Opera, Ballet & Film ‘19-‘20
In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, Amarant en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.
De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.
In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling brengen we film en opera/ballet samen.
Hans Op de Beeck is een van de bekendste beeldende kunstenaars van België. Het label multidisciplinair is werkelijk op hem van toepassing: hij maakt zowel schilderkunst, sculpturen, video-installaties alsook film. Ondanks deze zeer verscheiden kunstvormen, kenmerkt zijn werk zich door een heel herkenbare, verstilde en poëtische beeldtaal. Vaak vervaagt in zijn werken de grens tussen werkelijkheid en iets wat daaraan voorbij lijkt te gaan; zijn kortfilms THE GIRL (2017) en NIGHT TIME (2015) baden in deze betoverende, droomachtige sfeer. In het gloednieuwe derde (en laatste) deel van de reeks STAGING SILENCE (2019) ziet de toeschouwer hoe twee paar handen prachtige, fictieve landschappen op- en afbouwen van vaak verrassend eenvoudige materialen. Deze duidelijke link met Hans Op de Beecks levensgrote installaties, die gaandeweg getransformeerd en gedeconstrueerd worden, geeft alvast een voorproefje van de scenografie en de videoprojecties die hij maakt voor de opener van het operaseizoen, Don Carlos.
De Kortfilms waren te zien op zondag 6 oktober 2019 om 14u30 in Studio Skoop
Hans Op de Beeck was persoonlijk aanwezig bij deze vertoning, voor een nagesprek tussen hem en Catherine Lampo (Amarant).
Lev Tolstoj, bekend van bijvoorbeeld Oorlog en vrede (1869), wordt gezien als een van de grootste schrijvers aller tijden. Zijn beroemde roman Anna Karenina, over het noodlottige (liefdes)leven van het gelijknamige hoofdpersonage, is al talloze malen bewerkt voor theater, opera, film en ballet. Deze filmversie van Joe Wright blinkt uit door zijn schoonheid en onverhulde grandeur en luister. Geëerd met Oscar- en BAFTA-nominaties voor kostuumontwerp, cinematografie en production design, is deze film een lust voor het oog. Niet in het minst omdat Sidi Larbi Cherkaoui instond voor de choreografie van de vele, betoverende dansscènes die de film rijk is. Om het 50-jarige bestaan van Ballet Vlaanderen te vieren, bestaat er dus wellicht geen betere keuze dan dit visuele spektakel waaraan de artistieke directeur van het gezelschap zelf heeft meegewerkt.
Anna Karenina was te zien op zondag 8 december 2019 om 14u30 in Studio Skoop
Dit is geen bewerking van het beroemde toneelstuk van Johann Wolfgang von Goethe, maar eerder een poging om tussen de lijnen van het originele verhaal te lezen en er een interpretatie aan te geven. De regisseur plaatst het Faustverhaal in een ogenschijnlijk willekeurig historisch kader, aan het begin van de 19de eeuw, om zo de menselijke kant van de drang naar kennis en macht centraal te kunnen zetten. Ook Franz Schrekers opera Der Schmied von Gent draait om een dergelijke vrije interpretatie van het beroemde faustiaans pact met de duivel, tussen Smetse Smee en de duivelin Astarte. Beide werken bieden een beklijvende analyse van de onverzadigbaarheid van de mens. Faust werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Juryvoorzitter Darren Aronofsky zei toen: “Er zijn films die je laten dromen, lachen, huilen of nadenken, maar sommige films veranderen je leven voor altijd. Dit is zo’n film.”
Faust was te zien op zondag 16 februari 2020 om 14u30 in Studio Skoop
Onder het motto “kunst behoeft geen ernst, maar waarheid” laat Julian Rosefeldt topactrice Cate Blanchett in Manifesto een prikkelend amalgaam aan manifesten vertolken. Elk van de 13 hoofdstukken van de film bestaat uit een spitsvondige cocktail van bestaande manifesten van dadaïsten, surrealisten, marxisten, futuristen, en zo voort. De tekstuele collages worden als monologen gebracht door Cate Blanchett, die voor elk hoofdstuk in de huid van een ander personage kruipt, gaande van een schooljuffrouw of een nieuwslezeres tot een dakloze. De veelbesproken film van Julian Rosefeldt laat de kijkers alvast proeven van het vernuft en de esthetiek van deze veelzijdige kunstenaar. Hij maakt namelijk niet alleen theater en films, hij regisseert voor Opera Ballet Vlaanderen ook de opera Faust, Robert Schumanns onvolprezen meesterwerk.
De vertoning van Manifesto op zondag 28 juni 2020 werd helaas geannuleerd vanwege de corona-lockdown
Studio Skoop Goes Classic
Als Helmut Lotti het kan, dan kunnen wij het ook!
Naar goede gewoonte kunt u deze zomer in onze coole/koele zalen terecht voor ons zomerfestival. Dit jaar zetten we de hele vakantie lang elke week een gerestaureerde topfilm op ons programma. Een uitgelezen kans om deze fantastische jonge en oude klassiekers te (her)ontdekken. Al deze films worden voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.
Het tweede luik van het zomerfestival is een retrospectieve van Studio Ghibli, de legendarische Japanse animatie-studio achter tijdloze klassiekers als ‘My Neighbor Totoro’ en ‘Spirited Away’, met speciale aandacht voor bezieler Hayao Miyazaki. Alle informatie daarover vindt u hier: THE GHIBLI COLLECTION.
Vertoningsuren en tickets vindt u op de pagina van de film (klik op foto of titel).
Bij succes kunnen de films verlengd worden.
APOCALYPSE NOW - THE FINAL CUT
Francis Ford Coppola - Verenigde Staten - 1979 - 182 min.
met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper, Laurence Fishburne, ...
Oscars 1980: Beste Cinematografie & Geluid
BAFTA’s 1980: Beste Regie & Beste Bijrol
Cannes 1979: Gouden Palm, FIPRESCI-prijs
Het meest allesomvattende epos over de nutteloosheid van oorlog, vermomd als een bikkelharde Vietnamoorlogfilm. Francis Ford Coppola blikte de film in onder extreme omstandigheden, kreeg een tropische storm te verwerken, hoofdrolspeler Martin Sheen overleed ei zo na aan een hartinfarct… Het leverde Coppola de Gouden Palm en 2 Oscars op en we mogen hem danken voor enkele van de meest iconische scènes en oneliners uit de filmgeschiedenis. Voor veel mensen is deze originele (gerestaureerde) versie uit 1979 simpelweg de beste film uit de moderne filmgeschiedenis. En belangrijker: een film met die status moet je absoluut in de cinema (her)bekijken!
In tegenstelling tot de meeste oorlogsfilms gaat het in ‘Apocalypse Now’ niet om een gecoördineerde missie of het overleven van de dagelijkse oorlogsperikelen. Het hoofdpersonage Willard heeft eigenlijk maar één opdracht: De ontspoorde Amerikaanse kolonel Kutz elimineren. Met zijn vierkoppige bemanning moet hij dwars door het compleet krankzinnige oorlogsgebied reizen. Kolonel Kutz is bovendien geen doetje, maar een mythische oorlogsveteraan die alle voorgaande oorlogen als held van het Amerikaanse leger werd onthaald. Een missie die hij en zijn kompanen niet snel zullen vergeten, als ze het kunnen doorvertellen ten minste.
Vanaf 7 augustus
ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND
Michel Gondry - Verenigde Staten - 2004 - 108 min.
met Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Elijah Wood, Tom Wilkinson, Mark Ruffalo, ...
Oscars 2005: Best Original Screenplay (Charlie Kaufman)
20 jaar geleden werden wij verliefd op Charlie Kaufman dankzij dit absolute meesterwerk. Toegegeven, ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ zou ook in de jaren die volgden zijn meest toegankelijke scenario blijven, maar voor het eerst kon de bedenker van ‘Being John Malkovich’, ‘Adaptation’... ook een ‘commercieel’ succes boeken. Niet alleen Kaufman verbaasde vriend en vijand, maar het was ook voor vele mensen de bevestiging van Jim Carrey als ‘serieuze’ acteur, waar hij voorheen vooral bekend stond voor zijn gekke bekkenwerk + ‘The Truman Show’. Regisseur Michel Gondry verraste dan weer als absolute straight-shooter: geen romantiek, geen violen, maar ongepolijste shots en alles in dienst van het scenario waarin alle menselijke dramatische gevoelens verwerkt zijn, zelfs meer dan strikt noodzakelijk.
Het verhaal en de nuances ervan laten we u zelf (her)ontdekken, enkel de premisse geven we u mee: Tot zijn ontsteltenis ontdekt Joel Barish dat zijn ex-vriendinnetje Clementine hem uit haar geheugen heeft laten wissen door middel van een ingenieuze medische procedure, uitgevoerd door het bedrijf Lancuna Inc. Verblind door woede en wanhoop maakt Joel ook een afspraak met het bedrijf, om daar zijn eigen herinneringen aan Clementine en hun stukgelopen relatie te laten wissen. Tijdens de procedure waarin zijn herinneringen één voor één worden verwijderd, bedenkt Joel zich echter…
Vanaf 28 augustus
——————————————————
REEDS VOORBIJ
M*A*S*H
Robert Altman - Verenigde Staten - 1970 - 116 min.
met Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall, ...
Oscars 1971: Best adapted screenplay
“War is hell, but Robert Altman made it funny as hell.” Deze anti-oorlogsfilm kwam te midden van de Vietnam-protesten en was daardoor de hipste film van het moment. Op vele manieren blijft de film dat ook, gezien het establishment blijkbaar haar lesje niet leert. Altman was in 1970 reeds 45, relatief oud voor een doorbraak, maar hij zou uitgroeien tot één van de meest toonaangevende Amerikaanse regisseurs van zijn generatie.
Ter ere van Donald Sutherland (recentelijk overleden) brengen wij deze onnavolgbare komedie terug naar het witte scherm. Sutherland en Elliott Gould schitteren samen in deze klassieker als Hawkeye en Trapper, artsen in een legerhospitaal in Korea en volledig uit hun element in die omgeving. Samen zetten ze alles op alles om het zinloze legerregiment werkbaar te maken voor zichzelf. Hoe donkerder de werkdagen en het oplappen van de eindeloze resem gewonden, hoe meer plezier ze maken. ‘M*A*S*H’, dat later zou inspireren tot één van de populairste televisieseries ooit, blijft één van de beste komedies van de vorige eeuw en is nu tijdelijk te (her)ontdekken voor een nieuwe generatie in Studio Skoop.
Vanaf 17 juli
LAST TANGO IN PARIS
Bernardo Bertolucci - Italië/Frankrijk - 1972 - 129 min.
met Marlon Brando, Maria Schneider, Jean-Pierre Léaud, Massimo Girotti, ...
Oscars 1974: genomineerd voor Beste Regisseur en Beste Acteur
Het gegeven voor deze schandaalfilm uit de jaren ‘70 is de louter brutaal-erotische en kortstondige verhouding van twee vereenzaamden: de 45-jarige in Parijs wonende Amerikaan Paul en de jonge, geëmancipeerde bourgeois Parisienne Jeanne. Paul tracht de redenen te achterhalen die zijn pas overleden vrouw aangezet hebben tot zelfmoord. Hij zoekt innerlijk ontredderd naar een soort van bevrijding van zijn obsessies. Jeanne ontmoet Paul tijdens haar speurtocht naar een flat. Nauwelijks enkele minuten na hun kennismaking is het al koekenbak. Wat missen we de jaren ‘70. Ze besluiten elkaar regelmatig te ontmoeten, maar Paul stelt één voorwaarde: ze moeten tijdens deze ontmoetingen alles vergeten wat ze weten.
De film werd een arthousehit, maar is ook een ijkpunt geworden voor serieuze films met expliciete seks erin. Er waren Oscarnominaties voor Brando en Bertolucci, het camerawerk van Vittorio Stararo (‘Apocalypse Now’) is inventief en mooi, maar de film is inmiddels zeer controversieel, vanwege een seksscène - die niet in het script stond, maar werd bedacht door Brando en Bertolucci - waaraan de destijds negentienjarige Schneider trauma’s overhield. Niet voor gevoelige kijkers dus…
Filmtip: Bekijk deze zomer in onze zalen zeker ook de film ‘Maria’ (vanaf 10 juli), die het belangrijke standpunt van Maria Schneider in deze film belicht.
Vanaf 31 juli
PEEPING TOM
Michael Powell - Groot-Brittannië - 1960 - 101 min.
met Karlheinz Böhm, Anna Massey, Moira Shearer, ...
in 2010 door The Guardian verkozen tot ‘The Greatest Film of All Time - Horror’
Mark is een focus puller bij de lokale film studio. In bijberoep schiet hij pornografische plaatjes in een studio boven de kantenwinkel. Tot zover zijn day jobs. ‘s Nachts wordt hij een sadistische moordenaar. Met zijn camera in de hand stalkt hij zijn slachtoffers. Zijn enige doel is om hun laatste angstblik te vatten. Een obsessie die hij overhoudt aan zijn traumatische jeugd als proefkonijn in de huiveringwekkende studies van zijn vader. Langzaam maar zeker wordt Mark verliefd op zijn onderbuurvrouw Helen, die voor haar blinde moeder zorgt. Hoe lang zal het duren vooraleer hij zijn dodelijke blik op haar richt?
‘Peeping Tom’ werd in de jaren ‘60 met de grond gelijk gemaakt door de pers en het kwam zelfs tot een rechtszaak die de film jaren uit de zalen hield. De vereenzelviging van de kijker met een sadistische moordenaar via een voyeuristische blik, was te shockerend voor de tijdgeest. Pas 20 jaar later, toen Martin Scorsese de film ophemelde als een masterclass in film maken (hij doopte de film de Britse ‘Psycho’), kreeg Michael Powell eindelijk eerherstel. De film wordt nu gezien als een baanbrekend moment voor het slasher filmgenre.
Vanaf 10 juli
SPOORLOOS
George Sluizer - Nederland - 1988 - 107 min.
met Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna ter Steege, Gwen Eckhaus,...
Winnaar van het Gouden Kalf (1988)
Stanley Kubrick noemde het “de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien”. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker. ‘Spoorloos’ is een razend spannende excursie, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers, gebaseerd op de roman ‘Het Gouden Ei’ van Tim Krabbé.
Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex zijn verloofde Saskia even uit het oog als ze halt houden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen. De film is een gekruist portret: het draait tegelijkertijd om de psychologie van de dader en de wanhopige obsessie van Rex die wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning waarop een ijzingwekkende ontknoping volgt.
Vanaf 26 juni
DOGTOOTH
Yorgos Lanthimos - Griekenland - 2009 - 96 min.
met Christos Sterioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Anna Kalaitzidou, …
Naar aanleiding van zijn recente succesvolle films (‘Poor Things’, ‘Kinds of Kindness’) brengen we de ophefmakende doorbraakfilm van de onvolprezen Yorgos Lanthimos terug in de zalen in een gerestaureerde versie in 4K. Een uitgelezen kans om deze topfilm te (her)ontdekken!
De tweede film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos zette Cannes 2009 op stelten en schandaliseerde een deel van het publiek. Een doorgedraaide vader houdt zijn familieleden al hun hele leven in gevangenschap. Het afgeschermde erf vormt een gestileerd decor voor een vervreemdend sociologisch drama.
Wanneer is een kind klaar om het huis uit te gaan? Niet te snel in elk geval, vinden de ouders van de drie tieners in ‘Dogtooth’. Ze mogen de ommuurde villa niet verlaten, althans niet tot hun hoektanden eruit vallen. In hun opvoeding krijgen ze beperkte informatie over de zogenaamd boosaardige buitenwereld en worden ze onderworpen aan vernederende spelletjes. Het strakke regime van de vader blijkt uiteindelijk door invloeden van buitenaf onhoudbaar. De nieuwsgierige kinderen gaan door die invloeden hun seksualiteit verkennen en stellen de autoritaire vader in vraag.
Yorgos Lanthimos weet wat suggestiviteit is en laat met zijn stilistische camerawerk op de juiste momenten genoeg aan de verbeelding over. Dit levert een open film met veel mogelijke interpretaties op. De film is een sociologische, haast politieke studie naar de rol die autoriteit en groepsdrang spelen. Ondanks de soms absurde taferelen zijn het vooral de acteurs die ‘Dogtooth’ zo geloofwaardig maken.
Vanaf 24 juli
HEAT
Michael Mann - Verenigde Staten - 1995 - 171 min.
met Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Diane Venora, ...
‘Heat’ is in de basis een simpel verhaal over een obsessieve detective die jacht maakt op een minstens zo gedreven meestercrimineel, maar gaandeweg wordt een heel breed spectrum aan personages, motivaties en relaties getoond, waarmee het (misdaad)genre ruimschoots overstegen wordt. Er is eigenlijk voor ieder wat wils, met niet alleen actie, maar ook drama, tragiek, romantiek en humor. Tegelijkertijd voldoet ‘Heat’ ook prima aan de eisen van een (traditionele) ‘cops and robbers’-film, met opwindende shootouts, stoere taal en slimme zetten van beide partijen.
Stijlvol noir-achtig gefilmd, strak gemonteerd en heel goed geregisseerd. Toch is dit vooral de film van twee acteerkanonnen. De Niro wilde bijvoorbeeld liever niet repeteren voor het filmen van een scène waarin hij in een restaurant een kop koffie drinkt met Pacino, en regisseur Mann ging akkoord. De scène werd met twee camera’s opgenomen, de acteurs pakten hun ruimte voor improvisatie, en het resultaat was spectaculair. Prachtfilm, een absoluut hoogtepunt in het genre, door velen – waaronder filmmaker Christopher Nolan – gezien als een modern meesterwerk.
Vanaf 14 augustus
THE STRAIGHT STORY
David Lynch - Verenigde Staten - 1999 - 111 min.
met Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Jane Galloway Heitz, Joseph A. Carpenter, ...
BIFA’s 2000: Beste film
Als we denken aan David Lynch dan denken we doorgaans aan ‘Blue Velvet’, ‘Twin Peaks’, ‘Wild at Heart’ en ‘Lost Highway’. Een bevreemdend universum vol mysterie, erotiek, geweld, fantasie, bizarre personages en absurde humor. Het enige wat ‘The Straight Story’ gemeenschappelijk heeft met deze films zijn David Lynch zelf en (zijn recentelijk overleden huiscomponist) Angelo Badalamenti.
Een simpel verhaal van een simpele man (Alvin Straight) die op een simpele grasmaaier door centraal Amerika rijdt om zijn simpele familieband met zijn vermoedelijk even simpele broer te herstellen, voor het te laat is. Lynch noemt het zelf “A pretty straight film. ‘The Straight Story’ is about the human heart and brotherly love. It is simple and straightforward, told in encounters with people met on Alvin’s odyssey across the heartland.”
‘The Straight Story’ is cinema in zijn meest essentiële vorm, zowel technisch als qua storytelling, waardoor het resultaat dieper snijdt dan eender welke andere film uit Lynch zijn rijkelijk gevulde oeuvre. Waarlijk een meesterwerk dat de tand des tijds altijd zal overleven.
Vanaf 21 augustus
The Ghibli Collection
Na de ereronde van Studio Ghibli, de legendarische Japanse animatiestudio achter tijdloze klassiekers als ‘My Neighbor Totoro’ en ‘Spirited Away’, op het Festival van Cannes zijn nu de Belgische cinema’s aan de beurt. Als onderdeel van ons zomerprogramma brengen we u een ware Studio Ghibli Retrospectieve. Met een indrukwekkende erfenis van filmmakers, waaronder oprichters Hayao Miyazaki en Isao Takahata, blijft Studio Ghibli wereldwijd generaties betoveren met haar sprookjesachtige en hartverwarmende verhalen. Deze retrospectieve heeft speciale aandacht voor bezieler Miyazaki, een visionaire verhalenverteller en levende legende. Hij is gepassioneerd, principieel en diep toegewijd aan zijn kunst, die resoneert bij alle leeftijden.
Voor het tweede luik van ons zomerfestival gaan we Helmut Lotti achterna, met elke week een gerestaureerde klassieker op ons programma. Een uitgelezen kans om enkele fantastische jonge en oude topfilms te (her)ontdekken! Klik hier voor alle info: STUDIO SKOOP GOES CLASSIC
Vertoningsuren en tickets vindt u op de pagina van de film (klik op foto of titel).
Bij succes kunnen de films verlengd worden.
——————————————————
REEDS VOORBIJ
SPIRITED AWAY
Hayao Miyazaki - Japan - 2001 - 125 min.
Filmfestival Berlijn 2002: Gouden Beer (Beste Film)
Oscars 2003: Beste Animatiefilm
Deze uitzonderlijke film is reeds vergeleken met ‘Alice in Wonderland’ en ‘The Wizard of Oz’ en bekijkt de wereld inderdaad vanuit dezelfde verwonderde blik. De veelgeprezen animatiefilmer Hayao Miyazaki had in Japan een enorme hit (groter dan ‘Titanic’) met deze rijk geschakeerde, voor een groot deel met de hand getekende animatiefilm, waarin het meisje Chihiro via een tunnel in het bos op een oud themapark stuit. Via een gids ontmoet ze de meest wonderlijke geesten die haar via metamorfoses de ware aard van de mensen om haar heen onthullen.
Zelden zagen we zoveel verfijning in de sensibiliteit, zoveel manieren om uitdrukking te geven aan gevoelens. ‘Spirited Away’ herinnert ons eraan dat de cinema een moment van magie kan zijn, of dat poëzie helemaal niet vervelend is vanaf het moment dat ze met hart en ziel wordt gebracht. Hayao Miyazaki liet ons reeds genieten van de prachtige film ‘Prinses Mononoké’. Hij is een uitzonderlijk regisseur die terecht de Gouden Beer voor de beste film won op het Filmfestival Berlijn 2002, dit tegenover de andere, zogenaamde normale fictiefilms. Wat nogmaals bewijst dat zijn animatiefilms een absolute aanrader zijn voor zowel de volwassenen, als de kinderen. Verder is ‘Spirited Away’ genomineerd voor de Oscars 2003 voor Beste Animatiefilm, uitzonderlijk voor een niet-Amerikaanse film! Ga deze parel bekijken! (Bron: Skoop Krant maart 2003)
Vanaf 17 juli
HOWL’S MOVING CASTLE
Hayao Miyazaki - Japan - 2004 - 119 min.
Oscars 2004: genomineerd voor Beste Animatiefilm
Filmfestival Venetië 2004: genomineerd voor de Gouden Leeuw
Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel van haar vader, die helaas is overleden. Op een zeldzaam uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap, en wanneer de boze Heks van Verspilling hen samen ziet wordt ze jaloers en besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in één klap 72 jaar ouder, en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howls kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet ze het hele kasteel op stelten. Maar hoe zal Sophie ooit aan haar vloek kunnen ontsnappen?
Vanaf 24 juli
THE WIND RISES
Hayao Miyazaki - Japan - 2013 - 126 min.
Oscars 2014: genomineerd voor Beste Animatiefilm
Filmfestival Venetië 2014: genomineerd voor de Gouden Leeuw
Jiro droomt ervan piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn genie wordt al snel erkend, en hij groeit uit tot ‘s werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper.
‘The Wind Rises’ volgt Jiro doorheen zijn leven. Terwijl hij de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder beïnvloed hebben, zoals de Depressie, de tuberculose-epidemie, en de Japanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog.
Vanaf 31 juli
THE SECRET WORLD OF ARRIETTY
Hiromasa Yonebayashi - Japan - 2010 - 94 min.
‘The Borrower Arrietty’ is gebaseerd op het gelijknamige bekroonde jeugdboek van Mary Norton. De film gaat over een kleine familie van ‘Leners’, die onder de vloer leven van een prachtig herenhuis, gelegen in een buitenwijk van Tokyo. Arrietty, een 14-jarig meisje ter grootte van een mensenduim, en haar al even kleine ouders wonen al jarenlang in het huis van twee oude dames, die niets van hun bestaan afweten. De familie overleeft door te ‘lenen’: kleine beetjes gas om te koken, stukjes hout om een stoel van te maken en een suikerklontje om van te snoepen. Maar nooit teveel, omdat het anders kan gaan opvallen.
Op een dag komt het 12-jarige jongetje Sho bij de oude dames inwonen, omdat hij wacht op een urgente medische behandeling in de stad. De ouders van Arrietty hebben er bij haar altijd op aangedrongen dat ze NOOIT door grote mensen gezien mag worden; in dat geval moet de kleine familie verhuizen. Maar de avontuurlijke Arrietty is eigenwijs, en Sho ziet haar per ongeluk tijdens één van haar tripjes door het huis. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap tussen het grote jongetje en het kleine meisje… (Bron: Skoop Krant maart 2011)
Vanaf 7 augustus
PRINCESS MONONOKE
Hayao Miyazaki - Japan - 1997 - 134 min.
Awards of the Japanese Academy 1998: Beste Film
Ashitaka, een jonge prins die getroffen werd door een dodelijke vloek, trekt naar het westen op zoek naar een geneesmiddel. Daar belandt hij in een heftig conflict tussen Lady Eboshi en de trotse bewoners van Iron Town, en de raadselachtige Prinses Mononoke, die werd opgevoed door wolven. Zij wil koste wat het kost voorkomen dat de mensen haar thuis en de bosgeesten vernietigen.
‘Princess Mononoke’ is een mijlpaal in de geschiedenis van de animatiefilm.
Vanaf 14 augustus
MY NEIGHBOR TOTORO
Hayao Miyazaki - Japan - 1988 - 86 min.
Satsuki en Mei verhuizen met hun vader naar het platteland om dichter bij hun moeder te zijn die in het ziekenhuis ligt. In het bos naast hun huis ontdekken ze plots wonderlijke wezens. Al snel ontstaat er een vriendschap en beleven ze samen magische avonturen.
‘My Neighbor Totoro’ is een hartverwarmend, gevoelig meesterwerk dat de eenvoudige schoonheid van de kindertijd perfect vat.
Vanaf 21 augustus
CASTLE IN THE SKY
Hayao Miyazaki - Japan - 1988 - 125 min.
Pazu, een jonge leerling-ingenieur, vindt het meisje Sheeta zwevend in de lucht met een glimmend kristal rond haar nek. Ze ontdekken dat ze allebei op zoek zijn naar het legendarische zwevende kasteel Laputa en zijn vastberaden het mysterie van het lichtgevende kristal te ontrafelen. Op hun zoektocht botsen ze op luchtpiraten, geheime agenten en verbazingwekkende obstakels die hen van de waarheid - en van elkaar - zal scheiden.
Met een verhaal dat net zo rijk en briljant is als de schitterende animatie, bevat ‘Castle in the Sky’ alle elementen die Studio Ghibli zo sterk maken.
Vanaf 28 augustus
PONYO
Hayao Miyazaki - Japan - 2008 - 101 min.
Filmfestival Venetië 2008: genomineerd voor de Gouden Leeuw
Het goudvisje Ponyo - een soort oranje spookje met rode haren - ontsnapt uit de onderzeeër van haar vogelverschrikker-achtige vader en belandt in het emmertje van het eenzame, 5-jarige jongetje Sosuke. Het is liefde op het eerste gezicht, zo zeer dat Ponyo besluit mens te worden. Maar als het visje dankzij wat magische druppeltjes eenmaal handen en voeten heeft, is het natuurlijk evenwicht verstoord. Een tsunami is het gevolg, het einde van de wereld lijkt nabij.
Het met de hand gemaakte Ponyo van de Japanse animatiegrootmeester Hayao Miyazaki is een vrije variatie op Hans Christian Andersens De kleine zeemeermin én een ecologische parabel ineen. Met zoetgevooisde liedjes, schitterende kwallen, een magische tunnel, hemelse bossen, en wonderlijke transformaties: strompelende bejaarden worden weer soepel in de heupen, een speelgoedbootje wordt zeewaardig.
Vanaf 4 september
Viewpoint Documentary Film Festival 2024
Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.
Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.
Op het programma staan korte en lange documentaires uit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hieronder en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro per vertoning, inclusief een gratis drankje in het Skoop Café, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.
