het JEF festival in 2021.

* Maandag 28/02: 14.30

KABAM! (4+)
Elisabeth Hesemans - Ned. gesproken - 48 min.

Ben jij wel eens bang? Zo bang dat je hart bonkt en je benen trillen? De kinderen uit de klas van meester Mo wel. Voor de hond bijvoorbeeld, of voor de zwemles, of om voor gek te staan in de klas. In “Kabam!” maken we kennis met een klas kleuters en de speelse oplossingen voor hun grootste angsten.

In première te zien!

* Dinsdag 01/03: 14.30

POESLIEF 2 (5+)
Ignas van Schaick - Ned. gesproken - 60 min.

De kat Abatutu vertelt zijn levensverhaal aan zijn twee neefjes: hij verklapt de hoogtepunten uit zijn carrière, en vertelt hoe hij de beroemdste kat van Nederland werd. Zo komen wij ook een heleboel te weten over katten. Dat ze eigenwijs zijn, soms lui, soms overmoedig, maar vooral altijd heel … schattig!

In première te zien!

* Woensdag 02/03: 14.30

HET BLAUWE MEISJE (9+)
Keivan Majidi - Ned. ondertiteld - 84 min.

In een klein dorpje ergens in de bergen in Koerdistan wonen kinderen die gek zijn op voetbal. Er is wel een probleem: Nergens in het rotsige dorp is er een vlakte waar ze kunnen spelen. Ze besluiten dan maar het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar een plaats die groot en vlak genoeg is om er een voetbalveld van te maken.

In première te zien!
i.s.m. CINEMA BELMUNDO

* Donderdag 03/03: 14.30

MENEER PAPIER (2+)
Steven De Beul & Ben Tesseur - Ned. gesproken - 40 min.

Meneer Papier knipt zijn eigen wereld: hij knipt een fles water tegen de dorst, een appel tegen de honger, of een hond om mee te wandelen. Maar sommige voorwerpen die hij knipt, hebben een eigen willetje. Deze stop-motionfilmpjes (naar de boeken van Elvis Peeters en Gerda Dendooven) zijn een pure ode aan de verbeelding.

* Vrijdag 04/03: 14.30

DE SCHOOLTUIN (6+)
Mark Verkerk - Nederland - 2020 - 60 min.

Vlees groeit aan de bomen, toch? Melk komt vanzelf uit een fles, toch? Veel kinderen weten niet waar het eten op hun bord vandaan komt. Daarom nemen de basisscholen in Nederland elk jaar de kinderen mee op uitstap naar de velden. Daar leren ze zaaien, verbouwen en eten koken. Ga met hen mee!

In première te zien!
i.s.m. CINEMA BELMUNDO

* Zaterdag 05/03: 14.30

MOONBOUND (6+)
Ali Samadi Ahadi - Ned. gesproken - 85 min.

Peter vertrekt op een magisch avontuur om zijn kleine zusje te redden van het verschrikkelijke maanmonster. Gebaseerd op het kinderboek ‘Peterchens Mondfahrt’ (‘Petertjes reis naar de maan’) van Gerdt von Bassewitz uit 1915, dat wereldberoemd is in Duitsland.

* Zondag 06/03: 14.30

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:

Jeugdfilmfestival 2021

Jeugdfilmfestival 2020

Opera, Ballet & Film ‘22

In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, Amarant en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.

De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. Dit jaar staan vier makers centraal: Pina Bausch, Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel en Julian Rosefeldt.

In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling worden film en opera/ballet samengebracht.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

PINA, Wim Wenders

Na Café Müller in 2017, presenteert Opera Ballet Vlaanderen nu een tweede iconische voorstelling van de Duitse choreograaf Pina Bausch: Le Sacre du printemps.

PINA is een film voor Pina Bausch van Wim Wenders (‘Buena Vista Social Club’, ‘Paris, Texas’, ‘Der Himmel über Berlin’), waarin het ontstaansproces van beide werken en vele andere uitgebreid aan bod komt. Wenders neemt het publiek mee op een sensuele en visueel adembenemende ontdekkingsreis op het podium van Bausch’ legendarische dansensemble, maar ook buiten het theater, naar haar thuisstad Wuppertal en omgeving. Deze plek was de thuishaven van Pina Bausch waaruit ze meer dan 35 jaar haar creatieve kracht haalde. Pina is in de zomer van 2009 overleden.

PINA is de eerste moderne dansfilm in 3D (in Studio Skoop in 2D versie te zien) met in de hoofdrol het ensemble van de grote Duitse choreografe en danseres Pina Bausch ‘Tanztheater Wuppertal’. Pina Bausch veranderde de taal van de dans, en wist als geen ander de toeschouwer te betrekken en te beroeren.

De vertoning van PINA vond plaats op zondag 23 januari ‘22 om 14u30 in Studio Skoop

MITTEN, Gerard-Jan Claes & Olivia Rochette

Twee voorstellingen van Anne Teresa De Keersmaeker staan op het programma van Opera Ballet Vlaanderen in het voorjaar 2022: Così fan tutte en Mozart / Concert Arias.

Met de documentaire ‘Mitten’ krijgt de toeschouwer een blik op het creatieproces van de choreograaf. ‘Mitten’ volgt de laatste repetitieweken van ‘Mitten wir im Leben sind’, een dansvoorstelling van De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze, waarbij een choreografisch universum wordt opgebouwd aan de hand van een studie van de muzikale schriftuur. Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, gekenmerkt door een onuitputtelijk verlangen naar precisie en detail, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreograaf, muzikant en dansers.

De vertoning van MITTEN vond plaats op zondag 20 februari ‘22 om 14u30 in Studio Skoop

WHY WE FIGHT?, Mirjam Devriendt & Alain Platel

In april brengt choreograaf Alain Platel samen met de dansers, het Koor en het Orkest van Opera Ballet Vlaanderen C(H)ŒURS 2022 naar Gent, waarin hij onderzoekt hoe de wereld er anno 2022 uitziet. Een update van de fantastische, geëngageerde voorstelling ‘C(H)ŒURS’ uit 2012 op muziek van Verdi en Wagner.

Moeder, waarom vechten wij? Zo zou je, Lode Zielens parafraserend, de voorstelling ‘Nicht Schlafen’ uit 2016 van Les Ballets C de la B kunnen samenvatten. Die vraag werken de choreograaf Alain Platel, de drijvende kracht achters Les Ballets C de la B, en fotograaf-videast Mirjam Devriendt samen uit in de film ‘Why We Fight?’. Drie dansers uit de voorstelling vertellen over hun ervaringen met geweld, zowel fysiek als psychologisch. Hun observaties en opmerkingen worden afgewisseld met interventies van onder anderen kunstenares Berlinde De Bruyckere en filosoof Philipp Blom. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat geweld vaak een uitlaatklep is voor ongenoegen dat niet op een andere manier geventileerd kan worden. En dat geweld onlosmakelijk deel uitmaakt van een democratie. ‘Why We Fight?’, met veel passages uit het indrukwekkende ‘Nicht Schlafen’, kijkt dus zowel naar het geweld rond als in ons.

De vertoning van WHY WE FIGHT? vond plaats op zondag 3 april ‘22 om 14u30 in Studio Skoop

——————————————————

EERDERE EDITIES:

OPERA, BALLET & FILM ‘19-‘20

Italiaans Cineforum 2022

Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.

Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.

U kunt hieronder reeds tickets online aankopen - een klik op het vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina. Door terug te keren naar onze site nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

AMORI FRAGILI
Francesca Comencini - Italië - 2017 - 92 min.
met Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Valentini Belle, Iaia Forte, ...

Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Ze werkten allebei als hoogleraar aan de universiteit, waar ze elkaar leerden kennen toen Claudia hem verontwaardigd onderbrak tijdens een voordracht, omdat ze zijn verhaal te macho vond. Maar al snel besefte ze dat dit toch de man van haar leven was. Constant was er de angst hem niet vast te kunnen houden, maar dat was geen reden om zich wat zorgzamer op te stellen of af te zien van nachtenlange ruzies. Hoe moet ze haar leven weer op de rails krijgen nu gebeurd is waar ze bang voor was: dat Flavio is ingetrokken bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij? Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde Francesca Comencini haar eigen roman.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 22 april 2022 om 19u45.

IL TESTIMONE INVISIBLE
Stefano Mordini - Italië - 2019 - 102 min.
met Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Maria Paiato, Fabrizio Bentivoglio, ...

Als de rijke zakenman Adriano wakker wordt in een hotelkamer, ziet hij het levenloze lichaam van zijn minnares Laura. De deur is van binnenuit afgesloten en er is geen bewijs dat er iemand anders in de kamer is geweest. Ondanks dat Adriano claimt onschuldig te zijn, wordt hij aangeklaagd voor moord. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten. Ze krijgen drie uur om zijn zaak voor te bereiden en een belangrijke getuigenis te weerleggen en op zoek te gaan naar ontlastend bewijs. Met zijn rug tegen de muur, wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.

De film kreeg een nominatie voor Best Adapted Screenplay tijdens de David di Donatello Awards 2019 (Award uitreiking van The Academy of Italian Cinema; ACI). Het originele filmscript is van Orio Paulo voor de Spaanse film Contratiempo uit 2016.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 18 maart 2022 om 19u45.

SANTIAGO, ITALIA
Nanni Moretti - Italië - 2018 - 80 min.

“Het was een land dat verliefd was op Allende en alles wat er aan het veranderen was. Het was geweldig, het was juist, het was aangenaam” (Patricio Guzmán)

Nanni Moretti reconstrueert de Chileense coup van 1973 in deze dramatische documentaire. Na drie jaar in het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten… allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politiekers, mensonterende folterpraktijken en experimenten…

En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 18 februari 2022 om 19u45.

LA DEA FORTUNA
Ferzan Özpetek - Italië - 2021 - 114 min.
met Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti, Sara Ciocca, ...

