Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Close

Lukas Dhont - België - 2022 - 105 min.
met Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker, ...
Filmfestival Cannes 2022: Grand Prix
Genomineerd voor een Oscar! (Best International Feature Film)

In het kader van De Franse Filmweek
Doelgroep: 1ste, 2de en 3de graad Secundair Onderwijs

Tijdens wat een eeuwige zomer lijkt, genieten twee dertienjarige jongens van hun vrije tijd en van elkaar. Ze trekken ten strijde tegen verzonnen vijanden, rennen doorheen het idyllische kleurenbad van de bloemenvelden, blijven slapen bij elkaar, soms zelfs in elkaar verstrengeld. Leo en Remi zijn onafscheidelijk sinds altijd. Hun vriendschap is vreugdevol, tactiel, onschuldig en vooral onbreekbaar. Is er meer? De blikken die Leo richting Remi werpt wanneer hij hobo speelt, suggereren dat althans. Lukas Dhonts langverwachte en nu al fel geprezen opvolger van Girl is een affectueus, lyrisch portret van een tedere vriendschap dat elke volwassene herinnert aan de tijd toen zomers vrijheid leverden en voor een groot deel bestonden uit ravotten en sleepovers. Maar elke idylle kent een einde. Op school krijgen de twee de vraag: “Zijn jullie samen? Zijn jullie een koppel?” Het queer-stigma dreigt en Leo distantieert zich van Remi om te dwepen met een machosport als ijshockey en de meer viriele jongens en hun gesprekken over hun favoriete voetballers. Tot een ondenkbare gebeurtenis de twee volledig uit elkaar drijft.

De nog altijd maar 31-jarige Gentenaar Lukas Dhont streed in mei mee voor de Gouden Palm in Cannes. In wat een historische editie van het filmfestival van Cannes was voor België won de KASK-alumnus de Grand Prix in een ex aequo. Dat het gesnik het applaus nog overtrof tijdens de eerste vertoningen is het bewijs dat de filmmaker alweer intieme, gevoelige cinema aflevert met een grote dosis empathie waarbij de personages nooit veroordeeld worden. Close kan dan ook nog eens rekenen op het uitzonderlijke talent van de jonge nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele die op hun eigen wijze gestalte geven aan een hartverscheurende cesuur in het onschuldige leven van een tiener. Emilie Dequenne die debuteerde in Rosetta van de broers Dardenne (een inspiratiebron voor Dhont) vertolkt de moeder van Remi. Haar band met Leo is zo naturel en toch zo uniek in cinema. D.o.P. Frank van den Eedens gracieuze beeldvoering betovert met zijn vele shots tijdens zonsondergang. Ook de muziek van Valentin Hadjadj ontroert, net als elk ingrediënt van Dhonts tegelijk persoonlijke en universele film. Belgische cinema op z’n allerbreekbaarst. En op z’n allerbest. (Film Fest Gent)

FR
Léo et Rémi, 13 ans, sont amis depuis toujours. Jusqu’à ce qu’un événement impensable les sépare. Plein d’incompréhension, Léo aborde Sophie, la mère de Rémi.

‘Close’ est un film sur l’amitié et la responsabilité.

EN
The intense friendship between two thirteen-year old boys Leo and Remi suddenly gets disrupted. Struggling to understand what has happened, Léo approaches Sophie, Rémi’s mother.

‘Close’ is a film about friendship and responsibility.

“Een kernbom van liefde. [...] Close is niet gewoon een pracht van een film. Het is, in al zijn kwetsbaarheid, een meesterwerk. Elke scène, elk beeld, elke kleur, elk woord en elk gebaar is niet alleen juist, maar ook noodzakelijk. Deze film moest zo zijn.” - De Standaard

“An exceptional film of empathy and vision.” - ★★★★★ BBC

“Terrific performances from youthful leads Eden Dambrine and Gustav De Waele, claustrophobic cinematography from Frank van den Eeden, weepie-worthy orchestrations from Valentin Hadjadj, and meaningful musings on how we hide behind small-talk.” - ★★★★★ Irish Times

“A picture which is intimate in scope but which packs a considerable emotional wallop.” - Screen International

“There’s no doubting the force of this drenchingly sad story.” - ★★★★ The Guardian

“In place of the sentimentality that often comes with boyhood portraits, Dhont’s film renders a boyhood experience in thrillingly crisp, grown-up terms.” - ★★★★★ The Daily Telegraph (UK)

Trailer

Deel film

Prijzen
Algemeen tarief: 12,00 €
Reductie tarief: 10,00 €
Studio Skoop Junior: 10,00 € (iedereen)
Mikro Skoop: 9,00 € (iedereen) / Korte film: 8,00 € (iedereen)
Cadeautickets en abonnementen: klik hier voor alle informatie

Onze reductieprijzen zijn geldig voor:
Kinderen tot 18 jaar / Studenten met een geldige studentenkaart / Werklozen op vertoon van werklozenkaart / Senioren 60+ / Mindervaliden.
Op maandag (behalve op feestdagen) komt iedereen binnen aan het reductietarief.

europa art