Alle info over Viewpoint vindt u op www.viewpointdocfest.com
★
PROGRAMMA VIEWPOINT 2024 (15/04-21/04):
VIEWPOINT OPENING NIGHT
Op maandag 15/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Viewpoint Opening Night
‘Mum’ (Portugal) by Siddhant Sarin
Doing the household chores and taking care of her two young sons is an unescapable routine that Sandra, an immigrant from Mexico, follows daily. It makes her feel hopelessly tired but still, her attentive care for both the sons and her intimacy with them remain unaffected. The boys’ father, Sandra’s Portuguese husband appears to be a distant man at home. His absence is felt in his mute presence. Amidst the backdrop of her quiet Lisbon suburban life, Sandra’s monotonous marriage reaches its climax. Hitting a definitive point of exhaustion, she attempts to break out of her normative duties of being a mother and a wife. Running time: 00:17:59
‘Death is dangerous, it could hurt’ (Canada) by Mariane Béliveau
Three rhythmic storylines are characterized by rituals of everyday life and the vicissitudes of existence, coalescing around a common experience: that of shooting up as a mode of drug use. The voices of M, Lyon and Marianne reveal to us their relationship to the process of shooting up while at the same time plummeting us in a sensory universe that characterises it, where the interplay of colours and textures evokes the altered psychological and physical states desired. Running time: 00:18:41
‘Patricia in the Dark’ (United Kingdom) by Laura Hartley
Born into a world where the word ‘transgender’ didn’t exist, 95-year-old Patricia spent most of her life longing for love and acceptance but too afraid to reveal her true self. Running time: 00:11:38
‘Piblokto’ (Russian Federation) by Anastasia Shubina, Timofey Glinin
On the Arctic Ocean coast of Chukotka live a people cut off from the world. Their life revolves around hunting walruses and whales and protecting villages from bears coming from the tundra. This theme turns the film into a reflection on death. Marine animals become the primary source of food for the people, animal leftovers are used to feed arctic foxes on a fur farm, human cemeteries become targets for bears. It appears that all the inhabitants of this region are involved in the cycle of food and death. The film departs from the typical rhythmic structure of cinema and instead adopts the structure of a shamanic ritual, which is a meaning-forming event for the northern peoples. Running time: 00:37:49
DARWIN NIX + SHORT
Op dinsdag 16/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Darwin Nix + Short
‘Number One’ (Lithuania) by Milda Augustaitytė
Twelve-year-old Arianas is preparing for the Lithuanian Championship of Standard and Latin American dances with his partner. The couple must understand the world of adults - learn to demonstrate masculinity, feminine seduction and self-selling. But is that enough to win the championship? Running time: 00:15:00
‘Darwin Nix’ (United States) by Brice Goldberg
Darwin Nix is an artist living and working in the small town of Evergreen, Alabama. Darwin grew up in Evergreen and has returned after living in Memphis, Philadelphia and Santa Fe as an accomplished fine art painter. His current work strives to subvert the overt confederate sentimentality he has witnessed since returning to the south. Living alone and with very few funds, Darwin has created a series of radical protest paintings and sculptures that reflect and antagonize what he deems to be a cultural inbreeding of ignorance and stupidity. Running time: 01:16:19
DOCU SHORTS 1
Op woensdag 17/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Docu Shorts 1
‘My Mykines’ (Belgium) by Femke De Beule
A village lies in the shadow of an archeological site. The inhabitants contemplate on their relation with the ruins. Visitors pass by, the stones underneath them slowly crumbling. Running time: 00:18:10
‘Song of Homecoming’ (Belgium) by Alex Schuurbiers
Filmmaker Alex Schuurbiers became captivated by a small house on a French island, a mystical place hidden between the waves. In Song Of Homecoming, she talks to the house and its inhabitant in an attempt to find kinship and connection. Running time: 00:15:37
‘All About My State’ (Poland) by Piotr Jacoń
In Poland, transgender people have to take their parents to court to have their gender designation corrected on their documents. Formally, this is the only way. In addition to tremendous stress and the humiliation of taking the testimony, the family faces uncertainty, because in Poland there are no clear regulations on how such a hearing should look. The court has a lot of freedom, and the prosecutor can join the proceedings at any stage, as it happened in the case of 20-year-old transgender Florian and his mother Agata, the protagonists of Piotr Jacon’s documentary. Running time: 00:40:32
DOCU SHORTS 2
Op donderdag 18/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Docu Shorts 2
‘Jelly & Igloos’ (Belgium) by Kris De Meester (Out of Competition)
In “Jelly & Igloos” we delve into the whimsical yet purposeful world of future food artist Mie Goffin. Through her introspective narration, we are invited into her creative process, shaped by childhood memories, a commitment to sustainability, and an unyielding desire for innovation. Goffin’s journey unfolds as she navigates the dualities of her dreams and challenges. She vividly describes her recurring dream of being trapped in a jelly, a metaphor for the creative struggles she faces. Despite the whimsy, there’s an underlying tension—an urgency to break free and realize her umami-filled ideas. Running time: 00:04:32
‘Listen to the wallflowers’ (Norway) by Johanne Wilbrink
A poetic and slow-paced documentary short about the perks of being a wallflower. Through an unconventional interview method the director and three different introverts lay on their backs to talk about life, dreams and the need to spend more time alone. Running time: 00:25:57
‘My Orange Garden’ (Germany) by Anna-Sophia Richard
My Orange Garden tells the story of the Iranian singer Faravaz Farvardin, who was set to be arrested by the Iranian police for singing in public. Now Faravaz lives as political refugee in Germany and fights with her voice for the rights of Iranian women. My Orange Garden is a sensual journey through Faravaz childhood memories, what it means to grow up as a woman in Iran and how she finally found her homeland within her body. Running time: 00:21:18
‘Koka’ (Poland) by Aliaksandr Tsymbaliuk
An intimate story of the relationship between father and son, living on the edge of the earth near the Bering Sea, imbued with the harshness of local reality and unpretentiousness of childhood years, the strictness of paternal education and love, which always finds its place in any part of this planet and in any of the hearts, even in the one that at first glance is harder than stone. Running time: 00:47:00
DOCU SHORTS 3
Op vrijdag 19/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Docu Shorts 3
‘Time Capsule’ (United States) by Lauren Loesberg
A documentary created from home video footage from 1997-2005, set to the reading of a letter written for a time capsule found twelve years later. Running time: 00:11:36
‘Sister Of Mine’ (Poland) by Mariusz Rusinski
Zuzia, a very sensitive and artistically gifted teenager, struggles with drug addiction. Her brother, who is also the director of the film, tries to find out what happened in the whole family life that Zuzia fell into addiction. Running time: 00:29:43
‘A Body Like Mine’ (Germany) by Maja Classen
A Body Like Mine is the poetic portrait of a young artist and activist named Puck. Puck is not her legal name, it is a character the artist has created and transforms into during her performances. As co-writer and protagonist of the film, the artist talks about how Puck’s existence helps her to feel more grounded in a world she experiences as overwhelming. While Puck dares to do wild things, such as queer post porn and wrestling, Puck’s creator herself shares her vulnerability. In the film she contemplates the discrepancy between herself and her character: She talks about how she is often misunderstood, judged, and fetishized. How she is assigned gender stereotypes she doesn’t want to conform to. Puck’s activism consists of her visibility as a proud Black person and of staging herself as part of phantasies and images that bodies like hers traditionally have been banished from. Running time: 00:34:48
NOVEMBRE + SHORTS
Op zaterdag 20/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Novembre + Shorts
‘Day of the Dead’ (Belgium) by Peter Bracke, Kris De Meester (Out of Competition)
“Day of the Dead” is a short film that delves into the unique blend of life, death, and celebration during Mexico’s Day of the Dead. The story unfolds against the backdrop of the mesmerizing migration of millions of Monarch butterflies to Mexico, believed to embody the souls of the departed. The film explores the profound Mexican tradition of not just commemorating the dead but reveling in the coexistence of life and death during these sacred days. The short film is a visual and emotional journey that explores the delicate balance between the living and the dead, culminating in a moment of serene reflection as the dead fall silent, and the living are left to calmly confront their own emotions. The film captures the essence of a cultural celebration that transcends borders, inviting audiences to reflect on the universal themes of love, loss, and the enduring connections that bind us across time and cultures. Running time: 00:03:11
‘Santa Lucia, My Mother’ (Belgium) by Peter Bracke
In an intimate journey of discovery, this short documentary brings to light the remarkable life of a 91-year-old bibliophile, as portrayed by the filmmaker’s mother, whose spirit refuses to be dimmed by the challenge of visual impairment. Opening with a heartfelt interview, we are invited into her world where the joy of literature transcends the conventional act of reading. Through her eyes, we explore the transformative power of audiobooks and technology, her resilience in the face of adversity, and the miraculous restoration of her sight. This story is not just about the personal triumphs of an avid reader but a celebration of the human spirit’s ability to adapt, the profound impact of storytelling, and the indomitable strength of familial bonds. Running time: 00:08:32
‘Novembre’ (Canada) by Iphigénie Marcoux Fortier, Karine van Ameringen
November is a unique fascinating experience bringing together people living and working in the city of Montreal, in this no man’s land between colorful autumn and white winter. Running time: 01:34:40
GESTOLEN LEVEN + Q&A
Op zondag 21/04 om 17u30
Klik hier voor tickets: Gestolen Leven + Q&A
Je wordt als wees geadopteerd in een Westers land en ontdekt pas jaren later dat je officiële papieren niet kloppen. Je was helemaal geen wees en je biologische ouders zijn ook nu nog in leven… Rani, ontvoerd als kind, getuigt over de kinderhandel door de katholieke kerk in India. De Nederlandse Marcia, slachtoffer van adoptiefraude, legt met haar organisatie Plan Angel corruptie bloot in Colombia en zorgt hiermee voor een schokgolf in België. Onderzoeksjournalist Kurt ontmaskert met gevaar voor eigen leven een netwerk van Congolese kinderhandel.
De vertoning wordt gevolgd door een Q&A met regisseur Daniel Lambo (‘Ademloos’) en Rani T’Kindt
THE MOUNTAINS + SHORT
Op zondag 21/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: The Mountains + Short
‘Auntie Shopping’ (Côte d’Ivoire) by Annick-aimée Yaha Kouamé
Awa is a 14-year-old student who works weekends in the Gouro market in Adjamé as a “Auntie Shopping” to help her mother. Running time: 00:01:09
‘The Mountains’ (Denmark) by Christian Einshøj
Two decades after the tragic death of his brother, the director Christians Einshøj’s family is falling apart. But when his overworked CEO dad is unexpectedly let off and decides to sell the family home, Christian goes back home in a final desperate attempt to assemble the family and recover what is lost. Armed with 30 years of home-video, 75.000 family photos and three tightly fit superhero costumes, he ventures into landscapes of long-lost time, in an attempt to confront a 25-year old tragedy, and the hidden wounds left in its wake. It’s a story of fathers and sons, of vast collections of stamps and amateur videography, of long-distance business-class flights and all the other ways in which we flee, instead of talking about that which hurts – and of the redemption that can follow when the silence is eventually breached. Running time: 01:29:00
——————————————————
VORIGE EDITIES
Japan Square 2024
Het is zover! De 14de editie van het Japan-Square Filmfestival in Studio Skoop! Van 20 tot en met 24 maart 2024 verwennen we jullie opnieuw met een heerlijke selectie van Japanse films, waarbij u zoals steeds bij een aantal vertoningen vooraf kunt genieten van even heerlijke Japanse gerechten!
Alle informatie vindt u hier: www.japan-square.be
OP HET PROGRAMMA
——————————————————
REEDS VOORBIJ
EVIL DOES NOT EXIST
Japanse titel: 悪は存在しない (Sekai no Okiku)
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2023 - 106 min.
met Hitoshi Omika, Ryô Nishikawa, Ryûji Kosaka, ...
Filmfestival Venetië 2023: Juryprijs
BFI Londen Film Festival: Beste Film
Met trots kondigen we de avant-première aan van ‘Evil Does Not Exist’, geschreven en geregisseerd door Ryûsuke Hamaguchi (‘Drive My Car’, ‘Wheel of Fortune And Fantasy’).
Hamaguchi was vorig jaar in Gent tijdens het Filmfestival, samen met Eiko Ishibashi. Ze werken al jaren samen, ook voor ‘Drive My Car’ waarbij Hamaguchi verantwoordelijk was voor de regie en Ishibashi de muziek componeerde. Ook voor deze film ‘Evil Does Not Exist’ was hun samenwerking cruciaal. De productie nam een onverwachte wending en groeide uit van een korte film tot een speelfilm met dialogen. Er is dus ook een andere versie van de film genaamd ‘Gift’, een stille film met een live score van Ishibashi. ‘Gift’ ging in première op het Film Fest Gent in oktober 2023. Je kunt nog steeds genieten van de FFG Session met Eiko Ishibashi op het YouTube-kanaal van FilmFest Gent. Nu kunnen wij de film die uit dit project voortkwam aan jullie presenteren.
De film draait om het leven van Takumi en zijn dochter Hana in het serene Mizubiki Village nabij Tokio. Het verhaal onderzoekt op prachtige wijze de delicate balans tussen natuur, menselijk bestaan en de invloed van moderniteit, allemaal begeleid door de evocatieve muziek van Eiko Ishibashi. Ga lekker zitten, geniet ervan en kom daarna gezellig napraten in het café, waar we zoals altijd sushi bootjes en een selectie sake aanbieden. Kanpai!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Openingsreceptie met Sushi en Sake i.s.m Team Gohan en Konishi na de vertoning.
Woensdag 20/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets
YUDO: THE WAY OF THE BATH
Belgische Première
Japanse titel: 湯道
Masayuki Suzuki - Japan - 2023 - 126 min.
met Gaku Hamada, Kanna Hashimoto, Toma Ikuta, ...
Houdt u van baden? Kent u de Japanse “Onsen”, die prachtige natuurlijke warmwaterbaden? Maar wist u dat er naast die natuurlijke pareltjes ook gewone publieke badhuizen zijn? Ze heten ‘sentō’ en hoewel ze wat aan populariteit hebben verloren door de opkomst van eigen badkamers, zijn ze nu helemaal terug en hotter dan ooit! Deze film draait om zo’n sentō badhuis, en dan nog wel eentje dat op traditionele wijze verwarmd wordt – met een houtvuur, zoals in het Showa-tijdperk (1926-1989).
Stel u een wereld voor waarin baden een serieuze en absurde kunstvorm is, waarbij generaties van ‘badmeesters’ de esthetische en spirituele diepten van het o-furo (bad) verkennen. Welkom in de kalmerende, lichtjes excentrieke realiteit van yudō, oftewel “de weg van het bad”! Maak kennis met Marukin, een schattige sentō in een naamloos stadje, gerund door de altijd serieuze Goro (Gaku Hamada) en geholpen door de vrolijke Izumi (Kanna Hashimoto). Hun rustige leventje wordt op zijn kop gezet wanneer Goro’s broer, de mislukte architect Shiro (Toma Ikuta), opduikt met sloopplannen voor het badhuis. De eigenaardige stamgasten zorgen voor hilariteit terwijl ze proberen om dit gekke plan te dwarsbomen!
‘Yudo: The Way of the Bath’ is niet alleen een film over baden, maar ook een duik in folklore, tradities en echte waarden. Als een hilarische spiegel van de realiteit, met een spannende twist zoals we deze rond de Studio Skoop hebben gehad en de vraag of de unieke identiteit behouden kan blijven. Wat is er echt belangrijk voor de personages? Het verhaal rond de overname van de Studio Skoop kent uiteraard een happy end, maar zal dat ook zo zijn voor de twee broers en hun pittoreske sentō? Deze film neemt u mee op een meeslepende, intrigerende en bijna herkenbare reis vol reflectie.
‘Yudo: The Way of the Bath’ is echt een hartverwarmende komedie van regisseur Masayuki Suzuki die een ode brengt aan de Japanse sentō. Met een prachtige enscenering van de badhuizen uit het Showa-tijdperk en een sterke cast, waaronder Gaku Hamada, Kanna Hashimoto en Toma Ikuta, biedt de film een visueel genot en komische momenten. Suzuki’s regie neemt de kijkers mee op een nostalgische reis naar de esthetiek en betekenis van het baden in deze traditionele openbare baden. Vlei u dus neer in een bioscoopstoel van de Studio Skoop en dompel u onder in dit verhaal dat u, alsof u een sentō-bad zou nemen, volledig tot rust zal brengen, uw (lach-) spieren zal kalmeren en uw zorgen eventjes zal doen wegsmelten. Geniet van deze pure ontspanning!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Donderdag 21/03 om 19u30
Film: 12€ / 10€
Film + Curry (kip): 25,50€ / 23,50€ (verkoop is afgesloten)
Film + Curry (vegan): 22,50€ / 20,50€ (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets
MONDAYS: SEE YOU ‘THIS’ WEEK!
Belgische Première
Japanse titel: MONDAYS このタイムループ、上司に気づかせないと終わらない
Ryo Takebayashi - Japan - 2022 - 82 min.
met Wan Marui, Makita Sports, Ryô Ikeda, Yûgo Mikawa, Koki Osamura, ...
Heeft u wel eens het gevoel dat elke week hetzelfde is? In ‘Mondays: See You ‘This’ Week!’ wordt Akemi (Wan Marui) samen met haar collega’s geconfronteerd met een eeuwige sleur op het werk… alsof er een vloek mee gemoeid is. Zitten ze in een eeuwige loop? Is er echt een vloek? Wacht eens? U wordt meegesleurd in deze fantastische indie-komedie geregisseerd door Ryo Takebayashi, met topprestaties van acteurs als Wan Marui en Makita Sports, die elk hun eigen unieke charme en excentriciteit toevoegen aan het verhaal. Met zijn eigenzinnige presentatie en vlotte komische timing is ‘Mondays: See You ‘This’ Week!’ een aanstekelijke komedie die illustreert dat het mogelijk is om elke sleur te doorbreken door goed naar elkaar te luisteren, je eigen ideeën opzij te zetten, ongeacht je ervaringsniveau, en daadwerkelijk samen te werken.
Met inleiding door Tim Maerschand.
Vrijdag 22/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Film + Tempura Sobanoedels (scampi): 27€ / 25€ (verkoop is afgesloten)
Film + Tempura Sobanoedels (vegetarisch): 26€ / 24€ (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets
BABY ASSASSINS 2
Belgische Première
Japanse titel: ベイビーわるきゅーれ2ベイビー
Yugo Sakamoto - Japan - 2023 - 101 min.
met Akari Takaishi, Saori Izawa, Oto Abe, ...
Oh, wat zijn we verheugd, baby! … om de langverwachte terugkeer van Yugo Sakamoto‘s explosieve reeks actiefilms aan te kondigen met ‘Baby Assassins 2′. Na het overweldigende succes van de eerste film, die we vorige editie hebben vertoond, staan we te popelen om jullie opnieuw mee te nemen in een wild avontuur vol actie en verrassingen.
In ‘Baby Assassins 2’ herenigt regisseur Yugo Sakamoto ons met de onverschrokken en buitengewone groep baby assassins. Deze keer worden ze geconfronteerd met een nog gevaarlijkere uitdaging wanneer ze verwikkeld raken in een wereldwijde samenzwering die hun leven en alles waar ze voor staan bedreigt.
De film barst van de adrenaline en zit boordevol intense gevechten, acrobatische stunts en onverwachte plotwendingen. Terwijl de baby assassins hun vaardigheden tot het uiterste drijven, worden ze geconfronteerd met nieuwe vijanden, uitdagende missies en hartverscheurende keuzes. Zullen ze in staat zijn om hun onschuld te bewijzen en degenen die hen willen vernietigen te stoppen?
Voor degenen die de eerste ‘Baby Assassins’-film hebben gezien, wordt ‘Baby Assassins 2’ een spannende voortzetting van het verhaal dat u niet wilt missen. Maar maak u geen zorgen als u de eerste film nog niet hebt gezien, want deze nieuwe aflevering belooft een op zichzelf staand avontuur te zijn dat u van begin tot eind zal meeslepen.
Dus zorg dat u erbij bent en bereid u voor op een adrenaline pompende ervaring vol spanning en sensatie die u op het puntje van uw stoel zal houden. Mis het niet!
Met inleiding door Xante Moyersoen.
Vrijdag 22/03 om 22u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets
GEIDAI ANIMATION + KINDERNAMIDDAG
Moe Kishimoto, Anna Takagi, Jiayin Chen, ... - Japan - 2023 - 45 min.
met aansluitend een speciale “Kamishibai” voorleessessie
Ook dit jaar nodigen we jullie uit voor een onvergetelijke zaterdagnamiddag vol plezier en creativiteit! We serveren een reeks prachtige kortfilmpjes van de getalenteerde studenten van de Tokyo University of the Arts. Laat je betoveren door de creativiteit en innovatie in deze bijzondere verzameling films. Dit zijn allemaal filmpjes zonder al te veel tekst dus ook de allerkleinsten kunnen meegenieten en opgaan in de fantastische kunstwerkjes. Maar laat u ook als ouder inspireren door de frisse perspectieven en innovatieve technieken die deze jonge filmmakers hanteren. We houden het wel kort, maximum 45 minuutjes want…
Want dat is nog niet alles! We hebben ook een gezellige kindernamiddag gepland, vol traditionele Japanse spelletjes, origami en zelfs een kimono Photoshoot! Kinderen kunnen zich verkleden in kleurrijke kimono’s.
Dit jaar zal er voor het eerst ook een speciale voorleessessie plaatsvinden tijdens onze kindernamiddag. We laten een unieke vertelvorm genaamd “Kamishibai” los op de kinderen, gepresenteerd door de getalenteerde auteur Etsuko Nozaka. Etsuko Nozaka, bekend om haar prachtige verhalen, zal persoonlijk aanwezig zijn om haar boeken tot leven te brengen. In de Kamishibai-traditie worden de verhalen verteld aan de hand van een reeks geïllustreerde panelen die in een houten kastje worden geplaatst. Terwijl Etsuko de panelen een voor een omdraait, kunnen jullie genieten van de kleurrijke illustraties en meeslepende verhalen.
De voorleessessie begint om 15:45 uur, direct na de film die tot 15:15 uur duurt. Het evenement duurt in totaal 30 minuten, waarin er twee voorstellingen zullen zijn: één in het Japans en één in het Nederlands. Op deze manier kunnen zowel onze Japans- als Nederlandssprekers ten volle van de ervaring genieten.
We nodigen jullie uit om allemaal plaats te nemen en je te laten betoveren door de magie van Kamishibai. Etsuko Nozaka zal niet alleen de verhalen vertellen, maar ook interactie hebben met het publiek. Dit is een geweldige kans om een getalenteerde auteur in actie te zien en haar te ontmoeten. Breng zeker jullie nieuwsgierigheid en enthousiasme mee!
Zaterdag 23/03 om 14u30
Film + Kindernamiddag: 8€
Klik hier voor tickets
YOKO
Belgische Première
Japanse titel: 658km、陽子の旅
Kazuyoshi Kumakiri - Japan - 2023 - 93 min.
met Rinko Kikuchi, Jun Fubuki, Kenta Hamano, ...
Deze film vertelt het verhaal van Yoko, een 42-jarige vrouw die haar dromen heeft begraven onder stapels oude kranten en eenzame avonden. Haar appartement is haar cocon, en de wereld daarbuiten lijkt ver weg.
Totdat ze verneemt dat haar vader met wie ze al jaren geen contact meer had, is overleden. Yoko wordt uit haar schulp getrokken en op een onverwachte reis gestuurd. Samen met haar neef begint ze aan een avontuur van 658 kilometer naar haar geboorteplaats in de provincie Aomori. Maar het lot heeft andere plannen: zonder telefoon en met een lege portemonnee blijft ze alleen achter bij een wegrestaurant, en zo besluit ze om al liftend verder te reizen.
Zo begint Yoko’s epische tocht, liftend langs de snelweg, met niets anders dan haar vastberadenheid, maar wel met een heel schuchtere houding. Ze ontmoet kleurrijke karakters, van een vriendelijke vrachtwagenchauffeur tot een mysterieuze oude dame met een geheim. Onderweg ontdekt Yoko niet alleen de schoonheid van het Japanse platteland, maar ook haar eigen veerkracht en de kracht van menselijke verbondenheid.
Rinko Kikuchi schittert als Yoko, met een mix van humor en hartzeer die u zal raken. De regisseur, Kazuyoshi Kumakiri, schildert een poëtisch landschap van verlies en hoop, met de weg als metafoor voor het leven zelf.
Laat u meevoeren op deze bijzondere reis. “658km, Yoko no Tabi” is een film die uw hart verwarmt en uw ziel laat glimlachen.
Met inleiding door Luk Van Haute.
Zaterdag 23/03 om 17u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets
SHADOW OF FIRE
Japanse titel: ほかげ (Hokage)
Shin’ya Tsukamoto - Japan - 2023 - 95 min.
met Shuri, Mirai Moriyama, Ouga Tsukao, ...
Met ‘Shadow of Fire’ kunnen we de nieuwste film van Shinya Tsukamoto aankondigen. Na zijn eerdere bezoeken aan zowel Japan-Square als het filmfestival van Gent, hebben we een speciale band opgebouwd met deze getalenteerde filmmaker, en we zijn verheugd om zijn meest recente werk te presenteren.
‘Shadow of Fire’ is eigenlijk een onderdeel van Tsukamoto’s oorlogstrilogie, samen met ‘Fires on the Plain’ (Film Fest Gent 2016) en ‘Killing’ (Japan-Square 2019). De film onderzoekt het leven van Japanse burgers direct na de Tweede Wereldoorlog en combineert elementen van een kamerdrama en een roadmovie. Het verhaal draait om een kleine jongen (gespeeld door Ouga Tsukoa), die opgroeit te midden van onvoorstelbare ontberingen. Opnieuw neemt Tsukamoto ons mee op een intense en visueel verbluffende reis. Met zijn kenmerkende stijl en ongeëvenaard regietalent creëert hij een meeslepende wereld vol mysterie en intrige.
Het verhaal speelt zich onder andere af in een vervallen ramenrestaurant waar een vrouw (gespeeld door Shuri) haar lichaam verkoopt om geld te verdienen. Een jonge soldaat zoekt bij haar troost, maar zijn behoefte aan comfort gaat verder dan lust. Hij probeert een relatie op te bouwen met de vrouw en het kleine jongetje dat haar elke nacht bezoekt. Door de verwoestingen van bombardementen hebben ze geen familie meer.
‘Shadow of Fire’ doet denken aan de meesterwerken van Kaneto Shindô en onderzoekt de fragiele geest van gewone mensen die worstelen met buitengewoon geweld.
Voor degenen die al bekend zijn met het werk van Tsukamoto, zal ‘Shadow of Fire’ een nieuwe mijlpaal zijn in zijn indrukwekkende carrière. Maar ook voor degenen die nog niet bekend zijn met zijn films, is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met het werk van een ware visionair.Dit is hoe dan ook een unieke gelegenheid om de magie van Shinya Tsukamoto’s regie en het meeslepende acteerwerk te ervaren. Mis het niet en sluit je aan bij ons in de warme band die we hebben met deze geweldige filmmaker.
U kunt vooraf (vanaf 18u) genieten van een heerlijke Sanshoku-don (driekleurige donburi-rijstschotel) - met kip of vegetarisch. Reserveer tijdig!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Zaterdag 23/03 om 19u45
Film: 12€ / 10€
Film + Sanshoku-don (kip of vegetarisch): €26 / €24 (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets
KURONEKO
Japanse titel: 藪の中の黒猫 (Yabu no naka no kuroneko)
Kaneto Shindō - Japan - 1968 - 99 min.
met Kichiemon Nakamura, Nobuko Otowa, Kei Satô, ...
Mainichi Film Concours 1969: Beste Cinematografie, Beste Actrice
Ook deze editie pakken we graag uit met een echte klassieker uit de Japanse filmgeschiedenis: de betoverende film ‘Kuroneko‘, uit 1968, van de getalenteerde regisseur Kaneto Shindō. Deze meesterlijke mix van historisch drama en horror neemt je mee naar een mysterieuze wereld vol intriges en bovennatuurlijke verschijningen.
‘Kuroneko’, ook bekend als ‘A Black Cat in a Bamboo Grove‘, speelt zich af in het oude Japan. Het verhaal draait om een spookachtige ontmoeting tussen een groep wraakzuchtige geesten en dappere samoerai. Terwijl ze elkaar confronteren in een betoverend bamboebos, ontvouwen zich duistere geheimen en onverwachte verbanden.
De film is een meesterwerk van regisseur Kaneto Shindō, die met zijn unieke visie en verfijnde cinematografie een sfeer van spanning en mysterie creëert. ‘Kuroneko’ is een visueel verbluffend meesterwerk dat je zal betoveren.
De film combineert prachtige beelden, meeslepende muziek en uitstekend acteerwerk om een ervaring te creëren die u nog lang zal bijblijven.
In samenwerking met Kuru.
Zaterdag 23/03 om 22u00
Film: 12€ / 10€
Klik hier voor tickets
BLUE GIANT
Yuzuru Tashikawa - Japan - 2023 - 120 min.
met de stemmen van Yutaka Aoyama, Masayuki Katô, Sayaka Kinoshita, ...
Crunchyroll Anime Awards 2024: genomineerd voor Beste Film
Het spectaculaire slotstuk van ons filmfestival dit jaar is de manga-film ‘Blue Giant’ van regisseur Yuzuru Tashikawa. Zoals elk jaar pakken we het groots aan met een lunch film, waarbij je vanaf half één kunt genieten van een heerlijke bento-box (vis+vlees of vegan). Wees er snel bij, want ze zijn snel uitverkocht! Daarna kunt u neerploffen in een comfortabele stoel in Studio Skoop en u laten betoveren door dit meeslepende verhaal.
‘Blue Giant’ neemt u mee op een adembenemende reis door de wereld van jazzmuziek. Het verhaal volgt Dai Miyamoto, een jonge saxofonist met een ongekend talent en een grenzeloze passie voor muziek. Terwijl hij zich een weg baant door de uitdagende muziekwereld, stuit hij op obstakels, opofferingen en onvergetelijke ontmoetingen.
De film wordt gedreven door een topcast van getalenteerde acteurs, die elk personage tot leven brengen met hun overtuigende en meeslepende vertolkingen. De passie en emotie spatten van het scherm af, waardoor je als kijker volledig wordt meegesleept in de reis van Dai Miyamoto.
‘Blue Giant’ heeft zowel in Japan als daarbuiten een stormachtige ontvangst gekregen. Hij wordt geprezen om zijn meesterlijke animatie, de diepgaande verkenning van thema’s als doorzettingsvermogen en artistieke integriteit, en de manier waarop het de kracht van muziek weet over te brengen. Deze film raakt niet alleen de harten van jazzliefhebbers, maar spreekt ook een breder publiek aan door zijn universele boodschap van moed en het streven naar dromen.
Mis deze unieke vertoning van ‘Blue Giant’ niet op ons Japan-Square filmfestival. Laat u onderdompelen in de betoverende wereld van jazzmuziek en geniet van de topcast en het meeslepende verhaal. Wees er snel bij om te genieten van de heerlijke bento-box en maak u klaar voor een onvergetelijke filmervaring!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Zondag 24/03 om 14u30
Film: 12€ / 10€
Film + Bento (vlees/vis of vegan): €31 / €29 (verkoop is afgesloten)
Klik hier voor tickets
——————————————————
VORIGE EDITIES
• JAPAN-SQUARE 2023
• JAPAN-SQUARE 2022
• JAPAN-SQUARE 2020
• JAPAN-SQUARE 2011-2020
Cadeautickets en -abonnementen
Het is vanaf nu mogelijk om online cadeautickets en -abonnementen aan te kopen en in te ruilen!
PRIJZEN
Cadeauticket: 12 €/stuk
Cadeau-abonnement (Tienrittenkaart): 90 €/stuk
OPGELET! Een cadeauticket of - abonnement is slechts 6 maanden geldig (vervaldatum staat vermeld op het ticket) en kan niet verlengd worden. Verkochte tickets worden niet teruggenomen.
Het cadeauticket of -abonnement is geen toegangsticket, maar een tegoedbon. Met de code die erop vermeld staat moet u nog steeds een geldig toegangsticket boeken. Dat kan (bij voorkeur) online, maar is ook mogelijk aan de kassa.
Per cadeauticket ontvangt u een code, die één keer kan gebruikt worden. Per abonnement ontvangt u ook één code, die tien keer kan gebruikt worden.
ONLINE
Via deze link komt u op onze cadeau-shop. Vul uw mandje met de gewenste cadeautickets en volg de aankoopprocedure op het scherm. U ontvangt daarna een e-mail met de cadeautickets in bijlage (pdf-formaat). Op deze tickets staat een numerieke code die u online kunt gebruiken, en een QR-code die u kunt aanbieden aan de kassa.
U kunt uw ticket(s) verzilveren door op de vertoning van uw keuze te klikken en op de verkooppagina het aantal cadeautickets of aantal beurten op uw abonnement te selecteren. In een pop-up venstertje zult u dan de codes kunnen invullen, waarna u de bestelling kunt afronden. Daarna ontvangt u uw ticket(s) voor de gekozen voorstelling per e-mail.
AAN DE KASSA
Uw cadeauticket of -abonnement wordt geprint op een kaartje (vergezeld van een mooie ansichtkaart, met de groeten van Studio Skoop). Ook hierop staat een numerieke code om in te ruilen online, en een QR-code die u kunt aanbieden aan de kassa.
Om uw cadeauticket aan de kassa te verzilveren, zal de kassier(ster) de QR-code scannen en u een ticket geven voor de voorstelling van uw keuze.
Filmavonden CVO Groeipunt
Klik op het vertoningsuur om tickets aan te kopen
Maa | 22/04 | 19.30 |
Din | 23/04 | 19.30 |
Din | 23/04 | 19.30 |
Din | 23/04 | 19.30 |
Woe | 24/04 | 19.30 |
Don | 25/04 | 19.30 |
Italiaans Cineforum 2024
Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.
Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.
U kunt hieronder voor alle films reeds tickets online aankopen. Door terug te keren naar deze pagina nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.
BIJKOMENDE VERTONING: VISIONI SARDE
Diverse Regisseurs - Sardinië - 2023 - 101 min.
Een compilatie van 7 Sardische kortfilms.
Opgelet, deze speciale vertoning is uitzonderlijk enkel in het Engels ondertiteld en wordt niet voorafgegaan door een inleiding!
De ‘Regione Autonoma della Sardegna’ (Regio Sardinië) promoot jaarlijks de filmtour ‘Visioni Sarde’ (Sardische vertoningen) met als doel de beste Sardische filmproducties van het jaar te verspreiden. Deze prachtige selectie bestaat uit 7 kortfilms die allemaal in Sardinië werden gedraaid, maar zeer uiteenlopend zijn en over universele thema’s gaan. Ze werden door de ‘Cineteca di Bologna’ geselecteerd uit meer dan 250 inzendingen.
De vertoning van ‘Visioni Sarde’ vindt plaats op vrijdag 24 mei om 19u45
Klik hier voor tickets
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS
L’ULTIMA NOTTE DI AMORE
Andrea di Stefano - Italië - 2023 - 124 min.
met Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Francesco Di Leva, Mauro Negri, ...
Franco Amore doet zijn naam eer aan. Hij probeerde zijn hele leven lang een eerlijk man te zijn, een politieman die in een eervolle carrière van 35 jaar nog nooit zijn dienstwapen heeft moeten afvuren. Maar zijn laatste nacht in dienst zal langer en zwaarder zijn dan hij denkt en alles wat voor hem belangrijk is op het spel zetten: zijn werk voor de staat, zijn liefde voor zijn vrouw Viviana, zijn vriendschap met zijn collega Dino, zelfs zijn eigen leven. En het is tijdens diezelfde nacht, in de straten van een Milaan dat nooit het daglicht lijkt te zien, dat alles in een razend tempo zal gebeuren.
Italiaan Andrea di Stefano is niet enkel een bekend acteur, maar ook een begenadigd filmregisseur met een unieke voeling met het crime genre. Nadat hij enkele succesvolle indie thrillers regisseerde in de Verenigde Staten, keerde hij voor ‘L’ultima notte di Amore’ terug naar zijn thuisland. Gefilmd in 35mm weet di Stefano op sublieme wijze het hedendaagse Milaan in beeld te brengen, en in combinatie met de uitmuntende acteerprestatie van Pierfrancesco Favino (‘Nostalgia’, ‘Gli anni più belli’) vormt deze film een frisse en hedendaagse interpretatie van de alom bekende en geliefde Italiaanse genrefilms uit de jaren ‘70 en ‘80.
De vertoning van ‘L’ultima notte di Amore’ vond plaats op vrijdag 19 januari 2024 om 19u45
LA RAGAZZA DEL FUTURO
Marta Savina - Italië - 2022 - 96 min.
met Claudia Gusmano, Fabrizio Ferracane, Francesco Colella, Dario Aita, ...