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 28 januari 2022 om 19u45.

————————————————————

VORIGE EDITIES:

ITALIAANS CINEFORUM 2020

Korean Film Festival 2021

Korean Film Festival 2021
Korean Film Festival 2021

Dit jaar vindt in Brussel al voor de 9de keer het Korean Film Festival plaats. Voor het eerst kunt u het ook in Gent bezoeken en op maandag 25 en dinsdag 26 oktober in de zalen van Studio Skoop genieten van 4 prachtige Koreaanse films!

Een klik op een filmtitel hieronder brengt u naar de filmpagina waar u ook de trailer en meer info kunt bekijken. Alle films zijn ondertiteld in het Nederlands en in het Engels.

Het volledige programma van het Korean Film Festival vindt u hier: KOREAN CULTURAL CENTER

EN
This year, the Korean Film Festival takes place in Brussels for the 9th time. For the first time, you can also visit the festival in Ghent! From Monday 25 until Tuesday 26 October we are showing 4 splendid Korean films in cinema Studio Skoop.

A click on the film title underneath takes you to the film page with English synopsis, trailer and more info. All four films are subtitled in English and Dutch.

The complete programme of the Korean Film Festival can be found here: KOREAN CULTURAL CENTER

FR
Cette année, le festival du film coréen revient pour une 9ème édition à Bruxelles. Et pour la première fois, aussi à Gand! Du 25 au 26 octobre nous avons au programme 4 films coréens splendides.

Vous trouvez le programme ci-dessous. Cliquez sur le titre du film pour venir au page du film et trouver le synopsis en français, bande-annonce et plus d’information. Attention! à Studio Skoop, tous les films sont seulement sous-titrés en néerlandais et anglais.

Le programme complet du Korean Film Festival peut être trouvé ici: KOREAN CULTURAL CENTER

HET PROGRAMMA:

THE BOOK OF FISH
Lee Joon-ik - Zuid-Korea - 2021 - 126 min.
met Sol Kyung-gu, Byun Yo-Han, Lee Jeong-eun, ...

“Als edele geboren, droomt de ene ervan nederig te zijn. Als nederige geboren, droomt de andere ervan nobel te zijn.”

In 1801 dient de geleerde Chung Yak-jeon onder de koning in ballingschap op Heuk-san-eiland. Hij arriveert vol vrees op het eiland, maar is gefascineerd door allerlei wonderlijke zeewezens. Hier ontmoet hij Chang-dae, een jonge visser die een enorme bewonderaar is van het confucianisme en oneindig veel weet over de zee. Gefascineerd door zijn kennis, besluit Chung een boek over de zee te schrijven. Hij vraagt Chang-dae hem te helpen om het boek te schrijven, in ruil voor Chang-dae’s studie van het confucianisme.

De vertoning van “The Book of Fish” vond plaats op maandag 25/10/21 om 19u30

BEAUTY WATER
Cho Kyung-hun - Zuid-Korea - 2020 - 85 min.
Animatiefilm in originele versie

Met Beauty Water kan je in 20 minuten een schoonheid worden. Maar zoals het spreekwoord zegt: zo gewonnen, zo geronnen …

Yaeji, die omwille van haar uiterlijk door de wereld wordt genegeerd, is voortdurend ongelukkig. Op een dag wordt er bij haar thuis een doos met Beauty Water en de bijbehorende handleiding geleverd. Dankzij Beauty Water wordt ze een schoonheid die door iedereen wordt bewonderd. Maar naarmate de tijd vordert, loopt haar verlangen om steeds mooier te worden volledig uit de hand, en verwoest het langzaamaan haar leven …

De vertoning van “Beauty Water” vond plaats op maandag 25/10/21 om 22u00

SAMJIN COMPANY ENGLISH CLASS
Lee Jong-pil - Zuid-Korea - 2020 - 110 min.
met Ko Asung, Baek Hyeon-jin, Cho Hyun-Chul, Choi Su-im, ...

Midden jaren 1990 gaan drie kantoorbedienden, die pas afgestudeerd zijn van de middelbare school, samen Engelse les volgen om promotie te maken. Ze beginnen samen te werken om corruptie binnen hun onderneming aan het licht te brengen.

De vertoning van “Samjin Company English Class” vond plaats op dinsdag 26/10/21 om 19u30

POETRY
Lee Chang-dong - Zuid-Korea - 2010 - 139 min.
met Yun Jeong-hie, Lee Da-wit, Kim Hee-ra, Ahn Nae-sang, ...
Winnaar van vele filmprijzen

Mija woont met haar kleinzoon in een kleine stad in de buitenwijken bij de Han-rivier. Ze volgt poëzielessen in een nabijgelegen cultuurcentrum en wordt gevraagd om voor de eerste keer in haar leven een gedicht te schrijven.

Haar zoektocht naar poëtische inspiratie begint met het observeren van het dagelijkse leven waar ze tot nu toe nooit veel aandacht aan had besteed. En Mija is blij verrast met deze nieuwe onrust.

Maar wanneer ze plots wordt geconfonfronteerd met een bijzonder harde realiteit die haar voorstellingsvermogen te boven gaat, beseft ze dat het leven misschien toch niet zo mooi is als ze had gedacht ...

De vertoning van “Poetry” vond plaats op dinsdag 26/10/21 om 22u00

Viewpoint Documentary Film Festival 2021

Viewpoint Documentary Film Festival 2021

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.

Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

HET VIEWPOINT DOCUMENTARY FILM FESTIVAL IS TERUG VAN 15 TOT 23 MEI 2021!

Na een op de valreep afgelaste editie in 2020, werd het Viewpoint Documentary Film Festival voor een tweede jaar op rij uitgedaagd zich aan te passen aan de coronacrisis. Daarom zal dit jaar uitzonderlijk een dubbele editie van het festival doorgaan in de Alfred Sküll Art Gallery, in plaats van bij onze langjarige partner Studio Skoop. Het filmfestival organiseert van 15 tot 23 mei 2021 een hele reeks filmvertoningen die in zeer beperkte kring en covid-proof zullen plaatsvinden in de kunstgalerij waar de films op het grote scherm zullen vertoond worden.

Dit jaar staan er maar liefst zestig uitzonderlijke documentaires (zowel langspeelfilms als kortfilms) uit alle uithoeken van de wereld op de agenda van het Viewpoint Documentary Film Festival.

Een aantal hoogtepunten uit de selectie:

De Nederlandse documentaire ‘Afrikaanse bruid’ van Roy Dames en Jos Driessen biedt ons een grimmige blik op cultuurverschillen en vooroordelen. Is het echte liefde die de Belgische Gilbert voelt voor zijn Afrikaanse vriendinnen, of spelen andere motieven mee?

Genderthema’s worden uitgediept in ‘Killing Tony’ (Finland) van Panu Suuronen. We maken kennis met Toni, een workaholic koerier van middelbare leeftijd. Toni probeert te vechten tegen de flamboyante ‘social butterfly’ Jenni, die binnenin hem luidruchtig schreeuwt om naar buiten te komen.

‘Fatima - A short life’ (Duitsland) van Hakim El Hachoumi, dat het verhaal vertelt van een gestorven 14-jarig kamermeisje en de werkgevers die haar erbarmelijk behandelden, biedt inzicht in de Marokkaanse maatschappij vanuit twee tegenover elkaar staande perspectieven: de archaïsche, arme milieus en de wereld van jonge, sociaal opwaartse stedelingen.

In ‘Boy from the Blaze’ (Spanje) van Ignacio Acconcia volgen we Aleixo, die een tragisch auto-ongeluk overleefde maar door het leven moet met ernstige brandwonden over zijn gehele lichaam en gezicht. Na jaren duisternis is Aleixo vastberaden zijn angsten en woede achter zich te laten om zijn droom te verwezenlijken: rapper worden.

‘Good Girls Don’t Get Beaten’ (Wit-Rusland) van Halina Adamovich. Het gebruik van buitensporig geweld ter zelfverdediging is ene van de vaakst voorkomende redenen waarom vrouwen in de gevangenis terechtkomen. Meer dan 140 landen over de wereld hebben wetten tegen huiselijk geweld. Wit-Rusland niet.

‘The Edge of Existence (Zuid-Afrika) van James Suter en Charlie Luckock vertelt het verhaal van een aantal sleutelfiguren in de Serengeti en de dagelijkse uitdagingen waar zij te maken mee krijgen tijdens hun worstelingen om samen te leven met wilde dieren en de natuurlijke Afrikaanse omgeving.

We sluiten af met ‘Everyone wants to be the next Weismann’ (Spanje) van Alberto Triano. Martín Solo, vrijzinnig kunstverzamelaar en curator, staat op het punt zijn eigen museum te openen met een grootse tentoonstelling. Mislukkingen in het verleden braken hem reeds zuur op, maar dit keer is hij bereid alles uit de kast te halen.

Meer informatie over het hele programma vind je terug op www.viewpointdocfest.com

TICKETS

Reservaties verplicht. Tickets voor de filmvertoningen in Alfred Sküll Art Gallery zijn slechts 6 euro en kunnen besteld worden via de website: www.viewpointdocfest.com

Ben je student, 65-plusser, werkloos of heb je een laag inkomen? Dan kan je via onze website een gratis ticket aanvragen. Voor elk verkocht ticket planten wij trouwens ook een boom met Tree Plan (www.treeplan.org). 1 ticket = 1 boom!

WANNEER?

15 tot 23 mei 2021

WAAR?

Alfred Sküll Art Gallery

Alpacastraat 29

9000 Gent

——————————————————

VORIGE EDITIES

1994-2003
2018
2019

Cinema Belmundo 2021

Cinema Belmundo 2021

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!

In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’. Dit jaar willen we ‘a paard’ zijn van ‘system change’!

Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent

DIT IS HET FILMPROGRAMMA:

Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u gratis online een film/documentaire bijwonen in het teken van mondiale verandering. Steeds met een interessante nabespreking!

