Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Rk en
Prk2
Ap rk

Italiaans Cineforum 2024

Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.

Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.

U kunt hieronder voor alle films reeds tickets online aankopen. Door terug te keren naar deze pagina nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.

BIJKOMENDE VERTONING: VISIONI SARDE
Diverse Regisseurs - Sardinië - 2023 - 101 min.
Een compilatie van 7 Sardische kortfilms.

Opgelet, deze speciale vertoning is uitzonderlijk enkel in het Engels ondertiteld en wordt niet voorafgegaan door een inleiding!

De ‘Regione Autonoma della Sardegna’ (Regio Sardinië) promoot jaarlijks de filmtour ‘Visioni Sarde’ (Sardische vertoningen) met als doel de beste Sardische filmproducties van het jaar te verspreiden. Deze prachtige selectie bestaat uit 7 kortfilms die allemaal in Sardinië werden gedraaid, maar zeer uiteenlopend zijn en over universele thema’s gaan. Ze werden door de ‘Cineteca di Bologna’ geselecteerd uit meer dan 250 inzendingen.

De vertoning van ‘Visioni Sarde’ vindt plaats op vrijdag 24 mei om 19u45
Klik hier voor tickets

————————————————————

REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS

L’ULTIMA NOTTE DI AMORE
Andrea di Stefano - Italië - 2023 - 124 min.
met Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Francesco Di Leva, Mauro Negri, ...

Franco Amore doet zijn naam eer aan. Hij probeerde zijn hele leven lang een eerlijk man te zijn, een politieman die in een eervolle carrière van 35 jaar nog nooit zijn dienstwapen heeft moeten afvuren. Maar zijn laatste nacht in dienst zal langer en zwaarder zijn dan hij denkt en alles wat voor hem belangrijk is op het spel zetten: zijn werk voor de staat, zijn liefde voor zijn vrouw Viviana, zijn vriendschap met zijn collega Dino, zelfs zijn eigen leven. En het is tijdens diezelfde nacht, in de straten van een Milaan dat nooit het daglicht lijkt te zien, dat alles in een razend tempo zal gebeuren.

Italiaan Andrea di Stefano is niet enkel een bekend acteur, maar ook een begenadigd filmregisseur met een unieke voeling met het crime genre. Nadat hij enkele succesvolle indie thrillers regisseerde in de Verenigde Staten, keerde hij voor ‘L’ultima notte di Amore’ terug naar zijn thuisland. Gefilmd in 35mm weet di Stefano op sublieme wijze het hedendaagse Milaan in beeld te brengen, en in combinatie met de uitmuntende acteerprestatie van Pierfrancesco Favino (‘Nostalgia’, ‘Gli anni più belli’) vormt deze film een frisse en hedendaagse interpretatie van de alom bekende en geliefde Italiaanse genrefilms uit de jaren ‘70 en ‘80.

De vertoning van ‘L’ultima notte di Amore’ vond plaats op vrijdag 19 januari 2024 om 19u45

LA RAGAZZA DEL FUTURO
Marta Savina - Italië - 2022 - 96 min.
met Claudia Gusmano, Fabrizio Ferracane, Francesco Colella, Dario Aita, ...

1965. Lia is een jonge vrouw van 17 die bij haar ouders in een kleine Siciliaanse stad woont. Ze heeft een sterk karakter en stelt de oeroude gebruiken die daar nog heersen in vraag. Als ze de flamboyante Lorenzo, de zoon van de burgemeester, leert kennen, voelt ze zich aanvankelijk tot hem aangetrokken. Al snel blijkt hij echter bezitterig en onsympathiek, en ze wijst hem af. Dat houdt hem echter niet tegen om haar op een avond samen met zijn vrienden te ontvoeren en te verkrachten, en daarna te dwingen tot een ‘shotgun marriage’. Volgens de eeuwenoude traditie moet Lia nu immers een “herstellend huwelijk” aanvaarden: met haar belager trouwen om haar eer te redden. Ze weigert dit lot te aanvaarden, en ondanks intimidatie en geweld, ook vanwege de autoriteiten van het stadje, stappen Lia en haar familie naar de rechtbank om te strijden voor haar zelfbeschikkingsrecht.

Dit uitzonderlijke verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, die er uiteindelijk toe leidden dat de Italiaanse wet werd aangepast. Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat een vrouw de sociale verwachtingen trotseerde. Regisseur Marta Savina levert een indrukwekkend debuut af.

De vertoning van ‘La ragazza del futuro’ vond plaats op vrijdag 23 februari 2024 om 19u45

MEDEA
Pier Paolo Pasolini - Italië/Frankrijk/West-Duitsland - 1969 - 118 min.
met Maria Callas, Laurent Terzieff, Massimo Girotti, Giuseppe Gentile, Margareth Clémenti, ...

In Medea – een freudiaans-marxistische bewerking van de Griekse tragedie van Euripides – schetst de Italiaanse filmregisseur, dichter, schrijver en marxist Pier Paolo Pasolini een grimmig beeld van een wereld die zowel gevoelig als meedogenloos is. Operazangeres Maria Callas schittert in de hoofdrol als Medea, haar enige filmrol ooit.

Het eerste deel van MEDEA volgt Jason en de Argonauten tijdens hun zoektocht naar het Gulden Vlies. Jason krijgt hulp van Medea, die daarmee haar eigen volk verraadt. In het tweede deel is Medea met Jason naar Griekenland vertrokken, waar hij haar echter in de steek laat voor de dochter van de koning van Korinthe. Medea neemt op gruwelijke wijze wraak. Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat een vrouw de sociale verwachtingen trotseerde. Regisseur Marta Savina levert een indrukwekkend debuut af.

De vertoning van ‘Medea’ vond plaats op vrijdag 15 maart 2024 om 19u45

IL COLIBRÌ
Francesca Archibugi - Italië/Frankrijk - 2022 - 126 min.
met Pierfrancesco Favino, Bérénice Bejo, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, ....

‘Il Colibrì’ is gebaseerd op de bestseller “De Kolibrie” van Sandro Veronesi, van wie eerder al ‘Caos Calmo’ werd verfilmd. Deze film toont het vreemde, wonderlijke leven van Marco, van zijn jeugd tot zijn ouderdom. Regisseur Francesca Archibugi bracht met Pierfrancesco Favino, Laura Morante, Bérénice Bejo en Nanni Moretti een echte sterrencast bijeen om dit ontroerende epos tot leven te brengen.

Iedereen in het leven van Marco (Pierfrancesco Favino) lijkt onrustig en eeuwig op zoek: van zijn ongelukkig getrouwde ouders en zijn eigen huwelijk dat een illusie blijkt, tot de liefde van zijn leven die hij al sinds zijn jeugd kent, maar nooit heeft kunnen beminnen. Hij blijft niet gespaard van tragedie, maar toch slaagt Marco er in niet verstrikt te raken in de chaos. Zoals een kolibrie gebruikt hij al zijn energie om ter plaatse te blijven.

‘Il Colibrì’ werd geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto en was de openingsfilm van het prestigieuze Filmfestival van Rome.

De vertoning van ‘Il Colibrì’ vond plaats op vrijdag 19 april 2024 om 19u45

————————————————————

VORIGE EDITIES:

ITALIAANS CINEFORUM 2023

ITALIAANS CINEFORUM 2022

ITALIAANS CINEFORUM 2020