1965. Lia is een jonge vrouw van 17 die bij haar ouders in een kleine Siciliaanse stad woont. Ze heeft een sterk karakter en stelt de oeroude gebruiken die daar nog heersen in vraag. Als ze de flamboyante Lorenzo, de zoon van de burgemeester, leert kennen, voelt ze zich aanvankelijk tot hem aangetrokken. Al snel blijkt hij echter bezitterig en onsympathiek, en ze wijst hem af. Dat houdt hem echter niet tegen om haar op een avond samen met zijn vrienden te ontvoeren en te verkrachten, en daarna te dwingen tot een ‘shotgun marriage’. Volgens de eeuwenoude traditie moet Lia nu immers een “herstellend huwelijk” aanvaarden: met haar belager trouwen om haar eer te redden. Ze weigert dit lot te aanvaarden, en ondanks intimidatie en geweld, ook vanwege de autoriteiten van het stadje, stappen Lia en haar familie naar de rechtbank om te strijden voor haar zelfbeschikkingsrecht.
Dit uitzonderlijke verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, die er uiteindelijk toe leidden dat de Italiaanse wet werd aangepast. Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat een vrouw de sociale verwachtingen trotseerde. Regisseur Marta Savina levert een indrukwekkend debuut af.
De vertoning van ‘La ragazza del futuro’ vond plaats op vrijdag 23 februari 2024 om 19u45
MEDEA
Pier Paolo Pasolini - Italië/Frankrijk/West-Duitsland - 1969 - 118 min.
met Maria Callas, Laurent Terzieff, Massimo Girotti, Giuseppe Gentile, Margareth Clémenti, ...
In Medea – een freudiaans-marxistische bewerking van de Griekse tragedie van Euripides – schetst de Italiaanse filmregisseur, dichter, schrijver en marxist Pier Paolo Pasolini een grimmig beeld van een wereld die zowel gevoelig als meedogenloos is. Operazangeres Maria Callas schittert in de hoofdrol als Medea, haar enige filmrol ooit.
Het eerste deel van MEDEA volgt Jason en de Argonauten tijdens hun zoektocht naar het Gulden Vlies. Jason krijgt hulp van Medea, die daarmee haar eigen volk verraadt. In het tweede deel is Medea met Jason naar Griekenland vertrokken, waar hij haar echter in de steek laat voor de dochter van de koning van Korinthe. Medea neemt op gruwelijke wijze wraak. Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat een vrouw de sociale verwachtingen trotseerde. Regisseur Marta Savina levert een indrukwekkend debuut af.
De vertoning van ‘Medea’ vond plaats op vrijdag 15 maart 2024 om 19u45
IL COLIBRÌ
Francesca Archibugi - Italië/Frankrijk - 2022 - 126 min.
met Pierfrancesco Favino, Bérénice Bejo, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, ....
‘Il Colibrì’ is gebaseerd op de bestseller “De Kolibrie” van Sandro Veronesi, van wie eerder al ‘Caos Calmo’ werd verfilmd. Deze film toont het vreemde, wonderlijke leven van Marco, van zijn jeugd tot zijn ouderdom. Regisseur Francesca Archibugi bracht met Pierfrancesco Favino, Laura Morante, Bérénice Bejo en Nanni Moretti een echte sterrencast bijeen om dit ontroerende epos tot leven te brengen.
Iedereen in het leven van Marco (Pierfrancesco Favino) lijkt onrustig en eeuwig op zoek: van zijn ongelukkig getrouwde ouders en zijn eigen huwelijk dat een illusie blijkt, tot de liefde van zijn leven die hij al sinds zijn jeugd kent, maar nooit heeft kunnen beminnen. Hij blijft niet gespaard van tragedie, maar toch slaagt Marco er in niet verstrikt te raken in de chaos. Zoals een kolibrie gebruikt hij al zijn energie om ter plaatse te blijven.
‘Il Colibrì’ werd geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto en was de openingsfilm van het prestigieuze Filmfestival van Rome.
De vertoning van ‘Il Colibrì’ vond plaats op vrijdag 19 april 2024 om 19u45
————————————————————
VORIGE EDITIES:
Darker/Brighter: Superkraft & Studio Skoop
ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS
D.A. Pennebaker - Groot-Brittannië - 1979 - 100 min.
met David Bowie, Mick Ronson, Trevor Bolder, Jeff Beck, ...
op woensdag 10 januari om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€ → Tickets
Op 3 juli 1973 nam David Bowie afscheid van Ziggy Stardust, zijn meest gevierde alter ego, ten overstaan van vijfduizend ongelovige fans op het podium van de Hammersmith Odeon in Londen. Hoewel Bowie’s beslissing om zijn geliefde buitenaardse persona gedag te zeggen een schok was voor fans, bleek het achteraf gezien een cruciaal moment in het openbreken van zijn carrière. Naast het feit dat Ziggy Stardust het sjabloon vormde voor glamrock, blijft de impact van zijn korte, androgyne bestaan wijdverspreid in de populaire cultuur.
Vijftig jaar na het beroemde laatste concert van Ziggy Stardust, vastgelegd op film door de bekroonde regisseur D.A. Pennebaker, vertonen we de volledig 4K-gerestaureerde versie van het beroemde concert uit 1973, dat in 1979 in de bioscoop werd uitgebracht als ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Deze jubileumeditie concentreert zich zowel op de aanbidders van Bowie als op David op het podium en in zijn kleedkamer voorafgaand aan de show. Dichter bij die onvergetelijke avond in 1973 zal u niet komen.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING
Lisa Cortés - Verenigde Staten - 2023 - 101 min.
met Little Richard, Tom Jones, Mick Jagger, Paul McCartney, ...
op woensdag 25 oktober om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€/10€
Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.
Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.
Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.
IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50
Toby Amies - Groot-Brittannië - 2022 - 86 min.
met Robert Fripp, Michael Giles, Pete Sinfield, Ian McDonald, Mel Collins, Bill Bruford, ...
op woensdag 22 november om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€/10€ → Tickets
King Crimson is een band waar mensen letterlijk dolgraag bij willen horen. ‘In the Court of the Crimson King’ is een zwartkomische film voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite waard is om alles op te offeren voor een enkel moment van transcendentie. Al meer dan 50 jaar leidt Robert Fripp, ook beroemd om zijn werk met David Bowie en Brian Eno, een unieke creatieve omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samenspannen om het uiterste te eisen van de bandleden die alleen worden verlicht door het applaus van een publiek, wier aanbidding hun leven echter nog moeilijker dreigt te maken. Het is een bevredigende en gevaarlijke omgeving waarin het buitengewone mogelijk is, niets zeker is, en waar niet iedereen ongeschonden uit komt.
Internationale Filmavonden CVO
Klik - op de gewenste dag - op het vertoningsuur om tickets aan te kopen
Din | 05/12 | 19.45 |
Woe | 06/12 | 19.45 |
Don | 07/12 | 19.45 |
Opera, Ballet & Film ‘23-‘24
In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen presenteert Studio Skoop Cinema een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen van Opera Ballet Vlaanderen. De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar de thematiek en/of de muziek van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.
GALLOPING MIND, Wim Vandekeybus
Een tweeling wordt bij de geboorte gescheiden en groeit op in verschillende werelden, de jongen in een straatbende en het meisje in de middenklasse, totdat ze elkaar ontmoeten en samen op zoek gaan naar hun verleden. Galloping Mind was het langspeelfilmdebuut van de Belgische choreograaf Wim Vandekeybus. Zijn dansvoorstelling PUUR over geweld tegen onschuldigen is in het voorjaar van 2024 voor het eerst te zien bij Opera Ballet Vlaanderen.
Galloping Mind is te zien op zondag 17 maart 2024 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets
——————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
In het kader van de seizoensopener La clemenza di Tito, geregisseerd door Milo Rau, wordt zijn documentairefilm The Congo Tribunal vertoond. Milo Rau bracht daders, slachtoffers, getuigen en experts van de oorlog in Congo samen in Bukavu/Oost-Congo en een maand later in Berlijn voor een driedaags burgerlijk tribunaal.
Opgelet! De film is ondertiteld in het Engels en het Frans.
The Congo Tribunal was te zien op zondag 24 september 2023 om 14u30 in Studio Skoop
Regisseur Fritz Lang creëerde met zijn You and Me een merkwaardige combinatie van komedie, soap opera, gangsterfilm, musical en sociale kritiek. Hij liet zich voor deze film noir over criminaliteit inspireren door de Lehrstücke van Bertolt Brecht, theaterstukken met een didactische inslag. De muziek in de film is gecomponeerd door Kurt Weill, die vaak samenwerkte met Brecht voor onder andere Die Dreigroschenoper (1928), Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (1930) en het ballet chanté Die sieben Todsünden (1933). Vanaf december 2023 is dat laatste te zien in een nieuwe choreografie bij Opera Ballet Vlaanderen.
Opgelet! Originele Engelstalige versie zonder ondertiteling.
You and Me was te zien op zondag 10 december 2023 om 14u30 in Studio Skoop
AVANT L’HIVER, Philippe Claudel
Philippe Claudel regisseerde deze melancholische thriller over een neurochirurg wiens perfecte leven op losse schroeven komt te staan wanneer hij plots anonieme boeketten rode rozen geleverd krijgt. Claudel is zowel schrijver als filmmaker. In het voorjaar van 2024 gaat Brodeck in première bij Opera Ballet Vlaanderen, een nieuwe opera van componist Daan Janssens, naar Claudels duistere roman Le rapport de Brodeck.
Avant l’hiver was te zien op zondag 25 februari 2024 om 14u30 in Studio Skoop
——————————————————
EERDERE EDITIES:
Jeugdfilmfestival JEF 2024
Krokusvakantie? Dat betekent maar één ding: Jeugdfilmfestival! Waar komen verhalen meer tot leven dan tijdens dit filmfeest voor iedereen vanaf 1,5 jaar? Bekijk ze in prachtige films, of creëer ze zelf tijdens toffe workshops.
Proef van zat. 10 t.e.m. zon. 18 februari dagelijks van een heerlijke festivalfilm in Studio Skoop!
Hieronder vindt u het volledige programma. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de foto’s of filmtitels. Tickets (9 euro / korte films: 8 euro) zijn ook hieronder te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina.
Er is dit jaar ook een Jeugdfilmfestival voor scholen in de week voor de krokusvakantie.
Veel filmplezier!
——————————————————
• PROGRAMMA KROKUSVAKANTIE
MUSH-MUSH: TERUG NAAR HET BOS (4+)
Joeri Christiaen - België/Frankrijk - 2024 - 44 min.
Nederlands gesproken
WERELDPREMIÈRE
De enthousiaste paddenstoel Mush-Mush beleeft in het bos wilde avonturen met zijn vrienden. In deze verzameling gaat hij terug naar het bos, op zoek naar een krekel, speelt hij verstoppertje en probeert hij een dief te vangen.
Een programma van 3 gloednieuwe, zeer schattige Mush-Mush-filmpjes.
* Zaterdag 10/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
DANCING QUEEN (9+)
Aurora Langaas Gossé - Noorwegen - 2023 - 92 min.
met Liv Elvira Kippersund Larsson, Cengiz Al, Viljar Knutsen Bjaadal, Anne Marit Jacobsen, ...
Noors gesproken, Nederlands ondertiteld
VLAAMSE PREMIÈRE
Mina wil zo graag bij de coole kids horen op school. En ze wil zéker indruk maken op de populaire hiphopdanser E.D. Win. Met de hulp van haar eigenwijze oma daagt Mina zichzelf uit om mee te doen aan een danswedstrijd. Van repetities tot auditie en spetterend slotnummer leert Mina van zichzelf te houden.
Een geweldige crowdpleaser over verliefd worden, trouw blijven aan jezelf en dansen, dansen, dansen!
Voorafgegaan door de korte film ‘Arman & Elisa’
* Zondag 11/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets) - belevingsvertoning met liefdesclichés
ZOTTE VRIENDEN (3+)
Diverse Regisseurs - België/Litouwen/Polen/Frankrijk/Duitsland/Denemarken - 2023 - 47 min.
Zonder dialogen
VLAAMSE/BELGISCHE PREMIÈRE
De beste vrienden zijn de gekste vrienden! En die vind je zeker in deze verzameling korte filmpjes. Zo is er een vleermuis die van zonlicht houdt en bevriend raakt met een muis. Of wat dacht je van een paar sokken dat elkaar kwijtraakt na het rondtollen in de wasmachine?
Wist je dat varkens graag dansen met hun vriendjes? Ontdek het in deze zeven korte en fantasierijke filmpjes over verbazende vriendschappen.
* Maandag 12/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
SIROCCO EN HET KONINKRIJK VAN DE WIND (6+)
Benoît Chieux - Frankrijk - 2023 - 74 min.
Nederlands gesproken
met de stemmen van Lotte De Clerck, Eva Kamanda, Bill Barberis, Sali Haidara en Rocky Sturm
VLAAMSE PREMIÈRE
De twee onbevreesde zusjes Juliette en Carmen belanden per ongeluk in de wereld uit hun lievelingsboek. Daar veranderen ze in katten en worden ze van elkaar gescheiden. Met de hulp van zangeres Selma proberen ze hun weg te vinden. Zullen ze Sirocco ontmoeten? Is deze tovenaar even angstaanjagend als in het boek? En vooral: zullen ze ooit weer thuis geraken?
Een schitterende animatiefilm met echo’s van Spirited Away en Alice in Wonderland. Het meeslepende verhaal over twee dappere zusjes, de prachtige 2D-animatie en de epische muziek vormen het recept voor een betoverende bioscoopervaring!
* Dinsdag 13/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
NINA EN HET GEHEIM VAN DE EGEL (6+)
Alain Gagnol & Jean-Loup Felicioli - Frankrijk - 2023 - 72 min.
Nederlands gesproken
VLAAMSE PREMIÈRE
Elke avond vertelt Nina’s papa over een egel die de wereld ontdekt. Plots verliest hij zijn werk in de fabriek. Nina en haar beste vriend Mehdi willen hem helpen. Als echte detectives gaan ze op zoek naar een schat in die fabriek. Maar dat is buiten een boze bewaker en een woeste hond gerekend…
Een eenvoudig maar heel mooi detectiveverhaal over een meisje dat haar vader blij wil maken. Hou je van animatiefilms? Dan zal je veel elementen herkennen. Het egeltje lijkt zo uit een oud Mickey Mouse-filmpje te wandelen!
Voorafgegaan door de korte films ‘Kleine Ventilator’ en ‘Brokkelen’.
* Woensdag 14/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
KIJK EENS OMHOOG! (1,5+)
Diverse Regisseurs - 2023 - 35 min.
Zonder dialogen
BELGISCHE PREMIÈRE
Vijf korte verhalen over de wondere wereld boven ons hoofd. Over een spinnetje dat naar de maan wil slingeren en een jongetje dat wolken kweekt. Maar ook over de zon die boos is omdat de mensen de aarde vervuilen.
Deze verzameling kortfilms brengt peuters met hun hoofd in de wolken.
* Donderdag 15/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets) + beweeg-voorfilmpje
STIP & VLEK (3+)
Lotta & Uzi Geffenblad - Zweden - 2011 - 42 min.
Zonder dialogen
KLASSIEKER
Kijk, daar heb je Stip & Vlek. Stipt is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Stilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Ze houden van picknicken, de kamer behangen, stempels maken en piraat spelen. Bruisend van fantasie bezorgen ze het allerjongste publiek een echt filmfeest.
Deze film is één van die schaarse prenten die ook de allerkleinsten kunnen boeien. Hij is gemaakt in stop-motion, waarbij figuurtjes ‘levend’ worden door ze voor de beeld per beeld fotograferende camera telkens lichtjes van houding te veranderen. Het universum van Stip & Vlek ziet er precies uit zoals de wereld van een kleuter. Er wordt gespeeld met vormen en kleuren, ondersteund door aanstekelijke muziek. De film is opgebouwd uit 7 charmante verhaaltjes, die ook voor volwassenen genietbaar zijn.
* Vrijdag 16/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
KIJK SMAKELIJK (3+)
Diverse Regisseurs - België/Frankrijk - 2019/2020 - 47 min.
Nederlands gesproken
VLAAMSE PREMIÈRE
Smul je mee? Een kleine kikker ontdekt wat dieren allemaal eten en een kuikentje bakt muffins. Een pauw wil van zijn buikpijn af en een beer slikt per ongeluk een vlieg in. En dan zijn we nog niet eens op reis geweest naar het land van Mevrouw Boterham.
Deze vijf smakelijke verhaaltjes over etende dieren zijn grappig, speels en soms absurd. Stuk voor stuk bezorgen ze peuters en kleuters een glimlach op het gezicht én een knorrende maag.
* Zaterdag 17/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
LINDA WIL KIP! (6+)
Sébastien Laudenbach & Chiara Malta - Italië/Frankrijk - 2023 - 73 min.
Nederlands gesproken
met de stemmen van Lynn Van Royen, Tine Embrechts, Sophia Couvreur en Mauro Pawlowski
VLAAMSE PREMIÈRE
Linda’s mama heeft iets goed te maken met haar ondeugende dochtertje. Ze belooft daarom om kip klaar te maken zoals Linda’s papa dat vroeger deed. Alleen… waar vind je een kip tijdens een algemene staking? Dat zou weleens een dolle zoektocht kunnen worden.
Deze kleurrijke animatiefilm is schitterend in zijn eenvoud. Een visueel uniek en wildkomisch avontuur met een groot hart.
Voorafgegaan door de korte film ‘Prinses Aubergine’
* Zondag 18/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
——————————————————
• JEUGDFILMFESTIVAL MET DE KLAS
Nieuw: voor scholen wordt er dit jaar ook een Jeugdfilmfestival georganiseerd. Dit gaat door tijdens de schooluren, in de week voor de krokusvakantie. Bij ons in Studio Skoop gaan er 2 vertoningen door in dit kader, op 5 en 6 februari 2024, telkens om 10u30. Scholen kunnen zich inschrijven via de website van JEF. De prijs bedraagt slechts 5 euro per leerling (2 euro per indicatorleerling), begeleiders gratis. Ook kleine groepen kunnen zich inschrijven.
LES SECRETS DE MON PÈRE (10+)
Véra Belmont - België/Frankrijk - 2022 - 74 min.
De Joodse kinderen Michel en Charly beleven een gelukkige jeugd in de jaren 1960. Omdat hun vader heel discreet is en niets vertelt over zijn verleden, stellen de broers zich voor dat hij vroeger een groot avonturier was. Of een piraat? Een schattenjager? Maar wat verbergt hij echt? Een betoverende stripverfilming over het belang van herinneringen, de relaties tussen vaders en zonen, en het verwerken van oorlogstrauma’s.
* Schoolvertoning op maandag 05/02 om 10u30 - klik hier om in te schrijven
FRAGILE (14+)
Emma Benestan - Frankrijk - 2021 - 99 min.
Azzedine werkt voor een oesterkweker in het Franse kustplaatsje Sète. Wanneer hij zijn vriendin, de actrice Jessica, een huwelijksaanzoek doet, zegt ze onverwachts ‘nee’. Om haar terug te winnen schakelt Az zijn vrienden Raphaël, Ahmed, Kalidou en Lila in. Lila biedt zelfs aan om hem te leren dansen, zodat hij indruk kan maken op een feest waarvoor ook Jessica is uitgenodigd.
‘Fragile’ is een vrolijke, kleurrijke komedie op maat van jongeren over verliefdheid en mannelijkheid. De interessante culturele context en aandacht voor de Franse taal vormen een toegankelijke ingang naar allerlei klasopdrachten.
* Schoolvertoning op dinsdag 06/02 om 10u30 - klik hier om in te schrijven
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:
|
|
|
Viewpoint Documentary Film Festival 2023
Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.
Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.
Op het programma staan korte en lange documentaires uit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hieronder en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro per vertoning, inclusief een gratis drankje in het Skoop Café, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.
Alle info over Viewpoint vindt u op www.viewpointdocfest.com.
TRAILER
★
DIT IS HET PROGRAMMA:
VIEWPOINT OPENING NIGHT
Op maandag 17/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Viewpoint Opening Night
‘Together’ (Portugal) by Marco Espirito Santo, Del Reginato
‘Together’ is a creative short film challenging us all to be better and to fight for a world of greater equality and respect. Shot in 16mm, the film utilises handwritten typography and a simple score of jazz drums to focus the viewer’s attention on musician Carla Prata’s spoken-word performance. Running time: 00:01:50.
‘Bij Elkaar’ (Belgium) by Jasmine Issa
A brother and sister going on a trip to a time where they had to flee from their alcoholic dad. Running time: 00:14:51.
‘West’ (Belgium) by Nina Leeuwerck
Few people still live on the rural lands of the Westhoek in Ypres, Belgium. Many are farmers, but these people no longer really fit the definition of farmers. The glory of their large farms has long since passed. The animals are sold or no longer used because they can no longer cope. They look back on their past and are nostalgic for those golden days. A portrait of the landscapes where I grew up as a little girl. Running time: 00:19:48.
‘From Moerbeke with Love’ (Belgium) by Laura De Baudringhien
Far away from home in a small Flemish village, Marta and her female colleagues are planting the seeds for the future of their (grand)children back home in Poland. Through her repetitive and physical work, Marta tries to stay connected and take care of her family. Stuck between east and west, distance and closeness, we follow her during two seasons. Running time: 00:22:00.
‘Jaime’ (Belgium) by Francisco Javier Rodriguez
Jaime, a 33 years old man, has been in a mental institution for almost half of his life. Through a series of conversations, Jaime shares his world view, his fears, feats and a secret. Running time: 00:37:00.
THE MESS WE MAKE + SHORTS
Op dinsdag 18/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: The Mess We Make + shorts
‘Vegetative’ (France) by Hannah Papacek Harper
‘Vegetative’ is a short visual poem; an experimental video which was created during the first Covid19 lockdown in spring 2020. This abstract piece plays with text and video and brings a dreamlike inner space into being. It explores the rapport toward nature and intimacy that we were forced to change abruptly. Running time: 00:00:47.
‘Forget Me Not’ (Italy) by Giuseppe Petruzzellis, Fabio Marin
Gilda is a middle aged woman, mother and wife. One day she realizes she’s having problems setting the table. These are her first symptoms of Alzheimer’s disease. Through family footage and poetic visions, the stages of her illness become a stream of images on the breach of oblivion. Running time: 00:12:30.
‘The Mess We Make’ (Netherlands) by Allard Detiger
After twenty years of minimal contact with his borderline mother, filmmaker Allard Detiger is called by the police. His mother’s neighbours have been complaining. Her house is totally neglected, and professional help is needed immediately. From that moment onwards, Allard feels responsible to make sure that his mother receives professional care, but he gets increasingly entangled in the trauma of his own childhood. As his mother’s condition deteriorates, the walls that he had built between them fade. Allard is forced to take a critical look at himself, and face his own trauma, to prevent him from passing it on to his young daughter. Filmed over a period of more than 10 years, ‘The Mess We Make’ is an intimate documentary about a child’s struggle to be independent from a parent who won’t let go. Running time: 01:25:00.
DOCUMENTARY SHORTS
Op woensdag 19/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Documentary Shorts
Evermore (Belgium) by Gilles Van Damme, Anouck Ramaut
Evermore tells the story of three young-adults: Eline, Kodou and Dries. A few years ago they all lost a parent due to a long-term illness. They share how they’ve processed that loss and what difficulties occurred during that process. They all found their own way to give their sorrow a place. Running time: 00:13:42.
Down to the Bottom (USA) by Carina Miller
An unflinching, 13-minute look at alcohol use disorder and its impact. The short documentary pulls from conversations between a father and daughter recorded in 2022. Running time: 00:13:15.
Heimat (Italy) by Giovanni Montagnana
A soldier surrounded by the Enemy and ultimately trapped in the City writes his last letter home. Running time: 00:20:00.
Dancing with Rosa (Spain) by Robert Muñoz Rupérez
At 84 years of age, Rosa realises that she no longer has the strength to take care of her daughter Eva who has Down syndrome, and she struggles to decide whether or not to put her into a care home. In this intimate portrait, we follow Rosa’s pain of indecision and her unique way of coping. Running time: 00:26:00.
The Mechanics of Fluids (France) by Gala Hernández López
In 2018, an incel called Anathematic Anarchist posted a suicide letter on Reddit entitled “America is responsible for my death”. The documentary “The Mechanics of Fluids” is an attempt to find answers to his words. A virtual drift through the internet in search of his digital traces that ends up being an inner journey between our connected solitudes. Running time: 00:35:00.
BEAST + SHORTS
Op donderdag 20/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Beast + shorts
Dear Doctor, (UK) by Jasmina Saleh
A visual poem about the pain and misdiagnosis of Endometriosis - utilising striking imagery and raw words to combine an effective and poignant piece. Running time: 00:03:45.
I Never Had Dreams of My Son (Ukraine) by Jason Blevins
After five years of war, a Ukrainian father finds proof his missing son may still be alive in captivity. Running time: 00:16:16.
Beast (Belgium) by Joost Laperre, Jillis Schriel
Beast tells the story of a tragic hero, Walter Arfeuille and his lifelong quest for recognition. Once he was the world’s strongest “teeth performer” – pulling, a horseshoe in the mouth, trams, trains and airplanes. To this day he holds the record for lifting weight, by using his teeth. 69-year-old Walter insist on proving himself, even though he no longer has the strong physique from before. Running time: 01:12:34.
BERLIN BYTCH LOVE + SHORTS
Op vrijdag 21/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Berlin Bytch Love + shorts
Moscow State Circus (USA) by Joshua Van Horn
A short profile on the bears of the Moscow State Circus based on a passage by John McPhee. Running time: 00:01:02.
The Pleasure in Pain (UK) by Curtis Blair
An arthouse documentary short following key figures of the London kink scene on an exploration into BDSM and the notorious fetish event Klub Verboten. The film touches upon themes of psychology, neurodiversity, trauma, LGBTQ+ rights and black representation. Running time: 00:14:55.
Berlin Bytch Love (Germany) by Heiko Aufdermauer, Johannes Girke
Sophie (15) and Dominik (17) ran away from home to live their love on the streets of Berlin for a summer. Now Sophie is pregnant, winter is coming and the police are looking for the two. A documentary snapshot of growing up - told like a feature film. Running time: 01:26:00.
CHAYLLA + SHORTS
Op zaterdag 22/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Chaylla + short
Red Cross - “After prison” (Norway) by Irene Tausvik
An animation film told through the eyes of children who have experienced their fathers serving time in prison. This is a story about the “after prison” phase. Running time: 00:01:11.
The Shell (Bosnia and Herzegovina) by Marko Lončarević
After finding out that her mother is being abused and neglected by her caretakers, Milica travels from Sarajevo to the small village near Tuzla where she was born. There is a special bond between mother and daughter but also a lot of obstacles. Running time: 00:20:21.
Chaylla (France) by Clara Teper, Paul Pirritano
Lens, in northern France. Chaylla, a 23-year-old woman, is trying to break free from an abusive relationship. She is ready to fight – to gain custody of her children, to have her ordeals vindicated. But, deep inside, she still harbours a lingering hope of becoming a family again with her ex-partner. From legal battles to inner struggles, “Chaylla” portrays four years in the life of a young woman, whose longing for freedom and burning desire for justice are enmeshed with the mechanisms of abusive control and dependency. Running time: 01:12:00.
PETITES + SHORTS
Op zondag 23/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Petites + shorts
Amato (Canada) by Romy
Amato is about the diversity of polyamorous models in the Quebec portrait. Three unique and interrelated stories are staged through performing arts. Running time: 00:08:07.
Limits (Switzerland) by Simon de Diesbach
In a forest he digitized, Simon runs. Within an autobiographical narrative where the images were entirely captured in the forest of Chaney in Switzerland, running embodies the intimate link between the protagonist and the forest, a forest that has witnessed a multitude of personal events and that is now being destroyed by a gravel pit. Immersed in a fragmented world, Simon questions the reasons that pushed him to 3D scan his forest. He questions his relationship with the living world, with the limits of matter, and with the limits of digital representations of nature. Running time: 00:07:40.
Petites (Belgium) by Pauline Beugnies
The collective story of the Dutroux Affair, told by the generation of children of the 90s. Their memories are distorted by the media prism and their own childlike eyes. Together, they deliver an intimate version of history. A piece of collective memory. Running time: 01:23:00.
——————————————————
VORIGE EDITIES
Japan Square 2023
Hoera! Het is weer zover: Japan-Square in Studio Skoop! Van 22 tot en met 26 maart 2023 verwennen we jullie terug met een heerlijke selectie van Japanse films, bijna allemaal in Belgische of zelfs Europese première, en drie keer gekoppeld aan een heerlijke Japanse maaltijd. Hieronder vindt u het volledige programma en kunt u ook tickets kopen.
Reserveert u voor eten waarbij u kunt kiezen voor vegan of niet, let er dan zeker op het juiste ticket aan uw mandje toe te voegen!
Opgelet, alle films zijn Japans gesproken, en bijna allemaal in het Engels ondertiteld! Enkel ‘Love Life’ is tweetalig (Ned./Frans) ondertiteld.
Alle informatie over het festival vindt u ook op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be
——————————————————
DIT WAS HET PROGRAMMA:
OKIKU AND THE WORLD
Belgische Première
Japanse titel: せかいのおきく(Sekai no Okiku)
Junji Sakamoto - Japan - 2023 - 90 min.
met Haru Kuroki, Ikematsu Sosuke, Kanichiro, ...
Okiku and the World is de nieuwste van ervaren regisseur Junji Sakamoto (‘Knockout’, ‘Face’), waarin we twee verkopers van uitwerpselen volgen in de laatste dagen van de Edo periode.
Een jidaigeki (historische film) met een speciaal geurtje, maar ook de kringloopeconomie in haar prilste vorm en een onverwacht sprankeltje hoop en liefde, wanneer de dochter van een samurai valt voor één van de mestjongens.
Met inleiding door Luk Van Haute.
Openingsreceptie met Sushi en Sake i.s.m Team Gohan na de vertoning.
Gesponsord door Yamagata Europe.
Woensdag 22/03
om 19u45 - UITVERKOCHT
+ om 22u15 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
Film: 11€ / 9€
BRANDED TO KILL
Belgische Première van de nieuwe digitale restauratie
Japanse titel: 殺しの烙印 (Koroshi no rakuin)
Seijun Suzuki - Japan - 1967 - 91 min.
met Jô Shishido, Mariko Ogawa, Annu Mari, ...
Na een mislukte opdracht komt een huurmoordenaar met een rijst-fetisj (Jo Shishido) in aanvaring met zijn organisatie, en wordt hij op zijn beurt het doelwit van een dodelijke collega… Gewelddadig, erotisch, grappig, en simpelweg absurd zoals enkel Seijun Suzuki het kon.
De voorstelling maakt gebruik van de prachtige nieuwe digitale restauratie die de cinematografie van Suzuki eindelijk alle eer aandoet.
Met inleiding door Luk Van Haute.
Donderdag 23/03 om 19u45
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets
ANIME SUPREMACY!
Japanse titel: ハケンアニメ!く(Haken Anime!)
Azuma Tani, Takashi Otsuka & Kohei Yoshino - Japan - 2022 - 128 min.
met Riho Yoshioka, Tomoya Nakamura, Tasuku Emoto, ...
Hitomi Saito krijgt voor het eerst in haar leven de leiding over een anime reeks in haar schoot geworpen, en moet het meteen opnemen tegen gevestigde waarde Chiharu Oji die zijn langverwachte comeback maakt. Haar opponent is daarenboven de regisseur die haar inspireerde om een carrière na te streven als animator.
Wie haalt het in deze beklijvende strijd om kijkcijfers: de mechs van Hitomi, of de magical girls van Chiharu?
Met inleiding door Carlo Vanstiphout.
Donderdag 23/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets
BARBER MUKODA
Europese Première
Japanse titel: 向田理髪店
Toshiyuki Morioka - Japan - 2022 - 108 min.
De onverwachte terugkeer uit Tokyo van de zoon van Yasuhiko Mukoda, de plaatselijke barbier, doet iedereen de wenkbrauwen fronsen. Bovendien blijkt dat hij niet alleen zijn job heeft opgezegd, maar ook de zaak van zijn vader wil overnemen…
Een verhaal over de gevolgen van vergrijzing in een klein stadje met een mijnverleden in het zuiden van Japan.
U kunt vooraf (vanaf 18u15 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Chirashi-Zushi (vis of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Vrijdag 24/03 om 19u45 (maaltijd vanaf 18u15)
Film: 11€ / 9€
Film + Chirashi-Zushi (vis of vegan): 27€ / 25€ (inschrijvingen zijn afgesloten)
Klik hier voor tickets
BABY ASSASSINS
Belgische première
Japanse titel: ベイビーわるきゅーれ (Beibî warukyûre)
Yugo Sakamoto - Japan - 2022 - 95 min.
met Mone Akitani, Yukina Fukushima, Masayuki Inô, ...