ADEMLOOS
Daniël Lambo - België - 2018 - 80 min.
Ensor voor Beste Documentaire Film 2019
Engels, Frans, Hindi, Nederlands gesproken - Nederlands en Frans ondertiteld

Kapelle-op-den-Bos is het geboortedorp van filmmaker Daniël Lambo. Daniëls vader was er arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit, ooit één van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. Vandaag kennen we de gevolgen van asbestproductie en voor velen is het een probleem van het verleden. De asbestproblematiek blijkt echter brandend actueel.
In het Indiase dorp Kymore ontdekt Daniël een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp is een spiegel voor het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit te strijden voor de vele slachtoffers van Kymore en voor een schone leefomgeving.
Een pakkende documentaire over de strijd van individuen die leven in het puin van de asbestindustrie.

• Met nabespreking in het Nederlands
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 2 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

HONEYLAND
Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov - Macedonië - 2019 - 89 min.
Genomineerd voor 2 Academy Awards (Oscars) in 2020
Turks, Macedonisch en Servo-Kroatisch gesproken - Nederlands ondertiteld

In een afgelegen gebied van Noord-Macedonië zorgt imker Hatidze voor haar stokoude en blinde moeder. Het geduld dat ze zich bij het telen van wilde bijenhoning meester maakte, verbindt haar met oude tradities. Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude woonwagen en een kudde koeien, de voorbode van het naderende einde van Hatidzes vertrouwde leven. Honeyland toont het broze evenwicht tussen mens en natuur in een visueel verbluffende, poëtische documentaire.
De film stelt fundamentele vragen: hoe gaan wij om met de natuur en hoe kunnen wij toelaten dat winstbejag de wereld schaadt? Een kritische blik op ons kapitalistische systeem.

• Met nabespreking met Wies Willems, politieke beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 9 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

DOUBLE BILL: LA BESTIA DEL CLIMA & PE NA TERRA
Quinten & Lennert Prinsen / Louise Amand - België - 2019 - 2 x 28 min.
Spaans / Portugees gesproken - Nederlands ondertiteld

“La Bestia Del Clima” vertelt een driedelig verhaal dat de impact van de klimaatverandering op gemeenschappen uit ‘El Corridor Seco’ (Centraal-Amerika) blootlegt. Een gevoelige en artistieke kijk op hoe een stijgende voedselonzekerheid aan de grondslag ligt van vele migratiebewegingen.

De film “Pé Na Terra” (vertaald: ‘met de voeten in de aarde’) trekt naar de prachtige Cerrado-streek in Brazilië. Nog meer dan in het Amazonewoud teistert de agro-industrie het gebied. Toch zijn er ook mensen die aan landbouw doen in dialoog met de natuur. Ze planten er bijvoorbeeld eetbare bossen en organiseren zich samen met burgers voor een duurzame voedselproductie. De film vertelt je dat het geen utopie is om met respect voor de natuur gezonde voeding te telen. Dat er geen waardevolle natuur in brand moet gestoken worden om in voedsel te voorzien.
Het kan, als we met zijn allen, ook in België, kiezen voor een respectvolle landbouw.

• Met een nabespreking met de regisseurs van beide films: Quinten en Lennert Prinsen en Louise Amand (in het Engels)
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 16 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

SLOTEVENEMENT: FILMCLUB

Wat vonden jullie van de films? Welke lessen kunnen we leren uit deze films met betrekking tot systeemverandering? Is er een link tussen de documentaires?
Tijdens het festival is er na elke filmvertoning een spreker die wat extra toelichting geeft en de link zal maakt met het overkoepelende thema ‘systeemverandering’. Op dat moment kunnen we kort in dialoog gaan, maar om dieper met elkaar te discussiëren voorzien we een Filmclub-moment waarin we met z’n allen uitgebreid de films kunnen bespreken! Tot slot geven we ook nog enkele kijktips mee voor andere relevante films en documentaires.
Iedereen is welkom! Ook als je (nog) niet zoveel achtergrondinfo hebt over het thema ‘systeemdenken’ of als je maar naar één of twee filmvertoningen geweest bent.

Cinema Belmundo laat jullie niet los!

• De filmclub vindt online plaats op dinsdag 23 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO:

Belmundo 2020

Jeugdfilmfestival JEF 2021

Jeugdfilmfestival JEF 2021

Het JEF festival gaat online. Vanaf 6 februari ontdekt u heel de maand lang de beste jeugdfilms en games op het festivalplatform.

En u steunt er ook de cinema’s mee: na de aankoop van uw online ticket kunt u ervoor kiezen om een deel van de opbrengst te doneren aan Studio Skoop!

Wat valt er allemaal te beleven?

online vertoningen (Video on Demand): 7 euro/film (48 u beschikbaar)
online events en nagesprekken, live streaming van opening- en slotevent met prijsuitreiking, ...
online medialab, activiteiten voor professionals, ...

Het is ook mogelijk om een festivalbox te bestellen voor een optimale ervaring thuis (28 euro)!
Of neem eens (fysiek) deel aan een masterclass (voor -12 jarigen) in de Kopergietery…

Staat u in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kunt u het Jeugdfilmfestival naar uw klas halen (film + doe-boekje + tal van educatieve extra’s voor 30 euro per klas) en daarbij ook Studio Skoop steunen!
Klik hier voor meer informatie: Jeugfilmfestival in de klas

Hieronder vindt u de films die wij - in een coronavrije wereld - tijdens de krokusvakantie zouden vertoond hebben in onze zalen. Maar op het festivalprogramma staan nog veel meer fantastische films! Ontdek het volledige aanbod op JEFfestival.be.

KIWI & STRIT 2 (3+)
Esben Toft Jacobsen - Denemarken - zonder dialogen - 40 min.

Nieuwe verhalen over het allergrappigste duo pluizige wezens. Kiwi is geel, netjes en voorzichtig; Strit is paars, groezelig en wild. In hun huisjes op de heuvel, midden in het bos, bedenken ze steeds nieuwe plannen. Maar elk avontuur draait telkens weer uit op een smeerboel. Terwijl deze onverbeterlijke brokkenmakers aan het werk zijn, praten ze hun koddige brabbeltaaltje. In een nieuwe reeks korte filmpjes maken Kiwi & Strit het jongste publiek weer luid aan het lachen.

Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Kiwi & Strit 2

ZUSSEN (6+)
Arild Østin Ommundsen & Silje Salomonse - Noorwegen - Ned. gesproken - 85 min.

Vega gaat samen met papa en haar kleine wildebras-zusje Billie op trektocht door de Noorse bossen. Een heerlijke tocht, tot papa in een rotsspleet komt vast te zitten en zijn enkel bezeert. Bang en ongerust gaan ze op zoek naar hulp, maar dankzij enkele magische gebeurtenissen ontdekken ze de kracht van … zusjes! Tussen Vega en Billie knettert en vonkt de energie. Dat is geen verrassing, want ook in het echte leven zijn ze zussen. Een op-en-top familieverhaal dus, en een ode aan de kracht en volharding van kinderen, van meisjes, van zusjes.

Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Zussen

HONGERIGE BERENVERHALEN (4+)
Alexandra Májová & Katerina Karhánková - Tsjechië - Ned. gesproken - 42 min.

Grote beer Ned en kleine beer Mishka wonen samen in een hut in het bos. Altijd hebben ze zin in eten. Op de boekenplank in de keuken staat het grote ‘boskookboek’ vol heerlijke recepten. Maar de ingrediënten moeten ze zelf gaan zoeken in het bos, en dat zorgt steeds weer voor grappige ontmoetingen en gekke avonturen. Prachtig getekende, smakelijke verhalen om honger van te krijgen.

Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Hongerige berenverhalen

OP DE VLUCHT (8+)
Johanne Helgeland - Noorwegen - Ned. gesproken - 90 min.

Een dag voor kerstmis, in het jaar 1942, worden de ouders van Gerda en Otto gearresteerd. De kinderen blijven alleen achter en ontdekken al snel dat hun ouders iets verborgen hielden in de kelder … Sarah en Daniel, twee joodse kinderen, zitten er verstopt in een geheime kast. Kunnen Gerda en Otto het plan van hun ouders afmaken en hun nieuwe vrienden veilig over de grens naar Zweden brengen?

Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Op de vlucht

HALLO WERELD! (5+)
Anne-Lise Koehler & Éric Serre - Frankrijk - Ned. gesproken - 61 min.

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Wat eet ik graag? Talloze dieren worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt ‘s nachts uit. Een watervogel maakt zich onzichtbaar om een vis te vangen. De ijsvogel zoekt een plekje in de zon. Onder water dobberen de snoek en de vuursalamander voorbij, op zoek naar avontuur. Allemaal juichen ze: “Hallo wereld!” In een fantasierijke papier-maché animatie ontwaakt een levendige wereld, die kinderen stap voor stap ontdekken.

Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Hallo wereld!

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:

Jeugdfilmfestival 2020

Japan Square 2020

Japan Square 2020

VANWEGE DE CORONACRISIS GAAT HET JAPAN-SQUARE FILMFESTIVAL DIT JAAR ONLINE DOOR

Het fantastische Japan-Square Filmfestival, inmiddels al de 11de editie, zou plaats vinden in Studio Skoop van 18 t.e.m. 22 maart, maar werd eerst verplaatst naar de herfst, en zal nu online doorgaan van 2 t.e.m. 8 december. Wie al tickets had gekocht voor in maart, heeft deze terugbetaald gekregen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be.

De films zullen van 2 tot 8 december te huur zijn via het online platform van het Film Fest Gent voor 8 euro per film / 40 euro voor de volledige selectie / 3 euro voor het kortfilmprogramma. En u kunt uw heerlijke Bentô Box of Ramen bij u thuis laten leveren!