Er zijn twee dingen die je moet weten over Chisato en Mahiro: ze staan op het punt om af te studeren, en het zijn twee uiterst getalenteerde huurmoordenaars. Wanneer ze door hun organisatie worden opgedragen om samen te wonen verzuurt hun relatie, maar hun vriendschap wordt pas echt op de proef gesteld als blijkt dat de yakuza achter hen aanzit.
Een luchtige mix van Ghost World en John Wick.
Met inleiding door Carlo Vanstiphout.
Vrijdag 24/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets
TAMAGRA ANIMATIONS + KINDERNAMIDDAG
Japanse titel: 多摩美術大学学生作品
Fuka Katayama, Rikako Matsuno, ... - Japan - 2022 - 40 min.
Een reeks mooie kortfilmpjes van Tama Art University, als vanouds gevolgd door een gezellige kindernamiddag in het Studio Skoop Café met traditionele Japanse spelletjes, origami en kimono Photoshoot.
Zaterdag 25/03 om 14u30
Film + kindernamiddag: 7€
Klik hier voor tickets
SENSEI, WOULD YOU SIT BESIDE ME?
Belgische première
Japanse titel: 先生、私の隣に座っていただけませんか?(Sennsei, watashi no tonari ni suwatte itadakemasennka?)
Takahiro Horie - Japan - 2021 - 119 min.
met Tasuku Emoto, Jun Fubuki, Nao Honda, ...
Sawako (Haru Kuroki) en haar echtgenoot Toshio (Tasuku Emoto) zijn beide mangaka. Zij staat op het voorplan terwijl hij zich heeft neergelegd bij een ondergeschikte rol. Na vijf jaar begint het huwelijk barsten te vertonen. Sawako verdenkt haar partner van overspel en beslist om haar vermoedens in een manga te verwerken. Wat aanvankelijk een simpel relatiedrama lijkt wordt al gauw een kat en muis spel waarbij op creatieve wijze realiteit en fictie worden vermengd.
Met inleiding door Carlo Vanstiphout.
Zaterdag 25/03 om 17u00
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets
ITO
Belgische première
Japanse titel: いとみち (Ito)
Satoko Yokohama - Japan - 2021 - 116 min.
met Ren Komai, Daimaô Kosaka, Mei Kurokawa, ...
Ito Soma is opgegroeid op het platteland van Tsugaru in het noordelijke Aomori. Mede dankzij haar inmiddels overleden moeder en grootmoeder is zij een getalenteerd shamisen-speelster geworden, maar ze treedt daarmee niet naar buiten. Toch wil ze graag haar introversie en schuchterheid overwinnen, en meer van de wereld zien. Op een dag leest ze een zoekertje van een maid café in Aomori City, en trekt er op uit. Een hartverwarmende en intrigerende coming-of-age-film met realistische vertolkingen en meeslepende muziek die het traditionele verbindt met het hedendaagse.
U kunt vooraf (vanaf 18u15 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Kare Risu (kip of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!
Met inleiding door Carlo Vanstiphout.
Zaterdag 25/03 om 19u45 (maaltijd vanaf 18u15)
Film: 11€ / 9€
Film + Kare Risu (Japanse curry, kip of vegan): 22€ / 20€ (inschrijvingen zijn afgesloten)
Klik hier voor tickets
LOVE LIFE
Belgische première
Japanse titel: ラブライフ (Rabu raifu)
Kôji Fukada - Japan - 2022 - 123 min.
met Win Morisaki, Fumino Kimura, Kento Nagayama, Hirona Yamazaki, ...
Taeko woont met haar zesjarige zoon Keita en haar man Jiro in een gezellig appartementje in een kleine Japanse stad. Het soort plek waar iedereen elkaar schijnbaar goed kent en het goed leven is. Maar na dichtere inspectie beginnen zich toch enkele minieme barsten te manifesteren. Niet alles is steeds wat het lijkt. Na een tragisch ongeval komt Keita’s biologische vader Park, na jaren afwezigheid, opnieuw in hun leven. Taeko ontfermt zich over haar dove en dakloze ex en helpt hem om te gaan met zijn schuldgevoel en de pijn die hij met zich meedraagt.
Fukada houdt de blik sterk op het verhaal gericht en op de driehoeksrelatie tussen Park, Taeko en Jiro, die zich de uitgepuurde en goed ontwikkelde personages met bravoure eigen maken, en een kijk geven op de verschillende verwerkingen van trauma en tragedie.
Met inleiding door Luk Van Haute.
Zaterdag 25/03 om 22u15
Film: 11€ / 9€
Klik hier voor tickets
BROKEN COMMANDMENT
Belgische première
Japanse titel: 破戒 (Hakai)
Kazuo Maeda - Japan - 2022 - 119 min.
met Shôtarô Mamiya, Anna Ishii, Yûma Yamoto, ...
Ushimatsu Segawa behoort tot de burakumin minderheidsgroep die ondanks het afgeschafte kastenstelsel nog steeds gediscrimineerd wordt in het begin van de 20e eeuw. Als leraar probeert hij zijn identiteit verborgen te houden, in de hoop zo een normaal leven te kunnen leiden. Maar de mensen rondom hem beginnen om diverse redenen aan hem te twijfelen, terwijl hijzelf meer en meer onder de invloed komt van een burakumin-rechtenactivist…
U kunt vooraf (vanaf 12u30 in het Skoop Café) genieten van een heerlijke Bento Lunch (vis+vlees of vegan) i.s.m. Team Gohan. Reserveer tijdig!
Met inleiding door Luk Van Haute.
Zondag 26/03 om 14u30 (maaltijd vanaf 12u30)
Film: 11€ / 9€
Film + Bento Lunch (vis+vlees of vegan): 29€ / 27€ - UITVERKOCHT
Klik hier voor tickets
——————————————————
VORIGE EDITIES
• JAPAN-SQUARE 2022
• JAPAN-SQUARE 2020
• JAPAN-SQUARE 2011-2020
Filmfestival Tegenstroom
Sas van Gent, Zelzate en Gent zijn van 29 maart tot en met 2 april 2023 het middelpunt van Filmfestival Tegenstroom. Deze vijf dagen kunt u de mooiste kortfilms van Nederlandse en Vlaamse bodem zien!
Filmfestival Tegenstroom is het enige (kort-)filmfestival in de wereld dat uitsluitend Nederlandse en Vlaamse kortfilms presenteert. Het festival legt de nadruk op de ontmoeting. De ontmoeting tussen het publiek met de Nederlandse en Vlaamse makers en tussen de makers onderling. Juryleden als Jean Paul van Bendegem, Wim Vanseveren, Signe Zeilig Jensen en Joy Verberk introduceren de films en geven er toelichting bij. Zo geraakt u nog meer in de wereld van de kortfilm en gaat u ongetwijfeld een prachtige, inspirerende tijd tegemoet.
Ook (lokale) makers komen aan hun trekken. Op 31 maart is er de dag speciaal voor de filmmakers met enkele workshops en netwerkgelegenheid.
De winnende inzendingen worden op zondag 21 mei vertoond in Studio Skoop.
Deel 1 om 14u00 - Deel 2 om 16u30. Klik op het vertoningsuur voor tickets.
Voor tickets en extra informatie zie www.iff-tegenstroom.com
DAGSCHEMA’S
WOENSDAG 29 MAART - GENT, STUDIO SKOOP
Tickets via Studio Skoop, 11/9 euro
19.45 u : Kick-off
Inleiding door professor Jean Paul van Bendegem en Joy Verberk
Openingsfilm Un Monde - (klik hier voor tickets)
DONDERDAG 30 MAART - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 12,50 euro - 1 blok 8,5 euro
Alle films worden ingeleid door professor Jean Paul van Bendegem en/of Joy Verberk en/of Signe Zeilig-Jensen en/of Wim Vanseveren.
17 u : 100% Zeeuws : Jos, de mens als nuttige soort. Gevolgd door interview Hans Van Hage met de makers.
19.30 u : Blok 1 : Deadname: Sid, Beyond our Stars, Amstergwen
21.30 u : Blok 2 : Two to Tango, Luc, The Cold, The pink Elephant
VRIJDAG 31 MAART - ZELZATE, RAADZAAL STADHUIS
12,50 euro incl. lunch en netwerkborrel
11 - 13 u : Masterclass postproductie door Thomas Mataheru
13 - 14 u : Lunch
14 - 16 u : Zeeuwse en Vlaamse makersdebat. Gespreksleider Michiel de Rooij
16 - 18 u : Netwerkborrel
VRIJDAG 31 MAART - SAS VAN GENT, DE STATIE
15 euro incl. lunch en netwerkborrel in Zelzate
10 - 12 u : Workshop licht voor videografen/fotografen/liefhebbers door Ken Sody
12 - 13 u : Lunch
13 - 15 u : Vervolg workshop
16 - 18 u : Netwerkborrel Zelzate, Raadzaal Stadhuis
VRIJDAG 31 MAART (FILMS) - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 12,50 euro - 1 blok 8,5 euro
17 u : 100% Zeeuws : 5 uur en 35 minuten
18 u : 100% Zeeuws : Einderlienge
19 u : Blok 3 : Frantic Attemps, Wait, Amy&May, Night By Night
20 u : Blok 5 : Bellum, Filho, Ruby, Alia, Ritchy, Over de drempel
21 u : Blok 4 : The Fruit Tree, Undergrowth, Over the Top, Nieuwkomers
22 u : Blok 6 : Beyond our Stars, Gayou, Over een priester op regenlaarzen
ZATERDAG 1 APRIL - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 15 euro - 1 blok 8,5 euro
11 u : Rondetafelgesprek Grensverleggers o.l.v. Jan Lonink.
13 u : Blok 1 : Jonge en oudere Jeugd : Joan’s Theme, Beyond our Stars, Required reading
13 u : Tegenstroom Winnaars 2022 : 13 dagen
14.30 u : Blok 2 : Jonge en oudere Jeugd : Nudes, Obada
15 u : Blok 5 : Bellum, Filho, RubyAlia Ritchy, Over de drempel
16.30 u : 100% Zeeuws : De Verdwenen Lijnen van Marlow Moss
18 u : Blok 7 : A Cappela in D minor, A place where reality lies, Blue rain
19 u : Winnaars Tegenstroom 2022 : Oxygen, Mia, Easter Eggs, Waarom bleef je niet voor mij
20.30 u : Plechtige awarduitreiking
21 u : Winnaars Tegenstroom 2022 : Hi my name is Jonny Polonsky
22 - 23.30 u : Hapje en drankje
ZONDAG 2 APRIL - SAS VAN GENT, DE STATIE
Dagkaart 15 euro - 1 blok 8,5 euro
13 u : Winnaars 2023 deel 1 met toelichting en gesprek van juryleden
16 u : Winnaars 2023 deel 2 met toelichting en gesprek van juryleden
ZONDAG 21 MEI - GENT, STUDIO SKOOP
Tickets via Studio Skoop, 11/9 euro
14 u : Winnaars 2023 deel 1 met toelichting en gesprek van juryleden - Tickets
16.30 u : Winnaars 2023 deel 2 met toelichting en gesprek van juryleden - Tickets
DE JURY
Wim Vanseveren
Oud-directeur VRT en van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
Joy Verberk
Actrice / aanstormend talent.
Jean Paul van Bendegem
Wiskundige, filosoof en professor emeritus logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel.
Signe Zeilig-Jensen
Freelance scriptredacteur, filmprogrammeur en kindermedia-adviseur met een verleden als inkoper en opdrachtgever van kindertelevisie en speelfilms bij het Nederlands Filmfonds. Voornaamste focus op filmontwikkeling en kinder- en jeugdproducties.
TRAILER
Opera, Ballet & Film ‘23
In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.
De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. Dit jaar is voorlopig nog maar 1 film ingepland, naar aanleiding van Wagners ‘Tristan und Isolde’.
In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling worden film en opera/ballet samengebracht.
WHITE EPILEPSY, Philippe Grandrieux
Schimmen zijn het - bestaan ze wel echt? White Epilepsy is een film als een droom, of als een nachtmerrie. Midden in een bos voeren twee naakte lichamen, dat van een man en een vrouw, uiterst langzaam een grimmige choreografie op. Het lijkt een oeroud ritueel rondom overheersing en onderwerping. De mannelijke schim trekt zich terug, maar de vrouw laat hem niet gaan; ze werpt zich op hem.
Regisseur Philippe Grandrieux, regisseur van Tristan und Isolde bij Opera Ballet Vlaanderen en filmmaker, toont de ceremoniële, dierlijke worsteling in vertraagde beelden, waarbij de lichamen soms niet meer lijken dan een verzameling spieren, pezen en bleek vlees - als in de schilderijen van Francis Bacon. Behalve angstaanjagend en gewelddadig oogt de dans soms ook sensueel. Het hoofdthema van de film is angst, waarbij de kijker vanuit een veilige positie - als door het schietgat in een kasteelmuur - toekijkt.
De vertoning van WHITE EPILEPSY vindt plaats op zondag 5 maart ‘23 om 14u30 in Studio Skoop
Klik hier voor tickets
——————————————————
EERDERE EDITIES:
Jeugdfilmfestival JEF 2023
Krokusvakantie? Dat betekent maar één ding: het Jeugdfilmfestival i.s.m. JEF! Het leukste festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment is dit jaar aan zijn 35ste editie toe.
Proef van zat. 18 t.e.m. zon. 26 februari dagelijks van een heerlijke festivalfilm in Studio Skoop!
Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de foto’s of filmtitels. Tickets (9 euro / korte films: 8 euro) zijn ook hieronder te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina.
Veel filmplezier!
KNOR (5+)
Mascha Halberstad - Vlaamse versie - 72 min.
Fantasie en realisme gaan hand in hand in deze inventieve familiekomedie. Aandoenlijke momenten worden afgewisseld met laconieke grappen en goed ontwikkelde personages. Kort door de bocht is het het verhaal van een meisje dat van een vervreemde opa een varken krijgt terwijl ze eigenlijk een hond wou. Ze raakt steeds meer gehecht aan het dier waardoor de schok des te groter is als blijkt dat de opa andere plannen heeft met kleine Knor…
Knor is gebaseerd op het kinderboek ‘De wraak van Knor’ van Tosca Menten dat Halberstad en scenarist Fiona van Heemstra enthousiast naar hun hand hebben gezet. De invloed van Roald Dahl is nooit veraf. De levendige expressie van de knap gestileerde figuren en de zorg waarmee de stemmencast het geheel tot leven brengt zorgen ervoor dat de film erin gaat als gesneden ham. Oink oink!
Met een Vlaamse stemmencast om vingers, duimen en poten bij af te likken, met onder andere Maaike Cafmeyer, Titus De Voogdt, Barbara Sarafian, Jelle De Beule, Dominique Van Malder en Jan Bijvoet.
* Zaterdag 18/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
In aanwezigheid van stemacteurs Jelle De Beule en Titus De Voogdt. Ze vertellen je leuke weetjes over het stemmenwerk in de film en beantwoorden al jullie vragen!
KNOFJE (3+)
Rita Horst - Ned. gesproken - 60 min.
De herkenbare kleine avonturen van de super snoezige kleuter Knofje zijn uitgegroeid tot echte tv-klassiekers. De korte afleveringen zijn even leuk voor jonge kinderen als voor hun ouders. Een animatie spin-off van de reeks is ook te zien op Ketnet, maar mis het origineel op groot scherm niet!
Knofje is een roodharig meisje van vier-en-een-half. Bij mama thuis beleeft ze kleine, alledaagse avonturen in en rond het huis. Ze speelt verstoppertje of bouwt samen met papa een kasteel. Ze helpt haar moeder om de babykamer klaar te zetten voor haar nieuwe broertje of zusje. En op weg naar huis van de bakker vindt ze een dode vlieg, die ze gaat begraven met haar oma. Elke aflevering bestaat uit een kort verhaaltje, waarbij Knofje op onderzoek uit gaat.
* Zondag 19/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
NO-NO’S RUIMTEAVONTUUR (3+)
Washim Boutaleb Joutei - Ned. gesproken - 47 min.
Belgische première!
3, 2, 1… klaar om op te stijgen! In dit fantasierijke avontuur van Belgische bodem belanden No-No en zijn eigenaardige vriendjes op een onbekende planeet. Ze beleven er de mafste dingen en maken zelfs een nieuwe vriend: het groene mannetje Croak! Het kleurrijke 3D van de stopmotion klei-animatie zit vol humor voor kinderen én volwassenen. Het eenvoudige verhaal over interplanetaire vriendschap kan alle leeftijden bekoren. Tijdens JEF festival combineren we dit ruimteavontuur met enkele korte No-No-afleveringen tot een grenzeloos plezierige compilatie.
Knotsgekke 3D-animatie voor de kleinste kijkertjes en humoristische referenties voor hun ouders in een avontuurlijk verhaal voor iedereen! Met onder andere de bekende stemacteurs Gene Thomas, Tom Audenaert en Dominique Van Malder.
* Maandag 20/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
KLEINE ALL: DE MENSELIJKE ANTENNE (6+)
Amalie Næsby Fick - Ned. gesproken - 85 min.
Belgische première!
Spannende en grappige 3D-animatiefilm die aan een levendig tempo de avonturen aan elkaar rijgt. Met een Pixar-achtige emotionele finale over de waarde van vriendschap en het belang van zeggen wat je écht denkt.
Wanneer All optreedt als menselijke antenne zodat zijn buurman contact kan zoeken met UFO’s, zet hij een geweldig avontuur in gang. Er landt een telepathisch groen ruimtemeisje, net wanneer All zich wat eenzaam voelt, en ze worden snel vrienden. Maar een verzamelaar van opgezette dieren wil het meisje voor zijn collectie. All zet alles op alles om haar zo snel mogelijk weer de ruimte in te helpen.
* Dinsdag 21/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
* Vrijdag 24/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
DOUNIA & DE PRINSES VAN ALEPPO (9+)
Marya Zarif & André Kadi - Frans gesproken/Nederlands ondertiteld - 72 min.
Belgische première!
Het vrolijke zesjarige meisje Dounia moet haar huis in Aleppo verlaten en gaat met haar grootouders op zoek naar een nieuwe thuis. Ze worden daarbij geholpen door betoverde zaadjes die Dounia in haar zak vindt. Deze magisch-realistische animatiefilm refereert naar oude Arabische verhalen vol universele aantrekkingskracht, voor zowel kinderen als volwassenen.
De bedrieglijk eenvoudige animatiestijl en betoverende muziek slepen de kijker mee in deze feestelijke blik op het leven, hoe somber de vooruitzichten soms ook zijn. De stijl doet soms denken aan die van Marjane Satrapi (Persepolis). Logisch, want ook deze film is gebaseerd op de graphic novel die een van de regisseurs schreef. Een mooie ode aan veerkracht en optimisme.
* Woensdag 22/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
KIWI & STRIT 3 (2+)
Esben Toft Jacobsen - zonder dialogen - 30 min.
Belgische première!
Op een open plek in het bos wonen twee grappige, pluizige, knuffelachtige wezentjes. Kiwi is geel, netjes en voorzichtig. Strit is paars, groezelig en wild. Maar allebei zijn ze nieuwsgierig en willen ze alles uitproberen. Wat ze ook doen, het loopt meestal mis. Gelukkig kunnen ze daar heel hard om lachen. Met hun snoepjesvorm en koddige brabbeltaaltje lijken ze wel verre familie van de Minions, maar dan nóg schattiger.
Deze reeks mooi geanimeerde en kleurrijke afleveringen over een levendig vriendjesduo doet kleuters gegarandeerd schateren. Hilarisch grappig, avontuurlijk en afwisselend.
* Donderdag 23/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
TOTEM (8+)
Sander Burger - Ned. gesproken - 2022 - 95 min.
Belgische première!
‘Totem’ was de openingsfilm van het Nederlandse filmfestival Cinekid en is een verbeeldingsrijke thriller en vluchtelingendrama in één. Het sprekende beeld van het stekelvarken dat letterlijk en figuurlijk achter het hoofdpersonage staat, versterkt de emotionele maar optimistische betekenis.
Ama werd geboren op de boot vanuit Senegal naar Nederland, maar ze voelt zich 100% Nederlandse. Het is dan ook absurd dat de politie haar gezin het land uit wil sturen. Dat gaat Ama niet zomaar laten gebeuren en ze wordt daarbij geholpen door haar beste vriend Thijs en… door een reusachtig stekelvarken, haar totemdier!
* Zaterdag 25/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
YOURLAND (7+)
Peter Budinský - Ned. gesproken - 85 min.
Belgische première!
De 10-jarige Riki loopt weg van huis, de instructies van een lichtgevende steen achterna. Hij belandt recht in de parallelle wereld Yourland waar hij zijn zwakke hart en zijn alledaagse problemen vergeet. Yourland wordt bevolkt door excentrieke personages, wonderlijke machines en pratende apen en raven. Samen met de brutale maar moedige Emma, een metalen robot en een apengeneraal probeert Riki de magische steen uit de handen van andere gegadigden te houden. Hij houdt hem verborgen in zijn hart, hopelijk zit hij daar veilig?
Deze kleurrijke animatiefilm is een fantasierijke en geheimzinnige ontdekkingsreis door een verborgen wereld vol valstrikken, humor en… hart.
* Zondag 26/02: 14.30 (klik op het vertoningsuur voor tickets)
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:
Italiaans Cineforum 2023
Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.
Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.
U kunt hieronder voor alle films reeds tickets online aankopen. Door terug te keren naar deze pagina nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
NOSTALGIA
Mario Martone - Italië/Frankrijk - 2022 - 117 min.
met Pierfrancesco Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno, Aurora Quattrocchi, ...
Filmfestival Cannes 2022: genomineerd voor de Gouden Palm
Felice Lasco keert terug naar zijn geboortestad Napels om voor zijn doodzieke moeder te zorgen. Hij is meer dan veertig jaar weggeweest; deze tijd heeft hij doorgebracht in het Midden-Oosten en Afrika. Nu hij terug in het Sanità-gebied is, herontdekt hij verscheidene plaatsen uit zijn verleden, ontdekt hij nieuwe gebruiken en regels in de stad, en dat iets uit het verleden nog steeds bij hem lijkt te knagen. Ook ontmoet hij in Napels weer een oude vriend, Oreste, die de criminaliteit in is gegaan.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 28 april 2023 om 19u45.
MARX CAN WAIT (MARX PUÒ ASPETTARE)
Marco Bellocchio - Italië - 2021 - 96 min.
Documentaire
Camillo stierf in 1968. Bijna vijftig jaar later brengt Marco Bellocchio zijn hele familie samen voor een lunch. Met zijn familie en degenen die hem kenden, praat hij over Camillo, zijn tweelingbroer die op 29-jarige leeftijd overleed. Terugdenkend aan de gebeurtenissen van de voorbije jaren en door met iedereen aanwezig te praten, reconstrueert Marco het verleden. Eindelijk kan hij de geest die hem al zijn hele leven achtervolgt een gezicht geven.
Bellocchio brengt via zijn familie het verhaal van zijn broer tot leven, zonder filters of terughoudendheid. Het wordt een onderzoek naar een historische periode die tevens de rode draad van zijn vorige films vormt.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 10 maart 2023 om 19u45.
PICCOLO CORPO
Laura Samani - Italië/Slovenië/Frankrijk - 2021 - 89 min.
met Celeste Cescutti, Ondina Quadri, ...
Italië, 1900. Agata besluit in haar eentje een reis te maken door het ruige Italië op zoek naar verlossing voor haar dochter. Een missie niet geheel zonder gevaren als jonge vrouw in die tijd. Onderweg vindt ze hulp van de rondtrekkende Lynx en samen trotseren ze de elementen, vooroordelen en het betoverende maar intimiderende Italiaanse landschap op zoek naar een wonder voor haar kindje.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 17 februari 2023 om 19u45.
FREAKS OUT
Gabriele Mainetti - Italië/België - 2021 - 141 min.
met Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Franz Rogowski, ...
Matilde, Cencio, Fulvio en Mario werken in het circus en zijn als familie wanneer de Tweede Wereldoorlog in Rome uitbreekt. De circuseigenaar Israel zoekt naar een manier om samen het land te verlaten, maar verdwijnt hierdoor van het toneel. De vier vrienden blijven verweesd achter. Zonder werkplek verliezen ze hun plaats in de maatschappij. Als freaks zwerven ze rond in een door oorlog verscheurde stad.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 27 januari 2023 om 19u45.
————————————————————
VORIGE EDITIES:
Internationale Filmavonden CVO 2022
Klik - op de gewenste dag - op het vertoningsuur om tickets aan te kopen
Di | 06/12 | 19.45 (VOLZET) |
Di | 06/12 | 19.45 |
Wo | 07/12 | 19.45 |
Charlie Chaplin Restored
Schrijver, regisseur, componist, acteur, komiek,.. Charlie Chaplin was de eerste globale wereldster na Jezus van Nazareth dankzij zijn personage ‘The Little Tramp’, waarmee hij tientallen films maakte. Vorig jaar werd zijn meesterwerk ‘The Kid’ 100 jaar. Hoog tijd om enkele van zijn meest memorabele films terug op het witte doek te halen in digitaal gerestaureerde versies. In het komende filmseizoen 2022-2023 mag u zich dus verwachten aan een maandelijkse dosis Charlie Chaplin in Studio Skoop.
Music Docs
ARNO: ROCK ‘N’ ROLL GODVERDOMME
Kristof Michiels - België - 2024 - 91 min.
Vanaf 18 september
Een filmportret van de Belgische belichaming van Rock & Roll: puur, onomwonden en met de nodige dosis humor. Een man met vele gedaantes die zich in de muziekscene en op het witte doek heeft laten gelden en tot een heus boegbeeld is uitgegroeid. Prince des moules, Lonesome Zorro of gewoon Le plus beau, Arno ís rock ‘n’ roll, godverdomme!
De documentaire toont Arno zoals hij echt was: zijn humor, sociaal engagement, surrealisme en puurheid. Het leven, het verleden en de vergankelijkheid, allemaal in zijn eigen woorden, dynamisch gemonteerd in een diepgaande trip met veel, heel veel muziek. Rock ’n’ Roll Godverdomme!
Aan het roer van deze allesomvattende documentaire staat DJ 4T4 (‘t Hof van Commerce) oftewel Kristof Michiels. Hij vatte het titanenwerk aan om verhaal en cadans te steken in een onwerkelijke hoeveelheid archiefmateriaal, komende uit de privé-archieven van vrienden & familie, VRT, RTBF, Ancienne Belgique etc. Een knap staaltje storytelling en montage. De film is een absolute aanrader, niet alleen voor de fans maar ook bij wijze van introductie in het enigma genaamd Arno Hintjens.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
MOONAGE DAYDREAM
Brett Morgen - Verenigde Staten/Duitsland - 2022 - 140 min.
Vanaf 14 september ‘22
‘Moonage Daydream’ dompelt u onder in de unieke visuele en muzikale wereld van David Bowie. Bowie wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van onze tijd, en heeft onze cultuur de laatste 50 jaar sterk beïnvloed. ‘Moonage Daydream’ is de eerste fim die de medewerking kreeg van de familie en de entourage van Bowie, en regisseur Brett Morgen kreeg onbeperkt toegang tot de volledige ongecensureerde persoonlijke archieven van de man zelf. Meer dan 5 miljoen stukken, waaronder zeldzame tekeningen, opnames en dagboeken! Brett Morgen werkte 4 jaar lang aan de film, en daar bovenop nog eens 18 maanden aan het geluid, de animatie en de kleur.
FREAKSCENE: THE STORY OF DINOSAUR JR.
Philipp Reichenheim - USA - 2022 - 82 min.
Vanaf 22 oktober ‘22
Het Amerikaanse Dinosaur Jr. is zo’n band die elke liefhebber van het betere alternatieve gitaarwerk niet ontgaan kan zijn. In de jaren tachtig creëerden ze een vernieuwende mengeling van alternatieve rock en harde (punk)gitaren, net als generatiegenoten Pixies. Hun stijl en onmiskenbare sound werd later ‘Grunge’ genoemd.
Nadat Kurt Cobain (Nirvana) zich in de jaren negentig als grote fan uitsprak, groeide de populariteit van ‘Dinosaur’ zienderogen. De film vertelt het verhaal van de drie charismatische muzikanten in de disfunctionerende band: J. Mascis (zang, gitaar), Lou Barlow (bas) en Murph (drums).
POLY STYRENE - I AM A CLICHÉ
Celeste Bell & Paul Sng - Groot-Brittannië - 2022 - 96 min.
Vanaf 9 november ‘22
Poly Styrene was de eerste gekleurde vrouw in het Verenigd Koninkrijk die het gezicht was van een succesvolle rockband. Ze liet de wereld kennismaken met een nieuw geluid van rebellie, waarbij ze haar onconventionele stem gebruikte om te zingen over identiteit, consumentisme, postmodernisme en alles wat ze aan het eind van de jaren zeventig in Groot-Brittannië zag gebeuren, met een zeldzame vooruitziendheid.
Als frontvrouw van ‘X-Ray Spex’ was de Anglo-Somalische punkmuzikante ook een belangrijke inspiratiebron voor de riot grrrl- en Afropunkbewegingen. Maar het overleden punk-buitenbeentje liet niet alleen een immense culturele voetafdruk achter, doch ook een dochter, Celeste Bell, die de onwetende bewaker werd van de erfenis van haar moeder. Vrouwenhaat, racisme en psychische aandoeningen plaagden Poly’s leven, wat ook de jeugd van Celeste en de relatie tussen moeder en dochter heeft getekend. Verteld door Oscar-genomineerde Ruth Negga, volgt deze documentaire Celeste terwijl ze het unieke archief van haar moeder onderzoekt en drie continenten doorkruist om Poly het icoon én Poly de moeder beter te begrijpen.
BRIAN ENO & ROGER ENO LIVE AT THE ACROPOLIS, ATHENS
Tilo Krause - Duitsland - 2022 - 80 min.
Op vrijdag 3 maart ‘23 om 20u00
Brian Eno & Roger Eno nemen al sinds 1983 samen muziek op. In dit unieke muzikale evenement zien we de broers voor het eerst samen live optreden. Raar maar waar, het is zowat de enige keer dat de twee voor een publiek optraden tout court.
Wereldbefaamd omwille van hun atmosferische music landscapes van legendarische filmproducties, televisie-soundtracks en ambient platen, treden Brian en Roger op voor een uitverkochte arena, tegen de achtergrond van het iconische amfitheater dat het canvas vormt voor bijhorende projecties.
Voor Eno-fans is er geen betere manier om dit immersieve en betoverende optreden te beleven dan in een intimistische setting van een filmzaal. #gewoongenieten
ANONYMOUS CLUB
Danny Cohen - Australië - 2021 - 86 min.
Op woensdag 26 april ‘23 om 19u45
Deze prachtige muziekdocumentaire verschaft ons een intieme toegang tot het leven van Courtney Barnett, een anti-influencer die een krachtige stem is voor onze tijd.
Het project werd in 2018 in gang gestoken door Danny Cohen, die al vele jaren met Courtney Barnett samenwerkt aan haar bekroonde en zeer verbeeldingsrijke muziekvideo’s. Hij volgde Barnett drie jaar lang op tour in Europa, de Verenigde Staten en Azië en bij haar thuis in Melbourne als een éénmans-crew, filmend met een 16mm camera die was uitgerust om synchroon geluid op te nemen.
Tijdens de opnames hield de notoir terughoudende Courtney Barnett, op vraag van Cohen, een dagboek bij dat ze insprak op een analoge dictafoon. Deze zeer directe reflecties tonen haar interne strubbelingen - van haar zelfvertrouwen en zelfbeeld, over de druk van de roem, tot het vinden en begrijpen van haar plaats als een artieste in de (muziek)wereld.
In de handen van Courtney Barnett worden de fragmenten van het alledaagse leven rijk en boeiend. Ze is een begaafde tekstschrijfster en virtuoos gitariste, een embleem van gevatheid voor de millennial-generatie en één van de meest succesvolle muzikale Australische exportproducten.
HEAVEN STOOD STILL: THE INCARNATIONS OF WILLY DEVILLE
Larry Locke - Verenigde Staten - 2022 - 84 min.
Op donderdag 25 mei ‘23 om 20u00
Een documentaire die het leven en de muziek van een unieke artiest portretteert die zowel bij leven als postuum veel te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn unieke positie binnen de traditionele Amerikaanse muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.
Het viel de Amerikaanse regisseur Larry Locke op dat vele groten uit de muziekscene (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Peter Wolf, Ben E. King, Herman Brood en vele anderen) Willy DeVille bewonderden maar daar maar moeilijk voor uitkwamen. Verder intrigeerde hem de vraag waarom DeVille wel erkenning kreeg in Europa, maar in Amerika nauwelijks bekendheid genoot. Was het zijn imago als druggebruiker? Deze nieuwsgierigheid resulteerde in een prachtige documentaire met vele unieke beelden.
Willy DeVille begon zijn muziek carrière in de CBGB-punkscene in het New York van de jaren ‘70 met zijn band Mink DeVille. De concerten van Mink DeVille werden bezocht door de crème de la crème uit de muziekwereld. Geboren als Billy Borsey in de fabrieksstad Stamford, Connecticut, smeedde hij voor zichzelf een totaal unieke identiteit. Zijn liefde voor muziek en films waren zijn inspiratie en zijn uitweg naar de grote stad. Zijn krachtige zangstem en steeds evoluerende podiumpersonages toverden avontuurlijke uitstapjes naar rhythm-and-blues-, cajun-, salsa-, mariachi- en tejanomuziek. Met zijn “Spanish-Americana” was hij een van de meest originele en meest romantische figuren van het rocktijdperk.
DeVille verkocht in zijn 35-jarige carrière een miljoen platen in Europa met hits als ‘Spanish Stroll’, ‘Hey Joe’, ‘You Better Move On’, ‘Demasiado Corazon’, ... Hij werd genomineerd voor een Oscar voor het themalied van de film ‘Princess Bride’. De song werd op vele Amerikaanse bruiloften gespeeld, maar bijna niemand wist wie de zanger was. Want terwijl DeVille in Europa op alle grote podia stond, bleef hij in zijn thuisland bijna volledig onbekend. Je kunt wel zeggen: hij was America’s most undiscovered treasure.
LOU REED’S BERLIN
Julian Schnabel - Verenigde Staten/Groot-Brittannië - 2007 - 85 min.
Vanaf 17 mei ‘23 - tijdelijk exclusief in gerestaureerde versie te zien in Studio Skoop.
Rond 1973 hield naast Keith Richards alleen nog de New Yorkse zanger en songwriter Lou Reed de eerste plaats in de ranglijst van ‘popartiesten die waarschijnlijk als eerste dood zouden gaan’. Reed hield deze dubieuze status onder andere in stand door zijn bombastische conceptalbum ‘Berlin’ te maken, dat tegen het decor van decadent Berlijn, een totale, door drugs en hedonisme gevoede gevoelsarmoede uitdrukt ten opzichte van vooral liefde. Reeds producer Bob Ezrin speelde een belangrijke rol bij de moeizame wording van het album. Hij zou zijn eigen kinderen hebben opgesloten om hun gehuil op te nemen voor het nummer The Kids, en na de voltooiing van het album kreeg hij een zenuwinzinking.
Het ambiteuze album stond in schril contrast met de superhit ‘Walk on the Wild Side’, en kort na de release kreeg het zeer scherpe recensies, die de hoop die Reed en Ezrin koesterden om het live te brengen uiteen deden spatten.
Drieëndertig jaar lang weigerde Reed om het album op te voeren, tot hij toch overstag ging. Inmiddels een kranige zestig-plusser, speelde hij wereldwijd meerdere zalen kapot. Beeldend kunstenaar/filmregisseur Julian Schnabel filmde vijf nachten lang de concerten in het New Yorkse St. Ann’s Warehouse. Zijn dochter Lola draaide de impressionistische filmpjes die tijdens het optreden geprojecteerd worden. Lou Reed is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus dat het achtergrondkoor vormt. Er is heel veel veranderd sinds 1973, maar het verstrijken van de tijd maakt de songs nu nog veel beklijvender.
De film werd een stemmige weerslag van een repertoire dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan en muzikaal en inhoudelijk nog steeds grote indruk weet te maken.
LITTLE RICHARD: I AM EVERYTHING
Lisa Cortés - Verenigde Staten - 2023 - 101 min.
met Little Richard, Tom Jones, Mick Jagger, Paul McCartney, ...
Vanaf 18 oktober ‘23
Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.
Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.
Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.
IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50
Toby Amies - Groot-Brittannië - 2022 - 86 min.
met Robert Fripp, Michael Giles, Pete Sinfield, Ian McDonald, Mel Collins, Bill Bruford, ...
November 2023
King Crimson is een band waar mensen letterlijk dolgraag bij willen horen. ‘In the Court of the Crimson King’ is een zwartkomische film voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite waard is om alles op te offeren voor een enkel moment van transcendentie. Al meer dan 50 jaar leidt Robert Fripp, ook beroemd om zijn werk met David Bowie en Brian Eno, een unieke creatieve omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid samenspannen om het uiterste te eisen van de bandleden die alleen worden verlicht door het applaus van een publiek, wier aanbidding hun leven echter nog moeilijker dreigt te maken. Het is een bevredigende en gevaarlijke omgeving waarin het buitengewone mogelijk is, niets zeker is, en waar niet iedereen ongeschonden uit komt.
CALLAS - PARIS, 1958
Tom Volf - Frankrijk - 2023 - 90 min.
Uniek evenement! Enkel op deze dagen:
- op zondag 26 november om 17u00
- op zaterdag 2 december om 20u00
Een nacht om nooit te vergeten. Maria Callas, de onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de 20e eeuw, maakte haar debuut in Parijs. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decor voor deze legendarische voorstelling op 19 december 1958. Het grote sociale evenement werd bijgewoond door “Le Tout Paris”, waaronder de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Callas verscheen op het beroemde podium met haar meest elegante couture en juwelen ter waarde van een miljoen dollar.
Ze opende met haar kenmerkende rol, Norma’s ‘Casta diva’, gevolgd door het beklemmende ‘Miserere’ uit Verdi’s ‘Il Trovatore’ om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende ‘Una voce poco fa’ uit ‘Il Barbiere di Siviglia’. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde realisatie van ‘Tosca, Act II’. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best, zowel in recital als als opera-actrice. Visuele elementen waren net zo belangrijk als de vocale dimensies in haar kunst.
Geproduceerd door het team achter de bekroonde film ‘Maria by Callas’.
ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS
D.A. Pennebaker - Groot-Brittannië - 1979 - 100 min.
Unieke vertoning i.h.k.v. DARKER/BRIGHTER: Superkraft & Studio Skoop
op woensdag 10 januari om 19u45
inleiding + film + drankje: 12€
Op 3 juli 1973 nam David Bowie afscheid van Ziggy Stardust, zijn meest gevierde alter ego, ten overstaan van vijfduizend ongelovige fans op het podium van de Hammersmith Odeon in Londen. Hoewel Bowie’s beslissing om zijn geliefde buitenaardse persona gedag te zeggen een schok was voor fans, bleek het achteraf gezien een cruciaal moment in het openbreken van zijn carrière. Naast het feit dat Ziggy Stardust het sjabloon vormde voor glamrock, blijft de impact van zijn korte, androgyne bestaan wijdverspreid in de populaire cultuur.
Vijftig jaar na het beroemde laatste concert van Ziggy Stardust, vastgelegd op film door de bekroonde regisseur D.A. Pennebaker, vertonen we de volledig 4K-gerestaureerde versie van het beroemde concert uit 1973, dat in 1979 in de bioscoop werd uitgebracht als ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Deze jubileumeditie concentreert zich zowel op de aanbidders van Bowie als op David op het podium en in zijn kleedkamer voorafgaand aan de show. Dichter bij die onvergetelijke avond in 1973 zal u niet komen.
MUTINY IN HEAVEN: THE BIRTHDAY PARTY
Ian White - Australië - 2023 - 98 min.
met o.a. Nick Cave, Mick Harvey, Tracy Pew, Rowland S. Howard, Phil Calvert
Vanaf 14 februari 2024
Nick Cave is door de jaren heen gerijpt als een goede wijn, waardoor zijn iconische status als ongeëvenaarde artiest en songwriter enorm is. In de opwindende nieuwe film ‘Mutiny in Heaven’ schetsen Cave en zijn eerste band, The Birthday Party, een ongefilterd, intiem en meeslepend beeld van de invloedrijke postpunkgroep die hem naar het wereldtoneel katapulteerde.
De film, exclusief verteld door de oorspronkelijke bandleden, duikt diep in de psyche van de band en beschrijft hoe Nick Cave en zijn schoolvrienden het publiek opschrikten met hun confronterende optredens, oergeschreeuw, gothic horror en anarchistische levensstijl. Met nooit eerder vertoonde persoonlijke beelden van bandleden, dynamische animaties en adembenemende concertfragmenten, biedt de film een zweterig, intens en opwindend beeld van een van de meest legendarische live-acts. Voorbestemd om meteen een documentaireklassieker te worden.
STOP MAKING SENSE
Jonathan Demme - USA - 1984 (restored in 2023) - 88 min.
Vanaf 21 februari
Danku Studio A24! Echt waar! Bedankt! ‘Stop Making Sense’ met verbeterde beeld- en geluidskwaliteit! Het pak past nog steeds. Van ‘Psycho Killer’ t.e.m. ‘Crosseyed and Painless’ toveren David Byrne en de zijnen een glimlach op je gezicht en een warm gevoel in je hartje.
Jonathan Demme (‘The Silence of the Lambs’, ‘Philadelphia’...) maakte een tijdloos meesterwerk dat ons na zoveel jaren nog steeds kan bekoren, ook in 4k. 100% op de tomatometer op Rotten Tomatoes, 100% onversneden heroïne recht onze aderen in richting Walhalla.
Niet te missen! Trommel je vrienden, vijanden, ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, verre neven, relnichten, boze buurman en desnoods je partner op, want dit is het cinema-moment van het jaar!
Vlaamse Filmactie
Het najaar van 2022 staat in het teken van de Vlaamse film. Met ‘Ritueel’, ‘Rebel’, ‘Close’ en ‘De Acht Bergen’ komen er vier langverwachte speelfilms van eigen bodem uit. Om deze golf van Vlaams talent extra kracht bij te zetten hebben producenten, distributeurs, bioscoopuitbaters en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) de handen in elkaar geslagen en lanceren ze samen de campagne ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema’.
U kunt in de actieperiodes met 2 voor de prijs van 1 naar deze films!
Doe 2 tickets aan het Algemeen tarief in uw mandje en gebruik de promocode ‘GRATIS’.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE ACTIE:
Open Cinema
Kom binnen en ontdek waar filmpassie huist. Hier belééf je cinema. Van nieuwe titels tot zeldzame parels en inspirerende programma’s. Tussen 29 september en 3 oktober 2023 verrassen maar liefst 20 bioscopen en andere filmvertoners met hun gevarieerde aanbod. Allemaal samen, allemaal net dat tikkeltje anders. Welkom op dit magische moment. Welkom tijdens Open Cinema.
In Studio Skoop kunt u op maandag 2 en dinsdag 3 oktober 2023 terecht voor een greep uit ons diverse aanbod met een unieke vertoning en 2 exclusieve Avant-Premières.
Uiteraard is de Studio Skoop Experience pas compleet na een bezoek aan het Studio Skoop Café, één van de gezelligste kroegen van Gent. Elke Open Cinema bezoeker krijgt er een gratis Duvel666 van ‘t vat aangeboden.
Tickets voor OPEN CINEMA kosten 9 euro (film + Duvel666 van ‘t vat)
Klik op de titel om online tickets aan te kopen.
PROGRAMMA STUDIO SKOOP
Maandag 2 oktober:
17u00: WIL (Vlaamse najaarstopper)
19u45: JANSSEN & JANSSENS DRAAIEN EEN FILM (unieke vertoning)
Dinsdag 3 oktober:
17u15: BEEST (Avant-Première)
19u45: DOGMAN (Avant-Première)
Met de steun van het VAF en DUVEL MOORTGAT
Ma. | 02/10 | 17.00 |
Ma. | 02/10 | 19.45 |
Di. | 03/10 | 17.15 |
Di. | 03/10 | 19.45 |
Viewpoint Documentary Film Festival 2022
Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.
Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.
HET VIEWPOINT DOCUMENTARY FILM FESTIVAL IS TERUG
VAN 18 TOT 24 APRIL 2022 IN STUDIO SKOOP!
Op het programma staan korte en lange documentaires uit alle hoeken van de wereld. Tickets zijn hieronder en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro per vertoning, inclusief een gratis drankje in het Skoop Café, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.
Alle info over Viewpoint vindt u op www.viewpointdocfest.com.
TRAILER
★
DIT WAS HET PROGRAMMA:
DOCUMENTARY SHORTS
Op maandag 18/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Documentary Shorts
Meander (Belgium) by Lander Haverals, Sam Geyskens, Vincent Everaerts
Heavily addicted to medication for several years, Valerie has tried to take her own life again. Caught between a disturbing past and a slightly hopeful future, mother and son meet again. Her son Charly is left with little expectations, but will he dare to forgive and hope for a better future nonetheless?
Running time: 00:15:10.
Shredded (Israel) by Noam Stolerman
An aging bodybuilder is on the path to becoming a champion. Moments before emerging as a finalist, he might face heartache.
Running time: 00:16:30.
Cascade (Belgium) by Bo Verpoten
At a summer camp in green Wallonia, a group of girls gathers. Isolated from their parents and society, there is room to get to know each other and themselves better.
Running time: 00:12:59.
Het gezicht van het gebouw/The face of the flat (Netherlands) by Thieu Kessels
In times of Covid your house becomes the most important place. This film portrays a vertical village on the outskirts of Ghent.
Running time: 00:12:25.
We are not friends (Poland) by Alicja Sokół
Two women joined together by prison time, find comfort in each other. They are inseparable. Every Friday they broadcast on the prison radio. When one of their sentences is coming to an end, they start to question their friendship. They are fully aware that life behind the bars is governed by its laws. Their relationship is doomed to fail, even though for the last few difficult years they could only count on each other.
Running time: 00:17:34.
I Don’t Feel At Home Anywhere Anymore (Belgium) by Viv Li
A wistful but witty account of a trip to Beijing by an art student who has been abroad for ten years. Her stay with her family mercilessly exposes how uprooted she has become by her life abroad.
Running time: 00:15:00.
KHAN’S FLESH + SHORTS
Op dinsdag 19/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Khan’s Flesh + shorts
Don’t Forget to Smile (Portugal) by Cai Ning
Rachel, a 6 years old girl from an immigrant family, carries more expectations than an average child. Language lessons, making music videos, singing, dancing, and practicing the piano are her basic tasks. Her parents have truly invested their lives to make sure Rachel becomes the next big name. But is a life surrounded by adults and spotlights what she wants? This is a portrait of a parent-child relationship, and what it takes to manufacture a child superstar.
Running time: 00:13:45.
At the feet of my mother (Netherlands) by Vincent Sparreboom
Growing up as a parent to your parents, leaves deep marks on the soul. During one family constellation therapy, Lucien is finally coming to terms with his unsafe childhood. Through the intricate expressions on his face, we are taken on an emotional journey as Lucien moves through long-supressed anger, fear and sorrow, finally showing himself to the world.
Running time: 00:27:14.
Khan’s flesh (Germany) by Kristina Savutsina
Krystsina Savutsina subtly details the daily choreographies to which the inhabitants of a Belarusian village devote or subject themselves. Khan‘s Flesh is a contemporary document of life in the Belarusian province, barely a year before the beginning of the nationwide protests against the state apparatus.
Running time: 00:57:30.
PARADISIAC + SHORTS
Op woensdag 20/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Paradisiac + shorts
Rivolta e malinconia (Italy) by Mattia Biondi
On the beach where ancient poetry was saved with all its creatures, a romantic artist tries to convince the bourgeois audience of the timelessness of the past.
Running time: 00:05:10.
An Integral Man (Belgium) by Charlotte Gijssels
Jean Paul Van Bendegem, a philosopher and mathematician, is a known public figure in Flanders. The movie offers an intimate look into his insecurities and into how he experiences the world.
Running time: 00:09:34.
Scars (Canada) by Alex Anna
Alex Anna’s body is a canvas: her scars come to life to tell a new story of self-harming. Live action and animation intertwine in this short and poetic documentary, both intimate and universal.
Running time: 00:10:00.
My Father’s Naples (Italy) by Alessia Bottone
Giuseppe used to stare at the horizon as if there was something liberating about it. His daughter Alessia, the director of this film, would often see him staring out the window like that, wondering what could attract his attention so intensely. Giuseppe’s story revolves around the themes of exile and fear of the unknown, which bind Italy’s 20th century migrants, cardboard suitcases in hand, to today’s migrants landing on the country’s southern coast. As the train devours the rails mile after mile, Alessia comes to understand what her father was thinking and seeing: his memories. The return to Naples becomes the opportunity to tell his life’s journey and thus discover her own origins. Because no matter how far we go, we always come back to where it all began.
Running time: 00:20:00.
Paradisiac (Belgium) by Bas Van Hoeck
Paradisiac is a kaleidoscopic portrait of the majestic Hotel Mozart, located in the heart of Brussels. For 26 years, the charming Ben Abderrahman has been the owner of the hotel. Every night, Ben goes out into the streets of Brussels to distribute bread to the less fortunate and to offer his empty hotel rooms to people without a home, people without papers, (trans)migrants, … who need a place to stay and unwind. Completely voluntary and motivated by the Koran, he refuses to keep his luxury to himself and shares it with all those in need. The film gives an insight into this fragile and extraordinary ‘Mozart universe’.
Running time: 00:48:00.
FOLLOW YOU HOME + SHORTS
Op donderdag 21/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Follow You Home + shorts
The Psychlist (Norway) by Martin A. Walther
When his daughter died under tragic events at just 11 months old, the bicycle became the only rescue for Per.
Running time: 00:08:00.
Your Wild Dogs Want Freedom (Belgium) by Ece Era
Edirne’s city dump, home of many strays, is being cleared for the construction of a city prison.
Running time: 00:15:15.
Follow You Home (Denmark) by Kathrine Ravn Kruse
For 9 years the Afghan refugee brothers Popal (22) and Darmal (18) have been apart but are now miraculously reunited in Denmark. But they are in a completely different place in their lives. Popal is a fighter with lots of plans for his future. Darmal, on the other hand, has just arrived in Denmark, with a heavy heart and lots of insecurities about the future. As Darmal’s asylum claim is rejected, their dreams about a future together collapses. With a caring priest couple and a human right’s lawyer as a close ally, Popal does everything in his power to keep Darmal on his feet.
Running time: 01:15:00.
IMAD’S CHILDHOOD + SHORTS
Op vrijdag 22/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: Imad’s Childhood + shorts
Kit (Belgium) by Ante Pask
An 11-year-old boy decides to set out alone, on an unknown adventure where nothing will stand in his way. The only thing he takes with him on his journey is a ladder.
Running time: 00:11:19.
Struck (Lebanon) by Sarah Kaskas
One year after the Beirut Port explosion, director Sarah Kaskas narrates her trauma through a collage of her fragmented memory. Together with the voices of survivors, they attempt to process their collective grief.
Running time: 00:06:07.
a story that doesn’t have to do with me (U.S.) by Kymberly McDaniel
“As I seek to connect with my partner about their queer and feminist research in bioarchaeology, a conversation emerges about what is left behind after death.”
Running time: 00:07:03.
Imad’s Childhood (Sweden) by Zahavi Sanjavi
Imad, a five-year-old Yazidi child, is released from ISIS captivity after two and a half years. During this time, ISIS has brainwashed Imad and he considers himself one of the ISIS fighters. His eyes still emanate innocence, but he shows no other feelings than hatred for his mother and resentment towards those around him. Will Imad’s family be able to help him overcome his trauma and become again the child he once was?
Running time: 01:17:00.
THE MISSING ONE + SHORTS
Op vrijdag 22/04 om 22u00
Klik hier voor tickets: The Missing One + short
The Prisoner (Poland) by Łukasz Gierańczyk, Filip Drzewiecki
One night with an ex-convict on the streets of Vancouver. Inspired by cinéma-vérité.
Running time: 00:14:24.
The missing one (France) by Rareş Ienasoaie
“I met up again with my older sister after several years of separation. Prey to morphine, she lives a secluded life in her truck. As we spend time together, our words become easier, plunging us into a long drawn-out night.”
Running time: 01:27:06.
WHO IS JAMES PAYTON?
Op zaterdag 23/04 om 17u30
Klik hier voor tickets: Who Is James Payton?
Who Is James Payton? (Netherlands) by Oliver Guy-Watkins
From playing Frank Longbottom in Harry Potter to Adolf Hitler in Captain America, as well as standing in for Anthony Hopkins and Jude Law; James Payton has been part of the British Film Industry for the best part of 20 years. Yet he is still largely unknown. Director Oliver Guy-Watkins followed James for a year as he attended Comic Cons, taught wizardry skills to children and was cast as Tony Blair in the Nick Moran helmed film Creation Stories. This is a story of fandom, loneliness and perseverance, that plays with the boundaries of reality and fiction, but do we find out Who Is James Payton?
Running time: 01:18:08.
KING BANSAH AND HIS DAUGHTER + SHORTS
Op zaterdag 23/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: King Bansah and His Daughter + shorts
Peter, Shirley And Louis (U.K.) by Lol Sargent
Peter, Shirley and Louis’ is one of a series of portraits of creative families. The film explores the traditional portraiture type pose through the medium of moving image to create cinematic portraits, at the intersection between photography and film.
Running time: 00:04:30.
Jade Helm (U.S.) by Debi Cornwall
Is the U.S. military planning to invade Texas and declare martial law? Headlines about the immersive realistic training exercises staged across the American Southwest in 2015 were expected to fade after a single news cycle. But in the Texas heartland a fearful backlash erupted, and the exercises, called “Jade Helm 15”, became a national story with a surprise ending that is still playing out today. How did this happen? Jade Helm is a found-footage documentary short asking what is real, what is fake, and what happens when our institutions fail to help us perceive the difference.
Running time: 00:14:45.
King Bansah and His Daughter (Germany) by Agnes Lisa Wegner
Céphas Bansah is from Ghana and lives in the German city of Ludwigshafen on the Rhine river. In Ghana, he is the king to over 200,000 members of the Ewe, in Ludwigshafen he runs a car shop. His daughter Katharina, whose mother is German, is an artist, feminist, free spirit – and a king’s daughter. Both of them feel that the social climate in Germany has changed. They experience racism and hostility. So for the first time after many years, Katharina accompanies her father to Ghana. She wants to find out which role her Ghanaian side is to play in her life – and whether or not she wants to succeed to the throne someday. A film about clichés and roles, expectations, boundaries, definitions of belonging – and challenging all of the above. A film about the search for an inner home.
Running time: 01:26:00.
IRANIAN DOCUMENTARY SHORTS
Op zaterdag 23/04 om 22u00
Klik hier voor tickets: Iranian Documentary Shorts
Yalman (Iran) by Isa Babae
The story of an old woman who talks to her birds to escape loneliness. She raised her seven children with hard works but they did not come to her after leaving home and are living their private lives. She lives on the outskirts of town. Her self-esteem does not allow her to seek government support for a living…
Running time: 00:18:56.
Laboratory NO.2 (Iran) by Edris Abdi, Aware Omer
Synopsis: ‘Documentary Laboratory No. 2’ is the story of an old man who has been working in the autopsy department of Sulaimaniyah University of Medical Sciences for 14 years. During these 14 years, he works on a corpse. He finally retires. Finally, he decides that…
Running time: 00:16:17.
Cutstein (Iran) by Hamidreza Khosh-Bazan
Synopsis: The life of an editor who works for Islamic Republic of IRAN Broadcasting and feels like Frankenstein, creating a monster.
Running time: 00:10:47.
I won’t remain alone (Iran) by Yaser Talebi
Synopsis: An old disabled couple living in a small village in the northern part of Iran, face an unfathomable tragedy when their youngest son falls into a coma after an accident. Defying the Islamic traditions of burial, overcoming problems of red tape, and turning devastation into hope, the parents agree to donate their son’s organs. Five years after their brave decision, a film crew visits them and records their slow path of reconciliation with death – or rather, their acquaintance with eternal life.
Running time: 00:15:00.
A Letter To My Mother (Iran) by Amina Maher
Synopsis: A heartfelt letter to tell a mother the most painful of secrets. Amina Maher, who in 2002 was the young protagonist of ‘Ten’ by Kiarostami is now a transgender director who tries to make her voice heard, understood, and be understood.
Running time: 00:19:33.
The Doll (Arousak) (Iran) by Elahe Esmaili
Synopsis: After consulting with his relatives a 35-year-old father consents to the marriage of his 14-year-old daughter. As individuals with differing perspectives his family grapple with the decision.
Running time: 00:32:57.
THE TEARS OF BEA SMIT
Op zondag 24/04 om 17u30
Klik hier voor tickets: The Tears of Bea Smit
The Tears of Bea Smit (Netherlands) by Orly Nurany
After her lover breaks up with her, Bea must fight to keep her Amsterdam pub from the claws of her landlord. The pub’s regulars, gamblers and a 9 year old girl, all seem to share with her the painful sounds of the words mother and father. Meanwhile Bea’s hands keep on working day in, day out.
Running time: 01:13:00.
GOD’S CHILDREN + SHORTS
Op zondag 24/04 om 20u00
Klik hier voor tickets: God’s Children + shorts
Celentano’s Seasickness (Italy) by Saverio Cappiello
Loredano, known as Celentano, due to seasickness has never been able to be a fisherman, his dream since he was a child. Now he works in a bar and waits for Alex, his nephew, who has recently started working as a fisherman, to give him a gift that initiates him into that world that is water and that he has never been able to touch.
Running time: 00:12:05.
Kader me in/Close me in (Belgium) by Evi Cats
We make into story and are made into story. Not just in books and film; also in love. This film is about the powerlessness that arises when we surrender to another.
Running time: 00:18:43.
GOD’S CHILDREN (Spain) by Ekain Irigoien
Javier And Romerales sleep under one of the many cornices around the touristic Plaza de la Opera in Madrid. There, their friendship becomes a hymn to life, death and dignity.
Running time: 01:10:22.
——————————————————
VORIGE EDITIES
Harry Potter Marathon
In de aanloop naar de release van ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’ vertonen we de integrale reeks films over Harry Potter & Fantastic Beasts. Want om helemaal in deze magische wereld te duiken, gaat er toch niets boven om alle films in ideale omstandigheden op het grote scherm te zien, in het gezelschap van mede-liefhebbers.
Voor de echte Potterheads verkopen we bovendien voordelige abonnementen aan de kassa, gekoppeld aan een fantastische wedstrijd!
★ Abonnement voor alle 10 de films (60 euro):
verzamel 10 stempels, ga gratis naar de Avant-Première van ‘The Secrets of Dumbledore’ en maak kans op een prachtig pakket met Magical Wizarding World-goodies!
★ Abonnement voor 5 films (35 euro):
verzamel 5 stempels en maak kans op een kleiner maar niet minder fantastisch prijzenpakket!
Bovendien ontvangt iedereen die een abonnement (groot of klein) heeft gekocht bij de Avant-Première van ‘The Secrets of Dumbledore’ gratis een dvd-box met de eerste 2 ‘Fantastic Beasts’- films! (zolang de voorraad strekt)
De gelukkige winnaars van de prijzenpakketten zullen worden getrokken voor de start van de Avant-Première op dinsdag 5 april om 19.45 (klik op het vertoningsuur voor tickets).
Klik hieronder op het gewenste vertoningsuur voor tickets (door tickets in uw mandje te doen en dan terug te keren naar onze site, kunt u meerdere tickets toevoegen alvorens af te rekenen).
De abonnementen zijn enkel te verkrijgen aan de kassa, maar als u er één heeft (of bent u van plan er één te kopen voor de start van de eerste vertoning die u bezoekt), dan kunt u uw plaatsje ook online reserveren. Laat dan uw abonnement afstempelen wanneer u uw QR-code voorlegt aan de kassa.
TIP! U kunt er voor kiezen om dagelijks 1 film te zien (telkens om 17u of 19u45) of om de 2 dagen 2 films aansluitend op elkaar te bekijken (om 17u + 19u45).
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE
op 26/03 om 19.45 uur & op 27/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
op 27/03 om 19.45 uur & op 28/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
op 28/03 om 19.45 uur & op 29/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
op 29/03 om 19.45 uur & op 30/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
op 30/03 om 19.45 uur & op 31/03 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE
op 31/03 om 19.45 uur & op 01/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1
op 01/04 om 19.45 uur & op 02/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2
op 02/04 om 19.45 uur & op 03/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
op 03/04 om 19.45 uur & op 04/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD
op 04/04 om 19.45 uur & op 05/04 om 17.00 uur (klik op het vertoningsuur voor tickets)
FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE
Avant-Première op 05/04 om 19.45 uur & vanaf 6 april dagelijks op ons programma! (klik op het vertoningsuur voor tickets)
Japan Square 2022
Hoera! Het is weer Japan-Square in Studio Skoop! Tien prachtige Japanse film, bijna allemaal in Belgische of zelfs Europese première, en vier keer gekoppeld aan een heerlijke Japanse maaltijd. Hieronder vindt u het volledige programma en kunt u ook tickets kopen. Reserveert u voor eten waarbij u kunt kiezen voor vegan of niet, let er dan zeker op het juiste ticket aan uw mandje toe te voegen!
Opgelet, alle films zijn Japans gesproken, en bijna allemaal in het Engels ondertiteld! Enkel ‘Wheel of Fortune and Fantasy’ is tweetalig (Ned./Frans) ondertiteld.
Alle informatie over het festival vindt u op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be
DIT WAS HET PROGRAMMA:
UNDER THE OPEN SKY
Belgische Première
Japanse titel: すばらしき世界 (Subarashiki Sekai)
Miwa Nishikawa - Japan - 2021 - 126 min.
met Kôji Yakusho, Seiji Rokkaku, Yukiya Kitamura, Hakuryû, ...
Chicago International Film Festival: Audience Choice Award + Silver Hugo for Best Performance
Masao Mikami (Koji Yakusho) is een voormalig yakuza lid. Na 13 jaar vastgezeten te hebben voor moord komt hij eindelijk vrij, en gaat hij met de hulp van een op sensatie belust TV-programma op zoek naar zijn moeder waarvan hij als kind gescheiden werd. Minachting van de wereld rondom hem drukt hem echter keer op keer met zijn neus op het feit dat niemand echt zat te wachten op zijn terugkeer naar de maatschappij…
De inmiddels 6e film van writer/director Miwa Nishikawa is een impactvol drama gebaseerd op het gelijknamige boek van Ryuzo Saki (Vengeance is Mine), over de op vooroordelen gebaseerde behandeling van ex-gedetineerden. Nishikawa maakte haar debuut als regisseur met ‘Wild Berries’ in 2003, en schreef ook het boek ‘The Long Excuse’, dat ze eveneens verfilmde. In 2011 vertoonden wij ook al haar eerdere film ‘Sway’.
Met inleiding door Luk Van Haute.
Gesponsord door Yamagata Europe.
Woensdag 23/03 om 19u30
Film: 10€ / 8€
USHIKU
Belgische Première
Ian Thomas Ash - Japan - 2021 - 87 min.
‘Ushiku’ is een ontnuchterende kijk op de leefomstandigheden in één van de grootste immigratiecentra van Japan. Ondanks een opnameverbod van de Japanse overheid toont de verborgen camera van gerenommeerd docu-maker Thomas Ash ons hoe het leven er uitziet voor asielzoekers die quasi-permanent, en op een vaak gewelddadige manier worden vastgehouden. Dit allemaal op de vooravond van een recente, controversiële poging tot hervorming van de immigratiewetten, in de schaduw van de COVID-19 pandemie, en met de Olympische Spelen in Tokio in het verschiet.
Met inleiding door Luk Van Haute en een videoboodschap van de regisseur na de film.
U kunt vooraf genieten van een heerlijke Japanse curry rijst (met kip of vegan). Reserveer tijdig!
Donderdag 24/03 om 20u00
Film: 10€ / 8€
Film + Japanse curry rijst (kip of vegan): 21€ / 19€
MIDNIGHT SWAN
Belgische Première
Japanse titel: ミッドナイトスワン
Eji Uchida - Japan - 2020 - 124 min.
met Tsuyoshi Kusanagi, Misaki Hattori, Sie Matobu, Asami Mizukawa, ...