HET PROGRAMMA:

TALKING THE PICTURES
Japanse titel: カツベン!
Masayuki Suo - Japan - Masayuki Suo - 126 min.
met Nozomi de Lencquesaing, Sôsuke Ikematsu, Mao Inoue, ...
Japan Academy Film Prize 2020: 8 nominaties waaronder Regisseur van het jaar

Stomme film! Het klinkt niet als het begin van het beste verkooppraatje voor de première van de 11de editie van Japan-Square Filmfestival. Maar het is wel degelijk het onderwerp van Talking The Pictures. Al hebben we het wel over de beginperiode van de cinema toen films nog geen soundtrack hadden. Stille film dus.

In Talking The Pictures draaien we de klok ongeveer 100 jaar terug. Naast live muziek werden stomme films in Japan begeleid door een benshi, een verteller die naast het scherm stond en zorgde voor inleiding en stemmenwerk. Talking The Pictures volgt de jonge Shuntaro die droomt van een carrière als benshi, maar gaandeweg op een iets minder glorieus pad belandt.

Deze film die het midden houdt tussen drama en komedie is een unieke tribute aan een glorieus en verloren hoofdstuk uit de Japanse filmgeschiedenis. Regisseur Masayuki Suo ken je van zijn twee award-winnende films “Sumo Do, Sumo Don’t” (1992) en “Shall We Dance?” (1996).


TADAO ANDO - SAMURAI ARCHITECT
Shinegori Mizuno - Japan - 2015 - 73 min.

Hét culturele event van lente 2020 in Parijs wordt niet de voorstelling van de nieuwe collectie van Choupette, de kat van wijlen Karl Lagerfeld, maar wel de opening van het iconische beursgebouw dat verbouwd is tot museum door de Japanse architect Tadao Ando. Beelden van die verbouwing zal je niet zien in de documentaire Samurai Architect. Maar de documentaire toont je wel een glimps van het creatieve proces van deze toparchitect. In contrast met zijn minimalistische en bijna sacrale constructies leer je voormalig bokser Ando kennen als een man vol humor en scherpe meningen.

Realisaties van Tadao Ando die de revue passeren in deze film: Shanghai Poly Grand Theatre (2014), Church Of The Light in Osaka (1989), Punta Della Dogana Venice (2009) en een van de vroegste werken van Ando, een rijhuis in Sumiyoshi (1976).

Chef Nick Hofman serveert als Samurai Chef voor de voorstelling van deze documentaire een heerlijke portie ramen zoals je het kent uit zijn restaurant Zuru Zuru Ramen aan de Kortrijksesteenweg. Wie graag van dit culinair voorspel bij de filmavond wil genieten, raden we aan om snel te reserveren.

JIZOLIBIDO
Japanse titel: 地蔵とリビドー
Yoshiaki Kasatani - Japan - 2018 - 62 min.

Outsiderkunst is bij ons vooral bekend door de omvangrijke collectie van het Museum Dr. Guislain. In de documentaire Jizolibido maak je kennis met enkele uitzonderlijke Japanse kunstenaars die werken in Atelier Yamanami in Koka, niet zo ver van Kyoto. Regisseur Yoshiaki Kasatani toont hoe deze mensen met een mentale beperking of psychische stoornis op onnavolgbare manier omgaan met hun creativiteit. Fascinerend mooi, want kunst is meer dan bananen en ducttape.

Fotograaf Rob Walbers, die enkele jaren geleden Overpelt ruilde voor Tokyo en al meerdere jaren zorgde voor het affichebeeld voor ons festival, werkte mee aan deze documentaire.

FLY ME TO THE SAITAMA
Japanse titel: 翔んで埼玉
Hideki Takeuchi - Japan - 2019 - 107 min.
met Kumiko Asô, Gackt, Yûsuke Iseya, Ryô Katô, ...
Japan Academy Film Prizes: 13 nominaties (o.a. Film van het jaar en regisseur van het jaar) + Publieksprijs Camera Japan

Tokyo en Saitama, dat is iets zoals Gent en West-Vlaanderen. Grootstad Tokyo kijkt neer op de boeren van Saitama en omgekeerd worden de inwoners van Tokyo als eigenwijze en zelfingenomen snobs gezien. Het blijft in deze komedie niet bij wat hardnekkige vooroordelen, want er staat een complete klassenstrijd op het spel. Clichés, kleurrijke kostuums en geestige overacting maken deze film helemaal af. Alsof je naar een van die over-the-top Japanse reclamefilmpjes zit te kijken, maar dan anderhalf uur lang.

Fly Me To The Saitama is een must-see. Dat bewijzen de vele nominaties die de film binnenrijfde op de Japan Academy Film Prizes. Onlangs kreeg de film ook de publieksprijs van ons bevriende Nederlandse filmfestival Camera Japan.

Japanse film smaakt altijd iets beter met een echte Japanse maaltijd in de maag. Geniet voor deze film van een authentieke Japanse curry gemaakt door het Gohan-team.

FIRST LOVE
Japanse titel: 初恋
Takashi Miike - Japan - 2019 - 115 min.
met Becky, Bengal, Masayuki Deai, ...

Tokyo, een jonge bokser, een callgirl, yakuza en drugs. Meer ingrediënten heb je niet nodig voor een fijne laatavondfilm bij Japan-Square Filmfestival. Maar als je weet dat cultregisseur Takashi Miike achter de camera stond bij First Love, dan ben je helemaal verzekerd van een topavond.

Takashi Miike heeft in zijn carrière al meer dan 100 films gemaakt. Aan zo’n tempo schrijft Herman Brusselmans ze zelfs niet bij elkaar. Audition en Ichi The Killer zijn ondertussen klassiekers geworden bij de filmkijker die niet vies is van wat Tarantino-achtig geweld.

DARE TO STOP US
Japanse titel: 止められるか、俺たちを
Shiraishi Kazuya - Japan - 2018 - 119 min.
met Kisetsu Fujiwara, Ku Ijima, Arata Iura, ...

1969 was niet alleen in het Westen een magisch jaar. Ook in Japan werden de grenzen van de vrijheid verlegd. Onder andere door regisseur en enfant terrible Koji Wakamatsu die zich vol passie smeet op het maken van porno of pink film zoals ze dat in Japan iets schattiger benoemen. Schattig zijn de titels van de films die hij maakte allerminst. Dark Story of a Japanese Rapist, Ecstasy of the Angels en The Embryo Hunts in Secret zijn maar een paar van de werken die Wakamatsu in die periode maakte.

Dare To Stop Us is een fictiefilm die inzoomt op de periode 1969-1972 van het leven van Wakamatsu. Maar meer dan een biografische film over het leven van de regisseur, wil deze film een unieke tijdsgeest weergeven. Dare To Stop Us toont het rock-‘n-roll bestaan van Wakamatsu en de bende getalenteerde jongeren in zijn entourage. Een van zijn vroegere assistentes komt bovendien op zaterdag 21 maart langs bij ons festival om haar film The Landlady voor te stellen.

13 GRAFISCHE KORTFILMS
Tama University Cartoons - Japan - 2019 - 50 min.

Een selectie van verschillende korte animatiefilms om mini’s en ouders te entertainen. Alle filmpjes zijn gemaakt door studenten van Tama University.

SHAPE OF RED
Yukiko Mishima - Japan - 2020 - 123 min.
met Kazuyuki Asano, Tasuku Emoto, Kaho, ...

Het leven van Tohko is een perfect plaatje en in Japan betekent dat heel wat. Ze woont samen met man, dochter en schoonouders en heeft een leven waar velen jaloers op zijn. Maar haar ideale wereld komt op losse schroeven wanneer een ex-partner haar pad kruist. In deze film wil regisseur Yukiko Mishima tonen dat de dromen en verlangens van de Japanse vrouw verder gaan dan huisje, tuintje en boompje. Maar ingaan tegen de heersende norm in de samenleving gaat niet vanzelf.

Vorig jaar was regisseur Mishima te gast op Japan-Square Filmfestival om haar film Dear Etranger voor te stellen. Leuk detail is dat ze rechtstreeks van de laatste draaidag op de set van Shape Of Red naar Gent vloog. Ze vond het toen zo gezellig bij ons dat ze enkele dagen langer dan gepland in Gent bleef hangen.

THE LANDLADY
Japanse titel: 雪子さんの足音
Sachi Hamano - Japan - 2019 - 112 min.

Kaoru Yusa is op zakenreis in de stad waar hij studeerde en denkt terug aan Moonlight House waar hij in die tijd een kamer huurde. Een kot zoals we in Gent zouden zeggen. Zijn kotmadam, landlady Yukiko, blijkt ondertussen overleden. Het nieuws over haar dood brengt heel wat herinneringen terug. Over het huis, de landlady en het meisje dat in diezelfde periode een andere kamer in het huis huurde. Maar was alles wel zoals hij het zich herinnert?

Regisseur Sachi Hamano heeft meer dan 300 films op haar conto staan. Vrouwen tonen vanuit het perspectief van een vrouw is al een hele carrière lang haar missie. De ondertussen 71-jarige Hamano zou haar film The Landlady zelf komen voorstellen op Japan-Square Filmfestival. Helaas gooide corona roet in het eten en mist u de kans om deze unieke dame uit de Japanse cinema te ontmoeten en misschien zelfs enkele vragen te stellen.

IT COMES
Japanse titel: 来る
Tetsuya Nakashima - Japan - 2018 - 134 min.
met Jun’ichi Okada, Nana Komatsu, Satoshi Tsumabuki, ...

In de Japanse cinema is geen gebrek aan films in het genre “horror met een hoek af”.

In It Comes probeert een gezin hun dochter van twee jaar te beschermen tegen een duistere entiteit. Daarvoor nemen ze een diepe duik in het occulte. Regisseur Nakashima trekt in deze horrorfilm alle visuele registers open om je van het nodige kippenvel te voorzien. Kom met genoeg volk naar deze film, dan moet je achteraf niet alleen door het donker naar huis.