Awards of the Japanese Academy 2021: Beste Film
Tsuyoshi Kusanagi, voormalig lid van SMAP (één van de populairste boybands ooit in Japan), kruipt in de rol van Nagisa, een transgender vrouw. Ze groeide op als man in Hiroshima, maar ze is een nieuw leven begonnen in Shinjuku als vrouw, en door een samenloop van omstandigheden leeft ze nu samen met Ichika (newcomer of the year Misaki Hattori), een verre nicht die verwaarloosd is geweest door haar moeder. Het is door deze nieuwe leefsituatie dat Nagisa voor het eerst in haar leven ook een moederinstinct begint te ontwikkelen…
Een aangrijpend verhaal over identiteit en geborgenheid, geschreven én geregisseerd door Eiji Uchida. Een naam die misschien een belletje doet rinkelen, aangezien wij hem al eerder in person verwelkomden in 2019 voor de screening van ‘Love and Other Cults’. Omwille van COVID-19 kan Uchida deze keer niet aanwezig zijn, maar hij stuurde ons wel een videoboodschap!
Met inleiding door Luk Van Haute en een videoboodschap van de regisseur na de film.
U kunt vooraf genieten van een heerlijke Tsirashi Zushi. Reserveer tijdig!
Vrijdag 25/03 om 19u45
Film: 10€ / 8€
Film + Tsirashi Zushi: 26€ / 24€
LAST OF THE WOLVES
Belgische Première
Japanse titel: 孤狼の血 LEVEL2
Kazuya Shiraishi - Japan - 2021 - 139 min.
met Shô Aoyagi, Ryôhei Suzuki, Miwako Kakei, Rino Katase, Katsuya Maiguma, ...
Hochi Film Awards 2021: Best Supporting Actor (Ryôhei Suzuki)
De langverwachte opvolger van Kazuya Shiraishi’s The Blood of Wolves, die wij vertoond hebben in 2019. Detective Shuichi Hioka (Tori Matsuzaka) heeft inmiddels met succes het plan van Shogo Ogami (Koji Yakusho) om de yakuza aan banden te leggen weten uit te voeren, enkele jaren na diens dood in Hiroshima. Maar de vrijlating van een zeker crimineel element zorgt er voor dat deze overwinning van korte duur is, en voor Hioka het goed en wel beseft spuit het bloed weer zoals vanouds in het rond…
Een beklijvende gangsterfilm naar de stijl van Kinji Fukasaku’s Battles Without Honor or Humanity saga.
Vrijdag 25/03 om 22u00
Film: 10€ / 8€
THE LAST GOZE
Europese Première
Japanse titel: 瞽女 GOZE
Masaharu Takizawa - Japan - 2020 - 109 min.
met Kawakita Non, Yoshimoto Miyu, Nakajima Hiroko, Tagashi Shin, ...
Japan Movie Critics Award 2020: New Actress Award
Haru Kobayashi was een goze, een blinde shamisen speelster (een traditioneel Japans drie-snaarinstrument), en wordt geroemd als de laatste in heel Japan. Ze was pas enkele maanden oud toen een cataract in beide ogen ertoe leidde dat ze blind werd. Van haar vijfde werd ze klaargestoomd voor een carrière als goze. Tot op 78-jarige leeftijd trad ze op in de Niigata, Yamagata en Fukushima prefecturen. ‘The Last Goze’ is een hulde aan haar levensverhaal en vertelt hoe ze ondanks vele tegenslagen wist door te zetten, en voldoening vond in het entertainen van mensen, en op haar beurt een inspiratie voor jong en oud werd.
Met een videoboodschap voor de start van de film.
Vrijdag 25/03 om 22u15
Film: 10€ / 8€
TAMAGRA KORTFILMPJES
Tama University Cartoons - Japan - 20xx - xx min.
Een selectie van verschillende korte animatiefilms om mini’s en ouders te entertainen. Alle filmpjes zijn gemaakt door studenten van Tama University. Met daarna zoals vanouds een gezellige kindernamiddag in het Skoop Café.
Zaterdag 26/03 om 14u15
Film: 6,50€
DEEMO
Europese Première
Japanse titel: DEEMO サクラノオト あなたの奏でた音が、今も響く
Shûhei Matsushita & Junichi Fujisaku - Japan - 2022 - 89 min.
Animatiefilm in originele versie.
Deemo, een mysterieus pianospelend wezen, leeft eenzaam in een kasteel. Op een dag valt er een meisje genaamd Alice uit de lucht. Wanneer blijkt dat het geluid van de piano kan gebruikt worden om een boom te doen groeien waarlangs Alice kan terugkeren naar huis, beslist Deemo om haar te helpen…
Een theatrale anime film van dezelfde studio achter Attack on Titan, gebaseerd op de gelijknamige populaire muziek-app-game van Rayark Games die een install base heeft van meer dan 28 miljoen, met muziek van Yuki Kajiura (Fate/Zero, Kimetsu no Yaiba).
Zaterdag 26/03 om 17u00
Film: 10€ / 8€
A BALANCE
Belgische Première
Japanse titel: 由宇子の天秤 (Yuko No Tenbin)
Yujiro Harumoto - Japan - 2020 - 152 min.
met Yumi Kawai, Ken Mitsuishi, Kumi Takiuchi, Masahiro Umeda, ...
In A Balance volgen we hoe docu-maker Yuko (Kumi Takeuchi) een plaatselijk incident van drie jaar geleden, waarbij de verboden liefde tussen een leraar en een studente uiteindelijk resulteerde in een dubbele zelfmoord, waarheidsgetrouw probeert in beeld te brengen. Wanneer Yuko echter een geheim uit haar eigen familiale omgeving ontdekt, ziet ze zich genoodzaakt om haar principes te herevalueren …
Een uitermate beheerst, en pretentieloos drama van Yujiro Harumoto (Going the Distance) over de gevolgen van sociale druk, en de verantwoordelijkheid die rust bij filmmakers.
U kunt vooraf genieten van een heerlijke ZuruZuru Ramen. Reserveer tijdig!
Zaterdag 26/03 om 19u30
Praktisch, belangrijke info!!
De ramen wordt wél geserveerd bij Zuru Zuru Ramen en niét op locatie van de Studio Skoop. Maar geen nood! Zuru Zuru Ramen opent exclusief tussen 17:00 en 18:00 voor de Japan-Square bezoekers. Zo kunnen jullie rustig van een heerlijke pot ramen genieten en dan aanzetten richting Studio Skoop voor de vertoning van 19:30.
- Locatie food: Ramenbar Zuru Zuru – Kortrijksesteenweg 110, 9000 Gent
- Locatie film: Cinema Studio Skoop – Sint-Annaplein 63, 9000 Gent
Film: 10€ / 8€
Film + ZuruZuru Ramen (normaal of vegan) 25€ / 23€
SEXUAL DRIVE
Belgische Première
Kôta Yoshida - Japan - 2022 - 70 min.
met Tateto Serizawa, Manami Hashimoto, Ryo Ikeda, Honami Sato, ...
Een absurde Japanse triptiek over seks, eten als afrodisiacum, en verborgen verlangens. Natto, Mapo Tofu, en Ramen With Extra Back Fat komen elk aan de beurt in een reeks unieke vignettes die doen denken aan het befaamde “ei segment” met Koji Yakusho uit Juzo Itami’s Tampopo. Niet zo zeer een erotische film in de traditionele betekenis van het woord, maar eentje die op sublieme wijze erin slaagt bepaalde seksuele handelingen en situaties te suggereren aan de hand van sensuele close-ups tijdens het genieten van populaire Japanse gerechten. #foodporn
In samenwerking met het Offscreen Film Festival Brussel. Met inleiding door Luk Van Haute.
Zaterdag 26/03 om 22u30
Film: 10€ / 8€
WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY
Belgische Première
Japanse titel: 偶然と想像
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2021 - 121 min.
met Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, ...
Filmfestival van Berlijn 2021: Zilveren Beer
Een onverwachte driehoeksverhouding, een verleidingspoging die verkeerd afloopt, en een ontmoeting die voortkomt uit een misverstand. Meiko is stomverbaasd als de man waar haar beste vriendin verliefd op begint te worden, haar ex blijkt te zijn. Sasaki wil uit wraak zijn professor voor de gek houden en gebruikt hiervoor zijn vriendin Nao. Terwijl Natsuko een vrouw ontmoet die ze van vroeger denkt te kennen. Drie verhalen over de complexiteit van menselijke relaties, verteld aan de hand van toevallige voorvallen in het leven van drie vrouwen die een keuze moeten maken…
Met inleiding door Luk Van Haute.
Gesponsord door Honda.
Zondag bij Japan-Square Filmfestival betekent ook dat u voorafgaand aan de film kan genieten van een heerlijke Japanse bentô-lunch die wordt klaargestoomd door het team van Gohan. Reserveer tijdig!
Zondag 27/03 om 14u15
Film: 10€ / 8€
Film + Bentô Box (normaal of vegan): 28€ / 26€
——————————————————
VORIGE EDITIES
Cinema Belmundo 2022
Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!
In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’, en in de corona-editie die in 2021 online doorging wilden we ‘a paard’ zijn van ‘System Change’...
Dit jaar maken we ‘indruk met onze afdruk’ met een programma rond rechten van mens en natuur. #maakvanjetak
Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent
★
Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u in Studio Skoop een film/documentaire bijwonen in het teken van ‘rechten van mens en natuur’. Steeds met een interessante nabespreking.
In samenwerking met het JEF Jeugdfilmfestival is er dit jaar ook een aanbod voor kinderen. Deze starten op andere uren en zijn zonder inleiding en nabespreking.
★
DIT WAS HET PROGRAMMA:
THANK YOU FOR THE RAIN
Julia Dahr - Groot-Brittannië/Noorwegen - 2017 - 87 min.
met Kisilu Musya, Christina Kisilu, Alec Baldwin, François Hollande, Angela Merkel, ...
‘Thank you for the Rain’ laat zien wat veerkracht in de praktijk betekent. De Keniaanse boer Kisilu legde vijf jaar lang zijn dagelijks leven vast met de camera die hij kreeg van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Gaandeweg ontpopt hij zich van een vader tot een leider en een activist die de problemen van zijn gemeenschap in kaart brengt. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de schokkende gevolgen van klimaatverandering voor de kleine boeren op het Afrikaanse platteland.
Met nabespreking door 11.11.11
‘Thank you for the Rain’ was te zien op dinsdag 01/03 om 20u00
HET BLAUWE MEISJE (THE BLUE GIRL)
Keivan Majidi - Iran - 2021 - 84 min.
Originele versie - Nederlands ondertiteld
De kinderen van een dorpje, hoog in de bergen in Koerdistan, zijn dol op voetbal. Een plein waar ze tegen de bal kunnen trappen, hebben ze echter niet. Nergens in het dorp is er een vlakte te bespeuren waar ze kunnen spelen. De bewoners zijn het beu dat de meisjes en jongens in de hellende straatjes achter de bal aan rennen of hun ramen aan diggelen trappen. De kinderen zelf dromen ervan om ooit een écht voetbalveld te hebben in het dorp, zodat ze ongestoord kunnen oefenen. Na de zoveelste aanvaring met de volwassenen van het dorp besluiten ze samen met een oud-voetbalspeler het heft in eigen handen te nemen. Ze trekken de bergen in, op zoek naar een plaats die groot en vlak genoeg is om er een voetbalveld van te maken. Geen simpele opdracht in deze rotsige omgeving…
Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 9 jaar.
‘Het Blauwe Meisje’ was te zien op donderdag 03/03 om 14u30
DE SCHOOLTUIN
Mark Verkerk - Nederland - 2020 - 60 min.
Nederlands gesproken
Kijk door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen.
Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen, maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.
Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Voor de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen en ook voor de vos die, als het hek ’s avonds dicht is, op pad gaat…
Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 6 jaar.
‘De Schooltuin’ was te zien op zaterdag 05/03 om 14u30
WOMAN AT WAR
Benedikt Erlingsson - IJsland - 2018 - 101 min.
met Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada,…
In deze intelligente feelgoodfilm van Benedikt Erlingsson gaan urgente globale issues hand in hand met humor en gerechtigheid. Probeer de film niet te categoriseren als komedie, musical of sociaal-politiek drama. Kick back, relax en laat alles gezwind over je heen komen.
In het stadje is Halla een populaire en goedlachse koorleidster. Op het platteland heeft ze door de pers de bijnaam ‘Mountain Woman’ verworven. Een anonieme figuur die met pijl en boog elektriciteitskabels en –pylonen vernietigt in een persoonlijke kruistocht tegen de industrialisering van haar geliefde IJslandse natuur. De enige die haar identiteit kent is Baldvin, een lid van haar koor die in het ministerie zetelt, en haar bijwijlen wat verse informatie toespeelt. Omdat de Chinezen dreigen om hun IJslandse investeringen in te trekken, wordt het hoog tijd om haar manifest publiekelijk te verspreiden, met alle gevolgen vandien.
Met nabespreking door Furia vzw
‘Woman at War’ was te zien op dinsdag 08/03 om 20u00
PERSPECTIVES ON PASTORALISM
Film- en debatavond - Niger/Tanzania/Uganda - 2012/2015/2021 - 115 min.
Op 15 maart organiseert CELEP (Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism) een film- en debatavond over pastoralisme. Het is het resultaat van een samenwerking tussen DITSL, Agrecol en Dierenartsen Zonder Grenzen.
Pastoralisme is een vorm van veeteelt waarbij de dieren (kamelen, runderen, schapen, geiten …) grazen op natuurlijk gegroeide struik- en graslanden. Rondtrekkende veehouders dragen op die manier bij tot de instandhouding van ecosystemen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen. De relaties tussen de veehouders, hun dieren en hun omgeving weerspiegelen een innige verstrengeling van cultuur, economie en ecologie in de droge savannegebieden. Door in deze gebieden de mobiliteit van dieren voorop te stellen, weten ze de natuur in stand te houden in plaats van haar te vernietigen.
Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt veehoudersgemeenschappen in 9 Afrikaanse landen en helpt hun inheemse kennis, veerkracht en duurzame levensstijl in stand te houden. Hun manier van leven met een laag gebruik van fossiele brandstoffen kan ons immers de weg wijzen naar een duurzame toekomst.
De avond, die volledig Engelstalig is, gaat van start met een inleiding (10 min.) door keynote speaker Anthony Denayer, Operational Communication Coordinator bij Dierenartsen Zonder Grenzen. Daarna wordt een mooie selectie films uit Tanzania, Niger en Oeganda (alles samen 60 min.) geprojecteerd. Meer informatie over de films vindt u door op de filmtitel of foto hierboven te klikken. Na de filmselectie is er tijd voor vraag en antwoord (45 min.) met Nick Lunch, directeur en medeoprichter van InsightShare en Peter van der Jagt, Director of Operations bij Dierenartsen Zonder Grenzen.
‘Perspectives on Pastoralism’ was te zien op dinsdag 15/03 om 20u00
THE NEW GOSPEL
Milo Rau - Duitsland/Zwitserland/Italië - 2020 - 107 min.
met Yvan Sagnet, Maia Morgenstern, Enrique Irazoqui, Marcello Fonte, ...
Swiss Film Prize: Best Documentary
Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Met The New Gospel, verkozen tot ‘Documentaire van het Jaar’ in Zwitserland, keren Milo Rau en zijn team terug naar de oorsprong van het evangelie.
Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, de eerste zwarte Jezus in de Europese filmgeschiedenis. Hij werkt in 2011 op een tomatenboerderij wanneer hij beslist te revolteren tegen de uitbuiting van de plattelandsarbeiders in het zuiden van Italië. Voor de film bezoekt hij opnieuw het grootste vluchtelingenkamp in de buurt van Matera, de stad in het zuiden van Italië waar eerder Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus verfilmden. Sagnet vindt er zijn apostelen en zet samen met hen de ‘Rivolta della dignita’ op, de Opstand van de Waardigheid.
Deze aangrijpende film wordt gevolgd door een nabespreking met arbeiders zonder papieren die in de zomer van 2021 in Brussel in hongerstaking gingen om uit de illegaliteit te kunnen stappen, Gentse arbeiders zonder papieren en Fairwork België, die de rechten van werknemers zonder papieren verdedigt.
In samenwerking met #GentZonderGrenzen en NTGent.
‘The New Gospel’ was te zien op woensdag 16/03 om 19u45
DUOVERTONING ‘SANAS NOS QUEREMOS’ & ‘SAMUEL IN THE CLOUDS’
Jan De Deken - El Salvador - 2021 - 31 min.
Pieter Van Eecke - België/Nederland/Bolivië - 2016 - 70 min.
Een gezonde omgeving is cruciaal voor onze gezondheid. Mensen hebben recht op gezondheid en een gezonde omgeving, en de omgeving heeft het recht om gezond te kunnen zijn.
Toch wordt dat recht al te vaak geschonden omwille van een ‘gezonde economie’. Momenteel wordt het dagelijkse leven geteisterd door een virus dat hoogstwaarschijnlijk tot bij ons kwam door ontbossing. Onze gezondheid en de gezondheid van de natuur zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbondenheid tussen de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu staat bekend als ‘One Health’.
Meer informatie over beide films vindt u door te klikken op de titel of foto hierboven.
‘Sanas nos Queremos’ & ‘Samuel in the Clouds’ waren te zien op dinsdag 22/03 om 20u00
EN EL NOMBRE DEL LITIO
Tian Cartier, Martín Longo en Pía Marchegiani - Argentinië - 2021 - 75 min.
Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Het huidige witte goud is lithium, een basisgrondstof voor de batterijen van, onder andere, onze elektrische wagens. Lithium staat voor de Groene Transitie, om de overschakeling te maken van benzine- en dieselwagens naar elektrische. Maar voor veel inheemse volkeren in Argentinië, Bolivia en Chili betekent lithium een vergiftigd geschenk. Voor de ontginning van dit metaal zijn grote hoeveelheden water nodig, met enorme sociale en ecologische schade tot gevolg.
De documentaire ‘En el Nombre del Litio’ (in de naam van lithium), volgt de strijd van inheemse gemeenschappen van de Salinas Grandes (gelegen in het noorden van Argentinië) om zowel de planeet als hun eigen tradities te beschermen. Ze willen niet dat hun regio opgeofferd wordt voor de Groene Transitie en hopen dat er alternatieven kunnen gezocht worden voor de Westerse goudkoorts naar lithium.
Met een nawoord in het Engels door Diego Marín, vrijwilliger bij CATAPA en Associate Policy Officer for Environmental Justice bij het European Environmental Bureau.
‘En el Nombre del Litio’ was te zien op dinsdag 29/03 om 20u00
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO:
Jeugdfilmfestival JEF 2022
Tijdens de krokusvakantie landt het jeugdfilmfestival (i.s.m. JEF) terug in Studio Skoop!
Dit jaar staat het festival in het teken van de Wetenschap in al haar facetten.
Van zat. 26 februari t.e.m. zon. 6 maart staat er dagelijks een prachtige festivalfilm op het menu.
Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de foto’s of filmtitels.
Tickets (8 euro / korte films: 7 euro) zijn hieronder te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina.
Veel filmplezier!
DE AVONTUREN VAN PIM & POM IN HET MUSEUM (3+)
Gioia Smid - Ned. gesproken - 45 min.
Zag jij al ooit poezen in een museum? De twee nieuwsgierige katten Pim & Pom voelen zich er helemaal thuis. Op hun ontdekkingstocht langs allerlei musea duiken ze telkens in een of ander kunstwerk.
In première te zien!
* Zaterdag 26/02: 14.30
MIJN LEVEN IN VERSAILLES (6+)
Nathaniel Hlimi & Clémence Madeleine-Perdrillat - Ned. gesproken - 49 min.
Het weesmeisje Violette gaat bij haar oom wonen, die opzichter is in het beroemde paleis van Versailles. Violette heeft een hekel aan hem: hij stinkt, heeft geen tafelmanieren en snurkt vreselijk. Maar tussen de blinkende spiegelzalen en strak aangelegde tuinen groeien de brombeer en het meisje stilaan naar elkaar toe.
“Mijn Leven in Versailles” wordt vertoond in combinatie met de kortfilms “Paraplu’s” en “Pompier”.
* Zondag 27/02: 14.30
HITLER HEEFT MIJN ROZE KONIJN GESTOLEN (10+)
Caroline Link - Ned. ondertiteld - 119 min.
Anna heeft het te druk met schoolwerk en vrienden om te beseffen dat de wereld op springen staat. Overal in Berlijn duiken posters op met de afbeelding van Hitler en de sfeer van oproer hangt in de straten. Wanneer de familie halsoverkop moet vluchten uit Duitsland, beseft Anna dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu is ze een vluchteling, die nieuwe talen leert en nieuwe vrienden maakt.
Naar het ontroerende levensverhaal van de auteur Judith Kerr.
Prijswinnaar op het JEF festival in 2021.
* Maandag 28/02: 14.30
KABAM! (4+)
Elisabeth Hesemans - Ned. gesproken - 48 min.
Ben jij wel eens bang? Zo bang dat je hart bonkt en je benen trillen? De kinderen uit de klas van meester Mo wel. Voor de hond bijvoorbeeld, of voor de zwemles, of om voor gek te staan in de klas. In “Kabam!” maken we kennis met een klas kleuters en de speelse oplossingen voor hun grootste angsten.
In première te zien!
* Dinsdag 01/03: 14.30
POESLIEF 2 (5+)
Ignas van Schaick - Ned. gesproken - 60 min.
De kat Abatutu vertelt zijn levensverhaal aan zijn twee neefjes: hij verklapt de hoogtepunten uit zijn carrière, en vertelt hoe hij de beroemdste kat van Nederland werd. Zo komen wij ook een heleboel te weten over katten. Dat ze eigenwijs zijn, soms lui, soms overmoedig, maar vooral altijd heel … schattig!
In première te zien!
* Woensdag 02/03: 14.30
HET BLAUWE MEISJE (9+)
Keivan Majidi - Ned. ondertiteld - 84 min.
In een klein dorpje ergens in de bergen in Koerdistan wonen kinderen die gek zijn op voetbal. Er is wel een probleem: Nergens in het rotsige dorp is er een vlakte waar ze kunnen spelen. Ze besluiten dan maar het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar een plaats die groot en vlak genoeg is om er een voetbalveld van te maken.
In première te zien!
i.s.m. CINEMA BELMUNDO
* Donderdag 03/03: 14.30
MENEER PAPIER (2+)
Steven De Beul & Ben Tesseur - Ned. gesproken - 40 min.
Meneer Papier knipt zijn eigen wereld: hij knipt een fles water tegen de dorst, een appel tegen de honger, of een hond om mee te wandelen. Maar sommige voorwerpen die hij knipt, hebben een eigen willetje. Deze stop-motionfilmpjes (naar de boeken van Elvis Peeters en Gerda Dendooven) zijn een pure ode aan de verbeelding.
* Vrijdag 04/03: 14.30
DE SCHOOLTUIN (6+)
Mark Verkerk - Nederland - 2020 - 60 min.
Vlees groeit aan de bomen, toch? Melk komt vanzelf uit een fles, toch? Veel kinderen weten niet waar het eten op hun bord vandaan komt. Daarom nemen de basisscholen in Nederland elk jaar de kinderen mee op uitstap naar de velden. Daar leren ze zaaien, verbouwen en eten koken. Ga met hen mee!
In première te zien!
i.s.m. CINEMA BELMUNDO
* Zaterdag 05/03: 14.30
MOONBOUND (6+)
Ali Samadi Ahadi - Ned. gesproken - 85 min.
Peter vertrekt op een magisch avontuur om zijn kleine zusje te redden van het verschrikkelijke maanmonster. Gebaseerd op het kinderboek ‘Peterchens Mondfahrt’ (‘Petertjes reis naar de maan’) van Gerdt von Bassewitz uit 1915, dat wereldberoemd is in Duitsland.
* Zondag 06/03: 14.30
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:
Opera, Ballet & Film ‘22
In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, Amarant en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen.
De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. Dit jaar staan vier makers centraal: Pina Bausch, Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel en Julian Rosefeldt.
In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling worden film en opera/ballet samengebracht.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
Na Café Müller in 2017, presenteert Opera Ballet Vlaanderen nu een tweede iconische voorstelling van de Duitse choreograaf Pina Bausch: Le Sacre du printemps.
PINA is een film voor Pina Bausch van Wim Wenders (‘Buena Vista Social Club’, ‘Paris, Texas’, ‘Der Himmel über Berlin’), waarin het ontstaansproces van beide werken en vele andere uitgebreid aan bod komt. Wenders neemt het publiek mee op een sensuele en visueel adembenemende ontdekkingsreis op het podium van Bausch’ legendarische dansensemble, maar ook buiten het theater, naar haar thuisstad Wuppertal en omgeving. Deze plek was de thuishaven van Pina Bausch waaruit ze meer dan 35 jaar haar creatieve kracht haalde. Pina is in de zomer van 2009 overleden.
PINA is de eerste moderne dansfilm in 3D (in Studio Skoop in 2D versie te zien) met in de hoofdrol het ensemble van de grote Duitse choreografe en danseres Pina Bausch ‘Tanztheater Wuppertal’. Pina Bausch veranderde de taal van de dans, en wist als geen ander de toeschouwer te betrekken en te beroeren.
De vertoning van PINA vond plaats op zondag 23 januari ‘22 om 14u30 in Studio Skoop
MITTEN, Gerard-Jan Claes & Olivia Rochette
Twee voorstellingen van Anne Teresa De Keersmaeker staan op het programma van Opera Ballet Vlaanderen in het voorjaar 2022: Così fan tutte en Mozart / Concert Arias.
Met de documentaire ‘Mitten’ krijgt de toeschouwer een blik op het creatieproces van de choreograaf. ‘Mitten’ volgt de laatste repetitieweken van ‘Mitten wir im Leben sind’, een dansvoorstelling van De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze, waarbij een choreografisch universum wordt opgebouwd aan de hand van een studie van de muzikale schriftuur. Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, gekenmerkt door een onuitputtelijk verlangen naar precisie en detail, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreograaf, muzikant en dansers.
De vertoning van MITTEN vond plaats op zondag 20 februari ‘22 om 14u30 in Studio Skoop
WHY WE FIGHT?, Mirjam Devriendt & Alain Platel
In april brengt choreograaf Alain Platel samen met de dansers, het Koor en het Orkest van Opera Ballet Vlaanderen C(H)ŒURS 2022 naar Gent, waarin hij onderzoekt hoe de wereld er anno 2022 uitziet. Een update van de fantastische, geëngageerde voorstelling ‘C(H)ŒURS’ uit 2012 op muziek van Verdi en Wagner.
Moeder, waarom vechten wij? Zo zou je, Lode Zielens parafraserend, de voorstelling ‘Nicht Schlafen’ uit 2016 van Les Ballets C de la B kunnen samenvatten. Die vraag werken de choreograaf Alain Platel, de drijvende kracht achters Les Ballets C de la B, en fotograaf-videast Mirjam Devriendt samen uit in de film ‘Why We Fight?’. Drie dansers uit de voorstelling vertellen over hun ervaringen met geweld, zowel fysiek als psychologisch. Hun observaties en opmerkingen worden afgewisseld met interventies van onder anderen kunstenares Berlinde De Bruyckere en filosoof Philipp Blom. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat geweld vaak een uitlaatklep is voor ongenoegen dat niet op een andere manier geventileerd kan worden. En dat geweld onlosmakelijk deel uitmaakt van een democratie. ‘Why We Fight?’, met veel passages uit het indrukwekkende ‘Nicht Schlafen’, kijkt dus zowel naar het geweld rond als in ons.
De vertoning van WHY WE FIGHT? vond plaats op zondag 3 april ‘22 om 14u30 in Studio Skoop
——————————————————
EERDERE EDITIES:
Italiaans Cineforum 2022
Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.
Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans door Professor Mara Santi.
U kunt hieronder reeds tickets online aankopen - een klik op het vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina. Door terug te keren naar onze site nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
AMORI FRAGILI
Francesca Comencini - Italië - 2017 - 92 min.
met Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Valentini Belle, Iaia Forte, ...
Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Ze werkten allebei als hoogleraar aan de universiteit, waar ze elkaar leerden kennen toen Claudia hem verontwaardigd onderbrak tijdens een voordracht, omdat ze zijn verhaal te macho vond. Maar al snel besefte ze dat dit toch de man van haar leven was. Constant was er de angst hem niet vast te kunnen houden, maar dat was geen reden om zich wat zorgzamer op te stellen of af te zien van nachtenlange ruzies. Hoe moet ze haar leven weer op de rails krijgen nu gebeurd is waar ze bang voor was: dat Flavio is ingetrokken bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij? Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde Francesca Comencini haar eigen roman.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 22 april 2022 om 19u45.
IL TESTIMONE INVISIBLE
Stefano Mordini - Italië - 2019 - 102 min.
met Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Maria Paiato, Fabrizio Bentivoglio, ...
Als de rijke zakenman Adriano wakker wordt in een hotelkamer, ziet hij het levenloze lichaam van zijn minnares Laura. De deur is van binnenuit afgesloten en er is geen bewijs dat er iemand anders in de kamer is geweest. Ondanks dat Adriano claimt onschuldig te zijn, wordt hij aangeklaagd voor moord. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten. Ze krijgen drie uur om zijn zaak voor te bereiden en een belangrijke getuigenis te weerleggen en op zoek te gaan naar ontlastend bewijs. Met zijn rug tegen de muur, wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.
De film kreeg een nominatie voor Best Adapted Screenplay tijdens de David di Donatello Awards 2019 (Award uitreiking van The Academy of Italian Cinema; ACI). Het originele filmscript is van Orio Paulo voor de Spaanse film Contratiempo uit 2016.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 18 maart 2022 om 19u45.
SANTIAGO, ITALIA
Nanni Moretti - Italië - 2018 - 80 min.
“Het was een land dat verliefd was op Allende en alles wat er aan het veranderen was. Het was geweldig, het was juist, het was aangenaam” (Patricio Guzmán)
Nanni Moretti reconstrueert de Chileense coup van 1973 in deze dramatische documentaire. Na drie jaar in het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten… allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politiekers, mensonterende folterpraktijken en experimenten…
En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 18 februari 2022 om 19u45.
LA DEA FORTUNA
Ferzan Özpetek - Italië - 2021 - 114 min.
met Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti, Sara Ciocca, ...
Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 28 januari 2022 om 19u45.
————————————————————
VORIGE EDITIES:
Korean Film Festival 2021
Dit jaar vindt in Brussel al voor de 9de keer het Korean Film Festival plaats. Voor het eerst kunt u het ook in Gent bezoeken en op maandag 25 en dinsdag 26 oktober in de zalen van Studio Skoop genieten van 4 prachtige Koreaanse films!
Een klik op een filmtitel hieronder brengt u naar de filmpagina waar u ook de trailer en meer info kunt bekijken. Alle films zijn ondertiteld in het Nederlands en in het Engels.
Het volledige programma van het Korean Film Festival vindt u hier: KOREAN CULTURAL CENTER
EN
This year, the Korean Film Festival takes place in Brussels for the 9th time. For the first time, you can also visit the festival in Ghent! From Monday 25 until Tuesday 26 October we are showing 4 splendid Korean films in cinema Studio Skoop.
A click on the film title underneath takes you to the film page with English synopsis, trailer and more info. All four films are subtitled in English and Dutch.
The complete programme of the Korean Film Festival can be found here: KOREAN CULTURAL CENTER
FR
Cette année, le festival du film coréen revient pour une 9ème édition à Bruxelles. Et pour la première fois, aussi à Gand! Du 25 au 26 octobre nous avons au programme 4 films coréens splendides.
Vous trouvez le programme ci-dessous. Cliquez sur le titre du film pour venir au page du film et trouver le synopsis en français, bande-annonce et plus d’information. Attention! à Studio Skoop, tous les films sont seulement sous-titrés en néerlandais et anglais.
Le programme complet du Korean Film Festival peut être trouvé ici: KOREAN CULTURAL CENTER
HET PROGRAMMA:
THE BOOK OF FISH
Lee Joon-ik - Zuid-Korea - 2021 - 126 min.
met Sol Kyung-gu, Byun Yo-Han, Lee Jeong-eun, ...
“Als edele geboren, droomt de ene ervan nederig te zijn. Als nederige geboren, droomt de andere ervan nobel te zijn.”
In 1801 dient de geleerde Chung Yak-jeon onder de koning in ballingschap op Heuk-san-eiland. Hij arriveert vol vrees op het eiland, maar is gefascineerd door allerlei wonderlijke zeewezens. Hier ontmoet hij Chang-dae, een jonge visser die een enorme bewonderaar is van het confucianisme en oneindig veel weet over de zee. Gefascineerd door zijn kennis, besluit Chung een boek over de zee te schrijven. Hij vraagt Chang-dae hem te helpen om het boek te schrijven, in ruil voor Chang-dae’s studie van het confucianisme.
De vertoning van “The Book of Fish” vond plaats op maandag 25/10/21 om 19u30
BEAUTY WATER
Cho Kyung-hun - Zuid-Korea - 2020 - 85 min.
Animatiefilm in originele versie
Met Beauty Water kan je in 20 minuten een schoonheid worden. Maar zoals het spreekwoord zegt: zo gewonnen, zo geronnen …
Yaeji, die omwille van haar uiterlijk door de wereld wordt genegeerd, is voortdurend ongelukkig. Op een dag wordt er bij haar thuis een doos met Beauty Water en de bijbehorende handleiding geleverd. Dankzij Beauty Water wordt ze een schoonheid die door iedereen wordt bewonderd. Maar naarmate de tijd vordert, loopt haar verlangen om steeds mooier te worden volledig uit de hand, en verwoest het langzaamaan haar leven …
De vertoning van “Beauty Water” vond plaats op maandag 25/10/21 om 22u00
SAMJIN COMPANY ENGLISH CLASS
Lee Jong-pil - Zuid-Korea - 2020 - 110 min.
met Ko Asung, Baek Hyeon-jin, Cho Hyun-Chul, Choi Su-im, ...
Midden jaren 1990 gaan drie kantoorbedienden, die pas afgestudeerd zijn van de middelbare school, samen Engelse les volgen om promotie te maken. Ze beginnen samen te werken om corruptie binnen hun onderneming aan het licht te brengen.
De vertoning van “Samjin Company English Class” vond plaats op dinsdag 26/10/21 om 19u30
POETRY
Lee Chang-dong - Zuid-Korea - 2010 - 139 min.
met Yun Jeong-hie, Lee Da-wit, Kim Hee-ra, Ahn Nae-sang, ...
Winnaar van vele filmprijzen
Mija woont met haar kleinzoon in een kleine stad in de buitenwijken bij de Han-rivier. Ze volgt poëzielessen in een nabijgelegen cultuurcentrum en wordt gevraagd om voor de eerste keer in haar leven een gedicht te schrijven.
Haar zoektocht naar poëtische inspiratie begint met het observeren van het dagelijkse leven waar ze tot nu toe nooit veel aandacht aan had besteed. En Mija is blij verrast met deze nieuwe onrust.
Maar wanneer ze plots wordt geconfonfronteerd met een bijzonder harde realiteit die haar voorstellingsvermogen te boven gaat, beseft ze dat het leven misschien toch niet zo mooi is als ze had gedacht ...
De vertoning van “Poetry” vond plaats op dinsdag 26/10/21 om 22u00
Viewpoint Documentary Film Festival 2021
Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.
Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.
HET VIEWPOINT DOCUMENTARY FILM FESTIVAL IS TERUG VAN 15 TOT 23 MEI 2021!
Na een op de valreep afgelaste editie in 2020, werd het Viewpoint Documentary Film Festival voor een tweede jaar op rij uitgedaagd zich aan te passen aan de coronacrisis. Daarom zal dit jaar uitzonderlijk een dubbele editie van het festival doorgaan in de Alfred Sküll Art Gallery, in plaats van bij onze langjarige partner Studio Skoop. Het filmfestival organiseert van 15 tot 23 mei 2021 een hele reeks filmvertoningen die in zeer beperkte kring en covid-proof zullen plaatsvinden in de kunstgalerij waar de films op het grote scherm zullen vertoond worden.
Dit jaar staan er maar liefst zestig uitzonderlijke documentaires (zowel langspeelfilms als kortfilms) uit alle uithoeken van de wereld op de agenda van het Viewpoint Documentary Film Festival.
Een aantal hoogtepunten uit de selectie:
De Nederlandse documentaire ‘Afrikaanse bruid’ van Roy Dames en Jos Driessen biedt ons een grimmige blik op cultuurverschillen en vooroordelen. Is het echte liefde die de Belgische Gilbert voelt voor zijn Afrikaanse vriendinnen, of spelen andere motieven mee?
Genderthema’s worden uitgediept in ‘Killing Tony’ (Finland) van Panu Suuronen. We maken kennis met Toni, een workaholic koerier van middelbare leeftijd. Toni probeert te vechten tegen de flamboyante ‘social butterfly’ Jenni, die binnenin hem luidruchtig schreeuwt om naar buiten te komen.
‘Fatima - A short life’ (Duitsland) van Hakim El Hachoumi, dat het verhaal vertelt van een gestorven 14-jarig kamermeisje en de werkgevers die haar erbarmelijk behandelden, biedt inzicht in de Marokkaanse maatschappij vanuit twee tegenover elkaar staande perspectieven: de archaïsche, arme milieus en de wereld van jonge, sociaal opwaartse stedelingen.
In ‘Boy from the Blaze’ (Spanje) van Ignacio Acconcia volgen we Aleixo, die een tragisch auto-ongeluk overleefde maar door het leven moet met ernstige brandwonden over zijn gehele lichaam en gezicht. Na jaren duisternis is Aleixo vastberaden zijn angsten en woede achter zich te laten om zijn droom te verwezenlijken: rapper worden.
‘Good Girls Don’t Get Beaten’ (Wit-Rusland) van Halina Adamovich. Het gebruik van buitensporig geweld ter zelfverdediging is ene van de vaakst voorkomende redenen waarom vrouwen in de gevangenis terechtkomen. Meer dan 140 landen over de wereld hebben wetten tegen huiselijk geweld. Wit-Rusland niet.
‘The Edge of Existence (Zuid-Afrika) van James Suter en Charlie Luckock vertelt het verhaal van een aantal sleutelfiguren in de Serengeti en de dagelijkse uitdagingen waar zij te maken mee krijgen tijdens hun worstelingen om samen te leven met wilde dieren en de natuurlijke Afrikaanse omgeving.
We sluiten af met ‘Everyone wants to be the next Weismann’ (Spanje) van Alberto Triano. Martín Solo, vrijzinnig kunstverzamelaar en curator, staat op het punt zijn eigen museum te openen met een grootse tentoonstelling. Mislukkingen in het verleden braken hem reeds zuur op, maar dit keer is hij bereid alles uit de kast te halen.
Meer informatie over het hele programma vind je terug op www.viewpointdocfest.com
TICKETS
Reservaties verplicht. Tickets voor de filmvertoningen in Alfred Sküll Art Gallery zijn slechts 6 euro en kunnen besteld worden via de website: www.viewpointdocfest.com
Ben je student, 65-plusser, werkloos of heb je een laag inkomen? Dan kan je via onze website een gratis ticket aanvragen. Voor elk verkocht ticket planten wij trouwens ook een boom met Tree Plan (www.treeplan.org). 1 ticket = 1 boom!
WANNEER?
15 tot 23 mei 2021
WAAR?
Alfred Sküll Art Gallery
Alpacastraat 29
9000 Gent
——————————————————
VORIGE EDITIES
Cinema Belmundo 2021
Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!
In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’. Dit jaar willen we ‘a paard’ zijn van ‘system change’!
Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent
DIT IS HET FILMPROGRAMMA:
Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u gratis online een film/documentaire bijwonen in het teken van mondiale verandering. Steeds met een interessante nabespreking!
ADEMLOOS
Daniël Lambo - België - 2018 - 80 min.
Ensor voor Beste Documentaire Film 2019
Engels, Frans, Hindi, Nederlands gesproken - Nederlands en Frans ondertiteld
Kapelle-op-den-Bos is het geboortedorp van filmmaker Daniël Lambo. Daniëls vader was er arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit, ooit één van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. Vandaag kennen we de gevolgen van asbestproductie en voor velen is het een probleem van het verleden. De asbestproblematiek blijkt echter brandend actueel.
In het Indiase dorp Kymore ontdekt Daniël een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp is een spiegel voor het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit te strijden voor de vele slachtoffers van Kymore en voor een schone leefomgeving.
Een pakkende documentaire over de strijd van individuen die leven in het puin van de asbestindustrie.
• Met nabespreking in het Nederlands
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 2 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link
HONEYLAND
Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov - Macedonië - 2019 - 89 min.
Genomineerd voor 2 Academy Awards (Oscars) in 2020
Turks, Macedonisch en Servo-Kroatisch gesproken - Nederlands ondertiteld
In een afgelegen gebied van Noord-Macedonië zorgt imker Hatidze voor haar stokoude en blinde moeder. Het geduld dat ze zich bij het telen van wilde bijenhoning meester maakte, verbindt haar met oude tradities. Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude woonwagen en een kudde koeien, de voorbode van het naderende einde van Hatidzes vertrouwde leven. Honeyland toont het broze evenwicht tussen mens en natuur in een visueel verbluffende, poëtische documentaire.
De film stelt fundamentele vragen: hoe gaan wij om met de natuur en hoe kunnen wij toelaten dat winstbejag de wereld schaadt? Een kritische blik op ons kapitalistische systeem.
• Met nabespreking met Wies Willems, politieke beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 9 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link
DOUBLE BILL: LA BESTIA DEL CLIMA & PE NA TERRA
Quinten & Lennert Prinsen / Louise Amand - België - 2019 - 2 x 28 min.
Spaans / Portugees gesproken - Nederlands ondertiteld
“La Bestia Del Clima” vertelt een driedelig verhaal dat de impact van de klimaatverandering op gemeenschappen uit ‘El Corridor Seco’ (Centraal-Amerika) blootlegt. Een gevoelige en artistieke kijk op hoe een stijgende voedselonzekerheid aan de grondslag ligt van vele migratiebewegingen.
De film “Pé Na Terra” (vertaald: ‘met de voeten in de aarde’) trekt naar de prachtige Cerrado-streek in Brazilië. Nog meer dan in het Amazonewoud teistert de agro-industrie het gebied. Toch zijn er ook mensen die aan landbouw doen in dialoog met de natuur. Ze planten er bijvoorbeeld eetbare bossen en organiseren zich samen met burgers voor een duurzame voedselproductie. De film vertelt je dat het geen utopie is om met respect voor de natuur gezonde voeding te telen. Dat er geen waardevolle natuur in brand moet gestoken worden om in voedsel te voorzien.
Het kan, als we met zijn allen, ook in België, kiezen voor een respectvolle landbouw.
• Met een nabespreking met de regisseurs van beide films: Quinten en Lennert Prinsen en Louise Amand (in het Engels)
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 16 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link
Wat vonden jullie van de films? Welke lessen kunnen we leren uit deze films met betrekking tot systeemverandering? Is er een link tussen de documentaires?
Tijdens het festival is er na elke filmvertoning een spreker die wat extra toelichting geeft en de link zal maakt met het overkoepelende thema ‘systeemverandering’. Op dat moment kunnen we kort in dialoog gaan, maar om dieper met elkaar te discussiëren voorzien we een Filmclub-moment waarin we met z’n allen uitgebreid de films kunnen bespreken! Tot slot geven we ook nog enkele kijktips mee voor andere relevante films en documentaires.
Iedereen is welkom! Ook als je (nog) niet zoveel achtergrondinfo hebt over het thema ‘systeemdenken’ of als je maar naar één of twee filmvertoningen geweest bent.
Cinema Belmundo laat jullie niet los!
• De filmclub vindt online plaats op dinsdag 23 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO:
Jeugdfilmfestival JEF 2021
Het JEF festival gaat online. Vanaf 6 februari ontdekt u heel de maand lang de beste jeugdfilms en games op het festivalplatform.
En u steunt er ook de cinema’s mee: na de aankoop van uw online ticket kunt u ervoor kiezen om een deel van de opbrengst te doneren aan Studio Skoop!
Wat valt er allemaal te beleven?
• online vertoningen (Video on Demand): 7 euro/film (48 u beschikbaar)
• online events en nagesprekken, live streaming van opening- en slotevent met prijsuitreiking, ...
• online medialab, activiteiten voor professionals, ...
Het is ook mogelijk om een festivalbox te bestellen voor een optimale ervaring thuis (28 euro)!
Of neem eens (fysiek) deel aan een masterclass (voor -12 jarigen) in de Kopergietery…
Staat u in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kunt u het Jeugdfilmfestival naar uw klas halen (film + doe-boekje + tal van educatieve extra’s voor 30 euro per klas) en daarbij ook Studio Skoop steunen!
Klik hier voor meer informatie: Jeugfilmfestival in de klas
Hieronder vindt u de films die wij - in een coronavrije wereld - tijdens de krokusvakantie zouden vertoond hebben in onze zalen. Maar op het festivalprogramma staan nog veel meer fantastische films! Ontdek het volledige aanbod op JEFfestival.be.
KIWI & STRIT 2 (3+)
Esben Toft Jacobsen - Denemarken - zonder dialogen - 40 min.
Nieuwe verhalen over het allergrappigste duo pluizige wezens. Kiwi is geel, netjes en voorzichtig; Strit is paars, groezelig en wild. In hun huisjes op de heuvel, midden in het bos, bedenken ze steeds nieuwe plannen. Maar elk avontuur draait telkens weer uit op een smeerboel. Terwijl deze onverbeterlijke brokkenmakers aan het werk zijn, praten ze hun koddige brabbeltaaltje. In een nieuwe reeks korte filmpjes maken Kiwi & Strit het jongste publiek weer luid aan het lachen.
→ Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Kiwi & Strit 2
ZUSSEN (6+)
Arild Østin Ommundsen & Silje Salomonse - Noorwegen - Ned. gesproken - 85 min.
Vega gaat samen met papa en haar kleine wildebras-zusje Billie op trektocht door de Noorse bossen. Een heerlijke tocht, tot papa in een rotsspleet komt vast te zitten en zijn enkel bezeert. Bang en ongerust gaan ze op zoek naar hulp, maar dankzij enkele magische gebeurtenissen ontdekken ze de kracht van … zusjes! Tussen Vega en Billie knettert en vonkt de energie. Dat is geen verrassing, want ook in het echte leven zijn ze zussen. Een op-en-top familieverhaal dus, en een ode aan de kracht en volharding van kinderen, van meisjes, van zusjes.
→ Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Zussen
HONGERIGE BERENVERHALEN (4+)
Alexandra Májová & Katerina Karhánková - Tsjechië - Ned. gesproken - 42 min.
Grote beer Ned en kleine beer Mishka wonen samen in een hut in het bos. Altijd hebben ze zin in eten. Op de boekenplank in de keuken staat het grote ‘boskookboek’ vol heerlijke recepten. Maar de ingrediënten moeten ze zelf gaan zoeken in het bos, en dat zorgt steeds weer voor grappige ontmoetingen en gekke avonturen. Prachtig getekende, smakelijke verhalen om honger van te krijgen.
→ Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Hongerige berenverhalen
OP DE VLUCHT (8+)
Johanne Helgeland - Noorwegen - Ned. gesproken - 90 min.
Een dag voor kerstmis, in het jaar 1942, worden de ouders van Gerda en Otto gearresteerd. De kinderen blijven alleen achter en ontdekken al snel dat hun ouders iets verborgen hielden in de kelder … Sarah en Daniel, twee joodse kinderen, zitten er verstopt in een geheime kast. Kunnen Gerda en Otto het plan van hun ouders afmaken en hun nieuwe vrienden veilig over de grens naar Zweden brengen?
→ Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Op de vlucht
HALLO WERELD! (5+)
Anne-Lise Koehler & Éric Serre - Frankrijk - Ned. gesproken - 61 min.
Wie ben ik? Heb ik pootjes? Wat eet ik graag? Talloze dieren worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt ‘s nachts uit. Een watervogel maakt zich onzichtbaar om een vis te vangen. De ijsvogel zoekt een plekje in de zon. Onder water dobberen de snoek en de vuursalamander voorbij, op zoek naar avontuur. Allemaal juichen ze: “Hallo wereld!” In een fantasierijke papier-maché animatie ontwaakt een levendige wereld, die kinderen stap voor stap ontdekken.
→ Bekijk de film hier (t.e.m. 28 februari 2021): Hallo wereld!
——————————————————
VORIGE EDITIES VAN HET JEUGDFILMFESTIVAL:
Japan Square 2020
VANWEGE DE CORONACRISIS GAAT HET JAPAN-SQUARE FILMFESTIVAL DIT JAAR ONLINE DOOR
Het fantastische Japan-Square Filmfestival, inmiddels al de 11de editie, zou plaats vinden in Studio Skoop van 18 t.e.m. 22 maart, maar werd eerst verplaatst naar de herfst, en zal nu online doorgaan van 2 t.e.m. 8 december. Wie al tickets had gekocht voor in maart, heeft deze terugbetaald gekregen.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Japan-Square. U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be.
De films zullen van 2 tot 8 december te huur zijn via het online platform van het Film Fest Gent voor 8 euro per film / 40 euro voor de volledige selectie / 3 euro voor het kortfilmprogramma. En u kunt uw heerlijke Bentô Box of Ramen bij u thuis laten leveren!
HET PROGRAMMA:
TALKING THE PICTURES
Japanse titel: カツベン!
Masayuki Suo - Japan - Masayuki Suo - 126 min.
met Nozomi de Lencquesaing, Sôsuke Ikematsu, Mao Inoue, ...
Japan Academy Film Prize 2020: 8 nominaties waaronder Regisseur van het jaar
Stomme film! Het klinkt niet als het begin van het beste verkooppraatje voor de première van de 11de editie van Japan-Square Filmfestival. Maar het is wel degelijk het onderwerp van Talking The Pictures. Al hebben we het wel over de beginperiode van de cinema toen films nog geen soundtrack hadden. Stille film dus.
In Talking The Pictures draaien we de klok ongeveer 100 jaar terug. Naast live muziek werden stomme films in Japan begeleid door een benshi, een verteller die naast het scherm stond en zorgde voor inleiding en stemmenwerk. Talking The Pictures volgt de jonge Shuntaro die droomt van een carrière als benshi, maar gaandeweg op een iets minder glorieus pad belandt.
Deze film die het midden houdt tussen drama en komedie is een unieke tribute aan een glorieus en verloren hoofdstuk uit de Japanse filmgeschiedenis. Regisseur Masayuki Suo ken je van zijn twee award-winnende films “Sumo Do, Sumo Don’t” (1992) en “Shall We Dance?” (1996).
TADAO ANDO - SAMURAI ARCHITECT
Shinegori Mizuno - Japan - 2015 - 73 min.
Hét culturele event van lente 2020 in Parijs wordt niet de voorstelling van de nieuwe collectie van Choupette, de kat van wijlen Karl Lagerfeld, maar wel de opening van het iconische beursgebouw dat verbouwd is tot museum door de Japanse architect Tadao Ando. Beelden van die verbouwing zal je niet zien in de documentaire Samurai Architect. Maar de documentaire toont je wel een glimps van het creatieve proces van deze toparchitect. In contrast met zijn minimalistische en bijna sacrale constructies leer je voormalig bokser Ando kennen als een man vol humor en scherpe meningen.
Realisaties van Tadao Ando die de revue passeren in deze film: Shanghai Poly Grand Theatre (2014), Church Of The Light in Osaka (1989), Punta Della Dogana Venice (2009) en een van de vroegste werken van Ando, een rijhuis in Sumiyoshi (1976).
Chef Nick Hofman serveert als Samurai Chef voor de voorstelling van deze documentaire een heerlijke portie ramen zoals je het kent uit zijn restaurant Zuru Zuru Ramen aan de Kortrijksesteenweg. Wie graag van dit culinair voorspel bij de filmavond wil genieten, raden we aan om snel te reserveren.
JIZOLIBIDO
Japanse titel: 地蔵とリビドー
Yoshiaki Kasatani - Japan - 2018 - 62 min.
Outsiderkunst is bij ons vooral bekend door de omvangrijke collectie van het Museum Dr. Guislain. In de documentaire Jizolibido maak je kennis met enkele uitzonderlijke Japanse kunstenaars die werken in Atelier Yamanami in Koka, niet zo ver van Kyoto. Regisseur Yoshiaki Kasatani toont hoe deze mensen met een mentale beperking of psychische stoornis op onnavolgbare manier omgaan met hun creativiteit. Fascinerend mooi, want kunst is meer dan bananen en ducttape.
Fotograaf Rob Walbers, die enkele jaren geleden Overpelt ruilde voor Tokyo en al meerdere jaren zorgde voor het affichebeeld voor ons festival, werkte mee aan deze documentaire.
FLY ME TO THE SAITAMA
Japanse titel: 翔んで埼玉
Hideki Takeuchi - Japan - 2019 - 107 min.
met Kumiko Asô, Gackt, Yûsuke Iseya, Ryô Katô, ...
Japan Academy Film Prizes: 13 nominaties (o.a. Film van het jaar en regisseur van het jaar) + Publieksprijs Camera Japan
Tokyo en Saitama, dat is iets zoals Gent en West-Vlaanderen. Grootstad Tokyo kijkt neer op de boeren van Saitama en omgekeerd worden de inwoners van Tokyo als eigenwijze en zelfingenomen snobs gezien. Het blijft in deze komedie niet bij wat hardnekkige vooroordelen, want er staat een complete klassenstrijd op het spel. Clichés, kleurrijke kostuums en geestige overacting maken deze film helemaal af. Alsof je naar een van die over-the-top Japanse reclamefilmpjes zit te kijken, maar dan anderhalf uur lang.
Fly Me To The Saitama is een must-see. Dat bewijzen de vele nominaties die de film binnenrijfde op de Japan Academy Film Prizes. Onlangs kreeg de film ook de publieksprijs van ons bevriende Nederlandse filmfestival Camera Japan.
Japanse film smaakt altijd iets beter met een echte Japanse maaltijd in de maag. Geniet voor deze film van een authentieke Japanse curry gemaakt door het Gohan-team.
FIRST LOVE
Japanse titel: 初恋
Takashi Miike - Japan - 2019 - 115 min.
met Becky, Bengal, Masayuki Deai, ...
Tokyo, een jonge bokser, een callgirl, yakuza en drugs. Meer ingrediënten heb je niet nodig voor een fijne laatavondfilm bij Japan-Square Filmfestival. Maar als je weet dat cultregisseur Takashi Miike achter de camera stond bij First Love, dan ben je helemaal verzekerd van een topavond.
Takashi Miike heeft in zijn carrière al meer dan 100 films gemaakt. Aan zo’n tempo schrijft Herman Brusselmans ze zelfs niet bij elkaar. Audition en Ichi The Killer zijn ondertussen klassiekers geworden bij de filmkijker die niet vies is van wat Tarantino-achtig geweld.
DARE TO STOP US
Japanse titel: 止められるか、俺たちを
Shiraishi Kazuya - Japan - 2018 - 119 min.
met Kisetsu Fujiwara, Ku Ijima, Arata Iura, ...
1969 was niet alleen in het Westen een magisch jaar. Ook in Japan werden de grenzen van de vrijheid verlegd. Onder andere door regisseur en enfant terrible Koji Wakamatsu die zich vol passie smeet op het maken van porno of pink film zoals ze dat in Japan iets schattiger benoemen. Schattig zijn de titels van de films die hij maakte allerminst. Dark Story of a Japanese Rapist, Ecstasy of the Angels en The Embryo Hunts in Secret zijn maar een paar van de werken die Wakamatsu in die periode maakte.
Dare To Stop Us is een fictiefilm die inzoomt op de periode 1969-1972 van het leven van Wakamatsu. Maar meer dan een biografische film over het leven van de regisseur, wil deze film een unieke tijdsgeest weergeven. Dare To Stop Us toont het rock-‘n-roll bestaan van Wakamatsu en de bende getalenteerde jongeren in zijn entourage. Een van zijn vroegere assistentes komt bovendien op zaterdag 21 maart langs bij ons festival om haar film The Landlady voor te stellen.
13 GRAFISCHE KORTFILMS
Tama University Cartoons - Japan - 2019 - 50 min.
Een selectie van verschillende korte animatiefilms om mini’s en ouders te entertainen. Alle filmpjes zijn gemaakt door studenten van Tama University.
SHAPE OF RED
Yukiko Mishima - Japan - 2020 - 123 min.
met Kazuyuki Asano, Tasuku Emoto, Kaho, ...
Het leven van Tohko is een perfect plaatje en in Japan betekent dat heel wat. Ze woont samen met man, dochter en schoonouders en heeft een leven waar velen jaloers op zijn. Maar haar ideale wereld komt op losse schroeven wanneer een ex-partner haar pad kruist. In deze film wil regisseur Yukiko Mishima tonen dat de dromen en verlangens van de Japanse vrouw verder gaan dan huisje, tuintje en boompje. Maar ingaan tegen de heersende norm in de samenleving gaat niet vanzelf.
Vorig jaar was regisseur Mishima te gast op Japan-Square Filmfestival om haar film Dear Etranger voor te stellen. Leuk detail is dat ze rechtstreeks van de laatste draaidag op de set van Shape Of Red naar Gent vloog. Ze vond het toen zo gezellig bij ons dat ze enkele dagen langer dan gepland in Gent bleef hangen.
THE LANDLADY
Japanse titel: 雪子さんの足音
Sachi Hamano - Japan - 2019 - 112 min.
Kaoru Yusa is op zakenreis in de stad waar hij studeerde en denkt terug aan Moonlight House waar hij in die tijd een kamer huurde. Een kot zoals we in Gent zouden zeggen. Zijn kotmadam, landlady Yukiko, blijkt ondertussen overleden. Het nieuws over haar dood brengt heel wat herinneringen terug. Over het huis, de landlady en het meisje dat in diezelfde periode een andere kamer in het huis huurde. Maar was alles wel zoals hij het zich herinnert?
Regisseur Sachi Hamano heeft meer dan 300 films op haar conto staan. Vrouwen tonen vanuit het perspectief van een vrouw is al een hele carrière lang haar missie. De ondertussen 71-jarige Hamano zou haar film The Landlady zelf komen voorstellen op Japan-Square Filmfestival. Helaas gooide corona roet in het eten en mist u de kans om deze unieke dame uit de Japanse cinema te ontmoeten en misschien zelfs enkele vragen te stellen.
IT COMES
Japanse titel: 来る
Tetsuya Nakashima - Japan - 2018 - 134 min.
met Jun’ichi Okada, Nana Komatsu, Satoshi Tsumabuki, ...
In de Japanse cinema is geen gebrek aan films in het genre “horror met een hoek af”.
In It Comes probeert een gezin hun dochter van twee jaar te beschermen tegen een duistere entiteit. Daarvoor nemen ze een diepe duik in het occulte. Regisseur Nakashima trekt in deze horrorfilm alle visuele registers open om je van het nodige kippenvel te voorzien. Kom met genoeg volk naar deze film, dan moet je achteraf niet alleen door het donker naar huis.
THE BALLAD OF NARAYAMA
Japanse titel: 楢山節考
Shohei Imamura - Japan - 1983 - 130 min.
met Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Tonpei Hidari, ...
Cannes 1983: Gouden Palm
We sluiten Japan-Square Filmfestival af met een echte klassieker van Shohei Imamura.
In een afgelegen dorp in het 19de eeuwse Japan moet iedereen die 70 jaar wordt een nabijgelegen berg op om er te sterven. In The Ballad Of Narayama volgen we de laatste dagen van een vrouw voor wie het bijna zo ver is.
Bij de release in 1983 was deze Japanse Gouden Palm-winnaar al te zien in Studio Skoop. In datzelfde jaar 1983 werd Walter Vander Cruysse eigenaar van deze geweldige bioscoop waar we al 11 edities lang ons festival organiseren. Nu Walter bijna op pensioen gaat, blikken we graag samen met hem terug op wat Studio Skoop voor de Japanse film heeft betekend en omgekeerd.
Zondag bij Japan-Square Filmfestival betekent ook dat u voorafgaand aan de film kan genieten van een heerlijke Japanse bentô-lunch die wordt klaargestoomd door het team van Gohan.
Italiaans Cineforum 2020
Het Italiaans Cineforum is een jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè.
Eén vrijdag per maand vertonen we een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), en met een inleiding in het Italiaans.
U kunt hieronder reeds tickets online aankopen - een klik op het vertoningsuur brengt u naar de verkooppagina. Door terug te keren naar onze site nadat u uw tickets aan uw mandje heeft toegevoegd, kunt u voor meerdere vertoningen tickets in uw mandje doen, alvorens alles tezamen af te rekenen.
IL TESTIMONE INVISIBLE
Stefano Mordini - Italië - 2019 - 102 min.
met Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Maria Paiato, Fabrizio Bentivoglio, ...
Als een succesvolle zakenman moet bewijzen dat hij niets te maken heeft met de dood van zijn minnares, ontspint zich een vernuftig psychologisch steekspel. Een exclusieve Avant-Première!
De vertoning op 27 maart is helaas voorlopig afgelast vanwege het corona-virus en zal doorgaan op een latere datum.
SANTIAGO, ITALIA
Nanni Moretti - Italië - 2018 - 80 min.
“Het was een land dat verliefd was op Allende en alles wat er aan het veranderen was. Het was geweldig, het was juist, het was aangenaam” (Patricio Guzmán)
Nanni Moretti reconstrueert de Chileense coup van 1973 in deze dramatische documentaire. Na drie jaar in het socialistische Utopia van Salvador Allende naar de brutale dictatuur van Pinochet. Arbeiders, professoren, journalisten, diplomaten… allen komen aan bod binnen de narratieve flow van stemmen die gekoppeld worden aan archiefmateriaal. Ze vormen samen één rigoureus en levendig verhaal. Men herinnert zich hallucinante taferelen: bommenregens op het paleis en huizen van democratisch verkozen politiekers, mensonterende folterpraktijken en experimenten…
En dan komt de link naar het hedendaagse Italië. De angstige Chilenen die, kinderen eerst, de veiligheid van de Italiaanse ambassade opzoeken in Santiago, vertonen sterke gelijkenissen met de vluchtelingenstroom die Italië het laatste decennium te verwerken krijgt. De heldenverhalen van toen en de manier waarop oorlogsvluchtelingen ontvangen en geïntegreerd werden, staan in schril contrast met de hedendaagse perceptie. Toegegeven, de schaal en de ideologieën van toen en nu liggen ietwat anders, maar de menselijke boodschap komt toch binnengevlogen als een sloophamer door de open ruit waar jij net van je koffie nipte. Niet geschikt voor gevoelige extreemrechtse kijkers, of misschien net wel.
De vertoning op 24 april is helaas voorlopig afgelast vanwege het corona-virus en zal doorgaan op een latere datum.
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
FIGLIA MIA
Laura Bispuri - Italië/Duitsland/Zwitserland - 2018 - 97 min.
met Valeria Golino, Alba Rohrwacher, Sara Casu, Udo Kier, ...
De verlegen Vittoria heeft een hechte band met haar liefhebbende moeder Tina. Hun rustige leven op Sardinië wordt volledig op zijn kop gezet wanneer het jonge meisje ontdekt dat het lokale feestbeest Angelica haar biologische moeder is. Wanneer Angelica gedwongen wordt om te verhuizen vanwege financiële problemen, vraagt ze om Vittoria te mogen ontmoeten. Tina vindt dit goed, in de veronderstelling dat Angelica binnenkort de stad zal verlaten. Tegen Tina’s wil brengen Vittoria en Angelica echter steeds meer tijd samen door en wordt hun band steeds sterker.
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 24 januari om 19.30
PERFETTI SCONOSCIUTI
Paolo Genovese - Italië - 2016 - 97 min.
met Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, ...
Een groep goede vrienden besluit tijdens een etentje alle telefoontjes en berichtjes te delen die ze ontvangen. Maar ze blijken meer te verbergen te hebben voor elkaar dan ze dachten…
Deze vertoning vond plaats op vrijdag 14 februari om 19.30
Cinema Belmundo 2020
Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!
In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In 2020 ging het ‘Gender in de Blender’!
Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kan u in Studio Skoop een film/documentaire bijwonen in het teken van gender in al zijn/haar facetten. Steeds met een interessante nabespreking.
DIT WAS HET PROGRAMMA:
RAFIKI
Wanuri Kahiu - Kenia - 2018 - 82 min.
met Samantha Mugatsia, Neville Misati, Nice Githinji, ...
Kena en Ziki, twee schoolmeisjes die bijna afstuderen, leiden in Nairobi twee heel verschillende levens. Ze zijn allebei op zoek naar de juiste weg om hun dromen na te streven. Hun paden kruisen elkaar op het moment dat hun vaders tegenover elkaar staan in een lokale verkiezingscampagne. Ze voelen zich aangetrokken tot elkaar. De twee jonge vrouwen moeten kiezen tussen liefde en veiligheid.
Met nabespreking door Casa Rosa
De vertoning van Rafiki vond plaats op dinsdag 3 maart om 20u00
BY THE NAME OF TANIA
Mary Jimenez & Bénédicte Liénard - Peru/België/Nederland - 2019 - 85 min.
met Tanit Lidia Coquiche Cenepo, Fiorella del Aguila, Ismael Vasquez Colchado, ...