THE BALLAD OF NARAYAMA
Japanse titel: 楢山節考
Shohei Imamura - Japan - 1983 - 130 min.
met Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Tonpei Hidari, ...
Cannes 1983: Gouden Palm

We sluiten Japan-Square Filmfestival af met een echte klassieker van Shohei Imamura.

In een afgelegen dorp in het 19de eeuwse Japan moet iedereen die 70 jaar wordt een nabijgelegen berg op om er te sterven. In The Ballad Of Narayama volgen we de laatste dagen van een vrouw voor wie het bijna zo ver is.

Bij de release in 1983 was deze Japanse Gouden Palm-winnaar al te zien in Studio Skoop. In datzelfde jaar 1983 werd Walter Vander Cruysse eigenaar van deze geweldige bioscoop waar we al 11 edities lang ons festival organiseren. Nu Walter bijna op pensioen gaat, blikken we graag samen met hem terug op wat Studio Skoop voor de Japanse film heeft betekend en omgekeerd.

Zondag bij Japan-Square Filmfestival betekent ook dat u voorafgaand aan de film kan genieten van een heerlijke Japanse bentô-lunch die wordt klaargestoomd door het team van Gohan.

Italiaans Cineforum 2020

Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.

Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans.

U kunt hieronder reeds tickets online aankopen - een klik op het vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina. Door terug te keren naar onze site nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.

IL TESTIMONE INVISIBLE
Stefano Mordini - Italië - 2019 - 102 min.
met Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Maria Paiato, Fabrizio Bentivoglio, ...

Als een succesvolle zakenman moet bewijzen dat hij niets te maken heeft met de dood van zijn minnares, ontspint zich een vernuftig psychologisch steekspel.​ Een exclusieve Avant-Première!

De vertoning op 27 maart is helaas voorlopig afgelast vanwege het corona-virus en zal doorgaan op een latere datum.

SANTIAGO, ITALIA
Nanni Moretti - Italië - 2018 - 80 min.

“Het was een land dat verliefd was op Allende en alles wat er aan het veranderen was. Het was geweldig, het was juist, het was aangenaam” (Patricio Guzmán)

Nanni Moretti reconstrueert de Chileense coup van 1973 in deze dramatische documentaire. Na drie jaar in het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten… allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politiekers, mensonterende folterpraktijken en experimenten…

En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel.

De vertoning op 24 april is helaas voorlopig afgelast vanwege het corona-virus en zal doorgaan op een latere datum.

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

FIGLIA MIA
Laura Bispuri - Italië/Duitsland/Zwitserland - 2018 - 97 min.
met Valeria Golino, Alba Rohrwacher, Sara Casu, Udo Kier, ...

De verlegen Vittoria heeft een hechte band met haar liefhebbende moeder Tina. Hun rustige leven op Sardinië wordt volledig op zijn kop gezet wanneer het jonge meisje ontdekt dat het lokale feestbeest Angelica haar biologische moeder is. Wanneer Angelica gedwongen wordt om te verhuizen vanwege financiële problemen, vraagt ze om Vittoria te mogen ontmoeten. Tina vindt dit goed, in de veronderstelling dat Angelica binnenkort de stad zal verlaten. Tegen Tina’s wil brengen Vittoria en Angelica echter steeds meer tijd samen door en wordt hun band steeds sterker.

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 24 januari om 19.30

PERFETTI SCONOSCIUTI
Paolo Genovese - Italië - 2016 - 97 min.
met Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, ...

Een groep goede vrienden besluit tijdens een etentje alle telefoontjes en berichtjes te delen die ze ontvangen. Maar ze blijken meer te verbergen te hebben voor elkaar dan ze dachten…

Deze vertoning vond plaats op vrijdag 14 februari om 19.30

Cinema Belmundo 2020

Cinema Belmundo 2020

VANWEGE DE VERSTRENGDE MAATREGELEN TER BESTRIJDING VAN HET CORONA-VIRUS, IS HET BELMUNDO-FESTIVAL HELAAS AFGELAST

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!

In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In 2020 ging het ‘Gender in de Blender’!

Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kan u in Studio Skoop een film/documentaire bijwonen in het teken van gender in al zijn/haar facetten. Steeds met een interessante nabespreking.

DIT WAS HET PROGRAMMA:

RAFIKI
Wanuri Kahiu - Kenia - 2018 - 82 min.
met Samantha Mugatsia, Neville Misati, Nice Githinji, ...

Kena en Ziki, twee schoolmeisjes die bijna afstuderen, leiden in Nairobi twee heel verschillende levens. Ze zijn allebei op zoek naar de juiste weg om hun dromen na te streven. Hun paden kruisen elkaar op het moment dat hun vaders tegenover elkaar staan in een lokale verkiezingscampagne. Ze voelen zich aangetrokken tot elkaar. De twee jonge vrouwen moeten kiezen tussen liefde en veiligheid.

Met nabespreking door Casa Rosa

De vertoning van Rafiki vond plaats op dinsdag 3 maart om 20u00

BY THE NAME OF TANIA
Mary Jimenez & Bénédicte Liénard - Peru/België/Nederland - 2019 - 85 min.
met Tanit Lidia Coquiche Cenepo, Fiorella del Aguila, Ismael Vasquez Colchado, ...

Tania vertelt haar verhaal aan een politieagent. Als jong meisje verlangde ze naar een leven buiten haar kleine dorp in de Peruviaanse jungle, aangetrokken door verleidelijke verhalen over een beter leven in de streek van de goudmijnen. Ze herinnert zich dat ze gevangen werd genomen en gedwongen werd zichzelf te prostitueren. Ze herinnert zich het langzame verlies van haar eigen identiteit, wat haar leven voor altijd heeft veranderd. Terwijl Tania spreekt, neemt de camera ons mee van de jungle naar het mijngebied, van het huis waar haar grootmoeder stierf naar de prostitutiebars.

Tania’s verhaal is gebaseerd op echte getuigenissen. Het geeft een stem én een identiteit aan de vele meisjes die hun naam hebben verloren. By the name of Tania is een poëtische documentaire die recht naar het hart grijpt.

Met nabespreking door Catapa

De vertoning van By The Name of Tania vond plaats op dinsdag 10 maart om 20u00

DIFRET
Zeresenay Mehari - Ethiopië/USA - 2014 - 99 min.
met Meron Getnet, Tizita Hagere, Abel Abebe, ...
Sundance 2014: Publieksprijs

Ethiopië 1996, een dorpje op drie uur van Addis Abeba. De 14-jarige Hirut wordt op de weg van school naar huis gekidnapt. Haar ontvoering past in een van de oudste tradities in Ethiopië. Daarbij wordt een toekomstige bruid gekidnapt door een telefa, een would-be echtgenoot. Hirut verzet zich. Ze weet immers dat ze verkracht zal worden. Het meisje schiet haar belager dood. Ze wordt beschuldigd van moord en riskeert de doodstraf. Meaza Ashenafi neemt als advocaat de verdediging op zich. Meaza – een jonge vrouw die vecht voor vrouwenrechten – beroept zich op de wet. Maar die botst met de diepgewortelde patriarchale tradities.

Deze knap gemaakte en beklijvende film is belangrijk voor de rechten van vrouwen in Afrika en zorgde voor heel wat ophef. Difret won de publieksprijs op het Sundance Filmfestival 2014.

Met nabespreking door Amnesty International

De vertoning van DIFRET op 17/03 is helaas AFGELAST

I MISS YOU WHEN I SEE YOU
Simon Chung - Hong Kong - 2018 - 93 min.
met Brenda Chan, Candy Cheung, Kevin Ip, ...

Kevin en Jamie zijn trouwe schoolvrienden uit Hong Kong en ontdekken hun wederzijdse romantische gevoelens. Als hun eerste kus op het strand ruw verstoord wordt door de politie, wil Jamie de prille romance verbreken. Kevin emigreert met zijn moeder naar Australië en de jongens verliezen elkaar uit het oog. Jaren later zoekt Jamie Kevin weer op. Al snel blijkt dat de liefde tussen Kevin en Jamie duidelijk nog niet is bekoeld. Uiteindelijk moeten ze een moeilijke beslissing nemen: volgen ze hun hart of leggen ze zich neer bij de verstikkende normen van de Hongkongse maatschappij.

Met nabespreking door de vakgroep Talen en Culturen van Zuid- en Oost-Azië van UGent

De vertoning van I MISS YOU WHEN I SEE YOU op 24/03 is helaas AFGELAST

UNA MUJER FANTÁSTICA
Sebastián Lelio - Chili - 2017 - 104 min.
met Daniela Vega, Francisco Reyes, Amparo Noguera, Aline Küppenheim, Luis Gnecco, ...
Oscars 2018: Beste Niet-Engelstalige Film

Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer Orlando plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de dokters als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie - die de relatie nooit heeft geaccepteerd - haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

Regisseur Sebastian Lelio (‘Gloria’) maakt van dit verhaal een beklemmende film, waarin actrice Daniela Vega een glansprestatie neerzet.

Met nabespreking door Casa Rosa

De vertoning van UNA MUJER FANTÁSTICA op 31/03 is helaas AFGELAST

Viewpoint Documentary Film Festival 2019

Viewpoint Documentary Film Festival 2019

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.


Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival vorig jaar geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

Er staan 33 films op de agenda. Korte en lange documentaires uit alle uithoeken van de wereld.

Hoogtepunten in de selectie zijn ondermeer de première van ‘Doel’. Doel is een spookstad, omringd door een kerncentrale, met slechts 26 inwoners - een kleurrijke menigte van gewone en ongewone mensen die zich vastklampen aan het idee om hun vernielde en verlaten stad levend te houden. Speciaal voor de vertoning zal de de Deense regisseur Frederik Solberg zijn film toelichten en zullen ook enkele van de huidige inwoners van Doel aanwezig zijn.

In de film ‘Frozen Conflict’ van Steffi Wurster nemen we een kijk op de impasse van Transnistrië. Een Moldavische, een Russische en een Transnistrische soldaat leven samen in een vredeshandhavingspost. Een ‘Wachten op Godot’ scenario aan de Dnister-rivier. Een regio verstrikt in een geopolitieke touwtrekwedstrijd tussen Rusland en het Westen. Reflectie op een vredesmissie.

‘Acta Non Verba’ start met een zelfmoord. Op 6 oktober 2012, rond middernacht, pleegde een Zwitserse bankier, Michel Yagchi, zelfmoord in de kelder van zijn huis in Genève. Die avond was het hele gezin van Michel in het buitenland, op reis naar Brussel om het afstuderen van Michel’s oudste zoon Yvann bij te wonen. Drie jaar later begon Yvann Yagchi de mysterieuze zelfmoord van zijn vader te onderzoeken, waarbij hij tegelijkertijd zijn familie en de vrienden en collega’s van zijn vader confronteert.

In ‘Kev’ ontmoeten we Kevin, een kind dat wegrent, dingen breekt, niet kan praten, een gedeeltelijk afgesneden oor heeft. Het type autisme waar hij last van heeft, is zo ernstig dat de meeste instellingen weigeren om voor hem te zorgen. De filmmaker Clèmence Hèbert bezoekt hem sinds haar veertiende regelmatig met haar videocamera; nu is hij 18. De film volgt hem van de ene woonsituatie naar de andere, zonder enige zekerheid over de toekomst, en nodigt ons uit om een heel andere relatie met de wereld aan te gaan.

Vivian, de zus van regisseur Ingrid Kamerling, is er niet meer. Ingrid Kamerling probeert met ‘Vivian, Vivian’ in het hoofd van haar zus te kruipen. De beelden raken de realiteit en verbeelding, het onderbewustzijn, dromen en gedachten.

In ‘Midnight Ramblers’ van Julian Ballester dwalen we samen met Kye, Tobie, Paul, Kim en Tattoo door de straten en steegjes van Montreal. Ze ondersteunen elkaar, en ze zijn allemaal drugsgebruikers. Het is hun enige manier om te ontsnappen aan een harde realiteit, maar tegelijkertijd is het wat hen op straat houdt. Kye, de jongste van de vijf, droomt soms van een ander leven.

We sluiten af met het in Berlijn geselecteerde ‘By the Name of Tania’ van Mary Jimenez & Bènèdicte Liènard. Op basis van echte getuigenissen vertelt deze hybride film het verhaal van Tania, een tienermeisje dat gedwongen wordt tot prostitutie in de goudmijnregio’s van Peru.

Tickets zijn online en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro voor één langspeelfilm en enkele korte documentaires + een gratis drank, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.

Meer details kan je vinden op https://www.viewpointdocfest.com/2019.

Jeugdfilmfestival - JEF 2020

Jeugdfilmfestival - JEF 2020

Tijdens de krokusvakantie landt het jeugdfilmfestival (i.s.m. JEF) terug in Studio Skoop!
Van zat. 22 februari t.e.m. zon. 1 maart staat er dagelijks een prachtige festivalfilm op het menu.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de filmtitels. Tickets zijn reeds online te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur (hieronder) brengt u naar de verkooppagina.

Veel filmplezier!

MARONA (8+)
Anca Damian - Ned. gesproken - 92 min.

Een snoezige straathond overpeinst in haar laatste momenten haar leven. De wervelende animatie is soms dromerig, vol sprankelende kleuren, en soms zo donker als een nachtmerrie. Van een oogverblindende schoonheid.

* Zaterdag 22/02: 14.45
* Zondag 01/03: 14.45

HET VARKEN, DE VOS EN DE MOLEN (3+)
Erick Oh - Zonder dialogen - 50 min.

Deze woordenloze, handgetekende animatiefilm sleept het jongste publiek mee in een surreële wereld. De beelden zijn soms abstract, maar de emoties van het vertederende biggetje voelen levensecht. De charme van de eenvoud.

* Zondag 23/02: 14.45
* Donderdag 27/02: 14.45

DE CLUB VAN LELIJKE KINDEREN (8+)
Jonathan Elbers - Ned. gesproken - 91 min.

“Hou het schoon!” De slogan van President Isimo gaat niet enkel over de straten maar ook over de mensen in zijn land. Al wie niet voldoet aan het schoonheidsideaal van de president, wordt opgepakt en opgesloten. Zoals Paul en enkele honderden andere ‘lelijke’ kinderen. Paul kan ontsnappen en samen met zijn vrienden bereidt hij een opstand voor. Binnen de kortste keren staat het land in rep en roer.

* Maandag 24/02: 14.45
* Woensdag 26/02: 14.45

CHOUMS ODYSSEE (3+)
Julie Bisaro, Sonja Rohleder, Carol Freeman - Ned. gesproken - 37 min.

Deze warme compilatie van 3 korte animatiefilms voor de allerjongsten is ideaal als eerste bioscoopervaring: mooi, lief, boeiend én niet te lang.

* Dinsdag 25/02: 14.45
* Zaterdag 29/02: 14.45

KET & DOC: DEEL 2 (9+)
Reeks documentaires - Ned. gesproken - 45 min.

Ket & Doc, dat is ieder jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse makelij. In dit unieke format bekijk je de wereld telkens 15 minuten lang door de ogen van een kind. En hun verhalen zijn allemaal waar gebeurd. In FIEN, JIP & FIEN wordt een hechte band tussen broer en zus op de proef gesteld door de eerste liefde. In BERTHA EN DE WOLFRAM leert een kind omgaan met een slepende ziekte. PAPAMAGNEET gaat dan weer over iemand missen (je papa, je beste vriend, …)

* Vrijdag 28/02: 14.45

Specials

Specials

​Avant-Premières, filmreeksen, festivals, B2B vertoningen, (bedrijfs)presentaties, optredens,...
We organiseren tal van evenementen, maar de meeste initiatieven komen tot stand op vraag van of in samenwerking met met externe partijen (bedrijven, personen,..). U kan ons steeds vrijblijvend contacteren met ideeën of concrete voorstellen. Studio Skoop & De Filmplaneet vzw zijn graag het canvas waarop u naar hartenlust kan schilderen. We verkiezen hiervoor steeds een persoonlijke aanpak. Neem gerust contact op om de verwachtingen naast elkaar te leggen.

Recente voorbeelden:

ITALIAANS CINEFORUM

Jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè. Eén vrijdag per maand een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), met Italiaanse inleiding. In het verleden reeds toppers als ‘Divorzio All Italiana’, ‘Il Divo’, ‘Dopo Mezzanotte’,...

ADOPTIE, TUSSEN AVONTUUR EN KWETSUUR


5 x Film op dinsdag i.s.m. Museum Dr. Guislain

29/11/2016 - 20u00: The Light Between Oceans - Derek Cianfrance

20/12/2016 - 19u30 : Le fils de l’autre - Lorraine Levy

24/01/2017 - 19u30: Philomena - Stephen Frears

21/02/2017 - 19u30 : Les Chevaliers Blancs - Joachim Lafosse

28/03/2017 - 19u30: Juno - Jason Reitman


WES ANDERSON RETROSPECTIEVE

donderdag 8 maart, 22u30: THE ROYAL TENENBAUMS

donderdag 15 maart, 22u30: LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU

donderdag 22 maart, 22u30: MOONRISE KINGDOM

donderdag 29 maart, 22u30: FANTASTIC MR FOX

donderdag 5 april, 22u30: THE GRAND BUDAPEST HOTEL


PREMIÈRE: BEFORE WE VANISH

Première op woensdag 6 juni i.s.m. Japan-Square Filmfestival.
De film zal van een geniale inleiding door huis-japan-expert Luk Van Haute voorzien worden.


MERCY KILLING
Unieke vertoning op dinsdag 17 april

Een kind met een beperking grootbrengen is een grote en zware uitdaging. Voor ouders in een heel arm ontwikkelingsland is het nog moeilijker. Ga je naar het hospitaal als je minder dan een dollar per dag verdient? Hoelang hou je het vol als je man je vlak na de geboorte achterlaat? Hoeveel beledigingen kan je verdragen?

Karen (foto) is 3 jaar. Ze heeft klompvoetjes en malaria. Haar moeder Mary heeft geen geld voor het ziekenhuis en ze wordt vaak uitgescholden. Sommige ouders van kinderen zoals Karen zien het niet meer zitten, ze geven op en doden hun eigen kind. Bij gebrek aan een beter Oegandees woord worden die moorden ‘Mercy Killing’ of ‘genademoord’ genoemd. Het is een taboe om erover te praten en het komt voor achter gesloten deuren.

Makers Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe wonnen al verschillende persprijzen. Ook dit onderzoek resulteerde in heel sterke onderzoeksjournalistiek met schokkende en diepgaande getuigenissen. Regisseur en onderzoeksjournalist Luk Dewulf geeft na vertoning een woordje uitleg. In een Q&A kan hij vragen beantwoorden.

Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe - België / Nederland - 2018 - 53 min.


THE DISASTER ARTIST


Mensen die ‘The Room’ (2003) zagen hebben een streepje voor. Wie de film niet gezien heeft, niet getreurd, het is geen voorwaarde om te genieten van ‘The Disaster Artist’. Bovendien wordt ‘The Room’ algemeen beschouwd als de slechtste film die ooit het daglicht zag. In die mate zelfs, dat het melodrama door de weinige bezoekers ofwel gezien werd als een komedie ofwel als een publieksparticipatieproject, genre ‘Rocky Horror Picture Show’, waarbij men luidkeels het scherm kon uitschelden. De film verwierf er wel een soort van cultstatus door, die één van de makers (Greg Sestero) inspireerde tot het boek “The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made”, waarop Franco zich baseerde voor de film.