Tania vertelt haar verhaal aan een politieagent. Als jong meisje verlangde ze naar een leven buiten haar kleine dorp in de Peruviaanse jungle, aangetrokken door verleidelijke verhalen over een beter leven in de streek van de goudmijnen. Ze herinnert zich dat ze gevangen werd genomen en gedwongen werd zichzelf te prostitueren. Ze herinnert zich het langzame verlies van haar eigen identiteit, wat haar leven voor altijd heeft veranderd. Terwijl Tania spreekt, neemt de camera ons mee van de jungle naar het mijngebied, van het huis waar haar grootmoeder stierf naar de prostitutiebars.
Tania’s verhaal is gebaseerd op echte getuigenissen. Het geeft een stem én een identiteit aan de vele meisjes die hun naam hebben verloren. By the name of Tania is een poëtische documentaire die recht naar het hart grijpt.
Met nabespreking door Catapa
De vertoning van By The Name of Tania vond plaats op dinsdag 10 maart om 20u00
DIFRET
Zeresenay Mehari - Ethiopië/USA - 2014 - 99 min.
met Meron Getnet, Tizita Hagere, Abel Abebe, ...
Sundance 2014: Publieksprijs
Ethiopië 1996, een dorpje op drie uur van Addis Abeba. De 14-jarige Hirut wordt op de weg van school naar huis gekidnapt. Haar ontvoering past in een van de oudste tradities in Ethiopië. Daarbij wordt een toekomstige bruid gekidnapt door een telefa, een would-be echtgenoot. Hirut verzet zich. Ze weet immers dat ze verkracht zal worden. Het meisje schiet haar belager dood. Ze wordt beschuldigd van moord en riskeert de doodstraf. Meaza Ashenafi neemt als advocaat de verdediging op zich. Meaza – een jonge vrouw die vecht voor vrouwenrechten – beroept zich op de wet. Maar die botst met de diepgewortelde patriarchale tradities.
Deze knap gemaakte en beklijvende film is belangrijk voor de rechten van vrouwen in Afrika en zorgde voor heel wat ophef. Difret won de publieksprijs op het Sundance Filmfestival 2014.
Met nabespreking door Amnesty International
De vertoning van DIFRET op 17/03 is helaas AFGELAST
I MISS YOU WHEN I SEE YOU
Simon Chung - Hong Kong - 2018 - 93 min.
met Brenda Chan, Candy Cheung, Kevin Ip, ...
Kevin en Jamie zijn trouwe schoolvrienden uit Hong Kong en ontdekken hun wederzijdse romantische gevoelens. Als hun eerste kus op het strand ruw verstoord wordt door de politie, wil Jamie de prille romance verbreken. Kevin emigreert met zijn moeder naar Australië en de jongens verliezen elkaar uit het oog. Jaren later zoekt Jamie Kevin weer op. Al snel blijkt dat de liefde tussen Kevin en Jamie duidelijk nog niet is bekoeld. Uiteindelijk moeten ze een moeilijke beslissing nemen: volgen ze hun hart of leggen ze zich neer bij de verstikkende normen van de Hongkongse maatschappij.
Met nabespreking door de vakgroep Talen en Culturen van Zuid- en Oost-Azië van UGent
De vertoning van I MISS YOU WHEN I SEE YOU op 24/03 is helaas AFGELAST
UNA MUJER FANTÁSTICA
Sebastián Lelio - Chili - 2017 - 104 min.
met Daniela Vega, Francisco Reyes, Amparo Noguera, Aline Küppenheim, Luis Gnecco, ...
Oscars 2018: Beste Niet-Engelstalige Film
Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer Orlando plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de dokters als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie - die de relatie nooit heeft geaccepteerd - haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.
Regisseur Sebastian Lelio (‘Gloria’) maakt van dit verhaal een beklemmende film, waarin actrice Daniela Vega een glansprestatie neerzet.
Met nabespreking door Casa Rosa
De vertoning van UNA MUJER FANTÁSTICA op 31/03 is helaas AFGELAST
Viewpoint Documentary Film Festival 2019
Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.
Er staan 33 films op de agenda. Korte en lange documentaires uit alle uithoeken van de wereld.
Tickets zijn online en aan de kassa van Studio Skoop verkrijgbaar. Ze kosten slechts 6 euro voor één langspeelfilm en enkele korte documentaires + een gratis drank, want deze films kunnen niet zonder nabespreking.
Jeugdfilmfestival - JEF 2020
Tijdens de krokusvakantie landt het jeugdfilmfestival (i.s.m. JEF) terug in Studio Skoop!
Van zat. 22 februari t.e.m. zon. 1 maart staat er dagelijks een prachtige festivalfilm op het menu.
Hieronder vindt u een overzicht van alle vertoningen. Voor meer informatie, foto’s en trailer kunt u klikken op de filmtitels. Tickets zijn reeds online te koop: een klik op het gewenste vertoningsuur (hieronder) brengt u naar de verkooppagina.
Veel filmplezier!
MARONA (8+)
Anca Damian - Ned. gesproken - 92 min.
Een snoezige straathond overpeinst in haar laatste momenten haar leven. De wervelende animatie is soms dromerig, vol sprankelende kleuren, en soms zo donker als een nachtmerrie. Van een oogverblindende schoonheid.
* Zaterdag 22/02: 14.45
* Zondag 01/03: 14.45
HET VARKEN, DE VOS EN DE MOLEN (3+)
Erick Oh - Zonder dialogen - 50 min.
Deze woordenloze, handgetekende animatiefilm sleept het jongste publiek mee in een surreële wereld. De beelden zijn soms abstract, maar de emoties van het vertederende biggetje voelen levensecht. De charme van de eenvoud.
* Zondag 23/02: 14.45
* Donderdag 27/02: 14.45
DE CLUB VAN LELIJKE KINDEREN (8+)
Jonathan Elbers - Ned. gesproken - 91 min.
“Hou het schoon!” De slogan van President Isimo gaat niet enkel over de straten maar ook over de mensen in zijn land. Al wie niet voldoet aan het schoonheidsideaal van de president, wordt opgepakt en opgesloten. Zoals Paul en enkele honderden andere ‘lelijke’ kinderen. Paul kan ontsnappen en samen met zijn vrienden bereidt hij een opstand voor. Binnen de kortste keren staat het land in rep en roer.
* Maandag 24/02: 14.45
* Woensdag 26/02: 14.45
CHOUMS ODYSSEE (3+)
Julie Bisaro, Sonja Rohleder, Carol Freeman - Ned. gesproken - 37 min.
Deze warme compilatie van 3 korte animatiefilms voor de allerjongsten is ideaal als eerste bioscoopervaring: mooi, lief, boeiend én niet te lang.
* Dinsdag 25/02: 14.45
* Zaterdag 29/02: 14.45
KET & DOC: DEEL 2 (9+)
Reeks documentaires - Ned. gesproken - 45 min.
Ket & Doc, dat is ieder jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse makelij. In dit unieke format bekijk je de wereld telkens 15 minuten lang door de ogen van een kind. En hun verhalen zijn allemaal waar gebeurd. In FIEN, JIP & FIEN wordt een hechte band tussen broer en zus op de proef gesteld door de eerste liefde. In BERTHA EN DE WOLFRAM leert een kind omgaan met een slepende ziekte. PAPAMAGNEET gaat dan weer over iemand missen (je papa, je beste vriend, …)
* Vrijdag 28/02: 14.45
Specials
Avant-Premières, filmreeksen, festivals, B2B vertoningen, (bedrijfs)presentaties, optredens,...
We organiseren tal van evenementen, maar de meeste initiatieven komen tot stand op vraag van of in samenwerking met met externe partijen (bedrijven, personen,..). U kan ons steeds vrijblijvend contacteren met ideeën of concrete voorstellen. Studio Skoop & De Filmplaneet vzw zijn graag het canvas waarop u naar hartenlust kan schilderen. We verkiezen hiervoor steeds een persoonlijke aanpak. Neem gerust contact op om de verwachtingen naast elkaar te leggen.
Recente voorbeelden:
ITALIAANS CINEFORUM
Jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè. Eén vrijdag per maand een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), met Italiaanse inleiding. In het verleden reeds toppers als ‘Divorzio All Italiana’, ‘Il Divo’, ‘Dopo Mezzanotte’,...
ADOPTIE, TUSSEN AVONTUUR EN KWETSUUR
5 x Film op dinsdag i.s.m. Museum Dr. Guislain
29/11/2016 - 20u00: The Light Between Oceans - Derek Cianfrance
20/12/2016 - 19u30 : Le fils de l’autre - Lorraine Levy
24/01/2017 - 19u30: Philomena - Stephen Frears
21/02/2017 - 19u30 : Les Chevaliers Blancs - Joachim Lafosse
28/03/2017 - 19u30: Juno - Jason Reitman
WES ANDERSON RETROSPECTIEVE
donderdag 8 maart, 22u30: THE ROYAL TENENBAUMS
donderdag 15 maart, 22u30: LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
donderdag 22 maart, 22u30: MOONRISE KINGDOM
donderdag 29 maart, 22u30: FANTASTIC MR FOX
donderdag 5 april, 22u30: THE GRAND BUDAPEST HOTEL
PREMIÈRE: BEFORE WE VANISH
Première op woensdag 6 juni i.s.m. Japan-Square Filmfestival.
De film zal van een geniale inleiding door huis-japan-expert Luk Van Haute voorzien worden.
MERCY KILLING
Unieke vertoning op dinsdag 17 april
Een kind met een beperking grootbrengen is een grote en zware uitdaging. Voor ouders in een heel arm ontwikkelingsland is het nog moeilijker. Ga je naar het hospitaal als je minder dan een dollar per dag verdient? Hoelang hou je het vol als je man je vlak na de geboorte achterlaat? Hoeveel beledigingen kan je verdragen?
Karen (foto) is 3 jaar. Ze heeft klompvoetjes en malaria. Haar moeder Mary heeft geen geld voor het ziekenhuis en ze wordt vaak uitgescholden. Sommige ouders van kinderen zoals Karen zien het niet meer zitten, ze geven op en doden hun eigen kind. Bij gebrek aan een beter Oegandees woord worden die moorden ‘Mercy Killing’ of ‘genademoord’ genoemd. Het is een taboe om erover te praten en het komt voor achter gesloten deuren.
Makers Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe wonnen al verschillende persprijzen. Ook dit onderzoek resulteerde in heel sterke onderzoeksjournalistiek met schokkende en diepgaande getuigenissen. Regisseur en onderzoeksjournalist Luk Dewulf geeft na vertoning een woordje uitleg. In een Q&A kan hij vragen beantwoorden.
Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe - België / Nederland - 2018 - 53 min.
THE DISASTER ARTIST
Mensen die ‘The Room’ (2003) zagen hebben een streepje voor. Wie de film niet gezien heeft, niet getreurd, het is geen voorwaarde om te genieten van ‘The Disaster Artist’. Bovendien wordt ‘The Room’ algemeen beschouwd als de slechtste film die ooit het daglicht zag. In die mate zelfs, dat het melodrama door de weinige bezoekers ofwel gezien werd als een komedie ofwel als een publieksparticipatieproject, genre ‘Rocky Horror Picture Show’, waarbij men luidkeels het scherm kon uitschelden. De film verwierf er wel een soort van cultstatus door, die één van de makers (Greg Sestero) inspireerde tot het boek “The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made”, waarop Franco zich baseerde voor de film.
De twee spilfiguren, Greg Sestero & Tommy Wiseau, ontmoeten elkaar in 1998 tijdens een acteerles in San Francisco. De pijnlijk timide Sestero geraakt geïntrigeerd door de flamboyante Tommy, die erin slaagt om in elk facet van zijn leven episch te zijn. Zijn ondefinieerbaar Europees accent en zijn totaal gebrek aan sociale vaardigheden zorgen voor hilarische taferelen, maar desalniettemin worden ze vrienden. Ze beslissen om samen naar LA te verhuizen om acteurs te worden. Door een compleet gebrek aan talent komen ze niet aan de bak. Zelf een film schrijven, produceren, regisseren en acteren is hun enige hoop. De productie is zo’n boeltje, het materiaal zo slecht, dat het een wonder is dat ze hoegenaamd iets kunnen inblikken. Tommy betaalt uit eigen zak twee bioscopen om ‘The Room’ op het programma te houden. De gevolgen zijn gekend.
Franco houdt het enigma, genaamd Tommy Wiseau, intact. Zijn accent, pokdalig gezicht, niet-bestaande kortetermijngeheugen en totaal onvermogen om een foutloze Engelstalige zin uit te spreken, maken hem een tragisch en onbegrepen personage. Het resultaat is een parodie en tegelijk ode aan de kunst van het filmproces.
THE VILLAINESS
Unieke vertoning, Het Zuid-Koreaanse ‘The Villainess’ in aanwezigheid van Byun-gil JUNG (regisseur)
Deze film wordt vertoond i.s.m. het Korean Cultural Center Brussels i.h.k.v. het vijfde KOREAN FILM FESTIVAL BRUSSELS (20-30 sept. 2017).
Een vleugje ‘La Femme Nikita’, een snuifje ‘Kill Bill’ en een sausje Hong Kong actieheldinnen, maar dan toch nog anders. ‘The Villainess’ is een unieke en waanzinnige trip in actieland, vol buitenaardse choreografieën en geflipte scenariotwists. Fans van excessen zetten 26 september (19u30) best nu al in de agenda, want het is hoogdag voor de action-lovers.
CARGO
11 september 2017, 20u00
Beloftevol regisseur Gilles Coulier (van o.a. Bevergem) komt zijn eerste film voorstellen. Een West-Vlaamse familiekroniek die velen zal bekoren. De soundtrack werd verzorgd door Liesa Van der Aa. De hoofdrollen zijn voor Sam Louwyck & Wim Willaert, met een gastrol voor de enige echte Roland Van Campenhout. Tickets zijn te reseveren via info@studioskoop.be.
LES MAINS LIBRES
15 juni 2017
Frans Masereel staat wereldwijd bekend als één van de meest gepassioneerde kunstenaars die België ooit gekend heeft. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit zwart-wit gravures die beenhard revolteren tegen de tragedies van zijn tijd. Gedreven door zijn pacifistische overtuigingen verpersoonlijkt hij , samen met schrijvers als Stefan Zweig en Romain Roland, de droom van een gemeenschappelijke Europese cultuur.
Special i.s.m. AMSAB (Instituut voor sociale geschiedenis).
L’AMANT DOUBLE
13 juni 2017
Media-Avant-Première van de nieuwe psychologische thriller van François Ozon i.s.m. September Films & Vertigo.
THE OTHER SIDE OF HOPE
17 maart 2017
Aki Kaurismäki creëert opnieuw een bloedmooi verhaal binnen zijn eigen universum. Avant-Première i.s.m. Cinemien.
ALIEN: DIRECTOR’S CUT
woensdag 26 april
In het kader van de nieuwste Alien-film (Alien: Covenant) werd de klassieker uit 1979 nog eens van stal gehaald.
GLIMPS
Het inmiddels ter ziele gegane Showcasefestival Glimps was meerdere jaren te gast in onze grote filmzaal.
STUDIO SKOOP SUMMER SOUNDS
Film Fest On Tour
Film Fest Gent trekt het land in met ‘Film Fest Gent On Tour’, een spraakmakende avant-première die elke derde dinsdag van de maand op een aantal Vlaamse locaties wordt vertoond. Gedurende het jaar komen talloze films in de reguliere bioscooproulatie die zeker in aanmerking zouden komen voor een plek op het festivalprogramma in oktober, maar die omwille van de timing niet geprogrammeerd kunnen worden. Gedreven door de wens om filmcultuur het hele jaar door op de agenda te zetten, bouwt de organisatie met ‘Film Fest Gent On Tour’ aan een netwerk van Vlaamse vertoners en distributeurs dat de kwaliteitscinema bij een ruim publiek kan promoten.
Film Fest Gent On Tour wordt dan ook gedragen door het brede vertonersveld in het Vlaamse gewest. Van arthousebioscopen tot multiplexen, van thematische culturele vertoners tot cultuurcentra: elke derde dinsdag van de maand staat er een avant-première op het programma die door Film Fest Gent van omkadering voorzien wordt. Het gevarieerde aanbod bevat zowel werk van gevestigde waarden als van aanstormend talent.
Op dinsdag 18 juni is ‘Soundtrack to a Coup d’État’ van Johan Grimonprez in dit kader te zien in Studio Skoop.
SOUNDTRACK TO A COUP D’ÉTAT
Johan Grimonprez - België/Frankrijk - 2024 - 150 min.
Documentaire met de stemmen van Zap Mama, In Koli Jean Bofane en Patrick Cruise O’Brien
Johan Grimonprez brengt jazz, de CIA en de Verenigde Naties samen tot een swingend geheel in zijn ‘Soundtrack to a Coup d’État’.
Wat hebben jazzmuziek en de moord op Patrice Lumumba met elkaar gemeen? In ‘Soundtrack to a Coup d’État’ neemt Belgische filmmaker Johan Grimonprez u mee naar 16 februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste minister van Congo. Eerdere vergaderingen rond demilitarisatie en dekolonisatie waren al in het water gevallen, tot grote frustratie van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. De grote dwarsligger, de VS, moeten dringend hun imago opkrikken en zoeken toevlucht in de jazz. Muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington worden als jazz ambassadeurs naar Congo gestuurd om de aandacht af te leiden van verschillende CIA-operaties. (Bron: FIlm Fest Gent).
De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vindt plaats op 18/06/24 om 20u in Studio Skoop
Klik hier voor tickets: ‘Soundtrack to a Coup d’État’ op 18/06 om 20u
————————————————————
REEDS VOORBIJ IN DEZE REEKS:
ALCARRÀS
Carla Simón - Spanje/Italiê - 2022 - 120 min.
met Jordi Puyol Docet, Xènia Roset, Anna Otin, Albert Bosch, Ainet Jounou, Berat Pipó, ...
Filmfestival van Berlijn 2022: Gouden Beer
Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is eveneens de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind.
Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar mooie debuut ‘Summer 1993’ (2017), en won ze eerder dit jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.
De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 17/01/23 om 20u00 in Studio Skoop
TRIANGLE OF SADNESS
Ruben Östlund - Zweden/Frankrijk/VK/Duitsland - 2022 - 147 min.
met Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean Kriek, Dolly De Leon, …
Filmfestival Cannes 2022: Gouden Palm
Na de New York Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxecruise met als hoogtepunt een beroemd galadiner. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat die het comfort van de passagiers in gevaar brengt…
‘Triangle of Sadness’ kreeg op het Filmfestival Cannes 2022 een staande ovatie die meer dan 8 minuten aanhield en won daarna de ‘Palme d’Or’ als beste film. Hiermee won Ruben Östlund zijn tweede Gouden Palm na ‘The Square’ in 2017.
De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 27/09/22 om 19u30 in Studio Skoop
IL BUCO
Michelangelo Frammartino - Italië/Frankrijk/Duitsland - 2021 - 93 min.
met Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza, ...
Tijdens de economische boom van de jaren ‘60 wordt het hoogste gebouw van Europa opgetrokken in het welvarende noorden van Italië. Aan de andere kant van het land verkennen enkele jonge speleologen de diepste grot van Europa in het ongerepte Calabrische achterland. De bodem van de Bifurto Ravijn, 700 meter onder de grond, wordt voor het eerst bereikt. Het waagstuk van de avonturiers gaat ongemerkt voorbij aan de bewoners van het aangrenzende dorpje, maar niet aan de oude herder van het Pollino Plateau, wiens leven zich begint te verweven met dat van de avonturiers.
Een bijna woordeloos pareltje van organische schoonheid, dat raakt aan het mystieke. ‘Il Buco’ is een kroniek van een bezoek aan de ongekende dieptes van het leven en de natuur, en toont twee grote reizen naar het innerlijke, parallel aan elkaar.
De Avant-Première i.h.k.v. Film Fest on Tour vond plaats op 21/06/22 om 19u45 in Studio Skoop
A CHIARA
Jonas Carpignano - Italië/Frankrijk - 2021 - 121 min.
met Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo, Antonio Rotolo Uno, ...
In Italië heb je famiglia, en je hebt Famiglia, met hoofdletter ‘F’. Die eerste hangt samen door liefde en bloed, de andere kleeft aan elkaar door eer en bloederige hebzucht. Deze twee werelden clashen in Jonas Carpignano’s ‘A Chiara’, de nieuwste film van de Italiaans-Amerikaanse cineast over het leven en lijden in de verpauperde Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In 2015 volgde de regisseur in ‘Mediterranea’ al een groep Afrikaanse vluchtelingen die aankwam in het havenstadje Gioia Tauro en in 2017 volgde hij de Roma-gemeenschap in ‘A Ciambra’. “Ik had niet gepland om een trilogie over deze streek te maken”, zei de cineast tegen Deadline. “Ik ging er naartoe voor een kortfilm over rassenrellen, maar daar aangekomen wist ik meteen dat er meer verhalen te vertellen waren.”
En die verhalen vindt Martin Scorsese’s poulain – Carpignano’s vorige film werd door hem gefinancierd – altijd in de marge. Samen met zijn favoriete cameraman Tim Curtin boort de Italo-Amerikaan via door de goegemeente verguisde bevolkingsgroepen naar de rommelende onderbuik van de Italiaanse samenleving – die Carpignano en Curtin in hun kenmerkende grauwe, neorealistische en intuïtieve documentairestijl tonen. Maar na zijn portret over de vluchtelingen en Roma in Calabrië, richt hij zijn camera nu op de lokale maffia.
In ‘A Chiara’ volgt Carpignano de vijftienjarige Chiara (opnieuw vertolkt door een niet-acteur, Swamy Rotolo) die een typisch tienerleventje leidt in Gioia Tauro: ze is verslingerd aan haar smartphone, ze trekt op met vriendinnen en plaagt haar oudere zus. Als die achttien wordt, organiseren Chiara’s ouders een mooi en uitvoerig in beeld gebracht verjaardagsfeest waar heel de buurt naartoe komt. Er wordt gedanst, gespeecht, gehuild, gedronken en zelfs ook stiekem gerookt. Maar als iemand dat dreigt te verklikken bij Chiara’s vader, blijft de puber ijskoud. Niets kan haar raken. En dan ontploft haar vaders auto.
Door in te zoomen op een tienermeisje dat het dubbelleven van haar perfecte papa ontdekt, geeft Carpignano een fikse zwier aan zowel het coming-of-age- als het maffiagenre. Met dit prikkelende portret waarin Carpignano de frictie tussen familie en Famiglia onderzoekt, eindigt de cineast zijn eigenzinnige Calabrië-trilogie dan ook op een indrukwekkende noot.
De Avant-Première van A CHIARA vond plaats op dinsdag 15/03/22 om 20u00
DRIVE MY CAR
Ryûsuke Hamaguchi - Japan - 2021 - 179 min.
met Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada,...
Golden Globes 2021: Beste Niet-Engelstalige Film - Cannes 2021: Beste Scenario, FIPRESCI, ...
Voor de On Tour van februari pakt FFG uit met Ryûsuke Hamaguchi’s grandioze meesterwerk Drive My Car. De film werd in Cannes bedolven onder de lof en won er ook de prijs voor beste scenario. Drive My Car is gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami en volgt een theateracteur en -regisseur die ermee instemt om een stuk op te voeren in Hiroshima. Voor deze gelegenheid krijgt hij een jonge vrouwelijke chauffeur toegewezen die zich voornamelijk stilhoudt.
De Avant-Première van DRIVE MY CAR vond plaats op dinsdag 15/02/22 om 20u
Wide Angle: Drive My Car
Recensie en context door Patrick Duynslaegher
Murakami & Hamaguchi - Luk Van Haute
Literair essay door Michaël Van Remoortere - in samenwerking met Fantômas
Podcast gehost door Bo Alfaro Decreton en Tim Maerschand - in samenwerking met Urgent.FM
TOUT S’EST BIEN PASSÉ
François Ozon - Frankrijk - 2021 - 113 min.
met Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, ...
Geselecteerd voor het Festival van Cannes 2021
André, de vader van Emmanuèle, wordt op 85-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. Als hij ontwaakt is hij helemaal verzwakt en totaal afhankelijk geworden. Deze nieuwsgierige man, die zielsveel van het leven houdt, vraagt aan zijn dochter om hem te helpen sterven. Maar hoe kan je zoiets doen voor je eigen lieve vader?
Een verfilming van het gelijknamige boek van Emmanuèle Bernheim, die ook meerdere scenario’s voor Ozon heeft geschreven (‘Sous le Sable’, ‘5 x 2’, ‘Swimming Pool’).
“Another type of drama would put the issue-led handwringing at the centre of things. Not this film. It is just the hinge on which the family drama turns, and the performances from Dussollier and Marceau are quietly outstanding.” - ★★★★☆ Peter Bradshaw (The Guardian)
De Avant-Première van TOUT S’EST BIEN PASSÉ vond plaats op dinsdag 21/09/21 om 20u
BEANPOLE (DYLDA)
Kantemir Balagov - Rusland - 2019 - 130 min.
met Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov, ...
Cannes 2019: Prix Un Certain Regard (Beste Regisseur) & FIPRESCI-prijs
Russische inzending voor de Oscars 2020
1945, Leningrad. De Tweede Wereldoorlog heeft de stad verwoest: haar gebouwen liggen in puin, haar burgers zijn zowel fysiek als mentaal verscheurd. Hoewel het beleg - één van de ergste in de geschiedenis - eindelijk voorbij is, blijft de strijd tussen dood en leven voortduren tussen de overblijvende brokstukken. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken er naar zingeving en hoop terwijl ze worstelen om hun leven terug op te bouwen.
Gefilmd met indrukwekkend vakmanschap en op onvergetelijke wijze vertolkt, is Beanpole een hartverscheurende, empatische kijk op levens die verscheurd zijn door oorlog. Met dit krachtige drama bevestigt de 26-jarige regisseur Kantemir Balagov (Tesnota) zijn aanzienlijke talent.
“Beanpole is moving, disturbing, overwhelming.” - ★★★★★ The Guardian
“You quite often have to remind yourself to breathe.” - Variety
Vanwege de maatregelen i.v.m. het Corona-virus kon de aangekondigde vertoning van BEANPOLE op 17/03/20 helaas niet doorgaan.
DARK WATERS
Todd Haynes - USA - 2019 - 126 min.
met Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Bill Pullman, Tim Robbins, ...
Als zijn koeien één voor één ziek worden en sterven, verdenkt een Amerikaanse boer een naburige fabriek van ernstige vervuiling. Hij neemt een advocaat onder de arm, die een enorm geheim ontdekt: één van ‘s werelds grootste bedrijven is verantwoordelijk voor een groot en steeds verder groeiend aantal onverklaarbare sterfgevallen. Ondertussen riskeert hij alles: zijn toekomst, zijn familie, zijn eigen leven - om de waarheid aan het licht te brengen. Schokkend is, dat deze film gebaseerd is op waargebeurde feiten.
Veel kans dat u uw Tefal-pannen met geen stok meer aan zal willen raken!
De Avant-Première van DARK WATERS i.h.k.v. Film Fest On Tour vond plaats op dinsdag 18/02/20.
Filmreeksen
Met vaste regelmaat kan u thematische filmreeksen bijwonen in Studio Skoop. Reeksen die er op eigen initiatief komen in samenwerking met de evenementiële/educatieve tak van Studio Skoop (vzw De Filmplaneet) of op vraag van externe partners. U kan ons steeds vrijblijvend contacteren indien u op een idee broedt maar moeite heeft met de uitwerking ervan. De filmreeksen bieden duiding bij bepaalde onderwerpen, sluiten aan bij tentoonstellingen, zijn bedoeld voor studenten, bedrijven, anderstaligen,… maar iedereen is steeds welkom om de reeksen bij te wonen. Onderstaand enkele voorbeelden van recente reeksen.
DE FILMSTONES
de ‘Filmstones’ is sinds 1986 het jeugdprogramma van Studio Skoop en wordt al jarenlang aangeboden in samenwerking met filmdistributeur Jekino. Twee keer per jaar wordt een nieuw programma samengesteld, dat u online of in de folder (te verkrijgen in Studio Skoop) kan raadplegen. Het zijn steevast kwalitatieve en voornamelijk Europese (animatie)films die de verbeelding prikkelen en educatief verantwoord zijn. De films worden mee in het dagelijkse programma opgenomen en zijn bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Ze zijn ook uitermate geschikt voor schoolvertoningen (pedagogische dossiers beschikbaar).
FILMREEKSEN VOOR SCHOLEN / KLASSEN
Onze jaarlijkse ‘week van de Franse Film’ is volgend schooljaar reeds aan haar 21ste editie toe. De Duitse filmweek aan haar 13e editie. ‘Jef In De Klas’, de opvolger van ‘Lessen in het Donker’ is sinds jaar en dag een toffe partner voor de educatieve ondersteuning van schoolvertoningen. Dagelijks komen scholieren (jong en oud) klassikaal over de vloer om een schoolvertoning bij te wonen.
WES ANDERSON RETROSPECTIEVE
Op 11 april komt de nieuwe film van Wes Anderson ‘Isle Of Dogs’ in de zalen. Wij kijken hier alvast reikhalzend naar uit. Speciaal voor de fans spelen we vanaf donderdag 8 maart, elke donderdag om 22u30 een film uit het wonderlijke oeuvre van onze favoriete Texaanse regisseur. Ook het voorprogramma zal obsessief compulsief symmetrisch kleuren want voorafgaand elke film vertonen we de kortfilm HOTEL CHEVALIER Reserveren is mogelijk via floris@studioskoop.be. Vermeld duidelijk uw naam, aantal tickets en welke film(s) u wenst bij te wonen.
donderdag 8 maart, 22u30: THE ROYAL TENENBAUMS
donderdag 15 maart, 22u30: LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
donderdag 22 maart, 22u30: MOONRISE KINGDOM
donderdag 29 maart, 22u30: FANTASTIC MR FOX
donderdag 5 april, 22u30: THE GRAND BUDAPEST HOTEL
CINEMA BELMUNDO
Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren in de maand maart tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor ieder wat wils! In 2016 ging Belmundo over ‘water’. In 2017 gaan we aan de slag met het thema ‘Een andere economie’. In 2018 draait alles rond ‘duurzame vrede’. Het programma vindt u onder het tabblad ‘verwacht in onze zalen’. Ook Studio Skoop & De Filmplaneet organiseren een jaarlijks een filmreeks die binnen het thema past.
ITALIAANS CINEFORUM
Jaarlijks terugkerende filmreeks die loopt van januari tot april i.s.m. met socio-culturele organisatie Il Caffè. Eén vrijdag per maand een Italiaanse kwaliteitsfilm, telkens een (hedendaagse) klassieker (Nederlands ondertiteld), met Italiaanse inleiding. In het verleden reeds toppers als ‘Divorzio All Italiana’, ‘Il Divo’, ‘Dopo Mezzanotte’,...
ADOPTIE, TUSSEN AVONTUUR EN KWETSUUR
5 x Film op dinsdag i.s.m. Museum Dr. Guislain
29/11/2016 - 20u00: The Light Between Oceans - Derek Cianfrance
20/12/2016 - 19u30 : Le fils de l’autre - Lorraine Levy
24/01/2017 - 19u30: Philomena - Stephen Frears
21/02/2017 - 19u30 : Les Chevaliers Blancs - Joachim Lafosse
28/03/2017 - 19u30: Juno - Jason Reitman
Studio Skoop Summer Sounds
Uw event
Onze zalen en ons Café kunnen gehuurd worden voor privé-voorstellingen, schoolvertoningen, lezingen, presentaties, B2B-evenementen,...
Wij kunnen filmvoorstellingen organiseren voor eender welke film, voorzien er Belgische rechten op de film bestaan. Voor presentaties en lezingen hebben wij uitgebreide technische mogelijkheden.
Het Studio Skoop Café leent zich perfect voor allerhande recepties, optredens, voordrachten, … U kunt steeds vrijblijvend contact met ons opnemen voor praktische en financiële informatie.
Film Fest Gent
Voor alle informatie kunt u terecht op de website van het Film Fest Gent.
Het Film Fest Gent, de 48ste editie alweer, ging door van 12 tot 23 oktober 2021.
Japan-Square Filmfestival
Voor meer informatie over het festival, films, randactiviteiten, tickets,... raden wij u aan om steeds de website van Japan-Square te raadplegen.
U kunt ook rechtstreeks contact met de organisatie opnemen via info@japan-square.be