De twee spilfiguren, Greg Sestero & Tommy Wiseau, ontmoeten elkaar in 1998 tijdens een acteerles in San Francisco. De pijnlijk timide Sestero geraakt geïntrigeerd door de flamboyante Tommy, die erin slaagt om in elk facet van zijn leven episch te zijn. Zijn ondefinieerbaar Europees accent en zijn totaal gebrek aan sociale vaardigheden zorgen voor hilarische taferelen, maar desalniettemin worden ze vrienden. Ze beslissen om samen naar LA te verhuizen om acteurs te worden. Door een compleet gebrek aan talent komen ze niet aan de bak. Zelf een film schrijven, produceren, regisseren en acteren is hun enige hoop. De productie is zo’n boeltje, het materiaal zo slecht, dat het een wonder is dat ze hoegenaamd iets kunnen inblikken. Tommy betaalt uit eigen zak twee bioscopen om ‘The Room’ op het programma te houden. De gevolgen zijn gekend.

Franco houdt het enigma, genaamd Tommy Wiseau, intact. Zijn accent, pokdalig gezicht, niet-bestaande kortetermijngeheugen en totaal onvermogen om een foutloze Engelstalige zin uit te spreken, maken hem een tragisch en onbegrepen personage. Het resultaat is een parodie en tegelijk ode aan de kunst van het filmproces.


THE VILLAINESS

Unieke vertoning, Het Zuid-Koreaanse ‘The Villainess’ in aanwezigheid van Byun-gil JUNG (regisseur)

Deze film wordt vertoond i.s.m. het Korean Cultural Center Brussels i.h.k.v. het vijfde KOREAN FILM FESTIVAL BRUSSELS (20-30 sept. 2017).

Een vleugje ‘La Femme Nikita’, een snuifje ‘Kill Bill’ en een sausje Hong Kong actieheldinnen, maar dan toch nog anders. ‘The Villainess’ is een unieke en waanzinnige trip in actieland, vol buitenaardse choreografieën en geflipte scenariotwists. Fans van excessen zetten 26 september (19u30) best nu al in de agenda, want het is hoogdag voor de action-lovers.


CARGO

11 september 2017, 20u00
Beloftevol regisseur Gilles Coulier (van o.a. Bevergem) komt zijn eerste film voorstellen. Een West-Vlaamse familiekroniek die velen zal bekoren. De soundtrack werd verzorgd door Liesa Van der Aa. De hoofdrollen zijn voor Sam Louwyck & Wim Willaert, met een gastrol voor de enige echte Roland Van Campenhout. Tickets zijn te reseveren via info@studioskoop.be.


LES MAINS LIBRES

15 juni 2017

Frans Masereel staat wereldwijd bekend als één van de meest gepassioneerde kunstenaars die België ooit gekend heeft. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit zwart-wit gravures die beenhard revolteren tegen de tragedies van zijn tijd. Gedreven door zijn pacifistische overtuigingen verpersoonlijkt hij , samen met schrijvers als Stefan Zweig en Romain Roland, de droom van een gemeenschappelijke Europese cultuur.
Special i.s.m. AMSAB (Instituut voor sociale geschiedenis).

L’AMANT DOUBLE

13 juni 2017

Media-Avant-Première van de nieuwe psychologische thriller van François Ozon i.s.m. September Films & Vertigo.THE OTHER SIDE OF HOPE

17 maart 2017
Aki Kaurismäki creëert opnieuw een bloedmooi verhaal binnen zijn eigen universum. Avant-Première i.s.m. Cinemien.ALIEN: DIRECTOR’S CUT

woensdag 26 april
In het kader van de nieuwste Alien-film (Alien: Covenant) werd de klassieker uit 1979 nog eens van stal gehaald.GLIMPS

Het inmiddels ter ziele gegane Showcasefestival Glimps was meerdere jaren te gast in onze grote filmzaal.

STUDIO SKOOP SUMMER SOUNDS

Film Fest On Tour

Film Fest On Tour

Film Fest Gent trekt het land in met ‘Film Fest Gent On Tour’, een spraakmakende avant-première die elke derde dinsdag van de maand op een aantal Vlaamse locaties wordt vertoond. Gedurende het jaar komen talloze films in de reguliere bioscooproulatie die zeker in aanmerking zouden komen voor een plek op het festivalprogramma in oktober, maar die omwille van de timing niet geprogrammeerd kunnen worden. Gedreven door de wens om filmcultuur het hele jaar door op de agenda te zetten, bouwt de organisatie met ‘Film Fest Gent On Tour’ aan een netwerk van Vlaamse vertoners en distributeurs dat de kwaliteitscinema bij een ruim publiek kan promoten.

Film Fest Gent On Tour wordt dan ook gedragen door het brede vertonersveld in het Vlaamse gewest. Van arthousebioscopen tot multiplexen, van thematische culturele vertoners tot cultuurcentra: elke derde dinsdag van de maand staat er een avant-première op het programma die door Film Fest Gent van omkadering voorzien wordt. Het gevarieerde aanbod bevat zowel werk van gevestigde waarden als van aanstormend talent.

Op dinsdag 17 januari is ‘Alcarràs’ van Carla Simón in dit kader te zien in Studio Skoop.

ALCARRÀS
Carla Simón - Spanje/Italiê - 2022 - 120 min.
met Jordi Puyol Docet, Xènia Roset, Anna Otin, Albert Bosch, Ainet Jounou, Berat Pipó, ...
Filmfestival van Berlijn 2022: Gouden Beer

Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is eveneens de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind.

Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar mooie debuut ‘Summer 1993’ (2017), en won ze eerder dit jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vindt plaats op 17/01/23 om 20u00 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets: ‘Alcarràs’ op 17/01 om 20u00

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:

TRIANGLE OF SADNESS
Ruben Östlund - Zweden/Frankrijk/VK/Duitsland - 2022 - 147 min.
met Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean Kriek, Dolly De Leon, …
Filmfestival Cannes 2022: Gouden Palm

Na de New York Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxecruise met als hoogtepunt een beroemd galadiner. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat die het comfort van de passagiers in gevaar brengt…

‘Triangle of Sadness’ kreeg op het Filmfestival Cannes 2022 een staande ovatie die meer dan 8 minuten aanhield en won daarna de ‘Palme d’Or’ als beste film. Hiermee won Ruben Östlund zijn tweede Gouden Palm na ‘The Square’ in 2017.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 27/09/22 om 19u30 in Studio Skoop

IL BUCO
Michelangelo Frammartino - Italië/Frankrijk/Duitsland - 2021 - 93 min.
met Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza, ...

Tijdens de economische boom van de jaren ‘60 wordt het hoogste gebouw van Europa opgetrokken in het welvarende noorden van Italië. Aan de andere kant van het land verkennen enkele jonge speleologen de diepste grot van Europa in het ongerepte Calabrische achterland. De bodem van de Bifurto Ravijn, 700 meter onder de grond, wordt voor het eerst bereikt. Het waagstuk van de avonturiers gaat ongemerkt voorbij aan de bewoners van het aangrenzende dorpje, maar niet aan de oude herder van het Pollino Plateau, wiens leven zich begint te verweven met dat van de avonturiers.

Een bijna woordeloos pareltje van organische schoonheid, dat raakt aan het mystieke. ‘Il Buco’ is een kroniek van een bezoek aan de ongekende dieptes van het leven en de natuur, en toont twee grote reizen naar het innerlijke, parallel aan elkaar.

De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 21/06/22 om 19u45 in Studio Skoop

A CHIARA
Jonas Carpignano - Italië/Frankrijk - 2021 - 121 min.
met Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo, Antonio Rotolo Uno, ...

In Italië heb je famiglia, en je hebt Famiglia, met hoofdletter ‘F’. Die eerste hangt samen door liefde en bloed, de andere kleeft aan elkaar door eer en bloederige hebzucht. Deze twee werelden clashen in Jonas Carpignano’s ‘A Chiara’, de nieuwste film van de Italiaans-Amerikaanse cineast over het leven en lijden in de verpauperde Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In 2015 volgde de regisseur in ‘Mediterranea’ al een groep Afrikaanse vluchtelingen die aankwam in het havenstadje Gioia Tauro en in 2017 volgde hij de Roma-gemeenschap in ‘A Ciambra’. “Ik had niet gepland om een trilogie over deze streek te maken”, zei de cineast tegen Deadline. “Ik ging er naartoe voor een kortfilm over rassenrellen, maar daar aangekomen wist ik meteen dat er meer verhalen te vertellen waren.”

En die verhalen vindt Martin Scorsese’s poulain – Carpignano’s vorige film werd door hem gefinancierd – altijd in de marge. Samen met zijn favoriete cameraman Tim Curtin boort de Italo-Amerikaan via door de goegemeente verguisde bevolkingsgroepen naar de rommelende onderbuik van de Italiaanse samenleving – die Carpignano en Curtin in hun kenmerkende grauwe, neorealistische en intuïtieve documentairestijl tonen. Maar na zijn portret over de vluchtelingen en Roma in Calabrië, richt hij zijn camera nu op de lokale maffia.

In ‘A Chiara’ volgt Carpignano de vijftienjarige Chiara (opnieuw vertolkt door een niet-acteur, Swamy Rotolo) die een typisch tienerleventje leidt in Gioia Tauro: ze is verslingerd aan haar smartphone, ze trekt op met vriendinnen en plaagt haar oudere zus. Als die achttien wordt, organiseren Chiara’s ouders een mooi en uitvoerig in beeld gebracht verjaardagsfeest waar heel de buurt naartoe komt. Er wordt gedanst, gespeecht, gehuild, gedronken en zelfs ook stiekem gerookt. Maar als iemand dat dreigt te verklikken bij Chiara’s vader, blijft de puber ijskoud. Niets kan haar raken. En dan ontploft haar vaders auto.

Door in te zoomen op een tienermeisje dat het dubbelleven van haar perfecte papa ontdekt, geeft Carpignano een fikse zwier aan zowel het coming-of-age- als het maffiagenre. Met dit prikkelende portret waarin Carpignano de frictie tussen familie en Famiglia onderzoekt, eindigt de cineast zijn eigenzinnige Calabrië-trilogie dan ook op een indrukwekkende noot.

De Avant-Première van A CHIARA vond plaats op dinsdag 15/03/22 om 20u00

DRIVE MY CAR
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2021 - 179 min.
met Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada,...
Golden Globes 2021: Beste Niet-Engelstalige Film - Cannes 2021: Beste Scenario, FIPRESCI, ...

Voor de On Tour van februari pakt FFG uit met Ryûsuke Hamaguchi’s grandioze meesterwerk Drive My Car. De film werd in Cannes bedolven onder de lof en won er ook de prijs voor beste scenario. Drive My Car is gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami en volgt een theateracteur en -regisseur die ermee instemt om een stuk op te voeren in Hiroshima. Voor deze gelegenheid krijgt hij een jonge vrouwelijke chauffeur toegewezen die zich voornamelijk stilhoudt.

De Avant-Première van DRIVE MY CAR vond plaats op dinsdag 15/02/22 om 20u

Wide Angle: Drive My Car
Recensie en context door Patrick Duynslaegher
Murakami & Hamaguchi - Luk Van Haute
Literair essay door Michaël Van Remoortere - in samenwerking met Fantômas
Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton en Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.FM

TOUT S’EST BIEN PASSÉ
François Ozon - Frankrijk - 2021 - 113 min.
met Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, ...
Geselecteerd voor het Festival van Cannes 2021

André, de vader van Emmanuèle, wordt op 85-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. Als hij ontwaakt is hij helemaal verzwakt en totaal afhankelijk geworden. Deze nieuwsgierige man, die zielsveel van het leven houdt, vraagt aan zijn dochter om hem te helpen sterven. Maar hoe kan je zoiets doen voor je eigen lieve vader?

Een verfilming van het gelijknamige boek van Emmanuèle Bernheim, die ook meerdere scenario’s voor Ozon heeft geschreven (‘Sous le Sable’, ‘5 x 2’, ‘Swimming Pool’).

“Another type of drama would put the issue-led handwringing at the centre of things. Not this film. It is just the hinge on which the family drama turns, and the performances from Dussollier and Marceau are quietly outstanding.” - ★★★★☆ Peter Bradshaw (The Guardian)

De Avant-Première van TOUT S’EST BIEN PASSÉ vond plaats op dinsdag 21/09/21 om 20u

BEANPOLE (DYLDA)
Kantemir Balagov - Rusland - 2019 - 130 min.
met Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov, ...
Cannes 2019: Prix Un Certain Regard (Beste Regisseur) & FIPRESCI-prijs
Russische inzending voor de Oscars 2020

1945, Leningrad. De Tweede Wereldoorlog heeft de stad verwoest: haar gebouwen liggen in puin, haar burgers zijn zowel fysiek als mentaal verscheurd. Hoewel het beleg - één van de ergste in de geschiedenis - eindelijk voorbij is, blijft de strijd tussen dood en leven voortduren tussen de overblijvende brokstukken. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken er naar zingeving en hoop terwijl ze worstelen om hun leven terug op te bouwen.

Gefilmd met indrukwekkend vakmanschap en op onvergetelijke wijze vertolkt, is Beanpole een hartverscheurende, empatische kijk op levens die verscheurd zijn door oorlog. Met dit krachtige drama bevestigt de 26-jarige regisseur Kantemir Balagov (Tesnota) zijn aanzienlijke talent.

“Beanpole is moving, disturbing, overwhelming.” - ★★★★★ The Guardian

“You quite often have to remind yourself to breathe.” - Variety

Vanwege de maatregelen i.v.m. het Corona-virus kon de aangekondigde vertoning van BEANPOLE op 17/03/20 helaas niet doorgaan.

DARK WATERS
Todd Haynes - USA - 2019 - 126 min.
met Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Bill Pullman, Tim Robbins, ...

Als zijn koeien één voor één ziek worden en sterven, verdenkt een Amerikaanse boer een naburige fabriek van ernstige vervuiling. Hij neemt een advocaat onder de arm, die een enorm geheim ontdekt: één van ‘s werelds grootste bedrijven is verantwoordelijk voor een groot en steeds verder groeiend aantal onverklaarbare sterfgevallen. Ondertussen riskeert hij alles: zijn toekomst, zijn familie, zijn eigen leven - om de waarheid aan het licht te brengen. Schokkend is, dat deze film gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Veel kans dat u uw Tefal-pannen met geen stok meer aan zal willen raken!

De Avant-Première van DARK WATERS i.h.k.v. Film Fest On Tour vond plaats op dinsdag 18/02/20.

Filmreeksen

Met vaste regelmaat kan u thematische filmreeksen bijwonen in Studio Skoop. Reeksen die er op eigen initiatief komen in samenwerking met de evenementiële/educatieve tak van Studio Skoop (vzw De Filmplaneet) of op vraag van externe partners. U kan ons steeds vrijblijvend contacteren indien u op een idee broedt maar moeite heeft met de uitwerking ervan. De filmreeksen bieden duiding bij bepaalde onderwerpen, sluiten aan bij tentoonstellingen, zijn bedoeld voor studenten, bedrijven, anderstaligen,… maar iedereen is steeds welkom om de reeksen bij te wonen. Onderstaand enkele voorbeelden van recente reeksen.

DE FILMSTONES

de ‘Filmstones’ is sinds 1986 het jeugdprogramma van Studio Skoop en wordt al jarenlang aangeboden in samenwerking met filmdistributeur Jekino. Twee keer per jaar wordt een nieuw programma samengesteld, dat u online of in de folder (te verkrijgen in Studio Skoop) kan raadplegen. Het zijn steevast kwalitatieve en voornamelijk Europese (animatie)films die de verbeelding prikkelen en educatief verantwoord zijn. De films worden mee in het dagelijkse programma opgenomen en zijn bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Ze zijn ook uitermate geschikt voor schoolvertoningen (pedagogische dossiers beschikbaar).

FILMREEKSEN VOOR SCHOLEN / KLASSEN

Onze jaarlijkse ‘week van de Franse Film’ is volgend schooljaar reeds aan haar 21ste editie toe. De Duitse filmweek aan haar 13e editie. ‘Jef In De Klas’, de opvolger van ‘Lessen in het Donker’ is sinds jaar en dag een toffe partner voor de educatieve ondersteuning van schoolvertoningen. Dagelijks komen scholieren (jong en oud) klassikaal over de vloer om een schoolvertoning bij te wonen.


WES ANDERSON RETROSPECTIEVE


Op 11 april komt de nieuwe film van Wes Anderson ‘Isle Of Dogs’ in de zalen. Wij kijken hier alvast reikhalzend naar uit. Speciaal voor de fans spelen we vanaf donderdag 8 maart, elke donderdag om 22u30 een film uit het wonderlijke oeuvre van onze favoriete Texaanse regisseur. Ook het voorprogramma zal obsessief compulsief symmetrisch kleuren want voorafgaand elke film vertonen we de kortfilm HOTEL CHEVALIER Reserveren is mogelijk via floris@studioskoop.be. Vermeld duidelijk uw naam, aantal tickets en welke film(s) u wenst bij te wonen.

donderdag 8 maart, 22u30: THE ROYAL TENENBAUMS
donderdag 15 maart, 22u30: LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
donderdag 22 maart, 22u30: MOONRISE KINGDOM
donderdag 29 maart, 22u30: FANTASTIC MR FOX
donderdag 5 april, 22u30: THE GRAND BUDAPEST HOTEL

CINEMA BELMUNDO

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren in de maand maart tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor ieder wat wils! In 2016 ging Belmundo over ‘water’. In 2017 gaan we aan de slag met het thema ‘Een andere economie’. In 2018 draait alles rond ‘duurzame vrede’. Het programma vindt u onder het tabblad ‘verwacht in onze zalen’. Ook Studio Skoop & De Filmplaneet organiseren een jaarlijks een filmreeks die binnen het thema past.

Cinema Belmundo 2018
Cinema Belmundo 2018

ITALIAANS CINEFORUM

Jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè. Eén vrijdag per maand een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), met Italiaanse inleiding. In het verleden reeds toppers als ‘Divorzio All Italiana’, ‘Il Divo’, ‘Dopo Mezzanotte’,...


ADOPTIE, TUSSEN AVONTUUR EN KWETSUUR

5 x Film op dinsdag i.s.m. Museum Dr. Guislain

29/11/2016 - 20u00: The Light Between Oceans - Derek Cianfrance

20/12/2016 - 19u30 : Le fils de l’autre - Lorraine Levy

24/01/2017 - 19u30: Philomena - Stephen Frears

21/02/2017 - 19u30 : Les Chevaliers Blancs - Joachim Lafosse

28/03/2017 - 19u30: Juno - Jason Reitman

Studio Skoop Summer Sounds


Uw event

Uw event

Onze zalen en ons Café kunnen gehuurd worden voor privé-voorstellingen, schoolvertoningen, lezingen, presentaties, B2B-evenementen,...

Wij kunnen filmvoorstellingen organiseren voor eender welke film, voorzien er Belgische rechten op de film bestaan. Voor presentaties en lezingen hebben wij uitgebreide technische mogelijkheden.

Het Studio Skoop Café leent zich perfect voor allerhande recepties, optredens, voordrachten, … U kunt steeds vrijblijvend contact met ons opnemen voor praktische en financiële informatie.

Film Fest Gent

Film Fest Gent

Voor alle informatie kunt u terecht op de website van het Film Fest Gent.

Het Film Fest Gent, de 48ste editie alweer, ging door van 12 tot 23 oktober 2021.

Japan-Square Filmfestival

Japan-Square Filmfestival

Voor meer informatie over het festival, films, randactiviteiten, tickets,... raden wij u aan om steeds de website van Japan-Square te raadplegen.

U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be